Torstai 27.6.2019

Tämä sai ay-liikkeen takajaloilleen – Kokoomus veisi liitoilta sopimisen yksinoikeuden

Luotu: 
21.3.2019 13:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.
|

Kokoomus lähtee eduskuntavaaleihin pitäen kiinni työehtojen paikallisen sopimisen laajentamisesta niin sanottujen luottamusvaltuutettujen avulla. Ay-liike vastustaa Suomen Yrittäjien ajamaa uudistusta tiukasti ja kokoomuksen kanta aiheutti riitelyä myös Sipilän hallituksessa.

Luottamusvaltuutettu on mukana kokoomuksen päivitetyllä yrittäjyystavoitteiden listalla, joka julkaistiin torstaina. Listan ensimmäinen tavoite on edistää reilua paikallista sopimista.

”Kun luottamus on kunnossa, yrittäjä ja työntekijä ovat samalla puolella. Paikallista sopimista on laajennettava ja sopiminen on mahdollistettava myös liittoon kuulumattoman luottamusvaltuutetun johdolla tehtäväksi. Luottamusvaltuutetulla on oltava tuki ja osaaminen paikalliseen sopimiseen saatavilla”, kokoomus linjaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on tavannut yrittäjiä kiertueellaan. Tavoitetta luottamusvaltuutetusta perustellaan sillä, että yrittäjäkiertueen perusteella ”julkisessa keskustelussa lietsottua vastakkainasettelua ei tunnistettu omalla työpaikalla, vaan samassa veneessä olemisen henki oli vahva yrityksissä”.

”Paikallisen yrityskohtaisen sopimisen laajentamista kaikkiin yrityksiin reiluin ehdoin pidettiin tästä syystä tärkeänä”, Kalle Jokinen ja Eero Lehti perustelevat.

Suomen Yrittäjät ajaa paikallisen sopimisen laajentamista järjestäytymättömiin yrityksiin, koska sen jäsenyrityksistä suuri osa on järjestäytymättömiä. Ay-liike taas vastustaa hanketta, koska Yrittäjien aloite veisi liittoihin kuuluvilta luottamusmiehiltä yksinoikeuden edustaa henkilöstöä työehtosopimusneuvotteluissa.

”AY-liikkeelle tämä ei sovi, koska siellä pelätään oman vallan menetystä. Olisi kuitenkin nähtävä metsä puilta. YTK:n jäsenmäärä kasvaa koko ajan. Erityisesti nuoret liittyvät ammattiliiton sijasta yksityiseen työttömyyskassaan. Kansa on siis jo äänestänyt jaloillaan”, kokoomuksen Arto Satonen on taannoin vastannut liitoille.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tuki Yrittäjien aloitetta irtisanomislain kärjistettyä työmarkkinatilanteen syksyllä 2018. Orpo totesi tuolloin, että Yrittäjien ehdotus voisi olla ”avain” syntyneeseen umpisolmuun.

”Se on korvaava ja varmasti yhtä vaikuttava työllisyystoimi kuin nyt eduskuntaan etenevä lakiesitys. Jos sille löytyisi laajempaa tukea, siinä olisi ratkaisun avain”, Orpo sanoi Kauppalehdelle.

Hallituskumppaneita puolestaan turhautti kokoomuksen nojautuminen Yrittäjien kantaan, kun työaikalain uudistaminen karahti yrittäjäjärjestön vaatimukseen aiemmin samana vuonna.

LUE MYÖS:

Riku Aalto: ”Yrittäjien hyökkäys ay-liikettä vastaan vain voimistuu”

Suomen Yrittäjiltä kova vastaveto: ”Lopettakaa ay-maksujen periminen”

Suomen Yrittäjiltä kaksi vaihtoehtoa irtisanomislaille – Listalla nyt sunnuntailisät ja ylityökorvaukset

Keskustalaiselta suorat sanat: ”Ay-liikkeen kanssa Sipilän hallitus ei pärjää – Pöytään päästetty Mikael Pentikäinen”

Eteneekö Sipilän hanke ensi kaudella? Tutkija: Yrittäjille kuin ”taikasana, jolla saadaan ay-liike pois puuttumasta asioihin”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Kivelä

Ammattiyhdistystä harmittaisi kun paikallisella sopimuksella duunarit saisivat nykypalkkoihin kymmenien prosenttien korotukset, vuosittain. Lomat kolminkertaistuisivat. Luontaiseduista puhumattakaan.
Syomalaisyrittäjät rakastavat työläisiään...ihan totta

Raija Lempiäinen

Jotkut voi rakastaakkin ,suurin osa ei, pakollista rahankulua edustavat, jos ilman voisi olla olisivat ja näin tekevätkin heti kun tilanne on sellainen. 10% ei ole ollut pitkään aikaan saatavana, ei edes hyvinä vuosina, 1-2% korkeintaan. Tutulle annettiin puolen vuoden pitkän raskaan urakan jälkeen "hyvämiehen lisää" 5senttiä tunnilta palkan korotusta, joten se siitä rakastamisesta.

Pasi Anttila

Missä maassa te asutte?
Viimekieroksella saatiin 26 eurosenttiä tuntipalkkaan. Kikyllä vietiin osa kun piti köyhiä työnatajia tukea ja vieläpä korkeasuhdanteessa. Osalta vietiin kolmannes lomarahoista.

Siinä teille perspektiiviä.

Antti Kettunen

Laitatte alan liiton paikallisyhdistykselle veto-oikeuden tehtyihin päätöksiin niin eihän tässä ole mitään ongelmaa. Paljonko yrityksiä kiinnostaa kouluttaa sitä luottamusvaltuutettua että se oikeasti tietää oikeutensa ja velvollisuutensa? Ei niin tippaakaan.

Vesa Kaitera

Kokoomus pelaa yhteen PK-yrityksiä edustavan Suomen Yrittajien kanssa, ja tätä koalitiota ja sen työelämätavoitteita vastaan ay-liike ja erityisesti SAK voimakkaasti vastustaa, mikä ei tietenkään tullut kenellekään yllätyksenä. SAK oli jo aiemmin ilmoittanut vahvasta taloudellisesta tuestaan vasemmistopuolueile, joten Kokoomuksen oli turha tehdä esitystään silkkihansikkain, koska vastapuoli oli joka tapauksessa siirtänyt oman tykistönsä asemiin.

Kokoomuksen intresseissä on pelkistää meneillään oleva vaalitaistelu Kokoomuksen ja SDP:n väliseksi. Keskustan asema työelämäkeskustelussa ei ole kovin vahva ja Vihreiden aivan olematon. Siksi SDP:kin tervehtinee tyydytyksellä tätä avointa vastakkainasettelua Kokoomuksen kanssa, mikä selkiyttää tilannetta.

Jukka Kivimäki

Perälautamalli voisi toimia, jos yritys on kooltaan riittävän suuri ja luottamusvaltuutetulle taataan sama irtisanomissuoja, kuin luottamusmiehille. Perälautana on yleissitova sopimus.

Aivan pienissä yrityksissä irtisanomissuoja tulisi ulottaa koko henkilöstöön, siten että sopimus raukeaa, jos ilmenee työvoiman vähennystarve. Tällöin siis yrittäjä neuvottelee suoraan kokohenkilöstönsä kanssa ja sitoutuu säilyttämään palvelussuhteet kokoaikaisina. Rajaus edistäisi pienten yritysten kasvua isommiksi ja hillitsisi isompien yritysten palastelua pienemmiksi.