Maanantai 17.6.2019

Näkökulma: Jari Lindströmille ja sinisille täystuho – Demareilla hurja kannatus Kaakkois-Suomessa

Luotu: 
21.3.2019 14:15
Päivitetty: 
21.3.2019 17:22
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent
    Kuva
    Työministeri Jari Lindström hakee jatkokautta eduskuntaan sinisissä. Puolueen ei uskota saavan yhtäkään paikkaa Kaakkois-Suomessa.
|

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Työministeri Jari Lindström (sin) oli koko Kaakkois-Suomen vaalipiirin äänikuningas keväällä 2015. Nyt sinisille povataan laajalti ”täystuhoa”.

Kaakkois-Suomesta valitaan eduskuntaan 17 kansanedustajaa. Niistä 5 paikkaa ennakoidaan menevän demareille, kun kaikki nykyiset 4 kansanedustajaa ovat ehdolla.

Perussuomalaisten ehdokkaana viime vaaleissa ollut Lindström keräsi lähes 10 000 uudessa Kaakkois-Suomen vaalipiirissä, mutta Kaakon Viestinnän tuoreen gallupin mukaan sinisiä kannattaa vaalipiirissä vain 1,4 prosenttia äänestäjistä. Se jää kauaksi viime vaalien noin 5 prosentin eli noin 12 500 äänen äänikynnyksestä.

Uudessa puolueessa Lindström tuskin saa samanlaista äänivyöryä. Puolueen ehdokashankinta ei myöskään mennyt täysin nappiin, kun listalle jäi yksi paikka täyttämättä. Vihreiden vaalianalyytikko Heikki Sairanen povasi Iltalehdessä sinisille ”täydellistä tuhoa” ja tämä arvio jaetaan eri ennusteissa.

Sinisten tilannetta luki selvästi myös Lindströmin kanssa perussuomalaisista ulosmarssinut Kaj Turunen, joka noin vuosi sitten loikkasi kokoomukseen.

Kokoomus sai viime vaaleissa kolme paikkaa ja on niin Iltalehden Accuscorelta tilaaman ennusteen, Kaakon Viestinnän arvion, kokoomuslaisen Verkkouutisten kuin demarivaikuttaja Antti Koskelan mukaan uusimassa kaikki kolme paikkaa.

Kaakon Viestinnän gallupissa kokoomusta kannatti 13,9 prosenttia vaalipiirin äänestäjistä, mikä edellisten vaalien lukujen perusteella kääntyisi noin 34 000 ääneksi. Kolmas paikka jäisi näin ollen 3 500 äänen päähän.

Selvä kärkiehdokas on kokoomuksen varapuheenjohtaja, oikeusministeri Antti Häkkänen. Hän sai viime vaaleissa yli 6 200 ääntä, mutta tiukkaa rangaistuslinjaa julkisuudessa esillä pitäneen Häkkäsen povataan vaalipiirissä saavan jopa 3 000 uutta ääntä lisää.

Paikkansa uusii todennäköisesti myös kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra, joka viime vaaleissa tuli valituksi pienimmällä henkilökohtaisella äänimäärällä, 4 677. Kevään 2017 kuntavaaleissa hän oli kokoomuksen ääniharava Lappeenrannassa yli tuhannella äänellä.

Verosuunnittelukohun vuoksi ministerin pallilta syrjään siirretty Lenita Toivakka ei näissä vaaleissa ole ehdolla. Tätä paikkaa sinisistä loikannut Turunen kärkkyy. Hänen osakkeitaan nosti selvästi se, että vaalipiirissä suosittu, Kotkan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marika Kirjavainen lähti eduskuntavaalien sijaan Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtajaksi.

Kouvolan Kouvojen ammattilaiskoripalloilija Ville Kaunisto otti terävän lähdön politiikkaan viime kuntavaaleissa, kun hän keräsi ensimmäisissä vaaleissaan Kouvolassa 861 ääntä – toiseksi eniten kokoomuksen listalla. Perussuomalaisista kokoomukseen loikkasi myös viime vaaleissa varasijalle jäänyt Pekka Korpivaara.

###

Keskusta sai edellisissä vaaleissa peräti viisi paikkaa, mutta nyt kansanedustajien määrä uhkaa pudota kolmeen. Yleisen kannatustason laskun ohella keskustalle tuottaa tuskaa Kaakkois-Suomessa sekin, että 9 000 ääntä vaalipiirissä kerännyt ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen siirtyy nyt Helsinkiin.

Keskustan kärkinimi eduskuntavaaleissa on viime vaalien ääniharava, yli 9 000 ääntä kerännyt maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Nykyiset kansanedustajat Ari Torniainen, Hanna Kosonen ja Markku Pakkanen ovat kaikki vahvoilla jatkoon, mutta yhden paikan menettäminen tietäisi yhden putoamista. Etenkin Pakkanen on hermoillut jatkopaikkaansa, mutta kotikaupungissaan Kouvolassa hänen kannatuksensa on ollut vahvaa.

Demarivaikuttaja Koskelan arviossa keskustalla voisi olla mahdollisuudet neljänteen paikkaan. Se vaatisi noin 50 000 ääntä, kun keskusta edellisissä vaaleissa sai 60 000 ääntä. Yleisen kannatuslaskun ja Tiilikaisen siirtymisen vuoksi 20 prosentin kannatuksen kerääminen vaatisi liki täydellistä suoritusta.

###

Kaakkois-Suomen vaalipiirin ykköseksi on nousemassa sdp. Kaakon Viestinnän gallupissa demareita kannatti 26,4 prosenttia vaalipiirin äänestäjistä. Edellisten vaalien tuloksen perusteella kannatus kääntyisi noin 64 000 ääneksi ja viideksi kansanedustajaksi.

Accuscoren ennuste povaa demareille jopa kuudetta paikkaa. Se edellyttäisi noin 30 prosentin kannatusta.

Demareilla on ehdokkaana kaikki nykyiset neljä kansanedustajaa: entinen ministeri, viime vaalien demareiden ääniharava Sirpa Paatero, Suna Kymäläinen, Anneli Kiljunen ja Satu Taavitsainen. Paateroa voi pitää miltei varmana läpimenijänä ja muutkin ovat vahvoilla. Kymäläisen ääniä kärkkyy naapurikaupunki Imatran valtuuston puheenjohtaja Niina Malm.

Mikkelissä Taavitsaisen kannatus oli vahvaa kuntavaaleissakin, mutta listan toisena tullut Jarno Strengell tekee hänkin näkyvää kampanjaa.

Aukeavaa viidettä paikkaa kärkkyy viime vaaleissa eduskunnasta pudonnut, kuuden kauden kansanedustaja Jouni Backman.

###

Perussuomalaisilla on puolueen jakaantumisen jälkeen enää kaksi kansanedustajaa vaalipiirissä: hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola sekä somessa tunnettu 24 684 tviitin Jani Mäkelä.

Kolmannen paikan ennakoidaan menevän Kouvolaan, josta ääniä tuli yhden kansanedustajan verran. Niistä valtaosa meni viimeksi Lindströmille, mutta perussuomalaisissa katsotaan, että äänet jäävät puolueeseen, eivätkä seuraa Lindströmiä sinisiin.

Verkkouutiset nostaa esille romurallikeisariksi kutsutun Kristian ”Sheikki” Laakson ja jyrkän linjan etnonationalistina pidetyn perussuomalaisten nuorten hallituksen jäsenen Antti Eskelisen. Vahvana ehdokkaana pidetään myös Mäntyharjun Tanja Hartonen-Pulkkaa. Hänen asemansa paranisi, jos perussuomalaisten kannatus nousisi Kaakon Viestinnän 17,7 prosentin galluptuloksesta kaksi prosenttiyksikköä, jolloin puolue olisi kiinni neljännessä paikassa.

###

Vihreät sai Kaakkois-Suomessa viimeksi läpi Heli Järvisen ja nyt puolue voi tuplata paikkamäärän kahteen. Etelä-Saimaassa julkaistu Kaakon Viestinnän gallup kertoo puolueen kannatukseksi 11,3 prosenttia ja jos vihreät onnistuu pitämään sen vaaleissakin, se merkitsisi kahta paikkaa.

Järvisen jatkopaikka on siis hyvin todennäköinen. Toista paikkaa kärkkyy vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen. Hän tekee tuplakampanjaa, eli eduskuntavaalikampanjan rinnalla hän virittelee valtakunnallista eurovaalikampanjaa myöhemmälle keväälle. Viime kuntavaaleissa Liikanen sai toiseksi eniten ääniä Mikkelissä demareiden Taavitsaisen jälkeen.

Liikasen rinnalla vihreiden toisesta paikasta kamppailee Lappeenrannan Hanna Holopainen, joka jäi viime eduskuntavaaleissa varasijalle. Myös Holopainen teki vahvan kuntavaalituloksen ja oli Lappeenrannassa vihreiden kärkinimi yli tuhannella äänellä.

###

Kaakkois-Suomen viimeinen paikka voi mennä kristillisdemokraateille, joka jäi runsaan tuhannen äänen päähän eduskuntapaikasta. Tuolloin eduskunnasta pudonnut Sari Palm ei ole näissä vaaleissa enää ehdolla.

Kristillisten tunnetuimpana ehdokkaana pidetään ex-kansanedustaja, Nordean luototusjohtaja Sakari Smedsiä. Edellisissä kuntavaaleissa Kouvolassa Smeds hävisi äänissä kuitenkin eduskuntaan myös pyrkivälle Vesa Vainiolle 2–3.

Kristillisten paikka ei kuitenkaan ole saletissa. Kaakon Viestinnän galluptulos 4,9 prosenttia ei viime vaalien luvuilla aivan riitä kansanedustajapaikkaan. Viimeisestä paikasta käydäänkin vaalipiirissä tiukka kisa, kun sdp havittelee kuudetta paikkaa ja keskusta sekä perussuomalaiset neljättä.

Kun vielä kokoomuksen kolmas ja vihreiden toinen paikka ovat aivan hilkulla, on Kaakkois-Suomen vaali-illasta tulossa todella jännittävä.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Päivitys: Korjattu ehdokas Smedsin etunimi oikeaksi.

LISÄÄ AIHEESTA:

Näkökulma: Emma Karin temppu voi kirittää vihreitä – Susanna Koskella riittää niskaan hengittäjiä

Näkökulma: Touko Aallolla iso haaste – sdp:lle tuli tuplaisku Keski-Suomessa

Näkökulma: Paavo Väyrynen ja Hjallis Harkimo vaarassa pudota – ja Antti Rinnekin voi tulla nolatuksi

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Westerholm

Kyllä keskusta kerää kaakkois-suomesta riittävästi ääniä 4- 5 paikkaan.Viljelijät ja metsänomistajat tietävät kuka heidän etujaan ajaa.SDP ja vihreät ovat säilyttämässä metsät hakkuilta ja tilalliset asutetaan lähiöihin.

Pasi Käyhkö

Eipä asia aivan varmaa ole. Joitain viikkoja sitten oli tutkimus missä tuloksena oli Keskustan kannatuksen lasku maanviljelijöiden keskuudessa. Lasku oli 80%:sta 20%-yksikköä aina 60%:iin. Tämä tutkimus koski kylläkin koko maata.

Seppo Simonen

Ole huoleti Pasi kyllä maanviljelijä paikkansa tietää äänestäessään ja on erinomaista kun voi kritisöidä vapaasti siitä kumpuaa tie hyvempään ja parempaan eloon.
Vapaavuorelaisuuden reviiri on kolmoskehä ja nyt se ei pidä edes susia jotka tunkee makeen lihan perään.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #9

Hei nimimerkki Seppo Simonen; Missähän esim Tampere, Turku, Lahti, Jyväskylä ,'Oulu, Kuopio,'Kouvola ja Lappeenrata sekä Pori ja Rauma sijaitsevat? Ja lisäksi moni muu.
Ovat hyvin paljon nyt kallellaan Kokoomuksen soteideaan. Hyvä näin.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #15

Eiköhän nyt Kokoomuksella kierrä kylmärinki takaliskoa että jääkö lopulta luu kouraan kykypuolueelle kun yhteistyökumppanit kaikkoaa.
Oikeastaan pitää kysyä mistä kumpuaa tuo vihasi maaseutua kohtaa Käyhkö Pasi.

Kenneth Ainetdin
Vastaus kommenttiin #13

Eihän Trump käy NoName:n kimpuun jos hän vain kertoo totuuden Mr Noname:sta.

PS. McCain teloitettiin maanpetturuudesta, hän ei siis kuollut syöpään. Tätä sinun voi olla vaikea uskoa, mutta se on totuus. Kukaan ei kuole seuraavana päivänä siitä, kun lopettaa kemoterapian, ei kukaan!

Hannu Rautomäki
Vastaus kommenttiin #18

"McCain teloitettiin maanpetturuudesta, hän ei siis kuollut syöpään."
Mikä taho teloitti McCainin maanpetturuudesta?

"Kukaan ei kuole seuraavana päivänä siitä, kun lopettaa kemoterapian, ei kukaan!"
Ihmisillä on tapana kuolla aivan milloin vain.

Heikki Palonen
Vastaus kommenttiin #13

Sama joka risoo McCainissä joka ikistä hitusenkaan järjellä varustettua ihmistä: McCain pommitti erään valtion kivikaudelle itse henkilökohtaisesti, sitten ajoi onnistuneesti lukemattomien muiden maiden pommittamisen kivikaudelle, ja vielä aina viimeisiin elinpäiviinsä asti ajoi aktiivisesti asiaa että Syyria, Iran, ja Pohjois-Koreakin olisi pitänyt pommittaa kivikaudelle, ja haukkui Trumpin siitä kun halusi lopettaa Syyrian hallinnon kaatamisyritykset.

Mielestäni ei ole mitään ällöttävää siinä, että tuollaisen sekopäähirviön (ihmiseksi tuollaista ei voi kutsua) niskaan kipataan kaikki p****a mikä voidaan, vaikka sitten haudassa jo ollessaan. Sähkötuoliin olisi pitänyt laittaa jo vuosikymmenet sitten.

Janne Sutela

Kaakkois-Suomen äänestäjät tulevat äänestämään viisaasti.

Esimerkiksi Kouvolan kaupungin talouden kuralle saattamisessa mielestäni syypäitä ovat eduskuntavaaliehdokkaista omien palkkioiden korottaja Juha Huhtala, joka videolla oli vakuutteli palkkioiden korotuksen johtavan parempaan päätöksentekoon. No kuinkas kävikään - kaupungin talous meni 26 miljoonaa pakkasella ihan yllätyksenä.

Äänestäjien tulee ymmärtää, että Juha Huhtala on asettunut ajamaan jopa paperittomien maahanmuuttajien asioita ja sitä en voi kerta kaikkiaan ymmärtää. Miten kansaa edustavaksi henkilöksi voidaan edes harkita äänestettävän henkilöä, joka saattaa ajaa ISIS -raiskaajan etuja ? Mitä ihmettä Huhtalan päässä liikkuu ?

Yhtä lailla vilttiketjuun tulee laittaa Ville Kaunisto kokoomuksesta, joka heräsi liian myöhään parantelemaan kouvolan taloutta, vaikka istui kaupunginhallituksessa lähes piikkipaikalla.

Kolmanneksi pyyhkeitä saavat demarien kärkipoliitikot, jotka eivät tehneet nähdäkseni mitään Kouvolan asioita edesauttavia tekoja. Demaritkin korottivat omia palkkioitaan vailla tulosvastuuta.

Arto Lähteelä

Sininen hetki oli Sipilän operaatio jatkaa hallistusta, kun Perussuomalaiset jakautuivat.
Se oli luotettava kumppani, jolla ei ollut oikein mitään sanavaltaa.
Uskon puolueen saavan 0 kansanedustajaa. Muissa puolueissa on kyllä tilaa Sinisille.

Kalervo Niementaus

Niin huonosti ei mene koskaan omassa elossa, etteikö ehtisi iloita jos toisilla menee vielä huonommin. Niin se kaksi vuotta meni äkkiä ja kohta edessä siintää monella sinisellä elo ilman kansanedustaja-/ministerivakanssia, kuten myös siihen kylkiäisenä tullutta nimellistä korvausta. Arvaa harmittiko.