Torstai 27.6.2019

Brexit-tilanne juuri nyt: ”29.3.2019 Britannia poistuu kaikista kartoista ja tiedotuksista”

Luotu: 
21.3.2019 16:33
Päivitetty: 
21.3.2019 17:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Vaalipaneelissa kokoomusta edustanut eurovaaliehdokas ja puoluevaltuuston puheenjohtaja Aura Salla työskentelee EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin neuvonantajatiimissä.
|

Faktakulma

Eurooppalainen Suomi ry mediakumppaninaan Uusi Suomi järjestävät kevään eurovaalien alla vaalipaneelien sarjan. Kiertue alkoi Helsingissä 21.3. eduskuntapuolueiden puoluejohdon vaalipaneelilla, jonka aiheena oli Suomen EU-linja ja Euroopan tulevaisuus. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTEn kanssa.

Kampanjan kevään vaalitentit järjestetään seuraavasti:

5.4. Tampere: 14.00-15.30

10.4. Turku: 17.00-18.30

24.4. Jyväskylä: 17.00-18.30

3.5. Oulu: 16.00-17.30

23.5. Kotka: 17.00-18.30

25.5. Helsinki (Maailma kylässä festival)

Eurooppalainen Suomi ry yhteistyökumppaneineen on käynnistänyt samassa yhteydessä valtakunnallisen Vaadi faktat -kampanjan, joka keskittyy faktapohjaisen politiikan edistämiseen. Kevään aikana koulutetut vapaaehtoiset faktantarkkailijat seuraavat median uutisointia, poliitikkojen ulostuloja ja sosiaalisen median sisältöjä ja tarttuvat kyseenalaisiin väitteisiin.

Ison-Britannian EU-ero toteutunee niin sanottuna kovana brexitinä ensi viikon perjantaina, arvioivat toimitusministeristön työministeri, Sinisten varapuheenjohtaja Jari Lindström ja perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho Eurooppalainen Suomi ry:n ja Uuden Suomen eurovaalitentissä torstaina. Pääosa eduskuntapuolueita edustaneista poliitikoista uskoi, että eron ehdoista päästään sopimukseen.

Vaalipaneelin tallenne on katsottavissa alempana jutussa.

Paneelissa kuultiin myös arvio läheltä EU:n päätöksenteon ydintä, sillä paikalla oli kokoomuksen eurovaaliehdokkaan ja puoluevaltuuston puheenjohtajan ominaisuudessa Aura Salla, joka työskentelee EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin neuvonantajatiimissä. Salla jää vaalilomalle tehtävästään huhtikuussa ennen toukokuun eurovaaleja.

Hän kertoi, mikä on komission brexit-näkemys juuri nyt, ennen kuin Eurooppa-neuvosto kokoontuu torstai-iltana päättämään Britannian pyytämästä lisäajasta.

”Fakta on se, että Britannia lähtee 29. päivä [maaliskuuta], jos ei päästä neuvottelutulokseen siitä teknisestä lisäajasta, mitä May on nyt pyytänyt. Meillä komissiossa on selkeä linja siitä, että heidän pitää lähteä 23.5. mennessä. Neuvoston puolella ollaan valmiita siihen kesäkuuhunkin”, Salla totesi.

Hänen mukaansa Britannian tilanne ”ei voi jäädä enää roikkumaan ilmaan”.

”Komissiossa eletään edelleen niin, että 29. päivä Britannia poistuu kaikista kartoista ja tiedotuksista, ennen kuin kaikki muut jäsenmaat yksimielisesti muuta päättävät.”

LUE MYÖS: Aikaisintaan 12.4.2019 – Nyt tulivat uudet brexit-päivämäärät

Salla ilmoitti olevansa hieman eri mieltä ajatuksesta, että brexit-tilanne olisi vain Britannian sisäpolitiikkaa.

”Se oli Britannian sisäpolitiikkaa siinä vaiheessa kun he päättivät erota, nyt se on mitä suurimmissa määrin meidän EU-maiden politiikkaa. Jos tekninen lisäaika tulee, pitää olla selkeä [tieto] siitä, mitä sen jälkeen tapahtuu. ”

Ministeri Lindström uskoi kovan brexitin toteutumiseen.

”Kävin vastikään Britanniassa ja tapasin siellä muun muassa lordi Callananin, joka vastaa brexit-järjestelyistä sisäisesti siellä. Kaikilta niiltä ihmisiltä, joita me tavattiin, tuli samanlainen viesti: he kertoivat meille tarinaa, jossa he uskottelivat meille, että EU antaa periksi. Minun on hirveän vaikeaa uskoa tällaista. He itselleen selittävät tätä näin”, Lindström sanoi.

”Lähtökohta on se, että Britannia on kansanäänestyksessä kertonut kantansa, sitä pitää kunnioittaa ja Britannia tulee eroamaan perjantaina.”

Myös Jussi Halla-aho uskoi, että Britannia joutuu hyväksymään väistämättömän.

”Näin minä olen arvellut siitä lähtien, kun brexit-kansanäänestys pidettiin. Tässä erosopimuksessa, jota on yritetty runnoa läpi, ei ole kauhean montaa ongelmallista kohtaa, mutta ne ongelmalliset kohdat ovat laadultaan sellaisia, että siinä yritetään neliöidä ympyrää tai ympyröidä neliötä. Ne minimivaatimukset EU:n puolelta ja Britannian puolelta eivät yksinkertaisesti ole yhteen sovitettavissa.”

”May on ymmärtääkseni pelannut tässä aikaa ja luottanut siihen, että hän saa riittävän suuren määrän Britannian parlamentin jäseniä panikoimaan, kun eropäivä tulee lähemmäksi, mutta se ei nyt näytä toimivan. Lyhyt lykkäys EU-eroon ei ratkaise tätä ongelmaa millään tavalla, vaan se ainoastaan pitkittäisi tätä pattitilannetta. Pitäisin todennäköisimpänä, että tämä tilanne hyväksytään, Britannia eroaa, ja sen jälkeen kun ei ole muuta vaihtoehtoa, aletaan etsiä käytännöllisiä ratkaisuja.”

Tilaisuuden tallenne katsottavissa alla. Juttu jatkuu videon alla.

 

Eurooppa-neuvoston on päätettävä Britannian pyytämästä pidennyksestä yksimielisesti. Moni keskustelijoista uskoi, että lisäaika myönnetään ja sopu ehdoista lopulta löytyy.

”Vastasin ei. Jokin aika sitten ajattelin, että se kova brexit toteutuu, mutta nyt näyttää siltä, että sittenkin tässä ollaan valmiita joustamaan. Donald Tuskin puheet ovat olleet sen suuntaisia, että halutaan jollakin tavalla järjestäytyneesti tämä ero tehdä. Se on varmasti sekä Britannian että EU:n ja kaikkien jäsenvaltioiden etu”, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah perusteli vastaustaan kysymykseen kovasta brexitistä.

”Olen taipuvainen ajattelemaan, että tässä on halua, että järki vielä voittaisi ja kova brexit vältetään. On halua EU:ssa ja toivottavasti yhä enemmän Britannian puolella. Sen takia en usko, että ensi perjantaina tapahtuu kovaa brexitiä. Todennäköisimmin tulevan vuorokauden, kahden aikana neuvotellaan vähintäänkin lisäajasta”, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi.

”Lisäaika tuskin on kovin pitkä, ehkä touko–kesäkuuhun. Ei kovaa brexitiä voi täysin poissulkeakaan, koska ei tämä tilanne näytä olevan oikein kenenkään käsissä, valitettavasti.”

Vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen piti sopimuksetonta eroa epätodennäköisenä.

”Jos kova brexit tulisi nyt perjantaina tai ennen kesää, niin kyllä se jonkinlainen omaan jalkaan ampumisen maailmanennätys olisi Britannialta.”

LUE MYÖS:

”Tuotteet tehdään hajoamaan” – Kansanedustaja ilahtui: Koko EU haluaa puuttua ”suunniteltuun vanhenemiseen”

Haudataanko Junckerin suuri suunnitelma? – Essayah, Halla-aho, Kaikkonen ja muut kohtaavat EU-tentissä

Faktakulma

Eurooppalainen Suomi ry mediakumppaninaan Uusi Suomi järjestävät kevään eurovaalien alla vaalipaneelien sarjan. Kiertue alkoi Helsingissä 21.3. eduskuntapuolueiden puoluejohdon vaalipaneelilla, jonka aiheena oli Suomen EU-linja ja Euroopan tulevaisuus. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTEn kanssa.

Kampanjan kevään vaalitentit järjestetään seuraavasti:

5.4. Tampere: 14.00-15.30

10.4. Turku: 17.00-18.30

24.4. Jyväskylä: 17.00-18.30

3.5. Oulu: 16.00-17.30

23.5. Kotka: 17.00-18.30

25.5. Helsinki (Maailma kylässä festival)

Eurooppalainen Suomi ry yhteistyökumppaneineen on käynnistänyt samassa yhteydessä valtakunnallisen Vaadi faktat -kampanjan, joka keskittyy faktapohjaisen politiikan edistämiseen. Kevään aikana koulutetut vapaaehtoiset faktantarkkailijat seuraavat median uutisointia, poliitikkojen ulostuloja ja sosiaalisen median sisältöjä ja tarttuvat kyseenalaisiin väitteisiin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Suninen

Britannia tulee pärjäämään, ja pääsee eroon haittamaahanmuutosta (lue: islamilaisesta maahanmuutosta).

EU-maat valmistelevat jo sopimuksia joilla Britannian kanssa voidaan jatkaa mahdollisimman juohevasti kovan brexitin jälkeen. Britannialla itsellään on kohta maailma auki hyville diileille.

Britannian yrityksistä vain n. 10% on jossain määrin riippuvaista EU:n markkinoista. Maailman väestöstä EU sisältää alle 10%.

Mikko Toivonen

Itse Britanniassa jo paljon ennen sen liittymistä Euroopan Unioniin opiskelleena ja työtä tehneenä tiedän että Brittien ongelma ei ole niinkään muslimien maahanmuutto kuten muualla Euroopassa. Muslimeja oli jo silloin luonnollisena tuontina Imperiumin jäsenmaista.
Todellisuudessa britit taitavat pelätä enemmän juuri EU'sta tulevien vuota (virtaa). Puolasta, Romaniasta, Bulgariasta, Osista Balkania
Kauppaan tulee väistämättä lyhytaikainen suurehko notkahdus, mutta se kyllä minunkin mielestäni nopeasti korjaantuu, sillä britit ovat erittäin taitavia kansainvälisillä markkinoilla ja kyllä he varsin hyvin kaikenlaista osaavatkin. Joskus tosin vasta pakosta.
Meillä omasta kansallisesta aivopesusta johtuen usein luullaan että muualla ei mitään osata ja kaikki asuvat maissa joissa aurinko paistaa ja palmut kasvava. Kattia kanssa. Esimerkiksi meidän maanviljely ja karjatalousmahdollisuutemme ovat maailman aivan ehdotonta huippua.. Laakeutta osin lukuunottamatta täysin verrannollinen USA pohjoisvaltioiden ja Kanadan massiiviseen ja melko tuettomaan mutta silti kannattavaan maatalouteen samoissa talvipakkasissa. Maissi ei toki meillä vielä ihan iloisesti kasva, mutta kasvaa jo Latviassa ja eestissä melko mukavasti.
Meillä taas olisi omat paikalliset erikoisuutemme joista voisimme tehdä suurtuotantoa ja tuotteistusta kuten juurekset, monet juurekset ja kaura tiemmä vaikka tuolla maailmalla (83 maata läpikäytynä noin 50 vuoden aikana) ei ole kaupassa suomalaista kauraa kuluttajapakkauksessa eteen tullut. Sen sijaan on tullut irlantilaista, saksalaista, ranskalaista, englantilaista, jenkkiläistä, kanadalaista ja jopa sri-lankalaistakin

Meillä on edelleenkin rajuja ongelmia vientimyyjien koulutuksessa ja se johtuu pakkoruotsistamme sekä siitä että opetetaan ruotsdalaista ajattelua vaikka kohdemaat eivä kenties ole koskaan Ruotsista kuulletkaan., Vientimyyjiämme pitäisi lähettää brittien, amerikkalaisten, saksalaisten, ranskalaisten jopa espanjalaisten vientikoulutuksiin ja yrityksiin oppisopimuksella ymmärtämään ostavia kulttuureja.
Vaikeita kuten Kiina ja Indonesia en edes maininnut kun siellä kaupan syntyäkseen joudutaan toimimaan tavoin jotka eivät ole meille tyypillisiä eikä haluttuja

Mikko Toivonen

valitettavasti suurissa aiheissa ja kiinnostavissa tulee nyt välillä pitkähköjä kirjoituksia siitä syystä että hyvin harvalla on sellainen monikansallinen opiskelun ja työn elämä kuin minulla. Ikääkin on ihan reippaasti ja siksi on yritettävä kirjoittaa kalastajan lailla, jospa joku ajatteleva näykkäisi kiinni ja ymmärtäisi miten kokonaisuudet toimivat ja mikä on aidosti haitaksi ja mikä hyväksi.
Meillä suurlinjavirhe on elämämme peruspylvään metsän virheellinen omistuspohja, erittäin heikko jalostusarvo, metsämateriaalin lainaus metsästä karkeimmilla mahdollisilla tavoilla metsän uudistumisen ja luonnon yhteenpassaamisen kannalta.
Meillä ei edelleenkään kunnolla ymmärretä mitä on kansantalous ja miten lähes raaka aineeton maa kuin Japani voi olla maailman johtava teollisuus ja kuluttajatuotteiden valmista yksinkertaisella yhtälöllä: Ostamme raaka aineen halvalla kiinalaisten tapaan jostain muualta, kuljetamme sen tehtaisiimme, nostamme sen jalostusarvoa huikeasti ja tienaamme rahat siitä ja kuljetuksista.
Jotta siihen päästäisiin on stabiilia puhdasta energiaa oltava valtakunnalla noin 25% ylijäämä, kun meillä taas on alijäämä.
Kun osataan jalostaa niin joukkoon löytyy väkisinkin sosiaalisia tyyppejä jotka ovat oikeasti oppineet ostajien kielen ja kulttuurin, eikä ruotsin. Siihenhän meillä on syntyperäisiä sadoin tuhansin