Maanantai 17.6.2019

Kokoomuslaiset innostuivat Lauri Lylyn kannanotosta – ”Samoilla linjoilla kuin kokoomus”

Luotu: 
21.3.2019 18:37
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd) päätyi kokoomuslaisten sote-mannekiiniksi.
|

”Koko julkista palvelujärjestelmää ei tarvitse korjata vaan se, mikä vaatii huoltoa”, kirjoittaa Tampereen demaripormestari Lauri Lyly verkkokirjoituksessaan.

Kirjoitukseen ovat innolla tarttuneet kokoomuslaiset, jotka ovat jääneet puoluekentässä yksin kuntapohjaisen sote-uudistusmallinsa kanssa. Kokoomus on hylännyt hallituksessa ajamansa maakuntamallin ja katsoo nyt, että sote-palvelut tulisi uudistaa pohjaten nykyisiin kuntiin ja kuntayhtymiin sekä kuntien jo aloittamiin yhteistyömalleihin. Lue lisää: Petteri Orpo tekee nyt selvän eron valinnanvapauteen ja maakuntiin – ”Emme ole luomassa sellaista mallia”

Lyly vaikuttaa kirjoituksessaan asettuvan tälle kannalle toisin kuin puolueensa sdp.

”Itse en voi olla päätymättä johtopäätökseen, että valtiojohtoisten megareformien aika oli nyt tässä, ainakin tämän kokonaisuuden osalta. Sama takki ei sovi jokaisen alueen hartioille”, Lyly kirjoittaa Tamperelaisessa.

”Kuntapohjainen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmämme on kaikkine haasteineenkin kansainvälisestikin vertaillen toimiva ja kustannustehokas. Sitä on kuntien ja sairaanhoitopiirin toimesta myös koko ajan uudistettu.”

Hän kokoaisi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita suurempiin kokonaisuuksiin hallitusti. Ennen hallintorakennetta on määriteltävä palvelulupaus, Lyly linjaa.

”Vasta sen jälkeen on pohdittava, millaisella rakenteella tähän päästään. Rakenteet voivat olla jokaisella alueella omanlaisensa. Useilla alueilla on jo koottu järjestämisvastuuta suurempiin yksiköihin, esimerkiksi kuntayhtymiin. Tämä omaehtoisen kehitystyön on annettava jatkua nykylainsäädännön puitteissa, ja sitä on syytä tukea.”

Esimerkiksi Pirkanmaalla voi hänen mukaansa syntyä alueen yhteinen ”Pirsote”, jos ongelmia korjataan ”nykyjärjestelmää kehittämällä sekä hyödyntämällä tehtyä hyvää kehittämistyötä”.

Lylyn kanta ei ole siinä mielessä yllätys, että Tampere ja muut suuret kaupungit ovat vetäneet yhteistä sote-linjaa Helsingin kanssa. Kokoomuksen uutta kuntapohjaista mallia puolestaan on pilkallisesti kutsuttu ”Vapaavuoren soteksi”, koska se on hyvin lähellä Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok) suurten kaupunkien kanssa tekemiä linjauksia. LUE LISÄÄ: Annika Saarikko: ”Petteri Orpo esitteli Vapaavuoren soten”

Kokoomusministeri Sanni Grahn-Laasonen ottaa Twitterissä ilon irti Lylyn kirjoituksesta.

”Pormestari Lauri Lyly (sdp) samoilla linjoilla kuin kokoomus!”, hän twiittaa.

Lylyn kirjoitusta jakavat myös muun muassa kokoomuksen ministeriryhmän avustajiin kuuluva Juha Kirstilä sekä Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos. Twiitit alla.

 

 

LUE MYÖS:

Kokoomus rajun höykytyksen kohteena – Keskustajohtaja: ”Menossa valtataistelu, vapaavuorelaiset pääsivät niskan päälle”

”Nopeampi hoitoon pääsy 1,5 miljoonalle suomalaiselle” – Kokoomus: Tämä sote-ongelma korjattava heti

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Lyly sanoo: Palvelulupaus ensin ja tämän jälkeen vasta fundeerataan miten siihen parhaiten päästään. Järkevä kannanotto, mielestäni. Edellinen hallitus meni hallinto edellä ja itse palvelukonsepti jäi taka-alalle.

Koska alueet erilaisia tarvitaan luultavasti myös erilaisia ratkaisuja. Mikäli kunta on elinkelvoton, eikö silloin kuntaliitos ole järkevin ratkaisu? Yhteistyöllä (kuntayhtymät) tai kuntaliitoksin tästä selvitään ja silloin ei tarvita edes uutta byrokratian tasoa.

Kunnat valitkoon järkevimmät yhteistyömuodot alueilleen. Valtion ei kannata pahemmin tähän puuttua mutta kuitenkin lainsäädännön turvin rajata yksityistämisen tasoa vaikkapa maks 30 % - Tämä toimenpide jottei kansainväliset pörssiyhtiöt saa monopolia, jolloin hinnat karkaisivat tulevaisuudessa (vrt. USA)

Kaarina Leinonen

Niin no, sehän tiedetään että sen lauluja laulat kenen leipeä syöt ! Lylyn puoluekanta muuttui porvariston suuntaan kun hänet valittiin Tampereen kaupunginjohtajaksi ja hän tietää ettei tarvitse enää "kumartaa" SDP:hen päin ! Mihinköhän tavallinen kansa enää uskoo - pettureita kaikki tyynni kun tarpeeksi rahaa ja ylellisyyttä tarjotaan. Kaupunginjohtajaksi nimittäminen oli "täsmäase" keskustalta ja kokoomukselta demareiden nujertamiseksi.

Lauri Kiiski

Demarimalleja Sotelle näyttää olevan nyt kaksi. Rinteen 18 sotekunnan malli Keskustaabajatellen ja nyt tämä Kokoomusta liehittelevä Lylyn malli.

Melkoista taktikointia unohtaen totaalisesti äänestäjien kuluttajansuoja todellisen sian röhkiessä sidotussa säkissä.

Jukka Kivimäki

Olet varmaankin pannut merkille ilmaisin, että 'sotekuntia' olisi vähintään 18 kpl. Esimerkiksi Pirkanmaalle niitä mahtuu toki useampiakin kuin yksi. Esimerkiksi Tampere voisi siis toimia omana sotekuntanaan.

Harvemmin asutuilla seuduilla sotekunta voisi muodostua useammasta peruskunnasta yhdistämättä niitä kokonaan.

Pasi Käyhkö

Niinkuin Lyly kertoo, hän on Kokoomuksen sotemallin kannalla. Hyvä niin.
Demareillahan on ollut 18 alueen sotehärdelli.. Johon vielä valittaisiin vaaleilla politrukit ym. henkilöstön väliporras veronmaksajien rasitteeksi.
Viisas demari ja kaupunginjohtaja tämä Lyly.

Mikko Toivonen

Tästähän on ollut kysymys koko ajan eli perusterveydenhuollon terveyskeskustason tai sopuhinnalla operoivien itsenäisten ammatinharjoittajalääkärien vastaanottoja lisäämällä.
Mitään massiivista hallintomuutosta ei ole edes ollut tilauksessa tai tarpeessa vaan yksinkertaisia tapojen muutoksia mihin kuuluu lääkärien suuri lisäkoulutus ja oikea kilpailu mikä pakottaisi lääkäritkin tekemään töitä ansionsa edestä
Muutkin säädettävät kuten vanhusten huolto palautuisi normaaliksi heti kun pörssiyhtiöt lailla ajettaisiin pois sieltä ja palattaisiin kunnallisiin ja pienyksityisten toimijoiden vanhainkoteihin

Seppo Simonen

Kokoomuksen vapaapaavuorelaisuus tuo kyllä ohdakkeita Kokoomuksen ruiskukkaan. Luokkayhteiskunnan aika on ohi eikä se ole tätäpäivää.
Minne on hävinnyt yhteiskunnan alueellinen ja ihmisten yhdenvertaisuusilluusio näiltä lylyttäjiltä jonka perustuslaimme jo takaa.
Kun meillä lappasi perustuslakivaliokunnassa professoria toinen toisensä jälkeen olisi hyvä nyt kuulla tayttääkö nykysote perustuslaillisuuden yhdenvertaisuuden myös maaseudulla.

Jyrki Uotila

Rinteen ehdotus parlamentaarisesta valmistelusta on oikea. Ei enää jonkun puolueen sanelua. Itse olen usein kirjoittanut, että perusterveydenhoito ja sosiaalihuolto pidetään kuntien hoidossa, mutta kallis erikoissairaanhoito sairaanhoitopiireille valtion vastuulle.

Seppo Simonen

Valitettavasti parlamentaalinen valmistelululla ei saada lasta eikä pa..aa aikaan tämä nyt hyvinkin nähtiin parlamentaalisesta yritystukileikkaus työryhmän tuloksista. Toinen hyvä huomio on parlamentaalisesti kootut valikunnat mutta puhiksena on opposition edustaja joka jarruttaa asioiden käsittelyä kuten nyt nähtiin sosiali ja terveysvalikunnassa.

On politikoilta vastuutonta toimintaa ollut tämä jo 14 vuoden sote/makulain valmistelu jo ka valmistelua sabotoitiin ja jarrutettiin punavihervasemmistovapaavuorelais likissä. Toivon mukaan äänestäjät jättvät äänestämättä näitä sabotaareja ny vaaleissa.

Vaikka nyt Keskustaja ja Kokoomusvetää eri linjaa kuitenkin sote ja maakuntalaki esitys oli erinomainen jota tämä yhteiskunta olisi tarvinnut.
Alkuperäisen tiekartan mukaan se olisi jo toiminnassa ja säästöä alkaisi tulla veronmaksajille.

Jari Eeva

Tuli pieni akuutti tarve käydä lääkärillä. 20.3. iltapäivällä katsoin paikallisen yksityisen firman sivuilta aikoja. Seuraavalle päivälle siellä oli kymmenen vapaata vastaanottoaikaa yleislääkärille. Tein varauksen. Vastaanotto kesti 10 minuuttia. Tässä kustannus: lääkäri 55 € (sain poikkeuksellisesti 10 minuutin mukaan, normaali olisi 20 minuutin mukaan), josta Kela - korvaus pois 10,50 €, Kantamaksu 1,98 € ja poliklinikkamaksu 21,50 €. Yhteensä maksettavaa 67,98 €. Ei meikäläisen kannata lääkärillä hypätä. Himmeleitten ja härdeleitten vääntämisen sijaan olisin kiinnostunut saamaan poliitikoilta tietoja, mitä kaikki tulee palvelujen käyttäjälle eri vaihtoehdoissa maksamaan.