Torstai 25.4.2019

Näkökulma: Jussi Halla-aho epäilee elinkeinoelämän salaliittoa

Luotu: 
22.3.2019 11:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Halla-aho toi esiin omaperäisen teoriansa siitä, miksi esimerkiksi humanitaariseen maahanmuuttoon hyvin suopeasti suhtautuneen Ruotsin kansantalous on kasvanut vahvasti.
|

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on onnistunut siinä, missä moni ei olisi uskonut hänen onnistuvan. Hän on saanut perussuomalaisten kannatuksen selvään nousuun puolueen hajaannuskesän 2017 jälkeen.

Hänen kaudelleen osunut ensimmäinen Ylen kannatusmittaus heinäkuussa 2017 näytti perussuomalaisille 8,1 prosentin kannatusta. Tässä kuussa lukema näytti jo 13,3 prosenttia, ja puolue hengitti tuossa kyselyssä vihreiden ja keskustan niskaan.

Nykyisillä ennusteilla perussuomalaiset voisi saada siis läpi parikymmentä kansanedustajaa huhtikuun 14. päivän vaaleissa. Lisäystä tulisi muutaman kansanedustajan verran nykyiseen eduskuntaryhmään nähden, mutta pudotusta toki reippaasti Timo Soinin kaudella vuonna 2015 saatuun tulokseen.

LUE MYÖS: Näkökulma: Saako Jussi Halla-aho kaivettua nämä piilokannattajat esiin?

Halla-aho on onnistunut vaalikentillä argumentoinnissaan hyvin, vaikka tai juuri siksi, että hänen näkemyksensä kiertyvät voittopuolisesti tavalla tai toisella maahanmuuton ympärille. Hän vastustaa maahanmuuttoa niin monin tavoin, että tämä vastustus näyttää itsessään vakaumukselta.

Maahanmuuton kärjekäs vastustaminen tuli esiin jälleen, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho oli tänään perjantaina Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen yhteishaastattelussa.

LUE MYÖS: Jussi Halla-aho tiukkana sinisille: ”Emme voi olla pelastusvene näille ihmisille”

Halla-aho toi esiin omaperäisen teoriansa siitä, miksi esimerkiksi humanitaariseen maahanmuuttoon hyvin suopeasti suhtautuneen Ruotsin kansantalous on kasvanut vahvasti. Työllisyys on Ruotsissa paremmalla tolalla kuin Suomessa ja bruttokansantuote per henkilö Suomea korkeampi.

Bkt ei mittarina kuulemma riitä.

”Bruttokansantuote on välillä vaarallinen mittari. Ruotsin bkt kasvaa pääasiallisesti siksi, että julkinen rahankäyttö kasvaa”, Halla-aho toteaa haastattelussa.

Tosiasiassa vientiteollisuuden elinvoimaa kuvaava vaihtotase on Ruotsissa reippaasti ylijäämäinen ja julkinen talouskin ylijäämäinen toisin kuin Suomessa.

Halla-aho kannattaa jyrkän oikeistolaista linjaa julkisissa menoissa, eli niitä olisi leikattava reippaalla kädellä. Ykköskohde leikkauksille olisi tietysti maahanmuutto. Tämä hivelee epäilemättä perinteisempiäkin oikeiston äänestäjiä.

Elinkeinoelämää Halla-aho ei ole näkemyksineen kuitenkaan miellyttämässä, kun puhutaan esimerkiksi ulkomaista työvoimaa koskevasta saatavuusharkinnasta. Järjestelmä toimii niin, että EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleva työntekijä saa oleskeluluvan siinä tapauksessa, että Suomesta ei löydy sopivia työntekijöitä.

LUE MYÖS: Kokoomusvaikuttaja: Suomeen +10 000 maahanmuuttajaa vuodessa tai palvelut alas – Rinteen eläkelupaus on ”pyramidihuijaus”

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on arvioinut näiden eduskuntavaalien yrittäjyystavoitteissaan seuraavasti: ”Maahanmuuttajien työllistämistä vaikeuttavia kynnyksiä on tärkeää poistaa. Siksi ulkomaista työvoimaa koskevasta saatavuusharkinnasta on syytä luopua”.

Halla-aho puolestaan arveli tämänpäiväisessä haastattelussa, että elinkeinoelämän edustajat sen enempää kuin toimittajat ja poliitikotkaan eivät usein ymmärrä, mistä saatavuusharkinnassa on kyse. 

LUE MYÖS: Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa – ”Byrokraattinen ja turha prosessi” pois heti, vaatii Keskuskauppakamari

”Mitä enemmän meillä on tarjontaa halvasta työvoimasta, sitä matalampia palkat tietysti ovat. Tämä on varmaan se keskeinen syy, miksi elinkeinoelämä haluaa poistaa saatavuusharkinnan”, Halla-aho arveli. 

Että sellainen elinkeinoelämän salaliitto, jonka kaltaista arvelua kuulee myös poliittisesta vasemmistosta ja Hakaniemen ay-piireistä. Varsinkin SAK on tehnyt kovasti töitä saatavuusharkinnan säilyttämisen puolesta.

LUE MYÖS: Demarivaikuttajat jättäisivät Perussuomalaiset rannalle: ”Profiloituneet ääriliikkeeksi”

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Siikala

Ei kyseessä ole salaliitto. Kyseessä on elinkeinoelämän edunvalvonta. Tietyssä mielessä (pääoma, raha) elinkeinoelämällä ei ole isänmaata eikä isänmaallisia arvoja.

Jos puoleen hintaan saa yhtä hyviä työntekijöitä niin kyllä niitä halutaan ihan ilman salaliittojakin. Halla-aho tässä lähempänä salaliittoja on.

Tapio Lehtimäki

Artikkelista käy selvästi ilmi, että ainoa salaliitoista puhuva on kaverisi Huusko - olkiukkoduonne aisapari.

Jos tänne taasen imuroidaan kehitysmaista ihmisiä pilkkahinnalla duuniin - eikä kyseinen porukka elä palkallaan ilman tulonsiirtoja, niin sepä se vasta kansalaisteko on.

Täytyy olla tavallisen nokiset tulpankärjet, jos ei asiaa ymmärrä. Jopa minä ahneena yrittäjänä sen tajuan.

Pekka Siikala

Huusko ei ole kaverini, ja olen ihan samaa mieltä kuin sinä. Se vain ei mennyt sinulle jakeluun.

Silti kyseessä ei ole elinkeinoelämän salaliitto, vaan ihan julkinen avoin pyrkimys. Mukavaahan se yritykselle on jos valtio maksaa duunareiden palkoista ison osan tulosiirtojen muodossa.

Jukka Laine

Suomalaisista työikäisistä neljännes jo ei elä ilman tulonsiirtoja. Vai olisiko kolmannes. Veronmaksajat varmasti maksavat mielellään palkattomien ja matalapalkkaisten työllisten sosiaalituet.

Pitää saada jokaiselle työnantajan maksama palkka jolla tulee toimeen. Tai sitten kaikille Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitean määrittelemä minimisosiaaliturva, joka olisi kolminkertainen nykyisestä. Jaa ettei ole jakovaraa? Miksi kaikilla muilla Euroopan mailla sitten on?

Mieluummin kyllä kaikille töitä josta saa palkkaa josta maksetaan veroja. Saadaan sitä jakovaraakin. Ja tietysti veronkiertoon on puututtava.

Esko Riikonen

Kun katsotaan koko ympyrä, niin pienipalkkaiset halpatyöntekijät tarvitsevat yhteiskunnan tukia elääkseen ja asuakseen. Ja ei se pienipalkkainen paljoa kuluta ja tuo rahaa kansantalouteen.
Puoleen hintan saa työntekijän esim Valko-Venäjältä tai Ukrainasta. Mutta ainakaan kielitaitoa ei ole. Siivoomaan pystyvät ja aputöihin. Mutta turvakaikanhakijoita ei pidä sekoittaa työntekijöiksi. Ei niin, että jos turvapaikka ei saa, siirtyy työntekijäjonoon ja saa sitä kautta luvat.

Niko Kaistakorpi

Pääosin tämä näkökulma oli uutisointia Halla-ahon kommenteista, mutta lopussa tuli aika selvästi esiin, mitä asioita ajetaan täällä Usarissa:

"Että sellainen elinkeinoelämän salaliitto, jonka kaltaista arvelua kuulee myös poliittisesta vasemmistosta ja Hakaniemen ay-piireistä."

Että semmoista... ;-) Savua ilman tulta?

Sami Rinta-Mänty

Juurikin näin. Ei niin kovin yllättäen Huuskolla lähti laukalle. On se neutraali journalismi niin kovin vaikeaa...

On irvokasta että suomen kestävyysvajeen ja mahdollisesti tulevan eläkepommin ratkaisuksi tarjotaan jokapaikassa sitä samaa syytä, joka niitä aiheuttaa eli maahanmuuttoa (toki muitakin syitä on). Käsittämätöntä. Tämä perustuu ilmeisesti siihen hurskaaseen toiveeseen että maahantulijat työllistyvät ja sitä kautta kantavat kortensa yhteiseen kekoon. Tutkimukset ja tilastot kuitenkin kertovat jotain aivan muuta. Kehitysmaista suuntautuva maahanmuutto on valtaosin julkiselle taloudelle rasite sillä nämä ihmiset jäävät pääasiassa elämään tulonsiirtojen varassa.

Yhtä typerää kuin että EU:ssa tuntuu jokaiseen yhdentymisen aiheuttamaan ongelmaan olevan ratkaisuna lisää ja syvempää yhdentymistä vaikka ihmiset selvästi enenevässä määrin eivät sitä halua.

Rauno Järvenpää

Vihervasurit haluu näitä"pakolaisia",pieni osahan työlistyy joskus,viimestään toises sukupolves hoonoo soomi tulkeiks.Sitä ennen tapahtuu juttu jos toinenkin.Saas nähä kuinka kauan menee esim Rinteellä kun kelkka kääntyy(koko Afrikka Suomeen ajatuksesta),Halla-ahon linjoille.

Jussi Halla-aho

"Teoriani" ei ole kovinkaan omaperäinen:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ruotsin-hirmukasvu-silmanlumetta/efeb...

"Erityisesti viime vuosina Ruotsin bkt-kasvua on pönkittänyt korkeasuhdanteen lisäksi hurja väestönkasvu, joka lukeutuu kiivaimpiin koko läntisessä maailmassa.

Väestönkasvu tekee bkt:lle saman, mitä bensa tekee liekeille. Jos katsoo Ruotsin bkt-kasvun sijaan maan bkt-kasvua asukasta kohti, niin kuva on melko erilainen.

Ruotsin bkt-kasvun asukasta kohden ennustetaan olevan tältä vuodelta vain puolet bkt-kasvusta, eli 1,4 prosenttia. Suhdanteita luotaavan Konjukturinstitutetin (KI) mukaan Ruotsin bkt kasvaa ensi vuonna 2,7 prosenttia, mutta bkt per capita vain 1,6 prosenttia. KI:n ennuste vuoden 2020 bkt-kasvuksi asukasta kohti on enää 0,5 prosenttia."

Jussi Halla-aho

Ei kukaan ole sanonut, että Ruotsissa menee huonosti. Päinvastoin, itsekin totesin haastattelussa, että Ruotsilla on monia vahvuuksia kuten paljon vanhaa, yksityistä pääomaa, osaamista markkinoinnissa, oma valuutta ja tietysti yleinen noususuhdanne.

Mutta kuten linkittämässäni jutussakin todetaan, kasvua pönkittää räjähdysmäinen väestönkasvu, joka tarkoittaa maahanmuuttoa. Se, että bkt/asukas hyytyy koko ajan, kertoo ainakin sen, että tulijat eivät ole nettomaksajia.

Nita Hillner
Vastaus kommenttiin #13

Puhut markkinoinnin osaamisesta. Matkustan silloin tällöin etelän aurinkoon ja näen siellä Arlan ja muiden eurooppalaisten tuotteita, valitettavasti eteen ei ole tullut kertaakaan Valion tuotteita. Valiolla on esim. hyviä jogurtteja, joten ihmettelen kun eivät saa niitä kaupaksi muualle Eurooppaan. Heikentävätkö liialliset yritystuet firmoja pitkällä tähtäimellä?

Markku Huusko
Vastaus kommenttiin #13

Ruotsin bkt/asukas on kasvanut oikein mukavasti, tämä Maailmanpankin tilasto kertoo: https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?locations=SE

Myös siinä siteeraamassasi Kauppalehden jutussa kerrottiin bkt/asukas-luvun kasvusta.

Ruotsin "maahanmuutosta johtuvaa heikkoa bkt/asukas-kehitystä" olen nähnyt alleviivattavan Venäjän valtionmediassa, joka taas siteeraa Ruotsin oikeistopopulistista vaihtoehtomediaa. Tällainen tyylinäyte Sputnikilta aiheesta: Researcher Blames Migration as Sweden Hits Europe's Lowest GDP Growth Per Capita

Matti Mustonen

Yrittäjänä o. mahdoton hyväksyä Elin kantaa. Meillä on n 400000 työķyjyistä Poissa markkinoilta. Miksi ek ei esitä jyrkempää kantaa näiden saamiseksi töihin sen sijaan että ajaa maahanmuuttoa, joka lisää vain tätä väkeä.

Nita Hillner

Ruotsi on ainakin Suomea pääomarikkaampi valtio ja siellä yritystoiminta on myös laajempaa kuin meillä. Suomen vientisektori on liian kapea-alainen. Toisekseen Suomeen ei helposti saada hyväpalkkaisia osaajia, syynä voi olla ilmasto, verotus ja/tai jotkin muut syyt? Näitäkö tarkoitat?

Halpatyövoiman tuonti tuskin auttaa kansantaloutta koska sosiaalituet kasvavat samalla? Tietty jos tänne tuodaan ihmisiä määräajaksi ja tarjotaan pienempää sosiaaliturvaa kuin suomalaisille, mutta onko tämä edes mahdollista/oikein ja houkuttaako tämä tulijoita?

Osaatko selittää minulle, miten Suomi hyötyy halpatyövoimasta kun samanaikaisesti suurpääomat liikkuvat vapaasti globalissa maailmassa?

Mutkikkaita kysymyksiä. Kansalaisille kerrotaan median avulla että asiat ovat nyt näin, mutta ei selitetä ja analysoida kunnolla.

Esko Riikonen

Eiköhän ole rehellisempää sanoa, että Ruotsin maahanmuutto on pahasti epäonnistunut. Mitä tapahtuu jatkuvasti esim seuraavissa lähiöissä: Vivalla, Hallunda, Husby, Ronna, Rinkeby, Araby, Rosengård. Voisin luetella toisen mokoman lisää, mutta olkoon. Autoja palaa, kouluja palaa, ammutaan ihmisiä, raiskataan jne. Poliisi ja palokunta ei uskalla liikkua näillä alueilla.

Markku Moi

Kokoomus ja EK kulkeekin käsikädessä. Kokoomus toteuttaa EK:n käskyt. Halpatyövoima maksaa suomelle enemän kuin suomalainen ammattiihminen. Ei suomalainen tai mamukaan tee alipalkattua työtä jos on satsannut koulutukseensa. On hölmöä myydä työpanoksensa liian halvalla.
Persut vastustaa haittamaahanmuuttoa ja muut puolueet ei. Näin voisi sanoa, joka puolueella on teemana maahanmuutto

Markku Savikivi

Raha
|

https://www.uusisuomi.fi/raha/200954-nain-talouden-nobelisti-ratkoisi-eu...

"Eurokriisi
Talouden nobelisti, Columbian yliopiston professori ja Roosevelt Instituutin pääekonomisti Joseph E. Stiglitz jakaisi yhteisvaluutta euron eri maiden tai maaryhmien ”omaksi euroksi”. Jokaisella alueellisella eurolla olisi hänen visiossaan oma, tietyn valuuttaputken sisällä kelluva valuuttakurssi."

Suomi teki virheen liittyessään yhtenäisvaluuttaan. Ruotsi ei tehnyt sitä virhettä.

Tämä selittää osaltaan eroa Suomen ja Ruotsin talouden kehittymisessä.
VVM Katainen käynnisti hirmuisen palkkarallin kymmenen vuotta sitten, niin että kommunistitkin vihertyivät kateudesta. Olisi heti pitänyt pitänyt päästä devalvoimaan markka, niin valtion velat ja työttömyys olisivat nyt vähäisemmät.