Torstai 27.6.2019

Ulosotossa kaikkien aikojen suurin perintäpotti – Nyt näkyy ikävä ilmiö: ”Johtuu kulutusluottojen ja pikalainojen yleistymisestä”

Luotu: 
22.3.2019 12:31
Päivitetty: 
22.3.2019 12:54
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Suomalaisilta perittiin ulosotossa peräti 1,105 miljardia euroa, mikä on kaikkien aikojen korkein summa.
|

Ulosoton asiakasmäärät ja perintätulot kasvoivat viime vuonna, kertoo Valtakunnanvoudinvirasto. Perintätulos oli nyt kaikkien aikojen korkein.

Ulosottoon saapui vuonna 2018 noin 3,4 miljoonaa asiaa, mikä on noin 2,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Eri velallisia ulosotossa oli vuonna 2018 noin 577 000, missä on lisäystä edellisvuoteen 3,4 prosenttia.

Ulosoton perintätulos kasvoi vuodesta 2017 lähes viisi prosenttia ollen nyt yli 1,1 miljardia euroa. Valtakunnanvoudinviraston raportin mukaan perintätulos oli kaikkien aikojen korkein. Vuosi 2018 oli seitsemäs peräkkäinen vuosi, jolloin perintätulos ylitti miljardi euroa.

Perintätulos kuvaa rahamäärää, jonka ulosottovirastot ovat saaneet tilitettyä velkojille vuoden aikana.

Velallisista valtaosa, noin 519 000 velallista, oli luonnollisia henkilöitä, ja yrityksiä ja yhteisöjä noin 58 000. Luonnollisten henkilövelallisten määrä kasvoi viime vuonna 3,5 prosenttia, oikeushenkilövelallisten määrä puolestaan 2,5 prosenttia.

Yksityisoikeudellisten saatavien osuus ulosottoasioista on kasvanut selkeästi, valtakunnanvouti huomauttaa. Kun niiden osuus vireille tulleista asioista oli kymmenen vuotta sitten noin viidennes, on se viime vuosina ollut noin kolmannes. Vuonna 2018 osuus kasvoi 29 prosentista 31 prosenttiin.

”Tämä johtuu kulutusluottojen ja pikalainojen yleistymisestä, mikä näkyy myös käräjäoikeuksissa riidattomien velkomusasioiden määrän jyrkkänä kasvuna. Kotitalouksien velkaantuminen ja maksuhäiriöt ovat lisääntyneet”, arvioi valtakunnanvouti Juhani Toukola.

Yksityisoikeudellisia asioita ovat esimerkiksi pankkilainat ja luotot. Niihin liittyviä ulosottoasioita tuli nyt vireille 1 033 255 tapausta, kun edellisenä vuonna tapauksia oli 960 377. Kasvua on lähes kahdeksan prosenttia, kun vireille tulleiden asioiden kokonaismäärä kasvoi vain reilut kaksi prosenttia.

Ulosottoon vireille tulleista asioista noin 32 prosenttia kuului ns. muihin julkisoikeudellisiin asioihin, joita ovat esimerkiksi vakuutusmaksut tai erilaiset kuntien ja muiden julkisyhteisöiden saatavat, kuten sairaanhoito- ja päivähoitomaksut. Seuraavaksi suurimmat asialajit ovat yksityisoikeudelliset asiat sekä veroasiat. Nämä kolme asialajia kattoivat vireille tulleista asioista yli 86 prosenttia.

Viraston mukaan työllisyys on kohentunut jo parin viime vuoden ajan, mutta velallismäärä on kuitenkin pysynyt korkeana. Entistä useamman kohdalla työllistyminen voi kuitenkin helpottaa veloista selviytymistä, virasto uskoo.

LUE MYÖS:

Suomalaisilta yli 350 000 asiakasmaksua ulosottoon – Järjestö vaatii toimia: ”Pahimmillaan voi syntyä pikavippikierre”

Paavo Arhinmäki kypsyi: ”Ylikansalliset perintäfirmat tekevät voittoa vähävaraisten sairaiden ahdingolla”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

On ne pikavipit mahtava pisneeti! Korot tapissa ja robotti sylkee perintäkirjeitä maksuineen, niille lasketaan korot jne.jne. Eduskunta ei edes toisella yrittämällä saanut aikaiseksi sellaista lakia, että olisi pakko pysyä kohtuudessa. Kädetöntä sakkia!

Hannu Rautomäki

Eduskunta sääti pikavippilain, joka päästi alan firmat valloilleen.
Alun perin muista pohjoismaista poiketen ei asetettu minkäänlaista korkokattoa, joten kokonaisvuosikorot olivat jopa 300-400 %.
Eduskunnassa oltiin heräävinään ongelmaan, mutta nykyisessäkin laissa jätettiin suurimmat pikavipit korkokaton ulkopuolelle villin koronkiskonnan kohteiksi.

Mathias Storrank

Ongelman ydin ei taida olla pikavipit,vaan se että ihmisillä ei ole tarpeeksi rahaa elämiseen.Perusduunarin palkat olemattomia koska pakolliset kulut nousevat kokoajan.
Ihmisillä ei ole enää mitään mistä menoja karsia/leikata kun tulot ei riitä edes laskuihin.

Risto Nikander

Kaarlo Erjala on oikeassa. Mutta pikavippifirmojenm tulisi itsekin kärsiä ainakin 25% tappio sellaisista pikavipeistä, joita ei saada perittyä takaisin normaalisti.
Pikavippibusiness on nuorien huijaamista aivan samalla tavlla kuin vanhuksia yritetään huijata.
HAllitus sensijaan teettä "positiivisia luottorekistereitä kansalaisten kustannuksella.

Eric Hällström

Ja miksiköhän pikaluottoihin joudutaan turvautumaan? Yksi suurimmista syistä on se, ettei asumiskustannuksissa ole terveiden markkinoiden edellyttämää hintajoustoa. Asumiskustannusten nousu on liki sama kuin ulosottojen määrän lisääntyminen. Ne korreloivat vahvasti. Siis ongelma ei ratkea syyllistämällä ylihinnoittelun uhreja "holtittomasta kuluttamisesta" vaan on puututtava myös asumisen anarkistiseen ylihinnoitteluun. www.facebook.com/asumisenhintaalas