Maanantai 17.6.2019

Sipilän hallituksen erikoinen virasto-yhtiö tutkitaan – Perustuslain kantelu ”aiheellinen”

  • Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk, kuvassa) ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok) esittelivät vuonna 2017 Suomen vienninedistämisen remontin eli Tekesin ja Finpron fuusion.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tutkii, mitkä lainmuutokset tarvitaan Business Finlandin julkisten hallintotehtävien selkeyttämiseksi ja sen varmistamiseksi, että yhtiön tehtävät ovat perustuslain mukaisia. Asiasta kertoo Tekniikka&Talous.

"Perehdymme ratkaisuun seikkaperäisesti, ja arvioimme sen perusteella, millaisia lainsäädäntömuutoksia Business Finlandia koskeviin lakeihin ja asetuksiin tarvitaan", sanoo ylijohtaja Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Tänään perjantaina kerrottiin apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen todenneen Business Finlandin toiminnan perustuslaillisuutta koskevan kantelun aiheelliseksi.

Julkisten hallintotehtävien uskominen on siirtynyt liikaa osakeyhtiölle.

"Päätöksessä katsotaan, että tukipäätökset, jotka ovat julkisen hallintotehtävän käyttämistä, valmistelu on siirtynyt siinä määrin osakeyhtiöön, että rahoituskeskuksessa tapahtuva päätöksenteko ei perustu enää itsenäiseen valmisteluun, vaan valmistelu on pitkälti siirtynyt tämän yhtiön tehtäviin ostopalvelusopimuksella", esittelijäneuvos Riitta Länsisyrjä kertoi tänään T&T:lle.

Tekniikka&Talouden arkistojutusta voit lukea, kuinka outo viraston ja osakeyhtiön yhdistelmä Business Finland luotiin Tekesistä ja Finprosta. Fuusion esittelivät Sipilän hallituksen ministerit Mika Lintilä (kesk) ja Kai Mykkänen (kok), mutta uudistuksen laittoi liikkeelle aiempi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk).

TEM:n Lundström pitää huomionarvoisena sitä, että ”iso osa rahoituspäästöksistä on tämän ratkaisun näkökulmasta kunnossa". Sen vuoksi ministeriössä ei nähdä välitöntä tarvetta toiminnan isolle uudelleenorganisoinnille, vaan asiaa harkitaan apulaisoikeusasiamiehelle annettavassa selvityksessä.

"Meidän pitää katsoa onko säädöspohja kunnossa, se jonka pohjalta Business Finland – sekä virasto että osakeyhtiö – toimii. Ratkaisu antoi avaimia tähän jatkotyöhön."

"Business Finlandin tulosohjauksesta vastaavat ihmiset työskentelevät tämän asian kanssa. Sen lisäksi tietenkin TEM:n juristit ryhtyvät arvioimaan tilannetta, että millaisiin toimenpiteisiin meidän pitää ryhtyä."

Ministeriöllä on 30. elokuuta asti aikaa ilmoittaa apulaisoikeusasiamiehelle, mihin toimenpiteisiin se ryhtyy.

Lundströmin mukaan se kertoo apulaisoikeusasiamiehen katsovan, ettei asiassa pystyttäisi antamaan hyvää selvitystä kuukauden tai kahden sisällä, vaan tarvitaan pitempi aikaraja.

"Me ei tulla tässä senkään takia hätiköimään."

Mahdollinen lainsäädäntöuudistus tulee viemään aikaa.

"Pitää muistaa, että meillä ei ole tällä hetkellä edes Suomessa hallitusta, joka pystyisi antamaan hallituksen esityksiä."

LUE MYÖS:

Nolo sotku ministeriössä: Palkka 11 604 €/kk, pomon paikka oli jo luvattu – sitten meni kaikki uusiksi

Ministeriön raportissa brutaali lista Sipilän hallituksen poukkoilusta – ”Suomen innovaatiokyky heikkenee hyvää vauhtia”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Outi Torniainen

Jutussa kerrotaan Olli Rehnin käynnistäneen muutoksen. Se ei ole koko totuus. Muutos alkoi Jan Vapaavuoren käynnistämänä hänen ollessa työ- ja elinkeinoministeri. Taustavaikuttajina olivat vahvasti mm. Jyri Häkämies ja Leena Mörttinen. Rehn jatkoi muutoksen toteuttamista ministerinä ollessaan.

Harri Hietajärvi

Tämä on ihan selkeästi sitä valtion yhtiöittämistä, joka on ollut Sipilän hallituksen ohjenuorana koko ajan; Sote-yhtiöt, liikennepuolen yhtiöt jne. Näitähän riittää. Ne ovat kuvitelleet, että päätöksenteko on nopeampaa ja tehokkaampaa, kun kaikki julkiset toimijat yhtiöitetään. Näin varmaan onkin - periaatteessa, mutta samalla katoaa suurin osa läpinäkyvyydestä ja annetaan mahdollisuus yhä laajempaan korruptioon ja välistävetoihin. Hakiko Sipilä ja Keskusta samaa kuin Orbanin Fidesz?