Tiistai 18.6.2019

Emeritusprofessorin ulostulo: ”Onnellisessa Suomessa huumeiden käyttö on räjähtänyt taivaisiin, kotiväkivalta on Euroopan huipputasoa”

Luotu: 
23.3.2019 11:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    YK:n onnellisuusraportin mukaan Suomi on toistamiseen maailman onnellisin maa.
|

Kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä kommentoi suorin sanoin tutkimuksia, joiden mukaan suomalaiset ovat maailman onnellisimpia.  Hän viittaa muun muassa YK:n tuoreeseen onnellisuusraporttiin, jonka mukaan Suomi on toistamiseen maailman onnellisin maa.

Uusikylä huomauttaa blogissaan, ettei onnen määrää ei voi mitata numeroilla, varallisuudella eikä elintasolla. 

”Yksilön onnellisuus on sisäinen tila, joka vaihtelee. Onnella tehdään bisnestä, kirjoitetaan oppaita ja pidetään kivoja kursseja maksukykyisille. Maanantaina kuitenkin sama synkkä naama katsoo peilistä”, hän kirjoittaa.

”Suurin vaaramme ei ole onnellisuuslistalla vajoaminen, vaan realismin ja arkijärjen väheneminen. Kun lukutaito heikkenee, heikkenee ajattelukyky ja terve järki katoaa”, Uusikylä jatkaa.

Hän nostaa esiin mielenterveysongelmat, huumeiden käytön ja perheväkivallan.

”Heikkoutta ei saa osoittaa, siksi nuorten, 17-35 vuotiaiden laumat täyttävät isojen kaupunkien terveyskeskuksia saadakseen diagnoosin ja lääkettä; sydän hakkaa, pelottaa, iho on kuiva, tukka lähtee eikä henki kulje. Kun paha olo on lääkitty, normaalielämää voi kestää taas viikon. Sitten ei enää jaksa arkea velvollisuuksineen. Alkaa marina ja voivottelu. Tällainen on se onnellisten Suomi, josta jotkut osaavat rohmuta heikkojen kustannuksella rahaa ja kuvittelevat sen lisäävän omaa onnellisuutta. Se on paha harhaluulo. Hyvällä ihmisellä se lisää syyllisyyden tuntemuksia.”

Uusikylä viittaa psykiatrian professori Kalle Achtén määritelmään. Sen mukaan ”onnellinen on ihminen, jota eivät syyllisyydentunteet paina ja jolla on hyvät ihmissuhteet.” 

Uusikylä sanoo, että Suomen suurin ongelma ei ole kansan ”muutosvastarinta,” vaan se, että poliittisilla päätöksillä ”ihmisiltä viedään usko elämään jo lapsena”. 

”Onnellisessa Suomessa huumeiden käyttö on räjähtänyt taivaisiin, johtaja tappaa kaverinsa pyssyllä, juoppo puukolla ja rattijuoppo autolla. Kodeissa pätkitään puolisoa turpiin, huoritellaan ja uhkaillaan; kotiväkivalta on Euroopan huipputasoa. Näin me, onnelliset!”

Mielenterveysongelmat nostaa esiin myös vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen. Hän muistuttaa Puheenvuoron blogissaan, että mielenterveyden ongelmat ovat nousseet yleisimmäksi syyksi jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. 

”Syy mielenterveysongelmien tilastolliseen lisääntymiseen löytyy varmaankin osittain siitä, että ongelmista puhutaan entistä avoimemmin ja ongelmat osataan tunnistaa. Kuitenkin mielenterveysongelmien lisääntymisen taustalla lienee myös aitoa kehitystä. Meidän tulisikin miettiä, mikä yhteiskunnassamme, kulttuurissamme ja taloudessamme altistaa ihmisiä lisääntyville mielenterveysongelmille? Yksi syy saattaa löytyä joka paikassa esiinnousevasta kilpailu-mentaliteetistä, kasvavista työ-, suoristus- ja ulkonäköpaineista”, hän pohtii.

Lue myös:Alma-tutkimus kertoo suomalaisten onnesta – Tutkija epäilee: ”Ei se ihmiselämä todellisuudessa niin hääviä ole”

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarya Korhonen

jaa-a onhan se mukava asua onnellisessa maassa? Minä ainakin kyseenalaistan tuo käsityksen ja kysyn onko onnea kun tupakka kiellettiin tuli huumeet, joiden vieroitushoidot maksavat yhteiskunnalle taatusti enemmän kuin savukkeiden jälkeiset, nimittäin moni keuhkosyöpää sairastava ei ole eläissään polttanut tupakkaa? Tai kait sekin sitten on onnellisuutta kun raha riitauttaa perheiden sovun niin pahasti, että he eivät kestä "kuka on oikeassa tilannetta" vaan mätkivät, tappavat ja ties mitä muuta.
Tai kun viranomaiset käyttävät virkavaltaansa hyväkseen rikkomalla lakeja, oikeudenmukaisuuttako - no ei ole, jotkut jopa poliisissa syyllistävät sen pohjalta kun heidän mielessään on "oikeat" syylliset - törkeetä, mitä pienempi paikkakunta sen paremmin tunnetaan muka naapurit - tämä lienee syy kaupunkeihin muuttoon, halutaan enemmän yksityisyyttä. Ja entäs lastensuojelu - kun minä päätän ettet sinä ole sopiva äidiksi niin minulla on jopa oikeus valehdella, jotta saamme pitää lapsesi sijoituksessa. Lapsen joka kärsii erotettuna äidistään. Tätä tapahtui enimmäkseen lapsikertoimien aikana ennen v. 2012, koska kunnat tienasivat jokaisesta sijoitetusta lapsesta korvamerkitsemätöntä rahaa, onneksi tuosta kertoimesta luovuttiin, silti liian monet perheet ovat joutuneet sosiaaliviranomaisten vallanhimon kohteeksi. Sääli, eihän tässä maassa mitään tuollaista tapahdu luulee kansalaiset, jotka eivät ole joutuneet tällaisen menon kohteeksi. Älkää surko Te olette väärässä, tässä maassa todella tapahtuu laittomuukksia ihan viranomaisten toimesta, syynä RAHA.

Hely Salmi

Olen samaa mieltä laittomuuksia tapahtuu kaikilla sektoreilla. Kansanedustajat syövät sanansa heti vaalien jälkeen. Kysynkin kuinka voi olla onnellinen, kun eläkeläisiltäkin otettiin indeksikorotukset pois ja lääkkeiden hinnat korotettiin. Esim. disbetikoilta otettiin pois liuskat jotka olivat aikaisemmin ilmaisia nyt apteekista itse maksettavia. Omahoito on mahdotonta. Suomea ei mitenkään voi pitää maailma onnellisepana kansana. Ennemminkin vääryyksien käytön esimerkki maana.

Juhani Iivari

Onnellisuus ei nouse paljon tavoittelemisesta vaan vähään tyytymisestä.
Olkaamme siis onnellisia uutisesta, että Suomi on maailman onnellisin maa, olipa se uutinen totta tai ei. Uutisia, että Suomi on paska maa, kyllä riittää.

Viljo Asikainen

Nämä arvovaltaisten tahojen tekemät onnellisuusraportit joutavat Suomen osalta samaan roskakoriin niiden toistuvien raporttien kanssa jotka määrittelevät Suomen erääksi maailman vähiten korruptoituneista maista. Raporttien laatijat eivät selvästikään ole onnistuneet (välittäneet paneutua) analysoimaan todellisuutta ja olosuhteita Suomessa, tuntemattomassa eksoottisessa pikkuvaltiossa..

Toisaalta näin kirjoittaessani minussa herää heikkoa epäilyä siitä että raportit ovatkin oikeilla jäljillä. Korruptoituneisuus ja onnellisuuden puute Suomessa ehkä sittenkin ovat vain kansallista harhaluuloamme, jota lietsoo ja pitää yllä yksivivahteinen vaihtoehdoton mediamme. Sehän se synnyttää suomalaisten tietoisuuden itsestään jokseenkin yksinomaisesti koska kielitaidottomalla (business-englanti ei riitä) kansalla ei ole virikevaihtoehtoja. Kirjallisuutta ei lueta eikä tunneta - tästäkin asiasta tutkimusraportit antavat väärän kuvan - televisio ja älypuhelin riittävät manipuloiduille tuloksentekijä-kuluttaja ihmiselle.

Hannu Rautomäki

Varsin abstraktia höpinää ylipäätään rankata sellaisia mielentiloja, kuin onnellisuus.
Valittamisen määrästä päätellen meidän suomalaistenhan tulisi olla epäonnellisuuden kärjessä.
Suomalainen ei hevillä ole tyytyväinen ja kehu.

Kaarina Leinonen

Kari Uusikylä puhuu asiaa. Olen jo kauan ajatellut samoin. Kun toimitaan liike-elämän ja yrittäjien "ehdoilla" ei siitä voi muuta seurata. Tämän päivän työssäkäyvillä ihmisillä ei ole heidän mielestään mitään muuta vaihtoehtoa kuin kasvattaa lapsistaan rahamaailmassa sukkuloivia ja pärjääviä tulevia ihmisiä. Heistä lapsistanne luultavasti tulee ihmisiä joilla ei ole taitoa inhimilliseen käyttäytymiseen- raha on heidän Jumalansa. Nämäkin lapset aikanaan puhumattakaan heidän vanhemmistaan tulevat vanhoiksi ja kuolema odottaa jokaista. Eihän oman tietoisuuden ajoittainen "hävittäminen" ole mihinkään kadonnut koska huumeiden käyttö on lisääntynyt varsinkin nuorten keskuudessa paljon puhumattakaan aikuisten käytöstä -se muuttaa vaan muotoaan. Tänä päivänä suuri osa ihmisistä kärsii köyhyydestä. Nämä onnellisuuden "mittaajat" taitavat olla sillä asialla että pannaan tämän kansan kontolle enemmän sitä "ilkeämpää" taakkaa - kyllä ne sen vielä kestää - heh !

virve lundgren

Osa voi huonosti, koska maailma tuntuu ainakin uutisten valossa tulleen aivan hulluksi. Meitä syyllistetään uutisilla ja vaaditaan pelastamaan maailma! Sen sijaan pitäisi valaa uskoa paremmasta huomisesta, toivosta ja tulevaisuudesta. Monissa asioissa on korjattavaa ja kehitettävää, mutta asiat on silti enemmän paremmin kuin huonosti; moni saa apua sairauksiinsa hyvin, monen vanhuksen asiat on ihan hyvin, moni opiskelija pärjää ihan hyvin ja saa tarvitsemansa tuen. Näin vaalien alla tuntuu vain olevan tärkeää esittää asiat mustavalkoisesti.
Huumeet on varmasti uusi nouseva ongelma, mutta alkoholin käyttö ja tupakointi sensijaan on vähentynyt. Tämä kulkee käsi kädessä asiasta uutisoinnin kanssa. Huumeiden käyttöä on alettu puolustella, vähätellä haittoja. Jos nyt veroja halutaan kerätä lisää, niin eikö huumausainekauppa olekin suurta harmaata taloutta, jossa rahaa valuu ohi verottajan? Ottaisiko joku puolue tästä kopin?

Airi Pulkkinen

Kun vertaa Suomea moneen muuhun maailman maahan, kuten vaikkapa Lähi-idän tai Afrikan maihin, niin saamme olla onnellisia etteivät asiamme ole samaa tasoa kuin näissä maissa. Huomaamme että suomalaisten arvojen ja elämäntapojemme puolustaminen edellyttää muiden, niitä uhkaavien arvojen vastustamista. Äskettäin Nasima Razmyarilta pysäyttävä arvio varsinkin maahanmuuttajayhteisöjen tyttöjen ja naisten asemasta Suomessa. Tähän saakka tosiasioista ei ole voinut keskustella saamatta vihapuhesyytöstä. Jopa sananvapautemme on uhattuna. Tässä linkki Razmyarin kirjoituksesta: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006031816.html

Pentti Westerholm

Perinne lajit,Hetekan veto ja Akan kanto saattaa joskus lipsua otteesta ja muuttua akan heitoksi hetekalla.ilmeisesti siihen tarvitaan huumetta jotta onnistuu paremmin.Valitettavan surullinen suunta .Pitäisi viheltää peli poikki ja miettiä miten saadaan kohtelua ihmismäisempään suuntaan.Tulevalle hallitukselle evästystä .

Harri Vatanen

Onnellisuus ja onnen tunne ovat osa ihmisen aivokemiaa. Asiat voivat olla maassa kuinka väärin päin tahansa ja ihmiset voivat olla onnellisia. Huumausaineiden käyttäjät etsivät onnen tunnetta huumaavista aineista, joilla voi saada aivojen tuottamaan onnen tunnetta. Huumeiden käyttö ja ihmisten syrjäytyminen kasvavat ja käyvät käsikädessä.