Tiistai 16.7.2019

Juha Sipilä tyrmää Antti Rinteen väläyttämät uudet verot: ”Vastuuttomasti ammutaan itse itseämme jalkaan”

Luotu: 
23.3.2019 14:33
Päivitetty: 
23.3.2019 15:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilän mukaan keskusta ei hyväksy uusia veroja, jotka nostavat lapsiperheiden ja pienituloisten ruokalaskun loppusummaa.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Keskustan puheenjohtaja, toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä tyrmää sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen väläyttämät uudet verot esimerkiksi lihalle ja maidolle.

Sipilä huomauttaa lauantaina julkaisemassaan kannanotossa, että lapsiperheillä ja pienituloisilla ihmisillä iso osa rahoista menee ruokaan.

”Keskusta ei hyväksy uusia veroja, jotka nostavat lapsiperheiden ja pienituloisten ruokalaskun loppusummaa. Rinteen ja sdp:n esittämät arvonlisäveron korotukset olisivat tavallisten suomalaisten kannalta epäoikeudenmukaista politiikkaa. Rinne ja sdp perustelevat ruoan veronkorotuksia ilmastonmuutoksen hillitsemisellä. Keskustassa sen sijaan katsomme, että ilmastoa ei pelasteta hankaloittamalla kohtuuttomasti lapsiperheiden ja pienituloisten arkea”, Sipilä kommentoi.

Tärkeintä päästöjen vähentämisessä on hänen mukaansa saastuttavien fossiilisten polttoaineiden alasajo sekä kotimaisten, uusiutuvien luonnonvarojen – ennen muuta metsien – kestävä hyödyntäminen.

”Rinteen ja sdp:n suunnitelmat vaarantaisivat myös ylipäätään suomalaisen ruoan tulevaisuutta alkutuotannosta teollisuuden työpaikkoihin. Nyt pitäisi yhdessä hakea ratkaisuja alan kannattavuuden parantamiseksi ja työpaikkojen turvaamiseksi sen sijaan, että vastuuttomasti ammutaan itse itseämme jalkaan”, Sipilä sanoo.

Myös eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Anne Kalmari ryöpytti Antti Rinteen esitystä lauantaina. Hänen mukaansa Rinne on ”vetämässä maton viljelijöiden jalkojen alta”.

”Ihmisten arjesta irti oleva huuhaa jyllää keskustelussa ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. Pisimmälle näyttää menevän sdp. Sen mielestä maailma pelastetaan laittamalla pienituloiset ihmiset ja syrjäseuduilla asuvat entistä ahtaammalle lihan, maidon ja muun ruoan veronkorotuksilla ja erilaisilla kielloilla”, Kalmari sanoo tiedotteessaan.

Suomalainen maatalous toimii Kalmarin mukaan jo nyt ilmaston kannalta vastuullisesti. 

”Suomalainen ruoka on ilmastoteko. Uskon, että viljelijät ovat valmiita edelleen vähentämään päästöjä viljelytapoja kehittämällä ja valkuaiskasveja lisäämällä.  Samalla he kuitenkin oikeutetusti odottavat, että päättäjät pitävät huolen alan toimintaedellytyksistä – eivätkä Rinteen tapaan vedä mattoa sen jalkojen alta.”

Sdp on tällä viikolla puhunut kestävän kehityksen arvonlisäverosta sen jälkeen, kun puheenjohtaja Antti Rinteen vaalikonevastaukset herättivät keskustelun puolueen haluista ohjata kulutusta vähäpäästöisiin tuotteisiin verotuksen keinoin.

Rinne on todennut, että vero kohdistuisi esimerkiksi lihaan ja näkyisi sen hinnassa. Varsinaista lihaveroa sdp ei kuitenkaan aja, vaan huomattavasti laajempaa järjestelmää. Lue tarkemmin: Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

Antti Rinne tarkensi Ylen haastattelussa, että tarkoitus olisi verottaa kaikkia sellaisia tuotteita ja palveluita, jotka ovat ilmaston ja ympäristön kannalta haitallisia. 

”Ei se mikään lihavero ole, kun arvonlisävero, joka on vähän korkeampi lihalle kuin kasviksille tai ilmaston kannalta puhtaammille vaihtoehdoille. Tällä hetkellä suomalaisten päästöistä lihantuotanto ja maidontuotanto, mutta erityisesti lihantuotanto eli maatalouden päästöt, ovat liikenteen kanssa yhtä suuret”, hän huomautti.

Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat huomauttaneet, että tietyn elintarvikeryhmän jakaminen verotuksessa kahtia olisi EU-oikeuden näkökulmasta hankalaa, sillä toisiaan korvaaviin, kilpaileviin tuotteisiin ei saa soveltaa eri arvonlisäverokantoja.

Lue lisää:

Antti Rinteen kommentit kuohuttavat – Virkamiehet: Lihavero lähes mahdoton

Sdp: Ei lihavero vaan kestävän kehityksen alv – Uusi vero koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Ojala
Vastaus kommenttiin #22

SDP:n veroasinatuntija Finér kertoo Uudelle Suomelle.

"Elintarvikkeiden kohdalla tämä tarkoittaisi pelkistetysti sitä, että tavallisen arvonlisäveron päälle tulisi lihaostoksilla korkeampi lisävero ja kasviksia ostaessa matalampi. Finér kirjoitti taannoin blogissaan, että veroeron on oltava riittävän suuri."
Tämän jälkeen Antti Rinne itse on ilmoittanut Ylellä, että maidollekin korkeampi alv.
Suomeksi Tupla-alv on demarien esitys.

Ari Ojala

SDP:n veroasiantuntija (US) "Elintarvikkeiden kohdalla tämä tarkoittaisi pelkistetysti sitä, että tavallisen arvonlisäveron päälle tulisi lihaostoksilla korkeampi lisävero ja kasviksia ostaessa matalampi. Finér kirjoitti taannoin blogissaan, että veroeron on oltava riittävän suuri" Nyt sdp:n Rinne esittää lisäksi maidolle myös korkeampaa verotusta.

SDP:llä on välähtänyt, että kun veroihin laitetaan TUPLA-ALVI, niin rahaa riittää mihin tahnsa.

SDP:n Antti Rinne alias Tupla-alvi ei kerro äänestäjille että verotus tuplataan. Demarit on viemässä porkkanat, lihapullat ja maidon tavallisilta kansalaisilta. Tilalle veroja!

Mikko Toivonen

Pirun"kirotusvIhre"
Tietenkin piti lukea Sipilä ampui meitä Orpon kanssa jalkaan. Kuka ampuu seuraavaksi ja tarkennetaan nyt kun jouduin paikkaamaan, että millaisella hehtaarikanuunalla, Ehkä Haaviston täysin kuutamolla olevalla energiakanuunalla?

Simo Tamminen

Minusta mm. makeisten, energiajuomien ja paljon sokeria sisältävien limpsojen verotusta voitaisiin nostaa huomattavasti kunhan vaihtoehtoisesti pullotetulta vedeltä poistettaisiin "makeisvero". Kotimaisen lihan ja - maidon verotuksen korotusvaatimus tuntuu vähintäänkin omituiselta.

Raija Lempiäinen

Sipilän "omatunto" on nyt vaalien alla herännyt! Neljän vuoden hallintokauden aikana lapsiperheet köyhtyivät, samoin pienituloiset, leipäjonot kasvoivat. Lisäksi ei Rinne ole keksinyt mitään liha ja maitoveroa, kaikki muutkin puolueet ovat "ohjaavan arvolisävron" kannalla ilmastonmuutosesta johtuen, mutta kohtuudella. Sipilän kannanotto johtuu vaaleista ja kannattajien kalastelusta! SDP:ssä ei olla viemässä lapsiperheisiin lisää kurjuutta, päinvastoin.

Raija Lempiäinen

Sipilän "omatunto" on nyt vaalien alla herännyt! Neljän vuoden hallintokauden aikana lapsiperheet köyhtyivät, samoin pienituloiset, leipäjonot kasvoivat. Lisäksi ei Rinne ole keksinyt mitään liha ja maitoveroa, kaikki muutkin puolueet ovat "ohjaavan arvolisävron" kannalla ilmastonmuutosesta johtuen, mutta kohtuudella. Sipilän kannanotto johtuu vaaleista ja kannattajien kalastelusta! SDP:ssä ei olla viemässä lapsiperheisiin lisää kurjuutta, päinvastoin.

Kalle Kaskinen

"SDP:ssä ei olla viemässä lapsiperheisiin lisää kurjuutta" sanot. Puolueihanteesi iskee maitotuoteverollaan täysin juuri lapsiperheisiin, eläkeläisiin, pienituloisiin joiden tuloista
suurimman osan lohkaisee ruokatavarakauppa.

Kenneth Ainetdin

Miksi pitää aina nostaa veroja? Eikö voisi kerrankin vähentää valtion kuluja? Turhia kynänpyörittäjiä ministeriöt ja virastot täynnä keksimässä juonia kansalaisten pään menoksi. Liikenneministeriöstä voisi alkaa. Sen voisi lakkauttaa kokonaan. Sieltä ei ole tullut mitään hyvää 4 vuoden aikana. Asiamme olisi tänä päivänä paljon paremmin ilta liikenneministeriötä. Voisin helposti löytää lisää säästökohteita, se on lähinnä viitsimisestä kiinni. Turhan sääntelyn voisi myös poistaa.

Kaarina Leinonen

Sipilä ja Orpo ovat pääoman edustajia koskas ne sellaiset ovat edistäneet köyhemmän tavallisen työläisen asiaa ? Näitä huijareita oli kuluneella vaalikaudella ja paljon eduskunnassa. On syytä miettiä ja tarkkaan ketä äänestää - tavoitehan näillä koijareilla on alentaa suomalaisten palkkoja ja yrityselämä tekee samaa myyräntyötä Sipilän ja Bernerin siunauksella ulkoistaa posti viroon. taitaa posti tulla vasta 2 viikon päästä ao:lle lähettämisestä. En ole postin työntekijä -eläkkeellä jo eli ei sidoksia- tehnyt työni henkisen hyvinvoinnin alueella.

Ilkka Paananen

On sillä jotain näyttöjä Kokoomuksen nappulakerhoon verrattuna. Mikä siinä oikein on kun kokkareita jatkuvasti johtaa mies, jolla ei ole minkäänvaltakunnan kosketuspintaa oikeaan elämään? Päivääkään ei ole oltu sorvin ääressä. Tai parempihan se on, että todelliset osaajat pysyvät elinkeinoelämän palveluksessa turvaamassa sen kuuluisan jakovaran. Fantastista, ei koske Suomea, sori siitä. Edellä mainittuna parhaat sitaatit Kokoomuksen johdosta taantuman vuosilta. Ottakaa nyt se Lepomäki vetovuoroon niin tulee selkeyttä siihen, millä rattailla ajelette.