Torstai 27.6.2019

Vasemmistoliitto esittää uutta hoivayrityksiä koskevaa lakia – Li Andersson: ”Kohtuullista odottaa, että rahat käytetään hyvään hoivaan, ei osinkoihin”

Luotu: 
23.3.2019 14:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Li Andersson.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Vasemmistoliitto esittää, että Suomessa säädetään ensi vaalikaudella laki, jolla voidaan puuttua hoivayritysten kohtuuttomiin voittoihin. 

”Kun kyse on yhteisiin palveluihin tarkoitetuista meiltä kaikilta kerätyistä verovaroista, on vain kohtuullista ja oikein odottaa että rahat käytetään hyvään hoivaan, ei osinkoihin”, puolueen puheenjohtaja Li Andersson sanoi puheessaan puoluevaltuustolle lauantaina. 

Hän nosti puheessaan esiin myös suomalaisen lapsiköyhyyden, jonka tila on Anderssonin mukaan hälyttävä. 

”Vaikka Suomi on yksi maailman vauraimmista maista, ja jopa maailman onnellisin maa, on tämä myös maa, jossa eläkeläisiä ja opiskelijoita seisoo leipäjonoissa ja 150 000 lasta elää köyhyydessä. Lapsiperheköyhyyttä on syystä kutsuttu köyhyyden haitallisimmaksi muodoksi. Se myös periytyy sukupolvelta toiselle.”

Lapsiperheköyhyyden ehkäisemiseksi vasemmistoliitto esittää lapsilisien yksinhuoltajalisään 50 euron parannusta. Korotus maksaisi vasemmistoliiton mukaan 77 miljoonaa euroa ja nostaisi 5 200 lasta sekä 1 300 aikuista köyhyydestä.

Lue myös:

Li Andersson haluaa uuden perustulokokeilun – Työllisyysasteesta tuli vaalien ”taikaseinä”

Vaalikone: Maahanmuutto ja viinit ruokakauppaan jakavat puheenjohtajia – ”Suomalaiset ovat parhaita selvin päin”

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Hautaa

Ei välttämättä onhan osuuskunnat.
Ajatus. Mitä jos Suomeen perustettaisiin Osuuskunta jonka omistaa kunnat ja eläkevakuutusyhtiöt. Toimialana olis hoiva ja vanhuspalvelut. Voitto rajattaisiin 4 % jotta vakuutusyhtiöt saataisiin mukaan. Silloin ei ehkä niitä eläkemiljardeja niin kauheasti kadehdittais.

Martti Pitkanen

Osuuskunta tai vastaava omistusjärjestely, jossa omistajia ovat työntekijät. Hehän siitä toiminnan laadusta varsinaisesti vastaavat. Hoivayritys ei tarvitse suuria investointeja, toimitilat ja kalusto voidaan vuokrata. Sijoittajat ovat maksaneet nykyisten hoivayritysten good will (!) -arvosta, eivät tuontovälineistä. Eli oletetusta kassavirrasta. Totta kai sidotulle rahalle pitää saada korvaus, mm. eläsäätiöt ovat suuria sijoittaja-omistajia.
Laki voisi rajoittaa ao. ostopalvelujen tarjoaksi vain työtekijöiden päätösvallassa olevat yritykset.

Vesa Huhtanen

Aivan utopistinen ajatus. Suurin ongelma on se, etteivät kunnat osaa ostaa, tehdä riittävän selkeitä ja vaativia sopimuksia ja valvoa senjälkeen sopimuskumppanien toimintaa. Julkishallinnossa on kautta linjan liian lepsua meininkiä. Ei osata johtaa asioita eikä ihmisiä.

Seppo Simonen

Nikita Hrustsov Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri kysyi taanoin meidän bresidentti Urho Kaleva Kekkoselta että koskas siirrytte kommunistiseen järjestelmään Kekkonen siihen heti kun kommunistit saavat riittävän enemmistön vaaleissa. Kommunistinen monopoli olisi Li Anderssonin hoivatavoite vanhuksille ilman voiton tavoitteita.
Vasemmisto vastusti kiivaasti uutta sote ja maakuntalain valmistumista joka olisi tuonur ongelmiin ratkaisun vanhushoivassa sillä nythän kunnat huutokauppaa halvimmalle yksityiselle tarjouksen antajalle.
Olisi ollut vanhuksen kannalta mahtavaa kun olisi saanut valita palvelusetelillä mieluisimman hoivakotinsa.

Tapio Mäkeläinen

Appeni on ollut vuoden Malmilla erään suuren yksityisen ketjun palvelutalossa. Tarkka pohjalainen. Ei moitteeen sanaa.
On tässä pahoja ylilyöntejä tullut mutta Anderssonin ja Marinin kommunistimeiningillä on tilanne pitkän päälle sama kuin Venezuelassa. Kummallisen paljon tämä yleisosaaja
Åbobo saa julkisuutta mitättömän puolueen ja kuolleen ideologian edustajana.

Toivosen vesiliikennekanaviin voin todeta että ne on tutkittu ja olisivat jo tulleet jos olisivat elinkelpoisia.esim Uiton osuus on 2% puun roudaamisesta.

Markku Koivisto

Off topic, mutta noista kanavista tuli mieleeni, että kun rautateitä Suomeen alettiin tehdä Snellman silloisena senaattorina oli vahvasti vesiteiden ja kanavien kannalla. Että kyllä niitä tutkittu on kauankin. Viimeinen mittavampi investointi siihen suuntaan oli Pispalan uittotunneli 1960-luvun lopulla. (Tampereella)

Juha Lapveteläinen

Ihmettelen hieman Vasemmistoliiton puheenjohtajan kommentointia hoiva-alan yksityisten yritysten osalta? Olen aina ollut siinä käsityksessä, että Vasemmistoliitto kannattaisi julkisia palveluja myös vanhusten hoiva-alan palvelukeskuksien puolesta, eikä alkaisi vääntämään uutta poliittista lakia yksityisille hoiva-alan yrityksille muiden poliittisten puolueiden tuella, josta ei ole mitään hyötyä. Valtionosuusrahoituksella toimivat yksityiset hoiva-alan yritykset eivät voi mennä konkurssiin, joten asia pitäisi olla tällä järkisektorilla poliittisesti selvä asia. Yksityiset hoiva-lan yritykset toimivat joko yksityishenkilön itse ottamalla vakuutusyhtiön rahoituksella, tai vastaavasti työeläkkeeseen perustuvalla kuukausimaksulla. Yksityisten hoiva-alan yritysten kuuluu toimia yritysperiaatteen mukaisesti vapailla markkinoilla, eri hintaisia yksityisiä hoiva-alanyrityksiä pitäisi olla kotimaassa enemmän tarjolla. Lapsiperheköyhyys tulee poistaa Suomesta kokonaan, ja myös isälle kuuluu kuukausittainen lapsikorvauksen lisä lapsen äidin ohella. Päähuoltajalle, joita tänä päivänä myös monet isät ovat naisten alkoholi-huume-ja mielenterveysongelmien vuoksi, maksettava lapsilisäkorvaus tulee olla suurempi. Kenenkään suomalaisen köyhän lapsen ei tule nähdä nälkää seitsemänä päivänä viikossa, köyhille yksinhuoltajaperheille- sekä perheille, joilla on molemmat vanhemmat, tulee järjestää palvelukeskus, missä lapset saavat tarvittaessa ruokaa sekä muuta leikki-ja viriketoimintaa päivittäin.

Matti Kronlöf

Herättää paljon kysymyksiä, että osakekurssit laskee kun hoivaan ryhdytään tekemään parannuksia, kuten Attendolla on tapahtunut. Herättää myös paljon kysymyksiä miksi yksityisessä busineksessä yleensäkin osakkeiden arvo nousee, kun irtisanotaan ihmisiä. Ja ennenkaikkea herättää kysymyksiä miten hoivayritykset voivat toimia vanhusten hyväksi, kun lähtökohdat ovat tällaiset.