Torstai 25.4.2019

Kohu Nokia-puhelinten tietoturvasta: ”Mitään yksittäiseen henkilöön yhdistettävää tietoa ei ole mennyt kolmansille osapuolille”

  • Kuva: HMD Global
    Kuva
    HMD Globalin mukaan yhdessä Nokia 7 -puhelinmallin toimituserässä oli mukana puhelimia, joissa on virheellisesti ollut Kiinassa myytävien puhelinten ohjelmistopakettiin kuuluva aktivointikoodi.
|

Suomalainen matkapuhelinyritys HMD Global on joutunut kohun kouriin. Yhtä tai useampaa Nokia-puhelinta on epäilty tietovuodosta. Tarkemmin puhelimia syytetään siitä, että ne olisivat lähettäneet käyttäjä- ja laitetietoja Kiinaan.

Nyt HMD Global vastaa syytöksiin ja toteaa suhtautuvansa vakavasti asiakkaidensa yksityisyydensuojaan ja tietoturvaan.

”Olemme tutkineet Nokia 7 Plus -tapauksen perusteellisesti, ja voimme vahvistaa, että mitään yksittäiseen henkilöön yhdistettävää tietoa ei ole mennyt kolmansille osapuolille”, yhtiö toteaa tiedotteessaan.

”Tutkimuksessamme kävi ilmi , että yhdessä Nokia 7 -puhelinmallimme toimituserässä oli mukana puhelimia, joissa on virheellisesti ollut Kiinassa myytävien puhelinten ohjelmistopakettiin kuuluva aktivointikoodi. Virheestä johtuen puhelin on yrittänyt lähettää aktivointitietoja kolmannen osapuolen palvelimelle Kiinassa. Näitä tietoja ei ole kuitenkaan koskaan käsitelty, eikä niiden perusteella puhelimen käyttäjää ole voitu tunnistaa.”

HMD Globalin mukaan virhe huomattiin ja korjattiin jo helmikuussa 2019 päivittämällä puhelimeen oikean maan ohjelmisto. Se on jo asennettu lähes kaikkiin puhelimiin, joissa oli virheellinen aktivointikoodi.

Yhtiö tyrmää julkisuudessa esitytetyt arvelut, joiden mukaan muutkin Nokia-puhelimet lähettäisivät samalla tavoin tietoa kolmannen osapuolen palvelimille.

”Tieto on väärä. Missään muissa Nokia-puhelimissa ei ole ollut virheellistä ohjelmistoa. Kiinassa myytäviä puhelimia lukuun ottamatta kaikki puhelimiamme koskeva tieto on tallennettu Amazon Web Servicen palvelimelle Singaporessa. Suhtaudumme HMD Globalissa vakavasti asiakkaidemme yksityisyydensuojaan ja tietoturvaan ja noudatamme toiminnassamme kaikkia asiaan liittyviä lakeja.”

Yhtiö vakuuttaa, että puhelimista kerätyt tiedot säilytetään turvallisesti ja lain edellyttämällä tavalla.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

HMD:n tiedotteesta:

"Olemme tutkineet tapauksen ja voimme vahvistaa, että mitään henkilöön yhdistettävissä olevia tietoja ei ole jaettu kolmansien osapuolien kanssa. Puhelintemme aktivointiohjelmisto, joka oli tarkoitettu käytettäväksi toisessa maassa, oli virheellisesti mukana yhden puhelinmallin yhden erän ohjelmistopaketissa. Virheestä johtuen puhelin on yrittänyt lähettää puhelimen aktivointitietoja kolmannen osapuolen palvelimelle. Aktivointitietoja ei kuitenkaan ole koskaan prosessoitu eikä ketään henkilöä ole voitu tunnistaa tietojen perusteella. Tämä virhe on korjattu jo helmikuussa vaihtamalla oikea maaversio ohjelmistopakettiin. Kaikkiin puhelimiin, joissa virhe oli, on lähetetty tämä korjaus. Melkein kaikki käyttäjät ovat asentaneet sen, mutta jos käyttäjä ei ole asiasta varma hänen kannattaa tarkistaa puhelimestaan, koska viimeinen päivitys on tehty.

Puhelinten aktivointitietojen kertaluonteinen kerääminen puhelimen käytönoton yhteydessä on alan tapa, ja sen perusteella käynnistyy puhelimen takuuaika. HMD Global suhtautuu vakavasti asiakkaiden tietojen turvallisuuteen ja yksityisyyteen."

Mutta tämä on hyvin pientä verrattuna siihen, mitä Google, Facebook, Huawei, Apple, Microsoft ja muut siinä toimittelevat liikaakin yksityisyyteen liittyviä asioita.

Heikki Paananen

Kilpailu kännymarkkinoilla on kovaa. Tällaiset "kohut" laitetaan liikkeelle kilpailijan kampittamiseksi. Kohuja sitten suhteellisuudentajuttomat hyödylliset hölmöt hysteerisenä levittävät - ymmärtämättä sitä seikkaa, että isot some-firmat, kuten G, F ja M$ tietävät 24/7 mitä syöt, mistä puhut, miltä näytät ja kenen kanssa yösi vietät.
Vääriin käsiin jouduttuaan, näillä tiedoilla on mahdollista vaikuttaa mm. poliittiseen päätöksentekoon ja oikeuslaitokseen.