Torstai 25.4.2019

Vasemmistoliitto asetti ehtonsa hallitusneuvotteluille: ”Aktiivimallin peruminen on kynnyskysymys”

Luotu: 
23.3.2019 16:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Vasemmistoliiton tavoitteena on paikka eriarvoisuuskehityksen pysäyttävässä ja ilmastonmuutosta tehokkaasti hillitsevässä hallituksessa.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Vasemmistoliitto julkisti kärkitavoitteensa ja kynnyskysymyksensä hallitusneuvotteluihin. Puolueen tavoitteena on paikka eriarvoisuuskehityksen pysäyttävässä ja ilmastonmuutosta tehokkaasti hillitsevässä hallituksessa.

Puolue nostaa hallitusneuvotteluiden kynnyskysymyksiksi erityisesti eriarvoistumisen pysäyttämiseen ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyviä asioita. Kynnyksinään puolue mainitsee esimerkiksi perusturvan heikennyksistä pidättäytymisen, epäonnistuneen aktiivimallin purkamisen, sekä ilmastopolitiikan, jonka raamit ovat linjassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa.

”Epäonnistuneen aktiivimallin peruminen on meille kynnyskysymys. Aktivoinnin sijaan se rankaisee kymmeniä tuhansia parhaansa yrittäviä ihmisiä ja leikkaa toimeentuloa jo valmiiksi kaikista heikoimmassa asemassa olevilta”, puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

Puolue asettaa tavoitteekseen lisäksi muun muassa 0,7 hoitajamitoituksen kirjaamisen lakiin, koulutuksen tasa-arvon vahvistamisen, sekä tasa-arvoisen perhevapaauudistuksen. 

”Vasemmistoliiton perhevapaamalli on kunnianhimoinen ja tasa-arvoa edistävä. Se antaa mahdollisuuden kuuden kuukauden ansiosidonnaiselle perhevapaajaksolle kummallekin vanhemmalle, jonka lisäksi vanhemmat saavat vapaasti päättää, miten kolmannen jakson vapaat jaetaan”, puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski linjaa.

Lue myös: Vasemmistoliitto esittää uutta hoivayrityksiä koskevaa lakia – Li Andersson: ”Kohtuullista odottaa, että rahat käytetään hyvään hoivaan, ei osinkoihin”

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

Oikeus ja kohtuus saavat kuitenkin väistyä poliittisenn agendan myötä. Aktiivimallihan rajoittaa kustannuksia, mikä on ehdoton välttämättömyys nyt ja tulevaisuudessa. Jos se perutaan, valtionvelka kasvaa entistäkin nopeammin. Mitään muita keinoja kun valtapuolueet eivät tunne velan kasvun hillitsemiseksi kuin huno-onnisten kansalaisten elämän kurjistamisen. Leikkaaminen maahantulleiden turvapaikkaturistien elintasosta on täysin mahdoton ajatus.

Hannu Rautomäki

Suomessa ei ole ymmärretty perin yksinkertaista asiaa, että väestöpohja suhteessa elinkeinoelämään on liian suuri, ja sen seurauksena on pysyvä suurtyöttömyys.
Mitä Suomessa tehdään? Vastaanotetaan ulkomailta lisää ihmisiä työttömiksi.

Kim Pale

Ehkä järjettömin väite tähän mennessä. Meillä on sekä työttömyyttä, että työvoimapulaa johtuen rakenteellisesta valuviasta. On väärää paikkakuntaa, koulutusta jne. Työväestön määrähän ei pysty kantamaan nykyistä ikäjakaumaa ilman rakenneuudistuksia. Miten ymmärrät tämän? Pitäisikö antaa vanhimpien vain kuolla pois niin että saadaan väestöpohja oikealle tasolle?

Pertti Ikonen

Aktiivimalli 1 eikä 2 eivät ole hyviä asoita mutta ei noiden pitäisi olla niin suuri asia, että jätetään hallitukseen menemättä. On paljon suurempia ongelmia työttömyydessä kuten kuntotuttvan työtoiminnan teettätäminen työkykyisillä ja muut palkattomat työllisyyttäedistävät toimet. Noista kaikista pitäisi maksaa oikeata palkkaa joka kerryttää eläkettä ja kesälomaa.

Mikko Toivonen

Vasemmistoliitolle on kynnyskysymys sellainen asia jota esimerkiksi minä en edes mieti vaikka melko monia mietinkin. Aktiivimalli on mahdollisesti harkitsematon, mutta ihan pikkuseikka siinä mitä todellisuudessa pitäisi saada aikaan ja rakentaa.

Yksi niistä on energiapolitiikan nopea muuttaminen niin, että maan sähköomavaraisuus käännetään 25% ylijäämäiseksi ja ylijäämää viedään odottaessa sitä käyttämään tulevaan energiaintensiivistä kaivos, savupiippu, IT toiminta yms maksavaa toimintaa.

Luonnollisesti tuo sähkö tuotettaisiin puhtaasti lisäämällä modernia moduuli ydinvoimaa jonka polttoaineen raaka-aineet uraani ja torium louhittaisiin kotimaasta.

Liikenne pitäisi myös nopeasti konvertoida metaanikaasuille ja lisätä metaanin tuontia LNG valtameriterminaalin kautta sekä karjatiloille lakisääteisesti velvoitettavien biokaasureaktoreiden tuotoksen avulla, mikä samalla suoraan vähentäisi maatalouden ilmasto ja vesistöpäästöjä.

Rekkaliikennettä pitäisi hillitä luomalla vihoviimein uusi kanava sisävesille ja yhdistämällä sisävedet merikelpoisten alusten kuljetusinfraksi. Olemmekin ainoa maa maailmassa joka on tästäkin sinnikkäästi kieltäytynyt rekkojen eduksi tällaisilla luonnollisilla vesikuljetusmahdollisuuksilla.

Tuossa vaan muutama ihan ilmainen vihje vasemmistolaisille ja vihreille hengenheimonaan, siitä miten asioita voisi oikeinkin tehdä ja yhteisen ja yleisen edun hyväksi