Torstai 27.6.2019

Tyly ulostulo kuntien tilanteesta: ”Hallitukselta tietoista politiikkaa, jotta maakunnat syntyisivät ja palvelut olisi pakko yksityistää”

Luotu: 
24.3.2019 11:19
  • Kuva: Alma Media arkisto / Vilja Pursiainen
    Kuva
    JHL vaatii kuntien vakavien rahoitusongelmien ratkaisemista välittömästi uuden hallituskauden aluksi.
|

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine arvostelee kovin sanoin Juha Sipilän (kesk) hallituksen kuntapolitiikkaa. 

JHL vaatii kuntien vakavien rahoitusongelmien ratkaisemista välittömästi uuden hallituskauden aluksi. Liitto sanoo, että Sipilän hallituksen tekemät rajut leikkaukset kuntien rahoituspohjaan ovat ajaneet kunnat kestämättömään tilanteeseen, jonka jäävuoreen huippuja ovat Rovaniemen ja Kouvolan yt-neuvottelut.

”Vaikuttaa siltä, että kuntien ajaminen taloudelliseen ahdinkoon on ollut hallitukselta tietoista ja tarkoituksellista politiikkaa, jotta maakunnat syntyisivät ja palvelut olisi pakko yksityistää. Seuraavan hallituksen on ensitöikseen hoidettava kuntien rahoituspohja kuntoon tai muuten Suomessa voi alkaa valtava kuntien yt-aalto ja sitä myöten kuntalaisten palvelujen alasajo”, Niemi-Laine sanoo tiedotteessa. 

Hänen mukaansa kuntien peruspalvelubudjetteja leikattiin päättyneellä hallituskaudella. Niemi-Laine viittaa Kuntaliiton laskelmiin, joiden mukaan leikkaukset ovat vieneet kunnilta jopa 850 miljoonaa. 

”Julkisen sektorin työntekijöiden lomarahojen leikkaus haukkasi kuntien verotuloihin aimo loven. Epäonnistunut sote- ja maakuntauudistus puolestaan niisti kunnilta rajusti voimavaroja ja resursseja”, hän listaa.

Niemi-Laineen mukaan kuntien viranhaltijat ovat tehneet runsaasti töitä sote-uudistuksen valmistelussa yhdessä luottamushenkilöiden ja maakuntien väliaikaisten valmisteluelimien kanssa. 

”Valmisteluun ja erilaisiin työryhmiin kulunut huomattava työmäärä, aika ja eurot ovat verottaneet roimasti kuntien oman toiminnan kehittämistä, heikentäneet mahdollisuuksia paneutua kuntalaisten palveluiden parantamiseen ja kuntien tulokehityksen turvaamiseen. Valmistumatta jääneeseen sote-uudistukseen on käytetty veroeuroja useita satoja miljoonia, joidenkin arvioiden mukaan jopa 700 miljoonaa euroa. Rahaa on mennyt muun muassa Suomen historian suurimman työryhmän, asiantuntijoiden ja virkamiesten palkkioihin. Miten hyvässä tilanteessa kunnat olisivatkaan, jos samat voimavarat ja rahoitus olisi käytetty kuntien ja kuntatyön kehittämiseen”, hän kysyy.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Nyt kuljetaan vaalikentillä puhtain otsin ja esitetään köyhien pelastajaa, röyhkeyden huippu on kokoomuksen kuntasote! Vuosikaudet on kuntia köyhdytetty tahallaan, jotta terveyssektori avautuisa markkinoille, nyt ei päässyt niin käymään, joten esitetään täysin muuta. Valhetta silloin ja valhetta taas, pelkkiä rahamaailman pelureita jotka ovat kaukana kansalaisten arjesta ja vähät välittävät pienituloisten hyvinvoinnista!

Irja Hirsivaara

Kyllähän kunnat itse ovat päättäneet ulkoistaa sotensa. Ei siinä hallitus ollut välikädessä, oli jopa niin, että lailla pysäytti kuntien päättämät lisä ulkoistukset. Ja niissä kunnissa, joissa ulkoistivat oli paljon niitä, jossa demarit hääräsivät päällepäsmäreinä.

Rolle Törnroos

Oli koko ajan aistittavissa, että Sipilän hallituksella oli taktiikkana heikentää kuntia voidakseen osoittaa maakunnat välttämättömiksi.
Se oli lähes maanpetoksellista toimintaa. Paljon rahaa pantiin sotelakien toimeenpanemiseksi, vaikka lakeja ei vielä edes ollut. Se oli perustuslain vastaista. Sipilä koetteli koko neljä v uotta peustuslain rajoja, joka osoittaui hänelle kohtalokkaaksi.