Torstai 27.6.2019

Kova vääntö aktiivimallin purkamisesta: ”Li, miten teidän ajatuksenne kulkee?”

Luotu: 
24.3.2019 12:07
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Juhana Vartiainen ja Li Andersson ovat eri linjoilla aktiivimallista. Arkistokuva SAK:n mielenosoituksesta.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Vasemmistoliiton lauantaina seuraavaan hallitukseen osallistumisen kynnyskysymykseksi määrittelemä aktiivimallin purkaminen on herättänyt kiivaan väittelyn aiheesta sosiaalisessa mediassa. 

”Epäonnistuneen aktiivimallin peruminen on meille kynnyskysymys. Aktivoinnin sijaan se rankaisee kymmeniä tuhansia parhaansa yrittäviä ihmisiä ja leikkaa toimeentuloa jo valmiiksi kaikista heikoimmassa asemassa olevilta”, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi puoluevaltuuston kokouksessa. 

Lue lisää: Vasemmistoliitto asetti ehtonsa hallitusneuvotteluille: ”Aktiivimallin peruminen on kynnyskysymys”

Kokoomuksen kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen perää Twitterissä perusteluja.

”Li, miten teidän ajatuksenne kulkee eli kumpi vaihtoehto kuvaa ajatteluanne: 1) Emme usko, että aktiivimalli alentaa työttömyyttä, vai 2) ymmärrämme, että a-mallin purkaminen nostaa työttömyyttä, mutta hyväksymme sen, koska malli on periaatteessa väärin”, hän kysyy.

Li Andersson vastaa sanomalla, ettei ole oikein, että valtio leikkaa ihmisten työttömyysturvaa työttömyyden perusteella. 

”Aktiivimalli leikkaa nimestään huolimatta myös aktiivisten työttömien perusturvaa, ja on ollut erityisen kohtuuton jo valmiiksi vaikeassa työmarkkina-asemassa oleville”, hän sanoo.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula huomauttaa, että varsinaista näyttöä hallituksen esityksessä mainittujen tavoitteiden toteutumisesta aktiivimallissa ei ole.

”En usko sen alentavan työttömyyttä: voi olla, että aktiivimalli saa jonkun ottamaan vastaan sirpaletöitä. Samaan aikaan sen sanktioleikkaus kuitenkin työntää ihmisiä toimeentulolle, jolloin kannusteet eritoten sirpaletöihin heikkenevät merkittävästi. Lisäksi epäreiluksi koettu aktiivimalli heikentää (muita työvoimapoliittisia sanktioita enemmän) ihmisten luottamusta järjestelmään, jolla on aikaa myöten rapauttava vaikutus sosiaaliseen koheesioon (joka taas on meillä ihmisten ja elinkeinoelämän hyvinvoinnin perusta)”, hän vastaa Vartiaiselle. 

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

Keskusteluun osallistuu myös sosiologi Paul Jonker-Hoffrén, jonka mukaan aktiivimalli ei voi toimia, koska sen lähtökohta on väärin.

”Työttömät usein hyvästä syystä ei löydä työtä, eikä keppi auta. En koskaan ymmärtänyt miten työn tarjonnan lisääntyminen kasvaisi työllisyyttä.”

 

 

Lue myös:

Vasemmistoliitto esittää uutta hoivayrityksiä koskevaa lakia – Li Andersson: ”Kohtuullista odottaa, että rahat käytetään hyvään hoivaan, ei osinkoihin”

Juhana Vartiainen ällistyi aktiivimallin kritiikistä: ”Kummallista logiikkaa – tähän perustuu aktiivimallin vaikutus”

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka T Arvola

Aktiivimalli ei leikkaa parhaansa yrittävältä toimeentuloa.

Työttömyysedun säilyttämiseksi on esimerkiksi
- opiskeltava viisi päivää TE-toimiston kanssa sovittuja opintoja, myös sivutoimiset ja lyhytkestoiset opinnot kelpaavat. Muutos on tullut voimaan 31.12.2018 TAI
- osallistuttava viisi päivää palveluntarjoajien järjestämään työllistymistä tukevaan palveluun. Muutos tulee voimaan 1.4.2019.

Parhaansa yrittäminen ei valitettavasti silti takaa oppimista, jota kuitenkin tarvitaan yhä enemmän nykyisessä työelämässä ja avautuvissa tehtävissä. Oppiminen taas on enemmän oppilaasta kuin opettajasta kiinni.

Veikko Savolainen

"Aktiivimalli ei leikkaa parhaansa yrittävältä toimeentuloa."

- Kuitenkin se joskus näyttää parhaansa yrittävälle halveksunnan keskisormea, ainakin jos vertaa työnhakukoulutuksessa ja järjestöagitaatioissa istuvien saamaa kohtelua. Vallitsevan laintulkinnan mukaan nimittäin aktiivisuutta ei kerrytä osa-aikainen palkkatyö, mikäli työttömyyskassan jälkikäteen tekemien laskelmien mukaan edellisen tarkastelujakson aikana tehtyjen provisiotyötuntien keskimääräinen tuntiansio jää alle 7,05 euron/h eli alle minipalkkatason. Työttömyyskassa katsoo tällöin, ettei oman alansa ulkopuolelle kokeiluluontoisesti töihin rohjennut työnhakija ole ollut ns. aktiivinen, vaan palkansaaja on raatanut 'omaehtoisessa vapaaehtoistoiminnassa', mikä puolestaan johtaa päivärahan 4,65 %:n 'kannusteleikkaukseen'. Sitä vastoin samalla ajanjaksolla vain viiden päivän työnhakuvalmennukseen osallistuvaa kannustetaan päivärahakorotuksilla ja kulukorvauksilla - ja huhtikuusta lähtien myös ammattijärjestöjen työelämän tiedostamiskasvatusleireillä valveutettavia työttömiä.> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270117-aktiivimallin-klausuuli...

Markku Koivisto

En kyllä kannata aktiivimallia, mutta tuntipalkalla 7,00€ ei kyllä kauan tarvitse töitä tehdä, että kuittaa tuon 4,65% tuen alenemisen. Kohta pääsee silläkin palkalla plussalle. Minimipalkkaa se kyllä suojelee siten, ettei kukaan tekisi sen alle.

Jari Eeva
Vastaus kommenttiin #10

Tuo 7 €:n vähimmäistuntipalkka hyväksytään aktiivimallilaissa vain, jos ko työtehtävää ei löydy mistään työehtosopimuksesta. Muutoin vähintään TES:n edelyttämä vähimmäistuntipalkka. Joka työrupeamasta pitää olla työsopimus, palkkalaskelma ja työnantajan allekirjoittama palkkatodistus. Kansallinen tulorekkisteri tuskin vielä toimii kunnolla. Tai toimiihan se siinä mielessä, että pienyrittäjät uhkaavat lopettaa. Isoille pedataan hyviä asemia.

Veikko Savolainen
Vastaus kommenttiin #13

"Kova vääntö aktiivimallin purkamisesta" hämmästyttää varsinkin siksi, että keskustelun porvarillinen puoli näyttäisi kynsin hampain puolustelevan mallin sosialistisintakin yksityiskohtaa ihan vaan siksi, että vasemmisto mielellään kaataisi koko hankkeen. Malli ei suojele vaan rankaisee melkein minimipalkalla työskennelleitä, mutta kannustaa taloudellisesti olemaan tekemättä oikeasti saatavilla olevia töitä. Ero työhaluisen ja passiivisuuntautuneen kohtelussa on euromääräisesti ehkä vain kolmenumeroinen, mutta viranomaisen ja lainsäätäjän preferenssisignaalina periaatteellisesti megaluokkaa.

Veikko Savolainen
Vastaus kommenttiin #10

"tuntipalkalla 7,00€ ei kyllä kauan tarvitse töitä tehdä, että kuittaa tuon 4,65% tuen alenemisen - - Minimipalkkaa se kyllä suojelee"

- Kyllä tuon "aktiivisuussakon" maksamiseen menee helposti 30 työtuntia, jos toteutunut tuntipalkka on jotain 5 e/h ja kun palkasta saa itselleen sovitellussa korvausjärjestelyssä vain puolet 300 ensimmäisen euron jälkeen. Kun vielä palkkatulojen veroprosentti on tällöin vähintään 20 %, saattaa työelämään suuntautuneen mieleen tulla vertailu sakon välttäneen höpöhöpökurssilla passiivisesti istuneen eli työttömyyttään kannustetusti jatkaneen kohteluun. Häntä kun samalla ajanjaksolla vain viiden päivän työnhakuvalmennukseen osallistuneena kannustetaan kiitoksena "aktiivisuudesta" 9 euron päivärahakorotuksilla ja kulukorvauksilla - ja huhtikuusta kohta myös ay-järjestöleireillä valveutettavia. Malli ei siis suojele vaan rankaisee melkein minimipalkalla työskennelleitä , mutta kannustaa taloudellisesti olemaan tekemättä oikeasti saatavilla olevia töitä.

Ero työhaluisen ja passiivisuuntautuneen kohtelussa on euromääräisesti ehkä vain kolmenumeroinen, mutta viranomaisen ja lainsäätäjän preferenssisignaalina periaatteellisesti megaluokkaa. Voidaan aiheellisesti kysyä, minkä sortin sosialistit tuon tulonsiirtointensiivisen ja korporatismibyrokratiaa tukevan "aktiivi"mallin ovatkaan kyhänneet?

Petri Kokko

Täällä näköjään eläkeläiset, joita ei edes millään lailla tämä työttömyysvero koske esiintyy jonkinsortin aktiivimallin toimivuuden asiantuntijoina ja vakaina kannattajina. Heille yksin ja yhteisesti toivotan: HV (eikä muuten tarkoita hyväveli)

Anssi Piirainen

Aktiivimalli rankaisee, jos saa työpaikan tai tuurauksen yhdenkin päivän myöhässä. Eli saa olla vaikka kuinka aktiivinen, mutta jos ei löydy erilaisilta hoitoaloilta vaki töitä, vaan tuurauksia, niin leikataan korvauksia. Aktiivimalli ei ole lisännyt työllisyyttä, vaan euroopanpankin elvytyspaketti ja Saksan ja Ruotsin paremmat palkankorotukset. Jos työllisyysastetta aiotaan nostaa yli 75%;sta, niin silloin pitää saada kotirouvat ja muut töihin, jotka ovat tilastoissa, mutta eivät työmarkkinoiden käytettävissä. Nyt sitten aktiivimallilla annetaan keppiä työttömille, kun ei saada noita kotirouvia töihin.

Ari Mikkola

Peruskysymys lienee se että mikä on se yhteiskunnan takaama perustoimeentulo joka sille osalle väestöä taataan jolla ei ole työmarkkinoille kysyntää. Minusta sitä tosiasiaa ei tunnusteta että on ihmisiä jotka eivät työllisty lopouelämässään millään keinolla mutta työttömyyseläkettä tai paikkaa heille ei muuta ole kuin työttömyystilastot.
Voin esimerkkinä kertoa vaikkapa entisen työkaverini joka nyt vaille 50 vuotiaana oli taas ryyppyputken katkaissut ja koeajalla töissä ja mietti että viihtiiköhän jatkaa töissä.. ulosotossa 46 000e ja elatusmaksuja parista lapsesta joihin ei mitään kontaktia vuosiin kertyy ulosottoon kokoajan lisää. Eli jos kaveri jatkaa työelämässä niin hän tekee loppuelämänsä töitä ilman palkkaa ulosottomiehen viedessä kaiken suojaosan ylittävän ja lie edes itse velan pääoman lyhentyessä.
Tai toinen exyrittäjä tuttuni joka liki 30 vuotta suomea kiersi koneyrittäjänä ja lopetti avioeron ja terveyden pettäessä 58 vuotiaana yrityksensä. Velattomana, kipeänä, vuokra kaksiossa. Mikä motivoisi heitä työelämään.
Esimerkkejä ja tapoja joutua työmarkkinoiden ulkopuoliseksi on monia, terveys, ikä, päihteet..

Minusta työttömyyseläke pitäisi ottaa takaisin keinovalikoimaan.

Outi Viitaharju-Kotkala

Mitähän tämä Vartiainen neuvoisi minua tekemään,olen 59v. rollaattoria käyttävä kampaaja,omiiin alan töihin en siis enään pääse,vai ottaisiko joku,nyt olen vuoden "omaa sos.työntekijääni uhkaillut ja kiristäny ym.että hän hankkisi minulle kuntouttavasta työtaiminnasta "työpaikan" 9€pv.mutta ei sitten millään onnistu,paikkoja on kuulemma vähennetty,kävin myös työkykyselvityksessä ja sain paperit että en enään kykene kampaajan töihin,arvatenkin Kelan mielestä olen täysin työkykyinen,elikkä Vartiainen ja kumppanit,hyvätveljet,mitäpä nyt minulle ehdotatte,en jaksaisi enään kulla kertaakaan että olen vain laiska luuseri,köyttäkö etsimään vai mitä v...