Torstai 27.6.2019

Poliittisen ilmapiirin kiristyminen Suomessa huolestuttaa: ”Olisi valtavan suuri kolaus, jos tämä muuttuisi”

Luotu: 
24.3.2019 18:37
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Eduskunnan puhemiehen Paula Risikon mukaan vaalikampanjaa käydään kovemmalla retoriikalla kuin ennen.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) on huolissaan poliittisen ilmapiirin kiristymisestä Suomessa.

”Valheet ja vastakkainasettelut ovat poliittisen väkivallan polttoainetta. Niihin on syytä suhtautua asian vaatimalla vakavuudella. Olen ollut erittäin huolissani siitä, mihin suuntaan yhteiskunnallinen keskusteluilmapiiri on kehittynyt”, hän kommentoi tiedotteessaan sunnuntaina.

Risikon mukaan Suomessa on ollut se ainutlaatuinen vahvuus, että poliitikkoja on voinut kohdata turuilla ja toreilla ilman, että heitä ympäröi valtava turvallisuuskoneisto.

”Olisi demokratiallemme valtavan suuri kolaus, jos tämä muuttuisi. Vaalikampanjaa käydään kovemmalla retoriikalla kuin ennen. Meillä jokaisella on vastuumme siitä, minkälaista ilmapiiriä olemme luomassa”, hän toteaa.

Vantaan Korson maalaismarkkinoilla sinisten vaalitapahtumaan osallistuneen ulkoministeri Timo Soinin (sin) kimppuun hyökättiin aikaisemmin sunnuntaina. Hyökkääjällä oli yllään Soldiers of Odin -tunnukset.

”Tänään kohdalleni tuli ikävä välikohtaus, jota kukaan ei kohdalleen halua tai toivo. Uhkaava tilanne saatiin nopeasti rauhoittumaan. Olen kertonut näkemäni ja kokemani poliisille. Asia on nyt viranomaisten hoidossa ja tutkinnassa.  He osaavat asiansa. Kiitän turvamiehiä hyvästä työstä”, Soini itse kertoo blogissaan.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kommentoi MTV Uutisille, että vastaavanlaiset tilanteet ovat Suomessa harvinaisia mutta sitäkin valitettavampia.

”Äärimmäisen valitettavaa, että tällaista ylipäätään tapahtuu. Kyllähän tuo tuollaista vihoviimeistä hölmöilyä suoraan sanottuna on, jollaista ei toivoisi löytyvän poliittisesta kulttuurista”, hän sanoo.

Jokisipilä huomauttaa, että poliitikkojen fyysistä koskemattomuutta on pidetty Suomessa kautta historian pyhänä asiana, vaikka mielipiteet olisivat rajujakin.

Sinisten vaalitapahtumassa paikalla ollut puolueen eduskuntavaaliehdokas Toni Ahva arvioi, että samaa retoriikkaa ja vihaa kuin Soinin kimppuun hyökänneellä miehellä näkee jatkuvasti paitsi netissä myös joskus vaalitapahtumissa.

”Se pesiytyy selvästi tiettyjen ryhmien ympärille. On absurdia, että ne jotka yleensä eniten korostavat sananvapautta ja syyttävät ”valtamediaa” ja poliitikkoja sen rajoittamisesta, ovat ensimmäisenä rikkomassa demokratian perussääntöjä yrityksenään rajoittaa muiden sananvapautta”, Ahva kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

”On totaalista kyvyttömyyttä, jos poliittisia erimielisyyksiä ei pystytä ratkomaan kunnon käytöstapoja ja yhteiskunnan lakeja noudattaen. Vihan ja väkivallan lietsominen eri mieltä olevia suomalaisia kohtaan on epäisänmaallista, eikä sillä rakenneta mitään, ainoastaan rikotaan Suomea”, hän jatkaa.

Puoluejohtajat ilmaisivat sunnuntaina järkytyksensä tapahtumien johdosta.

”Poliittista väkivaltaa ei pidä hyväksyä. Meidän on yhdessä jaksettava puolustaa arvokasta yhteistä demokratiaamme”, toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vetosi kaikkiin puoluejohtajiin yhteisen kannan ottamiseksi poliittista väkivaltaa vastaan.

”Sivistyneessä demokratiassa politiikan erimielisyyksiä ei koskaan ratkaista väkivallalla. Vetoan puoluejohtajiin, että otamme yhteisen kannan kaikkea poliittista väkivaltaa vastaan. Demokratia on niin arvokas asia, että sitä halveksuville tahoille on laitettava stoppi nyt heti.”

Lue lisää:

Timo Soini: ”Uhkaava tilanne saatiin nopeasti rauhoittumaan - Kiitän turvamiehiä hyvästä työstä”

Timo Soiniin kohdistunut hyökkäys järkyttää: ”Stoppi nyt heti”

Poliisi Timo Soiniin kohdistuneesta hyökkäyksestä: ”Mieshenkilö oli aggressiivinen ja uhkaava”

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Eiköhän nämä poliitikot ole suurimpia syyllisiä, tähän keskustelun sävyyn. Puheet ja teot on kun yö ja päivä, toisten sanomisilla tai paremminkin toistensanomisten vääristämisillä ilkutaan ja se on muka järkevää vaalityötä. Meitä äänestäjiä pidetään tyhminä, tosin se pitää paikkansakin kun uskotaan näitä suoranaisia valheita. En tämän takia ihmettele jos ihmiset on niin kyllästynyt näihin valheisiin, että tälläistä käytöstä saattaa tulla toki eihän se hyväksyttävää ole.

Jukka Mattsson

Arvoisa rouva puhemies. Sanotte meille rahvaalle että "Valheet ja vastakkainasettelut ovat poliittisen väkivallan polttoainetta. Niihin on syytä suhtautua asian vaatimalla vakavuudella."

Minkäläisen takuun annatte poliitikon vaalilupauksille tai oletteko valmis poistamaan puolueilta ryhmäkurin?

Poliitikon uskottavuus on vajonnut Soinin ja Sinisten sekä Kokoomuksen ja Keskustan maakuntahallinnon/sote kytköksen takia lähes nollaan.

Olisiko poliitikoiden syytä tehdä poliittinen ryhtiliike ennemmin kuin palkata lisää turvamiehiä?

Arto Lähteelä

Kaikki väkivalta on väärin.
Suomessa vanhusten hoidon laiminlyönnit ovat myös väkivaltaa.
Sille on kuitenkin poliitikkojen siunaus. Ehkä myös rahastus pörssiosakkeiden omistajuuden kautta.
Valheelliset lupaukset unohtuvat. Hyväveli korruption lihottaminen on tärkeämpää.
Sotella yritettiin antaa terveydenhoidon verotahat pörssin haltuun..
Sähköverkot jo ovat törkeän rahastuksen armoilla.

Markus Vuorivirta

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Itse poliitikot ovat tämän nykysuomen luoneet petoksillaan ja kähminnällään. Sitä niitetään mitä kylvetään. Pelkkiä huijareita koko arkadianmäki täynnä eikä vaalit muuta tilannetta yhtään mihinkään. Paskanpuhujat vain vaihtuvat toisiin, jos vaihtuvat. Suomessa kun ei edes ole mitään muutosvoimia, toisin kuin oikeissa sivistyneissä länsimaissa. Kaikki puolueet ja poliitikot toistensa klooneja. Äänestä siinä rauhanomaisesti sitten, kun tietää että lopputulos on pelkkää sontaa. Koitetaanko vaikka täysin turhaksi osoittautunutta kansalaisaloitetta? Tällainen kähmintä tulee siis väistämättä purkautumaan väkivallalla. Se on poliitikkojen ihan omaa syytä.

Suomessa kun kansalaisella ei ole minkäänsortin rauhanomaista vaikuttamisvälinettä enää aikoihin ollut.

greenmalody

"Itse poliitikot ovat tämän nykysuomen luoneet petoksillaan ja kähminnällään."

Voi olla mutta väkivalta on pohjimmiltaan huonon ja kuihtuneen moraalin syytä joka suomessa rehottaa ihan osalla poliitiikkoja sekä joidenkin kansalaisten keskuudessa.

"Tällainen kähmintä tulee siis väistämättä purkautumaan väkivallalla."

Mutta idioottimaistahan on turvautua väkivaltaan koska se ei johda mihinkään hyvään vaan entistä lukkiutuneempaan tilaan. Haluaisitko itse että sinua muksittaisiin kaduilla eri mieleipiteiden tai käsitysten vuoksi

Vesa Kiljunen

Missä lintukodossa sinäkin suoraselkäinen anonyymi elelet?
Kaduilla on muksittu kautta historian jos minkälaisten syiden takia tai ilman syitä,eikä
ketään ole voivotellut uhrien perään.
Suuri puhallus on menossa yhteiskunnassamme ja on ihme jos ihmiset eivät
ala reagoida eri tavoilla,joista kaikki ei ole sivistynyttä.

Teppo Oikari

On nämä kukkahattuja. Ensin väen vängällä halutaan anglosaksinen järjestelmä tännekin mutta sitten kun ollaan juuri sen viimeistelyn kynnyksellä ruvetaan kakusta nirsomaan marjoja pois. Kyllä se pitää ottaa koko paketti vastaan kaikkine lieveilmiöineen...

Tai sitten on palattava siihen mistä lähdettiin, kansanTASAvaltaan.

Jaakko Karki

Risikko sanoo että "Demokratia on niin arvokas asia, että sitä halveksuville tahoille on laitettava stoppi nyt heti.” Juuri niin, pitäisi aloittaaa politiikoista ja se olisi pitänyt aloittaa viimeistään vuona 2015 kuunytelemalla kansan ääntä.

Pentti Westerholm

Eihän monipuolue järjestelmällä saada koskaan tasavertaisuutta aikaiseksi.Jokainen ryhmittymä ajaa ensisijaisesti omien kannattajien etuja.Pelle-politiikkaa 13 eri ryhmittymää kärkkyy nytkin edustajan paikkoja.Jätetään vain oikeisto ja vasemmisto kehiin ja laitetaan ne samaan hallitukseen äänimäärän suhteessa.Siitä se päivä lähtee paistamaan risukasaankin.

Kim Forsell

Hyvä että kansanedustajat joutuu maistamaan sitä lääkettä jota on jokaiselle suomalaiselle syötetty väkisin Suomi on turvattiin koskaan kiitos teidän. Teillä kumminkin on turvamiehet joss terroristi päättäisi hyökätä veitsenkanssa toisin oli turussa kun marokon kultamuna räjähti. Eikä edes kuollut.

Seppo Simonen

Aivan kuten Paula Risikko sanoo polittinen ilmapiiri on kiristynyt. Pää on tullut narusta käteen sillä hyvinvointivaltiomme on tilanteessa jossa siivellä eläminen vaikeutuu se taasen luo jännitteittäm yhteiskuntaamme.

Toinen merkille pantava ilmiö että vaikka äänestämme itseämme edustamaan luottamustehtäviin henkilöitä heistä tulee riistaa joita voi surutta metsästää ja metsästys tapahtuu hyvin tietoisesti somemedian avulla ja johdolla.
Politikko on hyvinsuojaton tätä nyky somemediaa vastaan sillä alta aikayksikön olet näiden inkvisiittorien kynsissä roviolle poltettavaksi joutumassa.

Juha Hyvärinen

Poliisin tiedotteessa ei mainita, että Timo Soinin kimppuun olisi käyty. Sanamuoto oli "aikoi käydä".
Poliisi siis arveli tai ennusti miehen aikeet.
Turvamiehet sen sijaan hyökkäsivät miehen kimppuun ja painoivat tämän maahan.
Odin mies oli vain maininnut Soinin olevan petturi, minkä Soini on itsekin myöntänyt. Soini on pettänyt Perussuomalaiset, Suomen kansan ja nyt vielä Siniset.

Jukka Mattsson

Eli poliisi on hyökännyt siviilivaatteissa Soinille huudelleen kimppuun? Soinille oli kuitenkin tehty riskikartoitus?
No onhan hän aiemmin ennustamansa toimitusministeri ja diplomaattipassin omistaja. Siis suuri päällikkö ainakin omasta mielestään ;-)

Joni Rikkola

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) on huolissaan poliittisen ilmapiirin kiristymisestä Suomessa.
”Valheet ja vastakkainasettelut ovat poliittisen väkivallan polttoainetta.

OLisi kannattanut miettiä sitä jo 16 vuotta sitten kun kokoomus aloitti keskustan kanssa valehtelun. Nämä kaksihan ovat ne ongelmien luojat. Nyt kokoomus saa niittää sitä satoa mitä on kylvänyt. Vai luuliko povarit että Suomessa kansan mitta on loputon, toisin kuin Ranskassa. Jostain syystä olen iloinen.
Historiasta pitäisi eliitin oppia, että se päätyy lopulta hirsipuuhun liian ahneuden takia. Tätä on jatkunut jo vuosituhansia. Jokaiselle voimalle on vastavoima ja tämä on kokoomuksen valheille vastavoima. Jospa se moraalittomuus, valehtelu ja varastaminen viimein loppuu. Suomesta ei koskaan tule porvareiden tuhatvuotista orjavaltakuntaa.