Torstai 27.6.2019

Poikkeuksellinen HIV-ryöppy havaittu Helsingissä – epidemia todellinen uhka pistoshuumeiden käyttäjien joukossa

Luotu: 
25.3.2019 10:01
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Huumeita käyttäneitä henkilöitä suositellaan hakeutumaan HIV-testiin esimerkiksi huumeita käyttävien terveysneuvontapisteisiin.

Pääkaupunkiseudulla on reilun puolen vuoden aikana todettu neljä kotimaassa saatua HIV-tartuntaa pistoshuumeiden käyttäjillä, kertoo Helsingin yliopistollisessa sairaala HUS.

HUS:n mukaan tilanne on poikkeuksellinen, sillä edeltävän viiden vuoden aikana vastaavia tartuntoja on todettu vain kaksi. HUSin Infektioyksikkö selvittää tilannetta yhdessä THL:n, alueen kuntien ja päihdetyötä tekevien toimijoiden kanssa.

”Lisäksi on käynnistetty toimenpiteitä epidemian ehkäisemiseksi: HIV-testausta lisätään ja terveysneuvontaa sekä puhtaiden pistosvälineiden jakamista vahvistetaan”, HUS tiedottaa.

HIV-tartuntojen uudelleen leviäminen pistoshuumeiden käyttäjien joukossa on todellinen uhka, sillä vuosittain Suomessa todetaan yli 1000 uutta C-hepatiittitartuntaa, joista valtaosa on tarttunut yhteisten pistosvälineiden välityksellä. Koska C-hepatiitti ja HIV tarttuvat samalla tavalla, jokaisen hepatiitti C-tartunnan yhteydessä on mahdollisuus myös HIV:n leviämiseen, HUS tiedottaa.

HUS muistuttaa, että vuosituhannen vaihteessa HIV-tartunta levisi nopeasti yli 250:een pistoshuumeiden käyttäjään pääkaupunkiseudulla.

”Tilanne saatiin tuolloin hallintaan testausta, terveysneuvontaa ja puhtaiden pistosvälineiden jakamista lisäämällä. Tartuntojen torjunnassa on ollut tärkeää myös yhteisen hoitoyksikön perustaminen päihteiden korvaushoidon ja HIV-lääkityksen toteuttamista varten. Lisäksi on tehty etsivää työtä kontaktin luomiseksi päihteiden käyttäjiin.”

HUS:n mukaan tehokas tapa estää tilanteen kehittyminen vaikeasti hallittavaksi ja yhteiskunnalle kalliiksi epidemiaksi on todeta HIV-tartunnat mahdollisimman varhain ja saada HIV-positiiviset hoidon piiriin. HIV-positiivisen henkilön, jonka hoito onnistuu, eliniän ennuste ei poikkea muusta väestöstä eikä henkilö ei ole enää tartuttava. Tällä hetkellä HUSin seurannassa olevista pistoshuumeiden välityksellä tartunnan saaneista potilaista 96 prosenttia on saavuttanut hyvän hoitotuloksen.

Huumeita käyttäneitä henkilöitä suositellaan hakeutumaan HIV-testiin esimerkiksi huumeita käyttävien terveysneuvontapisteisiin, päihdetyötä tekeviin yksiköihin tai omaan terveyskeskukseen.

Jaa artikkeli:

Kommentit