Torstai 27.6.2019

Näkökulma: Paljastus Alexander Stubbin vaalikuviosta – Tämän takia kokoomus panttaa nyt yhtä ehdokaspaikkaa

Luotu: 
25.3.2019 12:12
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent
    Kuva
    Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb harkitsee asettumista ehdolle eurovaaleihin.
|

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb (kok) kyttää nyt eduskuntavaalien tulosta. Se ratkaisee, lähteekö Stubb ehdokkaaksi eurovaaleihin ja hakemaan Suomen paikkaa Euroopan komissiossa. Perinteisesti komissaariksi on noussut pääministeripuolueen ehdokas.

Jos komissaarin paikka ei kokoomukselle tipu, ei Stubbkaan ole ehdolla, kertoo asiasta hyvin perillä oleva lähde. Paikka riviparlamentaarikkona ei entistä pääministeriä kiinnosta ja Stubbin kerrotaan todenneen, että Euroopan parlamentti on hänen osaltaan nähty.

Siksi Stubb vielä panttaa ehdokkuuttaan. Hän on nimittäin painottanut, että Suomen komissaariehdokkaan on oltava ehdokas myös eurovaaleissa.

Vaalikuvion tekee mahdolliseksi eduskunnan viime syksynä säätämä väliaikainen laki. Se mahdollistaa poliitikoille lähdön eurovaaleihin vielä eduskuntavaalien tuloksen vahvistamisen jälkeen. Kokoomus ilmoitti perjantaina, että sen eurovaalien ehdokaslistalla on nyt enää yksi paikka auki, ja että ”puoluehallitus nimeää viimeisen ehdokkaan kokouksessaan 16.4.”

Eduskuntavaalit järjestetään Suomessa sunnuntaina 14.4. Eduskuntavaalien tulos vahvistetaan 17.4.

Lähtökohtaisesti Suomen komissaariksi on noussut kulloisenkin pääministeripuolueen poliitikko. Erkki Liikanen (sd) nousi Suomen ensimmäiseksi komissaariksi Paavo Lipposen (sd) ensimmäisen hallituksen aikaan ja toiselle komissiokaudelle Lipposen toisen hallituksen aikana.

Sen jälkeen Olli Rehn (kesk) valittiin komissaariksi Matti Vanhasen (kesk) ensimmäisen hallituksen aikana ja jatkokaudelle Vanhasen toisen hallituksen aikana. Nykyinen komissaari Jyrki Katainen (kok) jätti pääministerin tehtävät eurovaalien 2014 jälkeen ja hänet nimitettiin komissioon Alexander Stubbin (kok) hallituksen aikana.

Stubbin ehdokkuus ratkeaakin todennäköisesti sunnuntaina 14.4., kun tiedetään, nouseeko kokoomus suurimmaksi puolueeksi ja Petteri Orpo (kok) pääministeriksi.

Viime syksynä Stubb pyrki europuolue EPP:n kärkiehdokkaaksi uuden komission puheenjohtajaksi, mutta hävisi Helsingissä pidetyn vaalin saksalaiselle Manfred Weberille. Äänestyksen jälkeen Stubb kuitenkin totesi, että ”paluu eurooppalaisille [politiikan] kehille” tuntui ”hirveän hyvältä”.

LISÄÄ AIHEESTA:

Palaako Stubb vaalikentille? – ”Luulin ihan oikeasti että politiikka on taakse jäänyttä elämää”

”Jostain verhojen takaa aina putkahtavat” – Komissaaritarjokas Heidi Hautalalta suora haaste Jutta Urpilaiselle

 

Sauli Niinistö vahvisti väliaikaisen lain: Eduskunnasta pudonnut voi nyt hakea EU:hun

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: