Torstai 25.4.2019

Näkökulma: Kokoomuksen märkä uni Antti Rinteen tv-hapuilusta kävi toteen

Luotu: 
26.3.2019 07:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Rinne kertoi Sdp:n vaaliohjelman toteuttamisen hinnaksi ”jotakin yhden ja kolmen miljardin euron väliltä”.
|

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Sdp:n kanssa pääministerin paikasta tiukimmin taisteleva kokoomus on laskenut jo kuukausia paljon sen varaan, että sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei onnistu eduskuntavaalien alla käytävissä tv-tenteissä.

Tämä Kansakoulukujan märkä uni kävi toteen maanantai-iltana, kun Antti Rinne joutui Ylen puheenjohtajasarjassa Kirsi Heikelin ja Olli Seurin tenttiosuudessa koville.

Sdp:n vaaliohjelman toteuttamisen hinnaksi he saivat Rinteeltä pumppaamalla ensin ”miljardiluokan hintalapun”, mutta lopulta ”jotakin yhden ja kolmen miljardin euron väliltä”.

Hän oli hapuileva vastauksessaan myös silloin, kun puhuttiin sdp:n kaavailemista alv-alennuksista kestävästi tuotetuille ja ilmastoa vähemmän kuormittaville tuotteille.

Vakuuttavuutta ei lisännyt yhtään se, että Rinne kaivoi silmälasit ja lunttasi paperista, mitä puolue on aiheesta sanonut. Ylen toissaviikkoisesta tv-tentistä käynnistynyt ”lihavero”-naljailu demareille ei taida sittenkään vielä tähän loppua siitäkään huolimatta, ettei sdp oikeasti mitään lihaveroa aja.

LUE MYÖS: Perussuomalaisten väkivaltainen video kuohuttaa: Halla-aho ei laita hyllylle – Finnkino ”ei suosi mitään puoluekantaa”

Erikoisen vedon Rinne teki maanantaina tv:ssä, kun hän veti alv-aiheen yhteydessä esiin yrityksiä koskevan yhteisöveron, ja sen alentamisesta päättämisen kokoomus-sdp-vertoisessa Kataisen hallituksessa keväällä 2013.

Rinne nyrpisteli aikoinaan Pron puheenjohtajana alennukselle, mutta nyt hän myönsi televisiossa kaikelle kansalle, että tuon veron alentamisen vastustaminen oli virhe.

”Jälkeenpäin on näyttäytynyt, että olin väärässä. Se tuotti enemmän se yhteisöveron laskeminen kuin mitä aiempi verokanta”, Rinne sanoi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK riemuitsi vuoden 2017 lopulla valmistuneessa selvityksessään, että verokannan pudotus vaikutti positiivisesti yritysjärjestelyihin. Lisäksi todettiin, että verotulot kasvoivat talouden käännyttyä nousuun.

Kaikki eivät olleet samaa mieltä. Esimerkiksi sdp:n eduskuntaryhmän veropoliittisena asiantuntijana nykyisin työskentelevä Lauri Finér arvioi EK:n yhteisöveroselvityksen johtaneen harhaan.

Samainen yhteisöveron alennus oli juuri se vipu, jolla ay-johtaja Rinne sai kammettua valtiovarainministerinä Kataisen hallituksessa toimineen sdp:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen paikaltaan vuoden 2014 puoluekokouksessa. Oli poikkeuksellista, että ministerinä toiminut puheenjohtaja sai väistyä alle vuosi ennen eduskuntavaaleja.

Pron puheenjohtaja Rinne oli tuolloin tutkaillut poliittiseen päätöksentekoon ja virkamiehiin vaikuttamista ja todennut, että ykkösvaikuttaja on EK ja sen jäsenliitot. Palkansaajilta ja ay-liikkeeltä puuttuivat ymmärtäjät.

”Työnantajilta poistettiin kela-maksu vuonna 2010 ja yhteisöveroa alennettiin neljä prosenttiyksikköä vuonna 2013. Samaan aikaan palkansaajan kulutukseen liittyvät verot ovat kasvaneet”, Rinne tuskaili liittonsa Pro Uutisissa lähtiessään puheenjohtajakilpaan.

Nyt tämä vuonna 2014 voimaan astunut yhteisöveron alennus 20 prosenttiin on siis hänelle aivan OK.

LUE MYÖS: Perussuomalaiset hämmästyi Finnkinon päätöksestä: ”Ei ole mitään lopetettavaa – kampanja päättyi jo 21.3.”

Antti Rinne selvisi eilisiltaisessa tv-tentissä toki kunnialla monelta osin, esimerkiksi silloin, kun puhuttiin fossiilisia polttoaineita käyttävien uusien polttomoottoriautojen kieltämisestä tulevaisuudessa.  Hän havainnollisti sdp:n linjaa sanomalla, että kenenkään ”vanhaa Toyotaa” ei pihalta viedä, vaan vanhoilla polttomoottoriautoilla saa ajaa niin kauan kuin ne kulkevat.

Jos Rinne pärjää jatkossa näin keskinkertaisesti kuin hän maanantai-iltana pärjäsi, alkavat Kansakoulukujan strategit uskoa taas tosissaan siihen, että kokoomus voi päihittää sdp:n ja Petteri Orpolla on sittenkin mahdollisuus pääministeriksi. Tosin ei Orponkaan tv-vakuuttavuus ole viime aikoina ihan parasta laatua ollut.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE LISÄÄ: Antti Rinne myönsi Ylellä vanhan virheen, jonka avulla syrjäytti Jutta Urpilaisen – ”Olin väärässä”

LUE MYÖS:

”Ottakaa time out, puolueen paketti on oikeasti hajoamassa” – Sdp:lle kova ryöpytys ex-puoluesihteeri Mikael Jungnerilta

Näkökulma: Sanna Marinille tulossa valtava potti – Tony Halmeen brändintekijä vahvoilla

Näkökulma: Jussi Halla-aho lohkaisi viikon sitaatin

Näkökulma: Jari Lindströmille ja sinisille täystuho – Demareilla hurja kannatus Kaakkois-Suomessa

WWF:ltä uusi tiukka ruokasuositus: 6 kananmunaa kuukaudessa – punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Antti Rinne pärjäsi ihan hyvin kovassa pommituksessa, jäi paljon SDP:lle tärkeitä asioita puhumatta, kun takerruttiin lihaveroon, joka on jo osoittautunut vaalipropagandaksi. Kokoomuksen imagon tekijät yrittävät nyt vimmalla saada kansan unohtamaan oikeistopolitiikan arvot! Kyllä kansalaiset täysillä nyt odottavat muutosta kyykytys- ja sanelupolitiikkaan, nähköön vaan märkiä uniaan, niillä ei ole mitään merkitystä. Teot ovat puhuneet puolestaan 4 vuotta!

Timo Hietanen

Suomi tulee olemaan "ilmastomuutoksen" jättiläinen. Demarit ym. puolueet
kääntävät maapallon akselin ja antavat auringonpilkuille kyytiä. Tähän lisäksi
lupausten viidakko ja koko maailman sosiaalitoimiston agenda. Hyvä tulee
mummon jalasta.

Risto Nikander

Hienosti ja nappiin kommentoitu. Rinne uskoo, että Suomen vaikutus maailmaan on mullistava ja että Suomen talous kestää ulkomaisten nuorten miesten elättämisen ja rikollisuuden ksutannukset ja kansalaisten kärsimykset.
Mutta Sipilän ja varsinkin Bernerin KAIKKI päärökset pitäisi myös perua. Kkoomus hyvin avusti, mutta ei liannut siinä määrin jauhojaan kuin nimeltä mainitut- Esim. Postin ja taksin ja montaa muuta asiaa Berner sai pilattua täysin. Pääsi ministeriksi "huutokaupan" jälkeen oltuaan "pelastava enkeli" lasten sairaalalle kun sai miljoonien tulot. Toivottavasti pilaa Ruotsin pankin.

Juhani Iivari

En varmaan muista oikein, että Juha Sipilä ja Petteri Orpo yhdessä järjestelivät vuonna 2015 Suomeen yli 30.00 turvapaikan hakijaa. Suomessa oli kuulema silloin maailman hienoin järjestelykeskus Torniossa, josta Orpo oli tavattoman ylpeä.

Ensimmäisen kauden kansanedusta A. Berneristä tuli Sipilän vaatimuksesta ministeri. Hän taisi olla kokoomuslainen Troijan hevonen, jonka onnistui ujuttautua kepuun. Hän ilmeisesti oli katastrofi ainakin haja-asutusalueilla asuville (kepulaisille). Jos ei ole omaa autoa, ennen saattoi luottaa taksiin. Enää ei siihenkään. Ja kepu saa kaikki haukut kiitokseksi.

Esko Riikonen
Vastaus kommenttiin #71

"En varmaan muista oikein, että Juha Sipilä ja Petteri Orpo yhdessä järjestelivät vuonna 2015 Suomeen yli 30.00 turvapaikan hakijaa."

Kyllä järjestivät, kun käsky vastuun jakamisesta saapui Brysselistä. Turvallisesta Ruotsista ei olisi tarvinnut ottaa ketään turvapaikanhakijaa, mutta käsky oli niin tiukka, että Orpon ja Sipilän kantti ei kestänyt.

Jukka Suurnäkki

Kova usko on näköjään kokoomuksen erinomaisuuteen. Nyt taas kerran näkee että äänestäjän muisti on lyhyt. Taloudessa on tiukkaa ja säästää pitää mutta arvovalinnat pitää tehdä niin että maksajana ei aina ole pienituloinen. Kokoomus voi laittaa mietintämyssyn päähän ja mennä oppositioon. Turha moittia Rinnettä pärjäsi hyvin mitä häneltä kysyttiin.

Veli Takanen

Minäkin otin oikein mukavan asennon seuratakseni, miten Antti Rinne mokaa demareiden tulossa olevan vaalivoiton.

Ei mokannut. Otti ilmatilan haltuunsa ja vei Heikeliä kuin pässiä narussa ja sai tämän hermostumaan. Seuri sentään yritti ja piti toimittajan auktoriteetin.

Harmi. Vieläkään en tajua, missä oli se vaikleaselkoinen sekoileva Rinne. Oliko tuo tulos Rinteen sparrajien hyvä tulos vai toimittajien huonoutta jäänee arvoitukseksi.

Yleensä kuitenkin Heikel ja Seuri ovat olleet hyviä ja hyvin valmistautuneita. Voi olla, että heidän tapansa "kuulustella" oli otettu sparraajien toimesta opiksi ja viety siltä paras terä pois niin tehokkaasti, että välillä vaikuttii kuin koko ohjelman käsikirjoitus olisi ollut Rinteen laatima.

Raija Lempiäinen

Oli myös tahallaan ja tarkoituksella jätetty SDP:lle tärkeitä asioita pois tentistä, se ei ollut reilua. "Lihaverosta" painostettiin ihan turhaan , onhan se jo tullut viikon aikana selväksi mikä on oikea agenda.
Hienosti pärjäsi, turhaa on oikeistomedian kirjoitella muunlaisia otsikoita , aivopesu mielessä!

Juhani Iivari

Kyllä Heikelin ja Seurin jotkut keskeiset kysymykset oli todella huonosti pohdittuja. Minun on täysin mahdotonta uskoa, että ne edustavat tiedemiesten ja -naisten näkemyksiä niin kuin he väittivät. Olen omissa US-vaaliblogeissani nostanut esille kaksi sellaista kysymystä. Ensinnäkin heidän jankkaaminen metsien hakkuista ja hiilinieluista unohtaa täysin sen, että hakkuiden määrä Suomessa vaikuttaa hakkuiden määrään muualla maailmassa eikä todennäköisesti positiivisesti. Polttomoottorikäyttöisen autojen tapauksessa he eivät ymmärrä, ettei moottori sinänsä saastuta auton käytön aikana, vaan käytetty polttoaine. Jos 10-20 vuoden päästä on saatavissa ympäristön näkökulmasta kestävällä tavalla tuotettua biopolttoainetta kohtuulliseen hintaan, polttomoottoriautot ovat hyvinkin ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin esim. sähköautot.

Raija Lempiäinen

Ei ole kokoomuksenkaan veroalet ilmaisia ja myös lupauksia kyykytetyille satelee nyt, vaalien alla, myös velanotossa kokoomus sumuttaa, sen tahtotila tuli selväksi keskeyttäneessä hallituksessa ja paljon korjaamista jäi seuraavalle Orpo joutaa katselemaan uniaan oppositioon.

Rauno Järvenpää

Maito/lihavero puree äänestäjiin,varsinki naisiin.Kokkarien partalapset keppostelee/vanhusten hoito järkyttävää,pitäis näkyä äänisaaliis.Sipilä o kurjistanu eniten ikänä omaa kansaansa,vihervassari leijailee meil on unelma maailmois nyt ja aina.Eli Halla-aho ainut järkevä joka suhtees.

Johannes Sivula
Vastaus kommenttiin #65

Kokoomus vie Suomea markkinat ensin, toisin sanoen EK, suuryritysten ja pienen eliitin ehdoilla. Kokoomus myi meidän kaikkien yhteisen, vuosisatojen kuluessa kerrytetyn kansallisomaisuuden, luonnonrikkauksia myöden, ja kun valtion tulopohja romahti, se ajoi valtavaan velkaantumiseen. Nykykokoomus tukee veronkiertoa ja kilpailua vääristäviä yritystukia. On ällistyttävää. että Suomessa on verolainsäädäntö, jossa kaikkein suurituloisimmat maksavat vähiten veroja, niitä on helppo kiertää holding yhtiöiden ja hallintarekisterien kautta. Jos veronkierto edes suurimmalta osin tukittaisiin, verotulot lisääntyisivät usealla miljardilla.

Kaapro Manner

Jäätävä suoritus Tomppeli-Antilta. En muista, milloin olisin yhtä huonoa esiintymistä nähnyt. Demareilla ei ollut edes änkyttäjä-Paasion aikana yhtä huonoa esiintyjää, joten tuo eilinen meni kyllä vahvasti komiikan puolelle. Toimittajatkaan eivät meinanneet tahtoa pystyä seuraamaan sitä suoritusta nauramatta.

Mitä tulee sitten varsinaiseen sisältöön, niin on aika edesvastuutonta heitellä ilmaan kaikenlaisia asioita, jotka ovat miljardiluokkaa, muttei kertoa paljonko se oikeasti maksaa ja miten se rahoitetaan. Lisäksi minusta joka asiaan, minkä ottaa esille, pitää olla joku arvioluku. Ei se voi olla niin, että joka asiaan joutuu sanomaan: ei mulla ole lukua, en tiedä. Eikä hän ollut edes perehtynyt niihin muihin arvioihin, vaan luotti siihen omaan Maon punaiseen kirjaansa. Senkään sisältöä hän ei muistanut, vaan joutui lunttaamaan. Eikä hän tainnut oikein muistaa, mitä oli aiemmin itsekään sanonut, kun puhui itsensä muutaman kerran pussiin ja riiteli toimittajien kanssa. Eikä hän oikeasti vastaa ikinä kysymykseen, vaan alkaa höpistä jotain, mikä ei liity asiaan.

Tentin parasta antia oli se vappusatanen, josta tuli sellainen kuva, että hönössä on tullut lupailtua jotain ja nyt ei oikein siitäkään tiennyt, mitä se lupaus edes tarkoitti. Hirvittää pelkkä ajatus, että tuollaisesta miehestä tulisi pääministeri. Silloin on pakko verrata tilannetta heihin suomalaisiin, jotka muuttivat suurin toivein Amerikasta Venäjälle 30-luvulla. He joutuivat lopulta Siperiaan. Tässä on nyt samoja merkkejä ilmassa. Moni äänestäjä on luottamassa väärään hevoseen. En yleensä toivo hyvää demareille, sillä koko heidän ideologiansa on sellainen, jossa ihmisten rattaisiin heitetään hiekkaa, jotta nämä eivät pääsisi eteenpäin, mutta tässä tilanteessa Rinteen vaalivoitto olisi suorastaan katastrofaalista Suomen kannalta.

Raija Lempiäinen

Kaapro Manner kirjoittaa raakaa oikeisto propagandaa oikei sydämen kyllyydellä! Muista kuitenkin sanomasi on vain sinun mielipiteesi, toista mieltä olevia on paljon, paljon.
Siperia-pelottelut eivät ole tätäpäivää! Myös tilanteen kuvaaminen ontuu pahasti, kyllä saivat muiltakin puheenjohtajilta suoria vastaulksia tivata edellisissä tenteissä. Kirjoituksesi on pahantahtoinen ja jopa loukkaava esimerkki: Tomppeli-Antti??! Vain itse tomppeli käyttää tuollaista kieltä tarkoitushakuisesti.
Rinteen voitto on muutoksen alku, loppuu 30-vuotinen hyvinvointivaltion alasajo!!

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #53

En muuta edes toivo, kuin valtion omaisuuden myynnin alihintaan pääomasijoittajille. Sen kuin poistaisi ja monet suuret "yhtiöittäs" jutit, niin olisi hyvä. Toiasin sen pitäisi koskea myös AY-liikkeen yhtiöittämisiä. Näin siit' huolimatta, että en ole koskaan äänestänyt SDP:tä, siitä vasemmalle olevia, vihreitä, en kokoomusta enkä RKP:tä. Enkä tule äänestämään kepua ellei tilanne muutu valtavasti Sipilän ajasta.

Irja Hirsivaara

Luin tuossa juuri Matti Vanhasen lausunnon Sitran rahojen käyttämisestä, mistä Rinne eilen sanoi, että asiasta on sovittu parlamentaarisessa työryhmässä. Vanhanen toimi tuon työryhmän puheenjohtajana ja näin jutussa sanotaan:"
Matti Vanhasen mukaan parlamentaarinen työryhmä päätti työnsä muutamia päiviä sitten, mutta mitään sopimusta ei ole tehty.
– Sitä en tiedä, onko Rinne sopinut asiasta jossain muussa ryhmässä. Nykyisen ryhmän puheenjohtajana kiistän, että mihinkään sopimukseen olisi vielä päästy.

Missähän työryhmässä rinne on asiasta sopinut?

Pentti Westerholm

Sipilän hallituksesta oltiin sitä mieltä,että maailman talouden nousu ratkaisi työllisyyden ja talouden nousun.Nyt osa kansasta uskoo Rinteen ratkaisevan kaiken.Niin se mielipide muuttuu.Kansanedustaja Kopran sanontaa lainatakseni "Joulupukki kävi kylässä" TV ruudussa.

Erkki Malinen

Ei niitä itsekkäitä ihmisiä ole kuin se vajaa 20%, jotka ajattelee että kunhan minä pärjään, ja pääsen yksityiselle lääkärille samalla rahalla kuin Pihtiputaan mummo terkkariin. Tämähän se Kokoomuksen ydin porukka on.

Harri Hietajärvi

En minäkään oikein tajua että mikä siinä Rinteen esityksessä oli kokoomuksen märän unen arvoista. Ihan hyvin selvisi ja esitti asiansa hyvin. Ei näissä tenteissä ole mielestäni kukaan töpännyt tai sulanut. Kaikki ovat ammattipoliitikkoja ja osaavat manööverit.

Asiapuolella Rinne ja Haavisto saavat kyllä minulta pisteet. Valtion tuloista Rinne sanoi hyvin, että verotus ja maksut ovat ne valtion tulopuolen välineet, joilla se voi operoida. Kyse on vain niiden suuntaamisesta niin, että tavallisen ihmisen elämä olisi hyvää ja arvokasta alusta loppuun. No sanatarkasti ei ihan noin sanonut mutta sanoma oli selvä.

Seppo Simonen

Paksun pumahkan Antti Rinne oli muistinsa tueksi mukaansa saanut ei tainut olla kotiläksyt tullut luettua kun hapuili oikeata kohtaa.
Tuli mieleen torikauppias joka selittää ummet ja lammet kun pitäisi oman ohjelman faktoja joita sitten ei ollutkaan vaan ympäri pyöreitä sanoja.
Muutosta muutosta on tulossa kauhuskenaario kyllä täyttää meidät jos Antti Rinne lasketaan vallan kammareihin.
Kaikki kortit on vielä avoimena äänestys kannattaa jättää 14 päivä sunnuntaille tässä uutisvirrassa voi tapahtua mitä vain.

Raija Lempiäinen

Kauhuskennaariota elettiin 4 vuotta oikestokoalition köyhdyttäessä kansaa ja kyykytäessä palkansaajia, rikastuttamalla omia kannattajiaan . SDP:n vaaliohjelma on pitkälle tulevaisuuteen kantava ja hyvin laaja, eikä kannata muistista heitellä asioita vaan parempi nojata faktaan. Myös SDP:lle tärkeistä asioista eivät kysyneet ollenkaan, miksei?? Tahallaanko? Vaalikentillä kerrotaan ihmisille niistäkin ja osoitetaan arvomaailman merkitys.

Seppo Simonen

Arvoisa Raija Lempiäinen katso tilastoja kun sattuu että pienimmän desiilin tuloluokassa tulot nousi tällä hallituskaudella ja mikä parasta 135 tuhatta työllistyi ja tulot nousi. Jotenka turhaan levittelet vääriä tietoja.

Pirjo Hokkanen

En kannata vasemmistoa, mutta mielestäni nämä haastattelijat olivat kamalia, öykkärimäisiä, eivät antaneet puhua rauhassa. Huomattava ero oli myös miten aiempia Henrikssonia ja Essaijaa haastateltiin.Tulee ikävä Jan Anderssonia, joka oli aina niin asiallinen ja tyylikäs.

Ari Mikkola

Eihän siitä oikein selvää ottanut mutta harvoin sitä pelkää että haastateltava sortuu täysin, oikein hätä tuli antin puolesta. Taisi toimittajiakin vähän säälittää..
Mutta työttömyyspäiväraha keskustelussa Antti näytti karvansa täysin eli järjestelmässä jossa kaikki työssäkäyvät maksaa työttömyysvakuutus maksua mutta vain osa on ansiosidonnaisen oikeutettu niin Antti ei nää mitään korjattavaa, koska mitään vikaa ei ole.

Jari Eeva

Sinisten pyytämän selvityksen mukaan ansiosidonnainen kaikille työttömille tulisi maksamaan veronmaksajille 270 milj. €/vuosi. Siihen se sitten stoppasi. Haastattelijan kysymys ei ollut ihan tätä päivää.

Tapio Lehtimäki

Ei siinä mitään kassaanlittymispakkoa saa olla, jos kerran jokainen veronmaksaja osallistuu maksamiseen. Turhaa ja epäoikeudenmukaista byrokratiaa. Kun kerran jokainen maksaa, jokaisen on myös saatava samanlainen turva.

Suomessa ei enää tarvitse pönkittää nomenklatuuraa.

Raija Lempiäinen

Tuo on vain sinun tulkintasi!! Minulle ja sadoilletuhansille muille Rinne kelpaa siinä kuin Sipilä tai Orpokin. Arvomaailma ratkaisee, eikä se miten TV:ssä vastailee, provosoivasti esitetyt tivaukset ja keskeyttäminenkään eivät ole reiluja. Mielestäni Rinne pärjäsi puheessaan loistavasti ja tentissäkin ihan hyvin , ei provosoitunut, vaikka provosoitiin.
Oikeistopolitiikka jakaa kansaa eriarvoisuuteen , siitä ei yhteiskuntarauha hyvää tykkää.

Juha-pekka Naukkarinen

Jos demarit on pääministeripuolue ensi hallituksessa,niin talouden romahdus on varma,kun vertaa nykyisen hallituksen aikaan saannoksiin,140000 työllistä lisää ja valtio ei velkaannu enään,olen varma,että Rinne saa tämän erityäin hyvän asetelman tuhottua,jos on pääministeri,vaikea uskoa,että suomalaiset olisivat niin hölmöä porukkaa,että äänestäisivät oman tuhonsa!

Raija Lempiäinen

2015 oikeistopolitiikot lupailivat kyltit kourassa opiskelijoille ,ettei leikata, mitä tekivät?? Leikkasivat ja vieläpä paljon, nyt on toisenasteen koulutus kaaoksessa. Noususuhdanne antoi Sipilän hallitukselle tilaisuuden nousuun ja työpaikkoja syntyi myös edellisen hallituksen työllisyystoimien ansiosta.
SDP:ssä on osaavaa väkeä , kyllä valtion taloudenhoito sujuu ongelmitta, oikeudenmukaisuus vaan astuu mukaan, jotta eriarvoistuminen ja köyhtyminen pysäytetään. Oikeistolla oli näytön paikka, saivat suuresti apua ja silti velkaannuttiin ja kansalaiset köyhtyivä jopa köyhyysrajan alapuolelle.josta mm. EU:sta on huomautettu.
Hölmöä olis äänestää köyhdyttäjiä ja kyykyttäjiä!

Timo Virtanen

Jos pääministeriehdokas on tällainen, minkälaisia olisivatkaan ne muut demariministerit ? Ei vakuuttanut missään asiassa. Kuntokin vaikutti olevan vain välttävä, joka näkyi jo muutaman askeleen kävelyssä. Oppositioainesta.

Pertti Ikonen

Rinteellä voisi olla parantamisen varaa vastaustekniikassaan jos alkaa takeltelemaan sanoissaan. Kokoomuksen Orpo taas on saanut varmasti preppausta asiaan kun hän ei jää takeltelemaan vaan höikäisee jotakin asiaan liittyvää ulos nopeasti. Ja jos toimittaja ei tuosta enempää kysymyksiä esitä, saattaa tietämättömyys ja takeltelu jäädä piiloon.

Esko Riikonen

"Tämä Kansakoulukujan märkä uni kävi toteen maanantai-iltana, kun Antti Rinne joutui Ylen puheenjohtajasarjassa Kirsi Heikelin ja Olli Seurin tenttiosuudessa koville."

Aika leppoisa tentti oli. Kun vertaa vaikka Sari Essayahin tenttiin. Heikelin ilme oli siinä puolet tiukempi. Mutta odottakaa, kun hän pääsee Halla-ahon kimppuun, niin silloin on tulta ja tappuraa. Alkaa jankutus ja nokittelu. Mutta taas Sipilä ja Orpo tulevat pääsemään paljon helpommalla.

Esko Riikonen

"Hän havainnollisti sdp:n linjaa sanomalla, että kenenkään ”vanhaa Toyotaa” ei pihalta viedä, vaan vanhoilla polttomoottoriautoilla saa ajaa niin kauan kuin ne kulkevat."

Eilen toista, tänään tätä. Huomasivat SDP.ssä, että autoilijoita ei voi suututtaa. Mutta mitä päätetään, sitä ei vielä kerrota.

Meillä on kiire tehdä ilmastotekoja ja keskustella ilmastouskovaisten pääideologin kanssa ja vahvistaa uskoa. Miksi ei puhuta, että reilusti yli puolet maapallon väestöstä ei tee mitään tekoja yli 10 vuoteen. Kun näin on, niin meillä ei voi olla kiire.

Tapio Mäkeläinen

Saatko sä Lempiäinen SDPltä palkkaa per kirjoitus vai sana?

En minäkään tiedä mistä tuo märkä uni tuli. Mulle , kohtuu eläkkeellä olevalle on aika yks hailee kuka meillä on pääministeri ja kuka USA pressa.
Kun synnyin oli pm Kekkonen, joka sittemmin pressana iivanoiden käskyläisenä hyllytti Kokoomuksen 24 vuodeksi ja USA pressa oli Eisenhower. Nyt on pressana meillä Kokoomuslainen mutta USAssa suurin tollo ikinä.
Aurinko nousee joka aamu oli niin tai näin.
Hankalaa tulee oli pm kuka vaan. Ilmastopopulismi tyssää rahaan koska kasvu lakkaa kohta vaikka se meidän yya-perua olevassa jälkisuhdannetaloudessa iskee ja sit taas joskus alkaa viiveellä.
Erkki Tuomioja ei palaa enää ulkoministeriksi jos , mitä en toivo, sdp jostain syystä vaalit voittaisi. Epäsuosituin puoluejohtaja pääministeriksi nousisi palille. Näin Suomessa.

Seppo Simonen

Edellisellä hallituskaudella SDP hallitsi valtiovarainministeriötä ja mitkä oli tuokset valtion velkakasvoi 80 miljardista 100 miljardiin siis 20 miljardia kuntien velat kasvoi 12 miljardista 16,8 miljardiin siis 4,8 mijardia.
Tällä hallituskaudella valtiovarain ministeriö oli Kokoomuksella valtion velka kasvanut 105 miljardiin siis 5 miljardia, kuntien velka kasvanut 18,2 miljardiin siis 1,4 miljardia.
On myöskin syytä huomioida työttömyys aste nousi 72.5 kun se oli ja työttömyysvähen 135 tuhannella.
On aika apsurdia solvata tätä hallitusta kaikenkaikkiaan, lisäksi vielä jos sote ja maakuntalaki olisi tullut maaliin alkuperäisen suunnitelman mukaan oltais jo nyt säästö linjalla. Punaviervasemmiston sabotointi sote/makulakia vastaan ei ole hyväksi tälle yhteiskunnalle.

Lauri Kiiski

Minulle jäi epäselväksi, mistä rahat kaikkeen yllättävään jakovaraan ja jaettavaan miljardien hunajaan, kun julkinen talous on jo ennestään valmiiksi alijäämäinen ?

Ettei Rinne nyt puhuisi vain omiaan ja epätotuuksia ?

Jukka Suurnäkki

Huusko ei näköjään anna näkökulmaa kuin valikoidusti. Luulenpa että pientuloisilla äänestäjillä muisti toimii. Ei kokoomusta seuraavaan hallitukseen mietintämyssy päähän ja oppositioon. Ei kyllä kannata uskoa mitä takinkääntöpuolue sanoo.