Maanantai 17.6.2019

Nyt tuli todella tiukka uusi ruokasuositus: Kuusi kananmunaa kuukaudessa – punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa

Luotu: 
26.3.2019 08:26
Päivitetty: 
26.3.2019 09:11
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    WWF:n uusi suositus supistaisi suomalaisten lihansyönnin minimiin.
|

Punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa, kuukaudessa korkeintaan kuusi kananmunaa. Tällaiset linjaukset löytyvät ympäristöjärjestö WWF:n tiistaina julkaisemasta uudesta ruokasuosituksesta.

Ota osaa äänestykseen jutun alaosassa!

WWF:n uusi linjaus perustuu tiedejulkaisu Eat-Lancetin niin sanottuun planetaariseen ruokavalioon. Ruuantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi suurimmista yksittäisistä kasvihuonekaasujen aiheuttajista.

”Ruuan suurimmat ilmastopäästöt syntyvät eläinperäisen ruuan tuotannosta, joten ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin”, WWF toteaa.

Suomalaisten lihankulutus on lisääntynyt lähes 20 prosenttia 2000-luvulla.

Järjestön mukaan suositus takaisi terveellisen ruokavalion maapallon kasvavalle väestölle, hillitsisi ilmastonmuutosta ja turvaisi luonnon monimuotoisuuden.

Ilmastoystävällisessä ja luonnon kannalta kestävässä ruokavaliossa syödään punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa. WWF:n suosittelema ilmastoystävällinen ruokavalio sisältää seuraavat linjaukset:

– pääasiassa kasviksia

– kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa

– korkeintaan lasi maitoa tai muutama siivu juustoa päivässä

– broileria muutaman kerran viikossa

– korkeintaan kerran viikossa punaista lihaa

– korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa.

WWF:n mukaan maatalousmaasta 83 prosenttia on eläinperäisen ruuan tuotannon käytössä, mutta proteiineista eläinperäinen ruoka vastaa kuitenkin vain 37:ää prosenttia.

”Eläinperäisen ruuan tuotanto on lisääntynyt niin paljon, että se itsessään uhkaa ruokaturvaa. Liharuuan tuottamiseen tarvitaan noin nelinkertainen maa-ala verrattuna kasvisravinnon tuottamiseen”, sanoo WWF:n johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää tiedotteessa.

Järjestö suomii maatalouden tukipolitiikkaa, joka sen mukaan lisää eläinperäisten tuotteiden kulutusta.

”Tukipolitiikan takia esimerkiksi lehmänmaito maksaa vähemmän kuin kasviperäinen maito, vaikka lehmänmaidon tuottaminen vaatii paljon enemmän resursseja ja sen ympäristövaikutukset ovat moninkertaiset verrattuna kasviperäisiin maitoihin. Jotta kasvisperäinen ruokavalio lisääntyy, sen pitää olla suomalaisille halpaa, helppoa, herkullista ja hyväksyttävää", Valkeapää sanoo.

Lisäys klo 9.50: Alla olevaan äänestykseen lisätty jälkikäteen vaihtoehto Ei mikään näistä.

LUE MYÖS:

Sdp: Ei lihavero vaan kestävän kehityksen alv – Uusi vero koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita

”Onko sdp nostamassa tavallisten suomalaisten ruokalaskua?” – Kaikkonen ihmettelee Antti Rinteen kannanottoja

Hesburger varautuu jo: ”Jos asiakkaamme eivät syö lihaa, totta kai meidän on pakko luopua siitä”

Suomalaistutkijoiden radikaali visio: ”Lihan hintaan kuolemavero”

Mikä olisi helpoin ilmastoystävällinen ruokavalinta sinulle?

Ei mikään näistä
58% (692 ääntä)
Punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa
22% (259 ääntä)
Korkeintaan lasi maitoa tai muutama siivu juustoa päivässä
15% (181 ääntä)
Kananmunia korkeintaan kuusi kuukaudessa
6% (69 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1193
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Risto Jääskeläinen
Risto Jääskeläinen
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Alkaa jo tympimään ruokasuosituksien vatkaaminen.
Aikoinaan kananmunat julistettiin bannaan, sydäninfarktin aiheuttajiksi ja kolesterolipommeiksi.
Myöhemmin suositeltiin syötäväksi viisi kertaa viikossa.
Punaista lihaakin on syötävä ehdottomasti useammin. Omakohtainen opetus tuli joulusapuskoista sukulaisen luona. Kinkusta lämpeni koko ukko, kun aiemmin olin jäätyä pystyyn mukamas terveellisellä ruokavaliolla.
Pitäkää suosituksenne.

Hannu Korpilampi

Aivan loistava ehdotus!

Omista jälkeläisistäni tulee paljon muita pidempiä, lihaksikkaampia (komeampia), sopusuhtaisempia (kauniita) ja älykkäämpiä vain syöttämällä heille riittävästi proteiinia, muiden kituuttaessa lapsistaan proteiinipuutoksista kärsiviä lyhyitä, hinteliä, rumia ja tyhmiä.

Evolution FTW!

Kurttu Lysmäinen

Planetaarisen ruokahuollon suurin ongelma on väestön eksponentiaalinen kasvu. Täällä Suomessa väestö senkun vähenee, enkä aio muuttaa syömisiäni, ellen halua. Vedän lähiruokaa niin paljon kuin kukkaro ja linjat antavat myöten. Se on hyväksi paikalliselle taloudelle sekä terveydelleni.

Ilkka Manner

Tämäkin juttu on hyvä esimerkki yksinkertaistetuita "totuuksista". Samaan tapaan kuin ajatukset polttomoottorikäyttöisten autojen kieltämisestä.
Ihan helposti ei käy selville miten lihantuotannon päästöt on laskettu WWF laskelmissa, mutta jos ajatellaan vaikka kotimaisen lihan tuotantoa niin pitää huomioida nurmirehun (suurempi kuin viljan) hiilensidonta sekä myös lannasta tehtävän biokaasun fossiilisia polttoaineita korvaava vaikutus. Osaisikohan joku laskea lihan hiilijäljen nimenomaan Suomessa?

Topi Rantakivi

"Ota osaa äänestykseen jutun alaosassa!"

Ei tuohon äänestykseen voi ottaa mitään kantaa, kun ei ole muita vaihtoehtoja?!

Ihan P/C:stä kun ainoat valintamahdollisuudet on alentaa ruokatottumuksiaan, mikä siinä on, että ei voida esittää muita vaihtoehtoja kuten: "Pidän oman ruokatottumukseni entisellään?!

Topi Rantakivi

@8. Vastaan itselleni. Hyvä, että Uusi Suomi reagoi nopeasti ja lisäsi neljännen vaihtoehdon kyselyyn. Silti siinä ehdittiin jo ennen neljättä vaihtoehtoa antaa ääniä yli 30 kpl.

Kysely olisi pitänyt resetoida alkamaan nollasta uudestaan. Nyt voidaan näistä tuloksista siis vähentää 3 ensimmäisen vaihtoehdon kohdalla 30 ääntä eli 1.-, 2.-, ja 3-vaihtoehdoista vähennetään 10 ääntä pois.

Kim Pale

Pääasia että oma kupu on täynnä hyvää toiselta puolelta palloa raahattua lihaa. Sehän on tulevien sukupolvien ongelma, kun itse kuitenkin maatuu kuuden jalan syvyydessä. Helppo ottaa riskejä kun joku toinen kärsii seuraukset.

Markku Hatakka

Johan tämä touhu alkaa muistuttaa NL:n politbyroon touhuja; viisivuotissuunnitelman mukaan kerrotaan montako annosta mitäkin ruokaa saa syödä (ja tuottaa) kuukaudessa.

Pahoin pelkään että hallitukset alkavat noudattaa näitä ’maailman politbyroon’ suunnitelmia kuin määräyksiä. Sovhooseja ollaan kohta perustamassa ympäri maapalloa! Maanviljelijät pelätkää elinkeinonne ja yritystenne puolesta.

Juha Kuikka

"Ruuan suurimmat ilmastopäästöt syntyvät eläinperäisen ruuan tuotannosta, joten ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin”, WWF toteaa."

Täytyy sitten varmaan muuttaa Ruotsiin tai Viroon.

Kaarle Akkanen

Kohta ne tulee meille kotiin tarkastamaan ruokalistat, (naurua)? Tämä ilmastohysteria meillä on saanut koomisen komedian hyvät mittasuhteet! Suomi yksin pelastaa, hoitaa koko ilmasto-ongelman ruokavaliolla ja muilla elämän rajoitteilla!?

Heikki Paananen

Ei tarvitse. Bonuskorttien kautta jokaisen ruokatottumukset on tiedossa. Kauppaketjut voisivat alkaa säätämään bonuksien määrää sen mukaan kuinka hyvin bonuskortin haltija noudattaa WTF:n suosituksia.

"Järjestön mukaan suositus takaisi terveellisen ruokavalion maapallon kasvavalle väestölle"

Järjestö voisi keksiä suosituksen, jolla väestönkasvu saadaan pysähtymään. Niin kauan, kun sille ei tehdä mitään, ei kannata kyllä noudattaa noita harhaisia suosituksiakaan.

Pertti Lakkala

Toivotaan että mahdollisimman moni lähtee tuohon koska minä en lähde. Matkustamme myös vuosittain johonkin lomalle, lentokoneella. Eiköhän olisi parempi että viemme sitä tietotaitoa ympäsistön suojelusta, kun sitä tuntuu meiltä löytyvän, sellaisiin maihin joissa se oikeasti vaikuttaisi. Yksi asia minkä me voisimme tehdä heti, yhdessä koko Euroopan kanssa. Pyrkisimme estämään väestön siirtymisen tänne pohjoiseen jossa asuntoja joudutaan lämmittämään yli puolet vuodesta, vastaavasti viljely onnistuu vain muutamana kesäkuukautena. Jokainen ymmärtää että sekin olisi todellinen ympäristöteko.

Tapio Mäkeläinen

Näitä piisaa. Kun näkee sanat WWF, Greeanpiese, ilmastovastaava, IPCC, FinnWatch, ruokasuositus, jne kannattaa poistaa varmistin.

Oma järki piisaa. Mä jatkoin tipatonta ja kohta 3 kk täys. Hyvää sekin tekee välillä.
En tiiä mitä olen tehnyt kun paino pudonnut vuodessa 16 kg, verenp ihan jiirissa ja sokerit myös. Kaikki labratkin ok. Rupeiskohan tuo eläkkeellejäänti näkymään.

Pertti Kari

Eppäilen tämän olevan suomalaisen WWFn suositus, ei kansainvälisen WWFn, koska kansainvälisiltä sivuilta en löytänyt tätä suositusta.
Voisikohan tämä ruokasuositus olla kytköksissä joihinkin puolueisiin, kun nyt vaalitkin ovat ovella.

Mika Makkonen

"Kunhan Kiina tuosta vielä kehittyy niin mitähän täällä sitten suositellaan syötäväksi"

Syödään sitten kiinalaisia seuraavaksi, kiinalaisesta tykkään muutenkin. Nekin syö koiria, paitsi ei ainakaan mun koiraa. Saadaan väestönkasvua hollille ja riittävästi protskua ja hiilipannuporukan aiheuttama globaali ilmastokatastrofikin väistyy lopulta. Suomalaiset ei pilannutkaan koko maailmaa vaan pelasti sen tällä innovaatiolla. P.S. Intia on seuraava kohde kun kiinalainen ruoka loppuu..

Helena Salo

Voisivat testata eduskunnassa uusia ravintosuosituksia muutaman kuukauden. Niinä päivinä ruokailupakko eli läheisiin ravintoloihin ei saisi livahtaa. Kasvispainotteisen ruokavalion noudattaminen ja kasvisten roudaaminen maailman toiselta puolta ei ratkaise maailman päästöongelmia, vaan lisää niitä.

Tuomas Sikander

Nykyäänhän rahvas nautti etupäässä jalostettuja teurasjätteitä à la HK Bleu , niihin verrattuna kananmunatkin on korkealuokkaista ravintoa.
Kannattaa muistaa , "kala kullin kohottaa" mutta dioksiinit, PCB-yhdisteet, elohopea ja cesium-137 sen lopullisesti lerpauttaa.
._.

Johannes Koskelo

Tämä on esimerkki ja siitäkin on jätetty pois 2,25 kg "mereneläviä" (rapuja, simpukoita ja mustekalaa jne). Meillä kun noita ei syödä, ne voi vaihtaa muihin ja helposti tuplata lihan, kanan, kananmunat ja maidon. Ja jopa nelinkertaistaa kalan määrän 100 grammaan per päivä. Perunaa oli suosituksessa vain max. 50 grammaa päivässä. Perunantuotanto oli alkuperäisessä jopa lihantuotantoa haitallisempaa. Eli meillä voisi olla henkeä kohti viikossa 200 g lihaa, 400 g siipikarjaa, 3 munaa, 700 g kalaa ja 350 g pähkinöitä. Ja perunaa vain 350 g! Viljaa 3,8 kg viikossa (riisiä, leipää, muroja, pastaa jne) Ei ihan niin ankea dietti kuin uutisesta mainittu.