Torstai 25.4.2019

Paperimies sanoo suoraan: ”Yhtä hyväpalkkaista työtä on vaikea löytää”

Luotu: 
26.3.2019 12:12
  • Kuva: Vesa Ranta / Alma Talent
    Kuva
    37-vuotias Jani Lopakka on ehtinyt työskennellä Stora Enson paperitehtaalla 18 vuoden ajan.
|

Metsäyhtiö Stora Enson yt:t Oulussa uhkaavat sulkea paperikoneen ja viedä työt Jani Lopakalta. Hän kertoo tilanteestaan Kauppalehdelle.

”Yhtä hyväpalkkaista työtä on vaikea löytää Oulusta, jos saan potkut. Yt-neuvottelut alkoivat tehtaalla tänään”, sanoo Oulussa Stora Enson paperikone kuudella paperin pituusleikkurilla 18 vuotta työskennellyt Lopakka, 37.

Yhtiö tiedotti viime viikon maanantaina aloittavansa Oulun tehtaallaan yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa jopa 400 työpaikan menetykseen. Yksi yt-neuvottelujen alaisista asioista on aie paperikoneen muuttamisesta kfartlainer-kartonkikoneeksi.

Kauppalehden mukaan Oulussa uskotaan yhä tehtaan tulevaisuuteen, sillä kaupunki on panostanut muun muassa sataman laajentamiseen ja syventämiseen. Myös kartonkiin siirtymistä pidetään oikeana ratkaisuna, mutta silti massapotkut ovat kipeä asian Oululle. Uuden työn löytäminen prosessityöntekijälle voi olla visaisempi tehtävä kuin Nokian insinöörille.

Lopakka pääsi ammattikoulusta valmistuttuaan suoraan Oulun paperitehtaalle ensin harjoittelijaksi ja myöhemmin vakinaiseen työsuhteeseen.

”Ehkä pääsin töihin, kun olin kesätöissä niin ahkera. Moni muu pääsi suhteilla”, Muhokselta kotoisin oleva Lopakka pohtii. Tehdas on ollut hänelle mieluisa työpaikka.

Samalla paperikone kuudella ja arkittamossa työskentelee yhteensä noin 200 työntekijää, joista suurin osa iältään 50 vuoden molemmin puoli.

Metsäteollisuus ry:n mukaan paperiteollisuudessa työskentelevien työntekijöiden vuoden 2017 tehdyn työajan tuntiansio oli 22,46 euroa tunti.

”Paperityöntekijöiden vuosiansio on noin 55 000 euroa. Ansiotasoa nostavat erilaiset lisät, koska työ on katkeamatonta kolmivuorotyötä”, kertoo Paperiliiton työehtosihteeri Markku Lihavainen.

Tyypillinen työrytmi alalla on Lihavaisen mukaan: neljä aamuvuoroa, neljä iltaa, neljä yötä ja sen päälle kuusi vapaapäivää.

Lue laajempi juttu Kauppalehdestä.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Aina olen ihmetellyt tuota saunalisää. Lopakka kertoo KL:n jutussa, että ei edes tiedä paljonko se on. 70-luvun peruja. Metsäteollisuuden työehtosopimukset voisi tuoda muutenkin nykyaikaan. Siinä pm Rinteelle yksi haaste.