Torstai 27.6.2019

Juha Sipilällä show päällä tentissä: ”Älä sössi taloutta, himoverottaja-Antti”

Luotu: 
26.3.2019 16:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Neljän suurimman puolueen puheenjohtajat kohtasivat Akavan tentissä tiistaina.
|

Gallupjohtaja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinnettä haastettiin kahdesta suunnasta korkeasti koulutettujen työmarkkinajärjestö Akavan tentissä tiistaina, kun neljän suurimman puolueen puheenjohtajat kohtasivat lavalla.

Rinteen toisella puolella istunut keskustajohtaja Juha Sipilä ja toisella puolella istunut kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen naljailivat vuoron perään Rinteen ja sdp:n verolinjoista. Varsinkin Sipilä oli Rinteen kimpussa, mutta hyväntuuliseen ja humoristiseen tapaan. Hallituksen kaatumisen jälkeen vapautuneella Sipilällä olikin varsinainen show päällä.

LUE MYÖS: Näkökulma: Juha Sipilän onneton info – ”Räikeä tyylirikko”

Sipilä aloitti verotusnaljailun todetessaan, että haittaverotusta voitaisiin kiristää samalla kun tuloverotusta kevennettäisiin.

”Esimerkiksi alkoholin verotusta voidaan kiristää edelleen, muovivero voitaisiin ottaa käyttöön”, Sipilä sanoi ja jatkoi, että muoviveron ei tulisi koskea biohajoavia tuotteita.

”Puu on rautaa, vai mitä, himoverottaja-Antti?”, Sipilä murjaisi hyväntuulisesti Rinteelle, jonka kannat metsähakkuista on tulkittu epäselviksi.

”Älä anna väärää todistusta toverista”, Rinne heitti takaisin.

Rinne toisti sdp:n kannan, jonka mukaan veropohjaa pitää laajentaa. Rinteen mukaan sdp:n mallissa pieni- ja keskituloisten verotusta voitaisiin keventää tulevaisuudessa, mutta myönsi, että puolueilla on painotuseroja.

”Eilen taisit luvata 1,5 miljardia veronkorotuksia”, Grahn-Laasonen sanoi Ylen maanantaiseen tenttiin viitaten.

LUE LISÄÄ: Näkökulma: Kokoomuksen märkä uni Antti Rinteen tv-hapuilusta kävi toteen

”Meillä tämä 1,5 miljardia tulee siitä, että pistetään ulkomaiset suursijoittajat verolle osinkotuloissa pörssissä noteerattujen yhtiöiden osalta”, Rinne sanoi.

”Me ollaan hakemassa veropohjaa kohteista, joita ei tällä hetkellä veroteta oikein”, Rinne sanoi viitaten esimerkiksi sdp:n ajamaan lähdeveroon.

”Äläkä sinä sössi taloutta siihen kuntoon, että joudutaan rikkomaan kaikki lupaukset.”

LUE LISÄÄ: Suomen verosopimukset söisivät demareiden lähdeveroa – Sdp: Este huomioitu laskelmassa

Grahn-Laasonen kommentoi useaankin otteeseen kriittisesti Rinteen maanantaista Yle-tenttiä.

”Pitää olla luottamus siihen, ettei tule Antti Rinne ja korota veroja”, Grahn-Laasonen sanoi.

”Eilen kuuntelin tenttiä vähän huolestuneena”, Grahn-Laasonen sanoi viitaten siihen, että sdp:n vaaliohjelman hintalappu on 1–3 miljardia euroa.

”Täytyy huolehtia, että talous on kestävällä pohjalla. Oli ylimalkaista”, Grahn-Laasonen kritisoi.

Rinne vastasi myös Grahn-Laasosen kritiikkiin viittaamalla kokoomuspoliitikkojen, myös Grahn-Laasosen ennen viime vaaleja antamaan koulutuslupaukseen. Opetusministerinä Grahn-Laasonen on vastannut Sipilän hallituksen koulutusleikkauksista.

Myös vihreiden Pekka Haavisto nosti esiin koulutusleikkaukset. Haavisto totesi, että työllisyysaste on noussut 75 prosenttiin, mutta:

”Siellä on kohtaanto-ongelma, että puuttuu koulutusta varsinkin yli 50-vuotiailla”, Haavisto sanoi.

Sipilä: ”Älä sössi taloutta”

Sipilä oli Rinteen kanssa samaa mieltä siitä, että tuloveron kevennykset tulisi painottaa pieni- ja keskituloisille.

”Antti hyvä, älä kiristä yrittäjien verotusta. Siinä tulee pää vetävän käteen. Sitten se tipahtaa se työllisyysaste. Osinkoverotus on yksi tärkeimmistä kannusteista pienille ja keskisuurille listaamattomille yrityksille, älä Antti koske siihen. Sieltä se työ tulee: pienistä ja keskisuurista yrityksistä”, Sipilä sanoi Rinteelle.

LUE MYÖS: ”Se on verot jaettuna bkt kertaa sata” – Juha Sipilä kuittasi Antti Rinteelle, yleisö räjähti nauruun

”Olen ihan samaa mieltä siitä, että pienissä ja keskisuurissa yrityksissä työ kasvaa. Eli sieltä syntyy uusia työpaikkoja. Nyt kannattaa kuunnella”, Rinne sanoi Sipilälle.

”Kuuntelen”, naurahti Sipilä ja nojautui näyttävästi Rinnettä kohti.

”Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että normaalituottoraja pelastaa aika monta yritystä varojen hankintaan pörssin kautta. Se kynnys häipyy sieltä. Tästä voidaan keskustella vaikka kuinka paljon kahdestaan”, Rinne sanoi viitaten Järvikareen työryhmän ehdotuksiin osinkoverotuksen uudistamisesta.

”Mutta Juha, älä sinä enää riko koulutuslupausta, jonka sinä ja Petterin [Orpo] puolue [annoitte ennen viime vaaleja]”, Rinne jatkoi.

”Äläkä sinä sössi taloutta siihen kuntoon, että joudutaan rikkomaan kaikki lupaukset”, heitti Sipilä takaisin nauraen.

LUE MYÖS: Nyt tehtiin uusi koulutuslupaus – Kokoomus ja keskusta jäivät pois

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Koivisto

Kunhan otatte ne kiinni. Ei siihen tarvita kenenkään lisää verottamista. On vaan niin, ettei niitä ole joten sitä kautta ei lisää veroja tule. On se meidän verottaja sen verran tarkka kaveri, ettei siltä oikein mikään huomaamatta jää.

Kenneth Ainetdin

Eikö poliitikot osaa tänä päivänä muuta kuin verottaa? Pitäisiköhän joskus katsoa oikeasti missä se kipupiste on?

Minun mielestäni Suomen suurin ongelma on ylisuuri hallinto joka tulee kalliiksi. 60% valtion menoista on virkamiesten palkkoja sekä palkkoihin liittyviä sosiaalikuluja kuten tyel jne. Kukaan ei uskalla lähteä karsimaan tätä tehotonta koneistoa, ei Sipilä eikä Rinnekään. Jos Rinteestä tulee pääministeri niin on oletettavaa, että tämä koneisto kasvaa entisestään, ja tämän loislauman ylläpitämiseksi yritetään keksiä lisäveroja kuten muovi- ym. veroja.

Ongelma ei kuitenkaan poistu ennen kuin se ratkaistaan.

Erkki Malinen

Suurin tehoton koneisto on järjettömän suuri kuntien määrä, toinen on että tämä vähäväkinen kansa on niin pirun levällään, sen takia työ ja työntekijä ei kohtaa. Molemmat on sellasia asiota mitä ei vaalikauden aikana korjata, eikä kahden. Tämän takia meitä ei voi verrata napurimaihin, muuta kuin siperiaan.

Markus Vuorivirta

Juu nehän kevensi esim kela-takseissa hallintohimmeliä niin tehokkaasti, että tuli kaikenmaailman tilaus ja välityskeskukset kelan ja kuskin väliin imemään kaikki rahat. Missä universumissa sinä oikein elät? Meidänkin kunnassa sosiaalitoimistossa istuu edelleen ihan samat byrokraatit kuin ennenkin heidän tehtäviensä kela-siirtoa. Tuon lisäksi kun byrokratia ei keventynyt edes silloin, väliin pitäisi tulla taas ”läänit” jotka jo kerran lakkautettiin, ylimääräiseksi kaikki rahat imeväksi himmeliksi...

Joo jatketaan vain kuin ennenkin. Nämä byrokratianpurkutalkoot on oikein nerokkaat, kun byrokratiaa on jo enemmän kuin monessa 100 miljoonan ihmisen maassa...

Tuomas Sikander

Kannatta muistaa ettei Sipilän hallituskautena ole alennettu kuin kaikkein varakkaimpien verotusta, tilanne siis sama kuin siinä kuuluisassa Trumpin veroalessa jossa keskituloisen perheen verot nousivat keskimäärin 168$ vuodessa.
._.