Tiistai 18.6.2019

Sampo Terho epäilee – demarit eivät löydä enemmistöä lupausten tueksi

Luotu: 
27.3.2019 07:38
Päivitetty: 
27.3.2019 07:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sampo Terho kehuu kilpailukykysopimusta. "Kun se saatiin voimaan, tilastoista näkyi aivan selvästi, kuinka vienti lähti vetämään.”
|

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho pelkää, että tuleva hallitus hassaa Sipilän hallituksen hyvän taloudellisen perinnön. Häntä huolettaa, että sosialidemokraatit puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla lähtevät toteuttamaan velalla "pähkähulluja lupauksiaan".

"Talouden tuhoamiseen me emme osallistu", Terho sanoo ja epäilee, että demareitten voi olla vaikea löytää enemmistöhallitusta toteuttamaan vaalilupauksiaan.

Terho puolustaa sisukkaasti hallituksen toimia, jopa paljon parjattua taksiuudistusta. Hän sanoo, että siitä käytiin kova vääntö ja kansalaispalautetta on tullut paljon, "eilen viimeksi".

Hän sanoo ymmärtävänsä, että uudistus ei kaikkia miellytä. Toisaalta ala on hänen mukaansa valtavassa murroksessa teknologian takia, ja "suurissa uudistuksissa on aina myös oppimistarve".

Terhon mukaan jatkossa käyttäjäkokemukset on syytä huomioida ja uudistusta on hyvä seurata. Hän uskoo kuitenkin, että ajanoloon palveluntarjoajien kasvu hillitsee hintoja.

"Niin ainakin useimmat markkinatalouteen uskovat ihmiset luottavat."

Terho johtaa Sininen tulevaisuus -nimistä puoluetta, joka erkaantui perussuomalaisista Jussi Halla-ahon tultua valituksia perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Perussuomalaisiin jääneet irvailivat tuolloin, että Timo Soini ja muut ministerit halusivat pelastaa ministeripostinsa ja jäivät hillotolpalle perustamalla oma puolueen.

Terhon mielestä perussuomalaisten politiikka on osoittanut oikeaksi kaikki ne pelot, mitä puolueen jättäneet tuolloin aavistelivat: Perussuomalaisista tuli yhden asian liike.

Lisäksi puolueessa on hänen mukaansa "omituista Venäjä-mielisyyttä". Terho viittaa näin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä tulleisiin pakote- ja Krimi -kannanottoihin.

Perussuomalaisten väkivallalla ratsastavaa vaalivideota Terho luonnehtii mauttomaksi ja väkivaltaa ihannoivaksi.

"Ei tarvitse enää kysellä, mitä eroa on perussuomalaisilla ja sinisillä. Ei tuollaista siinä vanhassa perussuomalaisissa olisi kuuna päivänä tuotettu."

Lue lisää: Raju ryöpytys Jussi Halla-aholle: ”Suomen historian hävyttömin, härskein ja valheellisin poliittinen mainos”

Terho kutsuu sinisen tulevaisuuden linjaa "lämminhenkiseksi populismiksi", joka luottaa yksilöön ja nojaa länsimaisiin vapauksiin.

"Ratkaisu ei ole yhteiskunta ja valtio, ratkaisu ei ole rahavalta, vaan ratkaisu on ihminen ja ihmiseen luottaminen."

"Ei tarvitse enää kysellä, mitä eroa on perussuomalaisilla ja sinisillä. Ei tuollaista siinä vanhassa perussuomalaisissa olisi kuuna päivänä tuotettu"

Toisaalta sinisten aatehistoriallinen perintö nojaa Terhon mukaan snellmanilaisuuteen, jossa kansakunnan etu menee yksilön edun edelle.

Sinisille ihmisten perusoikeus on turvallisuus ja yhteiskunnan ydintehtävä on turvallisuudesta huolehtiminen.

Terho puhuu kansanturvallisuudesta, joka sisältää paitsi perinteisen turvallisuuden kuten poliisin ja puolustusvoimat, myös muun muassa sosiaaliturvan ja terveydenhoidon. Sinisten turvahakuisuus näkyy siinä, että puolue hankkisi Suomelle 100 hävittäjää ja lisäisi poliisien määrää tuhannella.

Terhon mukaan uudet turvallisuusuhat sekä selvittämättömien rikosepäilyjen määrät puoltavat poliisien resurssien lisäämistä.

Sininen puolue on pienyrittäjien puolue, joka ottaisi verotuksessa mallia Virosta. Siellä voitot jäävät yritykseen ja niitä verotetaan vasta, kun ne otetaan ulos yrityksestä.

Terho haluaa yrittäjille saman sosiaaliturvan kuin palkansaajilla, muun muassa ansiosidonnaisen sosiaaliturvan, mutta ei vastaa suoraan kysymykseen, pitäisikö yrittäjätulosta sitten ruveta perimään työttömyysvakuutusmaksua, johon ansioturvan saanti perustuu.

Kilpailukyky-sopimusta Terho kehuu.

"Kun se saatiin voimaan, tilastoista näkyi aivan selvästi, kuinka vienti lähti vetämään.”

Siniset suhtautuvat myönteisesti sekä yleissitovuuden säilyttämiseen että paikallisen sopimisen lisäämiseen.

"Yleissitovuudella on perusteensa edelleen. Paikallisesta sopimisesta on löydettävä tasapainoa. (Sitä on) rakennettava ensi vaalikaudella yhteisymmärryksessä kolmikannassa."

Terho myöntää, että viime vuoden budjettitasapaino saatiin aikaan kertaluontoisilla erillä ja kuluvan vuoden budjetti rakentuu taas 1,9 miljardin euron lisävelanoton varaan.

"Joka tapauksessa se oli psykologisesti valtava juttu, että kymmenen hukatun talousvuoden jälkeen saatiin talous kääntymään ja budjetti jopa hetkeksi plussalle.”

Terho uskoo, että tulevalla vaalikaudella päästään budjettitasapainoon, kuten 2015 oli alun perin suunniteltu.

”Kunhan hyvää talouskehitystä ei tärvätä”, hän lisää.

LUE LISÄÄ:

Näkökulma: Kokoomuksen märkä uni Antti Rinteen tv-hapuilusta kävi toteen

Juha Sipilällä show päällä tentissä: ”Älä sössi taloutta, himoverottaja-Antti”

Rkp:n Henriksson lyttää taksiuudistuksen - Kela-kyydeissä järjetön valuvika

Essayah: Viinien pysyttävä Alkossa, valtiolle tuloja sokerista – sote olisi voitu saada maaliin jo vuosia sitten

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Westerholm

Niin kyllä hallitus sai liian paljon hyvää aikaiseksi.Työpaikkoja syntyi 140000 ja valtion talous tasapainossa.Bruttokansantuote historian korkeimpia.Rinne sitten lähtee pudottamaan ihmiset takaisin maanpinalle eli työttömyyteen.Vaalimainoskin on sopivan enteellinen "Nyt on muutosten aika",seuraa meitä.

Pasi Käyhkö

Jos on muodostunut tosiaan nettona 140 000 työpaikkaa joista maksetaan työlle korvaus niin miksi verotulot eivät ole kasvaneet samassa suhteessa.
Toisaalta etenkin EKP:n toimet ja maailman talous ovat auttaneet Suomenkin taloustilannetta hyvin paljon.
Suomi on tässä asiassa matkustajan, eikä kuskin paikalla.

Risto Salonen

Pasi kyllä siellä tulopuolellakin on myönteistä kehitystä.
Valtion ansio-ja pääomatulot ovat kasvaneet vuoden 2015 11.9 miljardista vuoden 2018 13.7 miljardiin (budjetti). Vuoden 2019 budjetti on 14.4 miljardia.
140 000 työllisen lisäys on noin 6%:n lisäys 2.5 miljoonan työlliseen. Vuoden 2019 kasvu on lähes sama kuin työllisten prosentuaalinen lisäys.
Verotulokasvu on minusta myönteistä. Huonoa on, että menopuolta ei ole saatu karsittua tarpeeksi.
Katsotaan paljonko Rinteen hallitus vähentää tuloja ja tyällisyyttä. Menopuolihan kasvaa joka tapauksessa.

Seppo Simonen

Muutoin Pasi eikös pääministerien Kataisen ja Stubb hallituskokoonpano ollut suosikki hallituspohjasi mutta outoa on se ettet muista kiittää sen saavutuksia kuten meriittinä valtiovelan lisäystä 20 miljardilla, kuntien velan lisäystä 5 miljardilla, eläkeiän nosto 63-sta 65 vuoteen työttömyyden lisääntyminen huomattavasti. Kaikixta näistä emme ole näneet kiitoskirjoituksiasi.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #15

Nimimerkillä Seppo Simonen kirjoittava; kyllä olen kehunut eläkeiän nostoa 65 ikävuoteen useastikin.
Samoin edellisen hallituksen 900milj.€:n yhteisöveron alennusta. Jolla tosiaan on ollut elvytysruisku Suomen talouteen pitkän aikaa. Nämä Sipilän hallituksen näennäistemput ovat siihen verrattuna hyvin vaatimattomia.

Keskusta-puolueen hallinnon rauniolta lähdettiin hiljalleen nousuun.

Raija Lempiäinen

Kaikella kunniotuksella, nousukaudella on kaikki mahdollista, samaan olisivat pystyneet SDP ja kaikki muutkin puolueet. Ei sovi ottaa niistä työpaikoistakaan suurta kunniaa, koska osa ainakin on elämisen kannalta liian pienipalkkaisia ja pätkätöitä! Työllä pitää elää eikä tarvitse nostaa sosiaalitukia. Vaalimainoksia voi jokainen tulkita mielensä mukaan. Itse katson sen tarkoittavan muutosta oikeudenmukaisempaan suuntaan! Rinne ei pudota ketään työttömyyteen ,jos niin tapahtuu se työnantajien vallassa, joko ahneus sanelee tai kosto siitä, ettei kokoomus enää anna etuja! Jos huonot ennusteet toteutuu voi tulla taas taantuma, sekään ei ole Rinteen tai SDP:n vika, vai onko??

Raija Lempiäinen

Kaikella kunniotuksella, nousukaudella on kaikki mahdollista, samaan olisivat pystyneet SDP ja kaikki muutkin puolueet. Ei sovi ottaa niistä työpaikoistakaan suurta kunniaa, koska osa ainakin on elämisen kannalta liian pienipalkkaisia ja pätkätöitä! Työllä pitää elää eikä tarvitse nostaa sosiaalitukia. Vaalimainoksia voi jokainen tulkita mielensä mukaan. Itse katson sen tarkoittavan muutosta oikeudenmukaisempaan suuntaan! Rinne ei pudota ketään työttömyyteen ,jos niin tapahtuu se työnantajien vallassa, joko ahneus sanelee tai kosto siitä, ettei kokoomus enää anna etuja! Jos huonot ennusteet toteutuu voi tulla taas taantuma, sekään ei ole Rinteen tai SDP:n vika, vai onko??

Veikko Hintsanen

Hallitus sai paljon aikaan niin hyvää kuin pahaa... Sipilän hallituksen julkein , poliittisin ja "pähkähulluin "ajatus jonka toteuttamisen oikeuskansleri keskeytti oli liikennepolitiikan yksipuolisuus jota toteutettiin vain neljän liikennemuodon tutkimuksin ja raportein ja sen avulla saatu raideliikenteen yksipuolinen kehittämistavoite. Konkreettisena ehdotuksena raiteitten yksityistäminen kokonaisuudessaan noin 50 miljardin euron budjetilla.

Petri Salo

Entä joko lainsäädäntö on korjattu niin, että äänestäjien kuluttajasuoja on kunnossa? Tuskin moni keskustaa, kokoomusta ja nykyisiä sinisiä; vuonna 2015 äänestänyt, tiesi äänestävänsä megalomaanisen maakuntahallinnon ja soten yksityistämisen puolesta?

Joten. Onko siniselle annettu ääni; todellisuudessa ääni etujärjestöille? Kuten Elinkeinoelämän Keskusliitolle ja sen jäsenjärjestöille?

"Sinisten synnyn todelliset arkkitehdit"
- Julkaistu maaliskuu 26, 2019

- -

"Äänestäjien luottamuksen palauttamiseksi poliittiseen järjestelmäämme; virkamiesten tulee saattaa pikaisesti käyntiin korjaustoimet, joilla estetään vastaava äänestäjien luottamuksella pelleily.

Tulevan hallituksen ensimmäinen tehtävä on sitten muuttaa pikaisesti lainsäädäntöä niin, ettei koetun kaltainen Uusi Vaihtoehdon eikun Sininen Tulevaisuus vedätys ole enää mahdollinen. Näin myös äänestäjien kuluttajasuojaa saadaan hieman paremmaksi. Samanlainen hajotuskuviohan on mahdollinen myös sdp:n rinteeläisten ja urpilaisten välillä. Kuin kokoomuksen orpolaisten ja stubbilaisten välillä."

Lue lisää Suomi 2017-blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/2019/03/26/sinisten-synnyn-todelliset-ar...

Tapio Lehtimäki

Varjobudjetti olikin mikä-mikä-maasta. Muistaakseni Antti kattoi alijäämän mielikuvitusrahalla, joka kerättäisiin harmaasta taloudesta. Lisäksi hän ajatteli putsata Sitraan kertyneen pääoman.

Eli Antille ei riitä, että kusee pakkasella housuunsa, varoiksi hän vääntää punttiin vielä vääkylänkin.