Maanantai 17.6.2019

Keskustapomolta tyly viesti Petteri Orpolle: ”Pitäisikö itkeä vai nauraa?”

Luotu: 
27.3.2019 10:41
Päivitetty: 
27.3.2019 10:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Eduskunnan ”sote-valiokunnasta” tunnettu keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen arvostelee kokoomuksen linjauksia sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta. Hänen mukaansa kokoomus yrittää silmänkääntötemppua.

”En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun kuuntelee puheenjohtaja Petteri Orpon ja Kokoomuksen kannanottoja sosiaali- ja terveyspalveluista mm. eilisessä Ylen puoluepäivässä”, Heikkinen toteaa tiedotteessaan.

Heikkinen pitää kokoomuksen lausuntoja ja käytännön linjauksia ristiriitaisina.

”Kokoomuksen mukaan perusterveydenhuollon jonoista on päästävä nopeammin lääkäriin. Samoin Orpo korostaa, että vanhustenhoito on laitettava kuntoon ja lisättävä hoitajia”, Heikkinen toteaa.

”Silti Kokoomus ei ole sitoutunut lakiin kirjattavaan sitovaan hoitajamitoitukseen vanhustenhoidossa eikä enää tue sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä kuntia leveämmillä hartioilla. Molemmat ratkaisut kuitenkin ovat myös asiantuntijoiden mukaan tärkeitä sekä perusterveydenhuollon että vanhustenhoidon parantamiseksi.”

Lue lisää Orpon tv-tentistä: Petteri Orpo joutui koville hoitajamitoituksesta Ylellä – antoi ehdollisen lupauksen

Myös kaikki muut eduskuntapuolueet kokoomusta lukuun ottamatta ovat näissä kahdessa asiassa samalla kannalla, Heikkinen lisää.

”Näyttää siltä, että tässä yritetään kaikkien aikojen poliittista silmänkääntötemppua. Luotan kuitenkin siihen, että suomalaiset näkevät tämän sumuverhon lävitse.”

Heikkisen mielestä vakavampi kysymys on, mistä kokoomuksen vastentahtoisuus johtuu.

”Johtuuko se Kokoomuksen todistetusti läheisistä suhteista ’pörriäisiin’ eli yksityisiin hoito- ja hoivajätteihin? Onko tavoitteena, että nämä isot yritykset pääsevät ottamaan lopullisesti vallan sosiaali- ja terveyspalveluissa – vaikka esimerkiksi vanhustenhoidon räikeimmät puutteet ovat tulleet ilmi juuri ’pörriäisten’ toiminnassa?”, Heikkinen kyselee.

Heikkinen uskoo, että muiden puolueiden yhteisymmärrys hoitajamitoituksesta ja soten kuntia leveämmistä hartioista antaa mahdollisuuden palveluiden parantamiseen.

LUE MYÖS:

Petteri Orpo tekee nyt selvän eron valinnanvapauteen ja maakuntiin – ”Emme ole luomassa sellaista mallia”

Kokoomus rajun höykytyksen kohteena – Keskustajohtaja: ”Menossa valtataistelu, vapaavuorelaiset pääsivät niskan päälle”

Annika Saarikko: ”Petteri Orpo esitteli Vapaavuoren soten”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Onhan se selvää, että kokoomus oli vapaavalinta"versiollaan" ajamassa puhtaasti pörssitervetsrahastajien asiaa ja oli siinä sekä moraalisesti, että kansantaloudellisesti väärässä.

Kuitenkin, vieläkin selvemmin valtaosa tiedostavista kansalaisista on sanoutunut selkeästi irti kepulien maakuntahallintohimmelistä, mistä ei ollut etua kenellekään, vaan aivan tarpeeton ylimääräinen palkkiovirka himmeli ja vaalaan siirtoyritys muutamille harvoille isännille ja emännille pitkin provinsseja siellä täällä.

SDP sotekuntauudistus tulee saamaan ihan saman vastaanoton kuin kepulien maakuntahallintonimellä kulkenut vallansiirto kusetusyritys.

Sotea pitää uusia sieltä missä se on tarpeellista ja siten kuin toimii ja niin että sitä kokonaisuudessa johtaa julkinen, joka voi käyttää ammatinharjoittajia tai pienyrityksiä alihankkijoinaan

Erkki Malinen

Eilen esiinty telkkarissa Suomen Taikuri, hän lupasi meille miljardin veron kevennyksen. Taikuri laittoi toisella kädellä satasen meidän taskuun, ja toinen käsi hamusi toista taskua kas kummaa sieltä löytyikin sataviisikymppiä, ja tämän taikuri vei mennessään ja sanoi sait veron kevennyksen, sillä nämä veron korotukset kohdentuu eri suuruisina. Toinen taikatemppu oli että valmiiksi persaukiset kunnat toteuttaa vanhusten hoivan parantamisen, ilman hoitajamitotusta. Ja terveyden huollon parantamisen ynnä elinikäisen koulutus mahdollisuuden, taikuri vain huiskauttaa taikasauvaansa ja sanoo, seuraava hallitus tekee lisäpudjetin ja kenenkään verot ja maksut ei nouse. Ja näin Suomineito sipsuttaa entistä korkeammilla koroilla aivoissaan tulevaisuuteen.

Jari Eeva

Taikuri Turuust pääsi kuin koira veräjästä, kun tenttaajat "unohtivat huomaamattaan" kysyä Kokoomuksen leikkauslistaa. Kaikkein selvimmin kansanedustajaehdokkaista Kokoomuksen ehdokkaat kannattavat vaalikokoneissa nykyisen leikkausohjelman jatkamista, jos Kokoomus pääsee hallitukseen, siis JOS.

Seppo Simonen

Petteri Orpoa jätti hallitustakin narikkaan ja palasi 295 kuntahärbelin sekamelskaan. Tämän hallituksen kärkihanke meni kiville punavihervasemmisto vapaavuorelais sabotoinnin vuoksi. Erityisen ansiookkasti teki punavasemiston sosiaali ja terveysvalikunnan ja perustuslakkvalikunan puhikset jarruttamalla sote ja maakuntalain maaliin tuloa.
Itse olen sitä mieltä että sote/maku valinnan vapauksien ja hallinnointi maakuntamallilla olisi ollut erinomainen laki tämän yhteiskunnan kehityksen kannalta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan jk nyt oltais säästölinjalla.

Oletan että kansa olisi halunnut nähdä jo valmista sote/makussa mutta touvottavasti tämä muistetaan vaaliuurnilla että menneen hallituksen linja oli hyvä.

Pasi Käyhkö

Hyvä, että järjen ääni voitti. Tämä keskustalaisten kiukuttelu on aivan turhaa. Etenkin kun äänessä on tämä kiero Hannakaisa Heikkinen.
Keskusta/Sipilä itse kaatoi sote-/maakuntauudistuksen ja nyt tarjoavat samaa tilalle.

Hyvä, että äänestäjät pääsevät sanomaan viimeinkin mielipiteensä asioiden hoidosta.

Tuija Pekkala

Raija Lempiäinen, SDP:n sotemallin esittelytekstistä on luettavissa ja esittelyvideolta kuultavissa, että koska pelkkä sote on sinällään jo niin iso muutos toteutettavaksi, ensivaiheessa 18 aluekunnalle (=maakunnalle) siirretään pelkkä sote, ja kaikki tuo loppu sitten pikkuhiljaa myöhemmin. Ihan on kepun malli kyseessä ja siksi SDP:n malli kelpaakin oikein hyvin myös kepulle.

Viljo Asikainen

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen kuntia leveämmillä hartioilla tapahtuu siten että toimintaa johtaa ja toteuttaa keskitetysti sosiaali- ja terveysministeriö apunaan suoraan valtioneuvoston alainen valtion keskusvirasto. Nämä tukevat kuntia paikallisessa järjestelyssä - ovat kuntien leveämmät hartijat. Keskusvirastot ja tarvittavat uudet virkamiehet - mukaan lukien heti rekrytoitavat tuhat uutta lääkäriä terveyskeskuksiin - ovat huomattavasti pienempi kuluerä kuin olisi järjestää vastaava virkakoneisto erikseen kahdeksaantoista maakuntaan.

Kaarlo Erjala

Tarkoittaako tämä useimpien puolueiden sitotuminen 0,7 hoitajaan/hoidettava sitä, että omatoimisten hoidettavien osastossa pitää olla sama mitoitus kuin tehostetun palveluasumisen osastossa ? Päivittäisten havaintojeni mukaan eräässä tehostetun hoidon osastossa suurin osa hoidokeista ei esimerkiksi pysty syömään omatoimisesti.

Esa A. Harjula

Tämä Hannakaisa Heikkinen esiintyy päällepäsmärinä miten sote -asiat pitäisi Suomessa hoitaa. Kuitenkin Kepu vaatiessaa 18 maakuntaa ei suinkaan ajatellut ensisijaisesti kansalaisten terveyttä vaan oman valtansa varmistamista /betonointia maaseudulla kuten Kepu on jo koko Kekkosen ajan toiminut. Aikoinaan tehty lehmänkauppa oli mielestäni Kokoomukselta iso virhe, mutta nyt on pidettävä kiinni siitä, että olemassa olevaa hyvin toimivaa sotea kehitetään ja parannetaan. Kepun vallanhimoisten naisten parkunasta ei kannata välittää.

Henry Hartlin

taas puhutaan hoitajamitoituksesta.

olen hoitanut läheiseni hautaan asti. hänellä oli paikka hoitokodissa. jo silloin puhuttiin hoitajamitoituksesta (=noin 10 vuotta sitten)

ehdottomasti viisaimmat kommentit tulivat julkisuuteen professori sirkka-liisa kivelän lausumina. kaiklle osapuolille oli selvää että tarvittaisiin riittävä määrä "käsipareja".

hoitokodin seinällä olikin lista työntekijöistä oikein kuvien kanssa. lista oli pitkä. kuitenkaan ei missään kerrottu kuinka monta "käsiparia" olisi samanaikaisesti paikalla ! ? ! ? ........