Keskiviikko 21.8.2019

Hävittäjähankinta: Kokoomuksesta painava viesti Pekka Haavistolle – ”Tekisimme ison virheen”

Luotu: 
27.3.2019 14:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    "Hävittäjähankinnoissa jonon ohi ei voi nostaa poliittisilla argumenteilla sellaista vaihtoehtoa, joka ei täytä Suomen puolustuksen edellyttämiä kriteereitä. Mikäli näin tehdään, teemme ison virheen”, kokoomuksen Ilkka Kanerva sanoo Pekka Haavistolle.
|

Hävittäjähankinnoissa on mentävä suorituskyky edellä, linjaa kokoomuksen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva, joka on toiminut puolueen puhemiehenä turvallisuuspolitiikan kysymyksissä.

Kanerva ottaa kantaa avaukseen, jonka vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto teki Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän yhteisessä haastattelussa. Haavisto väläyttää haastattelussa, että Suomen tulee pohtia, voiko hävittäjähankintaa tehdä maasta, joka ei ole mukana Pariisin ilmastosopimuksessa. LUE LISÄÄ: Suomen hävittäjähankinta: Pekka Haavistolta uusi avaus – Voi rajata USA:n koneet ulkopuolelle

Kanerva suhtautuu Haaviston esittämiin ennakkorajauksiin kielteisesti.

”Tällaiset esitykset eivät ole hävittäjähankkeen kustannustehokkuuden ja Suomen puolustustarpeiden kannalta hyviä ratkaisuja. Ongelmaksi voisi muodostua myös tarpeettomat jännitteet kahdenvälisissä suhteissa, joihin Haaviston esittämä lähestymistapa saattaisi johtaa. Mitä vähemmän hankintaprosessi politisoituu, sen parempi”, Kanerva linjaa.

”Haaviston esittämiä ennakkorajoitteita ei pidä asettaa, vaan on tehtävä ratkaisu, joka parhaiten palvelee sotilaallisen suorituskykymme kehittämistä. Hävittäjähankinnoissa jonon ohi ei voi nostaa poliittisilla argumenteilla sellaista vaihtoehtoa, joka ei täytä Suomen puolustuksen edellyttämiä kriteereitä. Mikäli näin tehdään, teemme ison virheen.”

LUE LISÄÄ: ”Vaalien ihmeellisin ulostulo” – Pekka Haaviston avaus Suomen hävittäjistä hämmentää

Kanerva muistuttaa myös Ilmavoimien järjestämän tarjouskilpailun asetelmasta.

”On myös pidettävä mielessä, ettei kandidaatteja tarjoilukilpailuun haettaessa osallistuminen Pariisin ilmastosopimukseen ollut minkäänlainen kriteeri hankinnoille. Suomi ei ole myöskään muissa ulkomaankaupan linjauksissaan tehnyt Haaviston esittämiä rajauksia. Hävittäjähankintojen pääkriteereissä on kiinnitettävä huomiota Suomen puolustustarpeisiin ja suorituskyvyn täysimääräiseen korvaamiseen”, hän sanoo.

Hankinnan valmistelu kuuluu puolustushallinnon ja puolustusalan asiantuntijoiden velvollisuuksiin ja poliittinen päätös tehdään aikanaan niiden pohjalta, Kanerva korostaa. Hän toteaa myös, että Suomen tarjouspyyntöpäätös on tehty TP-Utvan toimesta.

LUE MYÖS: Hävittäjähankinta: Vasemmistoliitolta painava ehto Suomelle – Vain ruotsalainen Gripen kelpaa?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Tämä hävittäjäkeskustelukin osoittaa miten vaatimattomalla tasolla koko ulkopolitiikkamme olisi jos se riippuisi vihreistä tai vasemmistoliitosta joka on RKP puhetorvena jo julkaissut vain ruotsalaisten Gripenien kelpaavanj.
No hyviä koneita Gripenit varmaan ovat, mutta kyse on koko turvallisuusympäristöstä ja sen sidoksista toisiinsa.
Ihan selvää on tietenkin ettei Haaviston haaveilu ympäristöpolitiikasta osana sotatilatoimintaa voi tulla edes harkittavaksi

Vesa Huhtanen

Näitä Vihreiden sammakoita tulemme vielä vaalitohinassa kuulemaan runsaasti. Luulen, että sammakot kuolevat sukupuuttoon luonnonsuojelusta tunnettujen Vihreiden toimesta. Ilmapuolustus ja siihen liittyvät hävittäjät on todella visainen kysymys. Ryhtyyköhän Lindberg lobbaamaan jotakin konetyyppiä otettuaan hatkat PLV:n komentajuudsta.

Pekka Matilainen

Kysymys: Voiko tätä Haaviston ehdotusta ilmasto-optiosta Suomen tärkeimmässä puolustuskykyyn liittyvässä päätöksenteossa enää älyllisyydessään alittaa. Vastaus: Joku demari, joka kaipaa Mig-aikakautta (arvaa kuka), voi hyvinkin vastustaa jokasään hävittäjiä.

Tuomas Sikander

Kanerva ajattelee ilmeisen itäpuolalaisesti, saattaa olla ettei turkulaiset koe itseään kovinkaan eurooppalaisiksi tai sitten Iken tähtäimessä on se Floridan eläkevakuutuskiinteistö.
Eiköhän me pärjätä samalla kalustolla kuin ruotsalaisetkin ?
Ilmassa on vahvaa lietsottua paranoiaa ja venäläisen vihamielisyyden liiottelua.
Mieleen tulee CIA:n 1945 rahoittama ja Eric Arthur Blairin (Orwell) käsikirjoittama animaatio "Eläinten Vallankumous" jossa peloiteltiin amerikan lapsia kansanvallan vaaroista.
._.
.>_.

Janne Junga

"Hävittäjähankinnoissa on mentävä suorituskyky edellä, linjaa kokoomuksen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva, joka on toiminut puolueen puhemiehenä turvallisuuspolitiikan kysymyksissä".
Näin argumentoi mies, joka menetti ulkoministerin pestinsä alkoholisoituneen siiderihain takia..

Markku Lehto

Kyllähän puolustusvoimat ovat vihreydessään reilusti plussan puolella. Jo 50 vuotta kaikki maavoimien kalusto on maalattu vihreäksi. Puolustusvoimat ovat siis aloittaneet vihreän linjan paljon ennen kuin Vihreätä puoluetta on ollut edes olemassa ja paljon ennen Koijärven liikettä. Sinne ovat sotilaat metsään naamioituneena sulautuneet. Ja kestävän kehityksen mukaisesti biopolttoaineella telttansa lämmittäneet jo kohta sata vuotta.

Markku Lehto

Vakavasti puhuen, ihmettelen, että Haavisto, jonka tasan tarkkaan pitäisi tietää, että kun tarjouspyynnöt on laadittu, niin niisä olevia vaatimuksia ei voi enää mennä muuttelemaan jälkikäteen. Ja jos Haavisto ei jostain syystä asiaa tietäisi, niin kysyköön eduskunnassa joltakin joka tietää enemmän tarjouspyyntöjen laatimisesta ja niiden sitovuudesta. Saattaahan se olla että tällaiset inhottavat yksityiskohdat eivät niin kiinnosta vihreissä piireissä.

Kyllähän tämä hanke on sen valmisteluvaiheessa moneen kertaan kiertänyt hallituksessa ja virkamiehillä lausunnoilla. Olisihan siinä vaiheessa voitu esittää tarjouspyynnön vaatimusluetteloon sellainnenkin kohta ( Appendix Green ), että "Suomi edellyttää, että yrityksen joka tarjoaa hävittäjiä, pitää varmistaa, että sen kotimaa on Pariisin ilmastosopimuksen takana." Nyt se vaan on liian myöhäistä.

Mutta kun vaaliväittelyissä ja vaaliohjelmissa puoluejohtajat ja puolueet ( eikä näköjään näitä tenttaavat toimittajatkaan ) eivät halua paneutua olellisiin konkreettisiin EU:ta, ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliitikkaa koskeviin kysymyksiin, niin voidaanhan tällaisella poliittisen keskustelu sivuraiteille ajamisella sitten harrastaa. Ei haluta puhua Natosta, ei Ruotsin ja Suomen yhä vain syvenevästä rauhanajan puolustusyhteistyön todellisesta merkityksestä eikä tasavallan presidentin jo vuosia perään kuuluttamasta EU:n yhteisestä puolustuksesta. Jatketaan vaan kokonaisuuksien kannalta triviaalia höpötysta ja kuvitellaan että äänestäjät eivät osaa itse ajatella asioita.

Martti Kauppala

HX-hanke on huolellisesti ja hyvin rakennettu kokonaisuus. Ammattilaisten työtä. https://www.defmin.fi/puolustushallinto/strategiset_suorituskykyhankkeet...

”Tietopyyntöön saatiin vastaukset Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35 sekä Saab Gripen –monitoimihävittäjistä. Tietopyynnön analyysin perusteella HX-hanke käynnisti yksityiskohtaisemman tarjouspyynnön valmistelun. Tämä tarjouspyyntö lähetettiin jo mainituille viittä hävittäjää edustaville valtioille ja valmistajille huhtikuussa 2018.

"Käytännössä tarjouspyynnön lähettäminen merkitsee Suomen sitoutumista hävittäjähankintaan.”
Suora lainaus HX-hankkeen sivuilta!

On siis monelta muultakin jäänyt jotain huomaamatta, ei vai Halla-aholta ja persuilta?
Kannattaisiko joskus edes yrittää ymmärtää lukemaansa ennen kuin kommentoi?
Juna meni jo, yrittäkää resinalla perässä. ”Impivaaran Populistit”.
https://yle.fi/uutiset/3-10711312