Tiistai 16.7.2019

Pekka Haavisto vastaa syytöksiin Caruna-kaupasta: ”Eduskunta ei täysin hahmottanut – 8–9 miljardin euron hintalappu”

Luotu: 
28.3.2019 08:24
Päivitetty: 
28.3.2019 08:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Pekka Haavisto vastasi vuoden 2013 Caruna-kaupan aikaan Jyrki Kataisen hallituksessa valtion omistajaohjauksesta.
|

Vasemmistoliitto on eduskuntavaalien alla haastanut vihreiden puheenjohtajaa Pekka Haavistoa Caruna-kaupasta, eli Fortumin sähköverkkoyhtiön myymisestä pääomasijoittajille. Haavisto vastasi tuolloin vuonna 2013 Jyrki Kataisen hallituksessa valtion omistajaohjauksesta.

Haavisto vastaa syytöksiin Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän yhteishaastattelussa, jonka laajempi osio löytyy tämän linkin takaa.

Vaalikevään alla vasemmistoliitto valmisteli kokonaisen verkkosivuston Caruna-kaupan taustoista ja julkaisi siellä aiemmin salattuja ministerivaliokunnan pöytäkirjoja. Sivustolla syytetään Haaviston kantavan erityistä vastuuta Jan Vapaavuoren (kok) kanssa Carunan kauppaamisesta.

Haavisto katsoo, että sähkönsiirtohintojen noususta ei voi syyttää vain Carunaa, vaan vastuu on koko silloisella eduskunnalla. Hän viittaa eduskunnan vuonna 2013 hyväksymään lakiin sähkönsiirron huoltovarmuudesta.

”Siinä reagoitiin Tapaninpäivän 2011 myrskyyn ja lähdettiin siitä, että taajama-alueella kuudessa tunnissa ja muualla 36 tunnissa pitää sähköt palauttaa, mutta miten iso hintalappu sillä oli, ei ollut tiedossa. Ja sitten kun se on sattunut tähän Carunan omistajavaihdoksen yhteyteen, niin totta kai se on luonut tämmöisen mielikuvan, että nämä ovat yhteydessä”, Haavisto vastaa.

”Hintalapuksi on myöhemmin tullut noin 8-9 miljardia euroa. Se on muillakin sähkönjakeluyhtiöillä kuin Carunalla nostanut sähkön jakelukustannuksia paljon. Se ei varmaan ollut eduskunnalla täysin hahmottunut, että mitä se merkitsee kuluttajien kannalta”, hän toteaa.

”Olisi kiinnostavaa nähdä, mitä Fortum olisi tehnyt. Tuskin olisi pitänyt kuluttajahintoja ennallaan, eikä olisi voinut pitää. Oli omistaja kuka tahansa, se olisi joutunut tähän samaan tilanteeseen.”

LUE LISÄÄ:

”Salatut Caruna-pöytäkirjat” julki – Vasemmistoliitto syyttää: ”Pekka Haavisto ja Jan Vapaavuori vastuussa”

Caruna vastaa Vasemmistoliiton ryöpytykseen: Hintojen takana poliitikkojen päätös – ei omistaja

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marko Kivelä

Vaikka itse olen sitä mieltä, että Carunan myynti oli virhe, olisi oikeasti paikallaan, että asiaa pohtivat ja sitä kritisoivat osaisivat erottaa toisistaan kaksi asiaa, eli Carunan myynnin vaikutukset ja tuon verkkojen luotettavuuteen liittyvän päätöksen vaikutukset. Ikävä tosiasia on, että ko. verkkopäätös on hallitseva tekijä sähkön siirron hinnan nousussa, kaikkialla Suomessa, myös niillä alueilla joissa Caruna ei toimi - muilla sähkön siirtoverkkoa omistavilla yhtiöillä on hyvin samankaltainen hintakehitys kuin Carunalla.

Markku Savikivi

Haavisto teki ministerinä periaatteellisen virheen.

Pääsääntö on, että on itsetuhoista antaa mikä tahansa monopoliasemassa oleva toiminto yksityisten käsiin. Sähköverkon haltija on monopoliasemassa.

Aiemmin myytiin antenniverkosto yksityisiin käsiin, mutta Haavistolla ei ollut kykyä tai tahtoa ottaa oppia siitä mammuttimaisesta virheestä.

Kemiran myynti veroparatiisiyhtiölle nosti lannoitteiden hinnat välittömästi. Samalla suomalaiset menettivät omistuksen merkittävästä osasta Telluksen fosforilähteisiin.

Hannu Rautomäki

Totta.
Sähkönsiirtohinnat ovat nousseet rajusti ja tulevat nousemaan.
Digitan ulkomainen omistaja on lyhyessä ajassa tienannut sen, mitä valtio sai yhtiön myynnistä.
Kemiran lannoiteteollisuuden pois myyntiä suomalaiset maksavat jatkuvasti ruoan korkeissa hinnoissa.

Johtavia poliitikkoja vaivaava yksityistämisinto on suomalaisille kovin kallista.

Raimo Tulkki

Juu, en ihmettele ettei se hahmottunut ns. edukunnalle kun katselaa niitä naamoja jotka siellä istuvat. #Haavisto etunenässä.
Täällähän on eduskunnat olleet jo vuosisatoja täysin pellen asemassa.
Tuli mieleen se että kun kellon siirteleminen loppuu niin tämän maan eduskunta ei osaa päättää kumpi on parempi, kesä-vai talviaika. Eikä sitä osaa ns. asiantuntuijatkaan????

Kari Aaltonen

tässä näkyy hyvin mitä tarkoittaa polittinen vastuu, autotrokarillakin on vastuuta enemmän, tämän tapauksen myötä selkeytyy hienosti myös Kokoomuksen isänmaallisuus, missä aikki on myynnissä ulos alennushintaan, ja verotulotkin lipuvat ulos Suomesta.

Timo Virtanen

Eduskunta tunaroi, kun päätti, että joka mökkiin sähkö pitää viedä kaapelia pitkin. Ei selvittänyt kustannuksia. Fortumille tuli kiire myydä verkko pois. Tiesi, mitä tuo maksaa. Ja siirtohinta on noussut kaikissa verkkoja omistavissa yhtiöissä. Ei yksin Carunan hinnat ole nousseeet.

Seppo Kurvinen

Kehtaakin syyttää muita, kun itse oli hyväksymässä kaupat. Ei Vihreitä kiinnosta muu kuin räävitön esiinyminen, ei yhteiskunnan rakentaminen. Tämä herrako pitäisi valita eduskuntaan tekemään lisää valtion omaisuuden myynitä ulkomaille? Ei ikinä.

Eero Pekonen

Olen samaa mieltä kuin Upe. Nyt pitäisi kysyä poliitikoilta, että kuinka tehty virhe korjataan ja Caruna-kauppa peruutetaan. Valtio voi sen helposti tehdä, onhan eduskunnalla lainsäädäntövalta. Sinänsä hienoa, että Haavisto nyt melkein myöntää, että virhe tuli tehtyä. Korjaustoimia odotellaan...

Juhani Iivari

Ei tarvitse pitkälle meneviä taloustieteen opintoja ymmärtääkseen, että luonnollisen monopolin myyminen yksityiselle ja vieläpä kansainvälisten pääomasijoittajien omistamalle yhtiöille on suuri virhe. Niillä ei ole mitään eettistä tarkoitusta "parantaa maailmaa" toiminnallaan, vaan ainoastaan maksimoida voittojaan.

Lauri Kiiski

Olikohan nyt kovin fiksua moittia eduskuntaa, jos itse valmisteli koko Carunakaupann ja saipa vieläpä talouspoliittisenministerivaliokunnan kannattamaan kauppaa esitettäväksi eduskunnalle ?

Melkoista luikurointia, vastuunpakoilua ja selkärangattomuutta Haavistolta, eikä mitään sen kummempaa.

Anne Pirilä

Tähän keskusteluun muutama fakta: Carunalla on kaksi verkkoyhtiötä: Suomen edullisimpaan viidennekseen kuuluva, jo pitkälle maakaapeloitu kaupunkiverkko Caruna Espoo. Toinen yhtiö on haja-asutusalueilla toimiva Caruna Oy, joka kuuluu Suomen 10 kalleimman joukkoon siirtohinnoiltaan, mutta ei ole missään asiakasryhmässä kallein, ei edes Top 3:ssa. Omistajat ovat molemmissa yhtiöissä samat, ja omistajia ovat myös suomalaiset eläkevakuuttajat Keva ja Elo yhteensä 20 % osuudella. Suomessa on yhteensä 77 verkkoyhtiötä ja niiden ajantasaiset jakeluhintatiedot yhtiöittäin ja asiakasryhmittäin löytyvät Energiaviraston www-sivuilta.

Lauri Kiiski

Miten tuo selittely liittyy siihen faktaan, että Vihreiden puheenjohtaja Haavisto valmisteli ja järjesti ministerinä toimiessaan Carunan kaupan, josta on seurannut kovasti pahaa mieltä asiakkaille ja liki rosvorahastusta ulkomaisille sijoitusyhtiöille edes ilman verotuloja Suomeen ?

Anne Pirilä

Käypä Lauri katsomassa faktat. Carunan yhteisövero vuodelta 2018 oli 10.3 milj. euroa. Sillä ollaan kirkkaasti Suomen 100 suurimman veronmaksajan joukossa ja sähkönjakeluyhtiöistä selvästi suurin veronmaksaja. Carunan toinen verkonhaltija Caruna Espoo kuuluu Suomen halvimpiin, haja-asutusalueilla toimiva Caruna Oy Suomen 10 kalleimman joukkoon, mutta ei missään kallein. Molemmissa samat omistajat, joiden joukossa myös suomalaiset Keva ja Elo. Siirtohinnat ovat julkista tietoa ja löytyvat Energiaviraston sivulta.

Hans Salin

Haloo Anne Pirilä 10.9 miljoonaa yhteisöveroa bisneksestä jossa joku pieni asia aiheuttaa 8-9 MILJARDIN euron LISÄkulut. Haloo 10.9 miljoonaa on pieni lottovoittonakin. Satumaiset 8-9 MILJARDIA. Suomessa nyt Carina kaupan jälkeen myrsky jokaisena päivänä häh.

Hans Salin

Nooh 8-9 MILJARDIN kulut toimitusvarmuuspäätöksen takia. Täytyykö se uskoa. Olisihan sen päätöksen voinut perua ja voi edelleenkin. Onko Suomessa kova myrsky joka päivänä nyt Caruna kauppojen jälkeen häh? Satumaiset 8-9 MILJARDIA häh? Ja tällaisesta bisneksestä maksetaan sitten vaivaiset 10,3 miljoonaa yhteisöveroa häh. 10,3 miljoonaa on pieni summa jopa lottovoittonakin. Haloo!

Mikko Toivonen

Se on vihreille ja Haavistolle ihan normaalia, ettei mitään oikein "hahmoteta".
Siksi on vaikea kuvitella heitä missään roolissa vastuullisessa hallituksessa.
Mielestäni "vastuullisin" hahmoteltavissa olevan hallinnon johto koostuisi Kari Rajamäen johtamista sosiaaalidemokraattisista miehistä ja Elina Lepomäen johtamista kokoomuksen naisista.!

Mika Hasanen

Lainau "Oli omistaja kuka tahansa, se olisi joutunut tähän samaan tilanteeseen.”

Ei tietenkään pidä paikkaansa. Valtion omistuksessa ei ole pakko tehdä maksimaalisia hinnan korotuksia. Caruna ja pörssiyhtiöt tarkoitus on tuottaa omistajilleen maximi rahallinen tuotto. On todella pöyristyttävää, että ministerinä voi tomia noin heikon yleistiedon omaava henkilö. Ei missään nimessä saisi toimia jatkossa ministerinä, perusteet aiemmat näytöt.

Hans Salin

Nooh! Jos sähkön siirron huoltovarmuuspäätös on nostanut hintoja kohtuuttomasti niin se päätös oltaisiin voitu perua ja voidaan perua vieläkin. Hyvinpä ovat Carunan lobbarit hoitaneet asiansa. Vaikka markkinatalous on hyvä asia niin joihinkin paikkoihin se ei sovi. Tässä on hyvä esimerkki mihin se ei sovi koska tässä ei tule kilpailua. Mitä isot ahneet siirtoyhtiöt edellä sitä pienet perässä. Siksi ne siirtohinnat nousi kaikkialla. Oli erittäin iso moka vastuulliselta ministeriltä myydä nämä sähköverkot epämääräisille veroparatiisiyhtiöille. Sähköverkot ovat aivan liian tärkeitä yhteiskunnalle. Merkillistä että ministeriksi päässyt ei ymmärtänyt näitä asioita.

Hans Salin

Pitääkö sitten uskoa että se huoltovarmuus maksaa oikeasti satumaiset 8-9 miljardia siis MILJARDIA? Vaikuttaa aivan siltä että Suomessa on nykyään kova myrsky joka päivä. Ajatelkaa 8-9 MILJARDIA. Tällaisesta bisneksestä jossa joku pikkuasia aiheuttaa 8-9 MILJARDIN lisäkustannukset ja jota ei edes eduskuntakaan osannut hahmottaa maksetaan sitten vaivaiset 10,9 miljoonaa yhteisöveroa. 10,9 miljoonaa on pikkuraha lottovoittona.

Jukka Saksa

Sähköverkkoyhtiöllä on käytänössä aina alueellinen monopoli, jolla voi rahastaa. Sähköverkon ovat aikanaan rahoittaneet liittymän haltijat ja joillekin liittymä on ollut hinnaltaan kallis. Sähköverkon monopolia ei olisi missään nimessä saanut mennä myymään kolmannelle osapuolelle vaan verkkoyhtiö olisi pitänyt jakaa pienomistajille samaan tapaan kuin puhelinyhtiöiden liittymät osakkeiksi. Näin kilpailu olisi saatu aikaiseksi kun olisi voitu kilpailuttaa verkon ylläpito.
Valitettavasti Pekka ei ymmärätnyt, että kiplailutusta ei ole monopolin myyminen mahdollisimman korkealla hinnalla vaan verkon ylläpidon kilpailutus.
Huoltovarmuuden tuvaaminen on kokonaan toinen asia ja mielestäni tässä ei olisi saanut antaa sähköverkkoyhtiöille vapaata rahastusta nostaa hintoja vaan sijoittajan olisi pitänyt kärsiä sijoitukseen liittyvä riski. Nyt kun verkot kunnostetaan liittymän haltijalta korotetuin maksuin niin sijoituksen arvo nousee ja sille voi sitten taas laskuttaa prosenttimääräisen varman tuoton. Hoh hoh!

Kyösti Tomperi

Suomessa on satoja poliitikkoja, jotka ovat yksin tai yhteisöidensä keulakuvina vastuussa ??? miljardien eurojen arvoisista virheellisistä päätöksistä. He eivät kykene ikinä omalla työllään/oivalluksillaan korvaamaan em. päätöksistä aiheutuneita menetyksiä. Yrityselämässä heidät olisi laitettu kilometritehtaalle, meillä palkitaan hyvillä eläkeviroilla.

Martti Lahti

Sähkön siirtohintojen jatkuva nousu puhuttaa ja kiukuttaa kansaa siirtohintojen noustessa jatkuvasti ja kohtuuttomasti. Tähän on olemassa ratkaisu joka on ollut olemassa jo vuosia, mutta siitä ei ole juurikaan huuhdeltu missään. Ei hallituksen eikä Energiamarkkinaviraston taholta, vaikka tietävät sen. Ennen "sulakekoko" ja "sulakemaksu" käsitti kokonaan sähkönsiirron maksun ja siirryttäessä kilpailutettavaan sähkön hintaan, jostain tyhjästä nyhjäistiin sähkölle vielä "siirtomaksu" sulakemaksun lisäksi ylimääräiseksi kiusaksi.

Euroopan Yhteisön tuomioistuin on antanut vuonna 2008 ratkaisun asiassa C-439/06, jossa tuomioistuin tulkitsi toisen sähkömarkkinadirektiivin säännöksiä kolmannen osapuolen verkkoon pääsyn edellytyksistä.

YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (kolmas jaosto) 22 päivänä toukokuuta 2008 Sähkön sisämarkkinat – Direktiivi 2003/54/EY–20 artiklan 1 kohta – Kolmansien osapuolten vapaa pääsy sähkönsiirto- ja jakeluverkkoihin.

Direktiivin artikla menee kansallisten "monopolilakien" yli ja mahdollistaa kolmannen osapuolen siirtämään sähköä asiakkaalleen verkonhaltijan verkossa ja ilman ylimääräisiä kustannuksia. Vain jos verkonhaltija pystyy perustelemaan esim. huonolla siirtokapasiteetilla jakeluverkossaan, niin silloin kolmannella osapuolella ei välttämättä ole mahdollista päästä jakeluverkkoon ennen korjaustoimenpiteitä. Nämäkin perustelut menevät tapauskohtaisesti harkittavaksi.

http://curia.europa.eu/juris/document/document_print.jsf;jsessionid=9ea7...

Petri Heiniemi

Mutta miksi Carunan täytyy hakea energiavirastolta lupaa voidakseen jatkaa hinnankorotuksia vielä neljällä vuodella eli jakaakseen verkon uusimisesta koituvia kustannuksia useammalle vuodelle? Eikö lainsäätäjä ole silloin velvoittanut yritykset perimään investoinnin kuluttajilta takaisin määräajassa?

Pertti Tervonen

Lähinnä kuntien omistamien sähköyhtiöiden myynti ulkomaisille sijoitusyhtiöille oli suuri virhe. Se oli kuin housuun kusemista pakkasella. Lämmitti vähän aikaa. Takaisin ostaminen on maksanut maltaita.

Kun tavoiteltiin sitä, että sähkövarmuus lisääntyy, niin asetettiin sähköyhtiöille kovia vaatimuksia. Tämä johti siihen, että sähköyhtiöt nostivat siirtomaksuja - ja erityisesti siirtomaksujen perusmaksuja!

Tämä on taas johtanut siihen, että esim mökkiläiset joutuvat maksamaan kovia siirtomaksuja, vaikka käyttäisivät erittäin vähän sähköä. Tämä on taas johtamassa siihen, että mökkiläiset katkaisevat liittymänsä ja siirtyvät aurinkosähköön tai aggregaatteihin tms.

Siispä sähkövarmuuden parantaminen on johtanut sähköjen katkaisemiseen ja sähköistyksen pienentymiseen!

Hannu Tervola

lässyn lässyn.. maalla on myrkyjen aikaan oätajat menny sävköt poikki. ja niin vain ne on tullu takaisin päivän sisällä. ei monta kertaa ole ollut yli vuorokauden sähkö katkosta. täysin sovittu kusetus. tuollaista palkkaa naittivat kansamme edustajat ovat niin huippuosaajis että eivät sallisi vanhingossa tälläisia kansan ryöstö sopimuksia. täysin tietoinen sopimus joka kansan tylisi vain jättää hyväksymättä ja sähkölaskujen siirtomaksut huoltomaksut ja veroosuudet maksamatta. kukaan kansalaisista ei tätä kusetusta allekirjoittanut. kantakoot vastuinsa ja maksakoon virheensä