Keskiviikko 26.6.2019

Ylen gallup: Perussuomalaiset jyräsi kolmanneksi – lähestyy kokoomusta

Luotu: 
29.3.2019 07:21
Päivitetty: 
29.3.2019 07:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Jussi Halla-ahon perussuomalaisten gallupkannatus nousee vahvasti eduskuntavaalien ollessa enää parin viikon päässä. Petteri Orpon kokoomus on jäänyt kauas gallupjohtaja sdp:stä.
|

Perussuomalaiset on Yleisradion tuoreen gallupmittauksen suurin nousija. Puolue nousee jo kolmanneksi suurimmaksi kannatukseltaan ja lähestyy hiipuneen kokoomuksen kannatusta.

Perussuomalaisten kannatus on noussut 1,8 prosenttiyksikköä 15,1 prosenttiin. Kokoomuksen kannatus on 15,8 prosentissa. Edellisestä gallupista kokoomuksen suosio on laskenut 0,4 prosenttiyksikköä.

Sdp on selvästi suurin puolue 20,1 prosentin kannatuksella. Puolueen suosio on laskenut 1,2 prosenttiyksikköä.

Neljänneksi jääneen keskustan kannatus nousi 0,3 prosenttiyksikköä 14,4 prosenttiin. Vihreät menetti kannatustaan 0,7 prosenttiyksikköä ja on nyt tasan 13 prosentissa.

Perussuomalaisten kannatuspotentiaali tiedetään korkeaksi, mutta puolueen haaste on saada sen niin sanotut nukkuvat kannattajat liikkeelle ja äänestämään. Lue lisää: Näkökulma: Saako Jussi Halla-aho kaivettua nämä piilokannattajat esiin?

Lue myös: Tutkimusjohtajat: Perussuomalaiset voi ampaista 15 prosentin vaalitulokseen

Nyt puolue kerää ainakin Ylen gallupissa yltyvää kannatusta ”nukkuvien puolueesta”.

”Perussuomalaiset saavat nyt aiempaa enemmän kannattajia heistä, jotka eivät osaa tai halua sanoa, mitä puoluetta äänestivät vuoden 2015 vaaleissa”, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo Ylellä.

Eri mediatalojen gallupeissa on viime kuukausina ollut hajontaa. Yhdistävänä tekijänä näkyy kokoomuksen jääminen jälkeen sdp:stä, jonka kannatus on pysynyt melko tasaisena. Samoin perussuomalaisten nousu on näkynyt kaikissa gallupeissa. Kuitenkin myös vihreiden on kerrottu havittelevan jopa kolmanneksi suurimman puolueen paikkaa viime kuukausien gallupien perusteella.

Ylen tänään julkaistussa gallupissa myös Vasemmistoliiton suosio on noussut selvästi, 0,9 prosenttiyksikköä. Puolueen kannatus on nyt 9,8 prosentissa.

LUE MYÖS:

”Hurja tilanne!” – Vihreät taistelee tosissaan kolmospaikasta HS-gallupissa

PS-ilmiö vahvistuu HS-gallupissa – Sipilän hallituksen kannatus enää 34,3%

Yle-gallup: Ero repesi – kokoomus putoaa

Alma-gallup: Kokoomus putosi 3,2%:n takamatkalle – puoluesihteeri: ”Odotettua, kilpistyy yhteen tekijään”

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Brusi

Hyvältä näyttää. Eilinen Halla-Ahon tentti sujui hyvin vaikkei tulosta ei ollut "tiedossa". Hiukan laittaa ajattelemaan. Mahtoivatko Heikel, Apunen ja Co tienneet gallupin rosentit. Sen verran olivat uitetun oloisia.

Juha-pekka Naukkarinen

Viime marraskuussa Rinne,Orpo ja Sipilä sanoivat ettei PS mahdu samaan hallitukseen heidän kanssaan,silloin kommentoin useilla sivustoilla,että Halla-Aho saattaa olla se joka valitsee hallitus kumppaninsa. Suomen kansa on alkanut ymmärtämään kuinka turmiollista maahanmuutto ja ilmastopolitiikka nykyinen hallitus on suosinut ja nämä miljardid,jotka laitetaan sosiaaliturvaan perustuvaan maahanmuuttoon on Suomen vähäosailta pois!

Pentti Westerholm

TV tentissä Halla-aho veti kyllä pinnat kotiin.Ei tarjonnut unelmahöttöä Rinteen tapaan vaan löi realismia pöytään.Suomessa eletään maan tavalla ja tervetuloa ne jotka näin haluvat toimia.Töitä täytyy löytyä jopa rajuja muutoksia tehden. ilmastosaasteet on korjattava siellä mistä ne tulevat.Suomi voi auttaa,mutta emme yksin voi pelastaa koko maailmaa.Niin kuin Vihreät olettavat.En ihmettele jos isompaa paukkua pukkaa.Mielenkiintoiset vaalit edessä!

Pasi Käyhkö

Pentti, seurasin eilen kyseistä tenttiä. Olen samaa mieltä. Halla-aho tutkijana ja hyvänä väittelijänä hallitsi jossain määrin tilaa.

Mutta, on vielä yksi elementti joka myös ratkaisee vaalien tulosta. Se on vaalipäivän sää. Huono vaalipäivän sää ei ole etu persuille eikä eikä vasureille.

Juhani Iivari

Mielenkiintoista nähdä, että nouseeko nyt maahanmuuttopolitiikka ja erityisesti turvapaikkapolitiikka keskeiseksi vaaliteemaksi. Ylen vaalitenteissä toimittajat ovat koettaneet välttää sitä - mitä nyt Halla-Aholta penäsivät jotakin työperäisistä maahanmuutosta.

Perinteiset puolueet joutuvat nyt miettimään, että kumpi on niille parempi vaihtoehto: nostaa kissa pöydälle vaan edelleen koettaa vaieta aiheesta.

Pertti Vaulasvirta

Halla-aho luonnehti erilaisia haasteita Suomessa eilisessä tentissä mutta ei löytynyt ratkaisuja. Esim. syntyvyys laskee kuinka paikataan jos maahan ei oteta ulkoa nuoria. Tai kuinka työllistetään suomalaiset. Hmmm jos ei esitetä ratkaisuja niin onko vastuu äänestäjällä.!

Jukka Nieminen

Kyllähän maahanmuutto nousee teemaksi... osaaja pula on koulutuksen vaatimissa tehtävissä. Itselleni ei ole tärkein asia, ihmettelen vain tuota logiikkaa asiassa.

Ei sitä sellaiset maahantulijat paikkaa heti, kun pitää ensin oppia suomenkieli ja sen jälkeen käydä tarvittavat koulutukset läpi suomeksi olettaen että pääsee koulutuspaikkaan kun suomalaiset kilpailee samoista paikoista.

Aika pitkän linjan opiskelijoita suomessa jos ei tule suoraan työpaikkaan.

Irma Asikainen

Olen kyllä syrjäsilmällä seurannut Halla-ahon tekemisiä, mutta on pakko myöntää, että olen antanut liikaa ennkkoasenteille valtaa ja nyt hän sitten, tyhmistä toimittajista huolimatta, pesi kaikki muut puoluejohtajat vaalitentissään mennen tullen. Mitä me olisimmekaan saaneetkuulla, jos nämä kaksi "rakkikoiraa" eivät olisi räksyttäneet koko aikaa ja heitelleet päälle ennkkoasenteella ladattua soopaa. Näki selkeästi, että oli jo porukalla ennakkoon päätetty, ettei Halla-ahoa saa päästää puhumaan asioista sillä hänelle ominaisella, selkeällä ja asiaosaamista korostavalla tavallaan. Mutta fiksut kasojat kyllä osasivatnähdä tämän verhon taaske - toivottavasti. Minun ääneni näissä vaaleissa saa poikkeukselliseti PS.

Josa Jäntti

Olen jo monta kuukautta sitten ennustanut, että se puolue, joka edes vihjaa työeläkeindeksin muuttamisesta tulee saamaan muhkean vaalivoiton. Muutamat perusuomalaisten kansanedustajat ovat - jopa kyselytunnilla - ehdottaneet sen muuttamista 50/ 50 - indeksiksi nykyisen taitetun indeksin ( 80/20/ hinnat/palkkojen muutos ) sijasta ja tämän ovat yhä useammat 1.4 miljoonasta työeläkeläisestä huomanneet !
Sen sijaan esim. keskusta on kiinnostunut vain takuueläkkeistä, joita saa n. 6 % kaikista eläkeläisistä eli1.6 miljoonasta. Se olettaa tällä korjaamansa lain mukaan tapahtuvan työeläkeläisten köyhdyttämisen.

Erkki Malinen

Halla Jussista lipilaari media teki Suomen Trumpin, mutta Jussi on järki mies toisinko edeltäjänsä helppoheikki Soini. Persut tulee tekemään hienon vaalituloksen, tässä ilmasto hysteriassa olen Jussin kanssa samaa mieltä. Turha reissata ennenkaikkea lapsia, ilmasto tulee lämpenemään sen takia että, väkiluku kasvaa maalimalla ja se on se suurin uhka.

Harry Jussila

Kommentaattorit yrittivät tehdä kaikkensa löytääkseen Halla-ahon puheesta negatiivista, vaikka itsekin olivat taatusti mielessään hänen kanssaan samaa mieltä. Ennen ääänestin kokoomusta, nyt ilman muuta Perussuomalaisia. Puhe oli loistava ja suomalaisten puolta pitävä. Ja perussuomalaiset uskaltavat ajatella omilla aivoillaan ilmastopaniikissa. Muut eivät uskalla edes kyseenalaistaa. Kiitos Halla-aho.