Torstai 27.6.2019

Neljä keinoa ravintola-alan ongelmien korjaamiseen: ”Esiin tulleet tapaukset ovat karmaisevia”

Luotu: 
30.3.2019 12:45
  • Kuva: Alma Media / Tommi Parkkonen
    Kuva
    Puoluesihteeri Antton Rönnhomin mukaan sdp on esittänyt ohjelmissaan neljä keskeistä toimenpidettä, joilla ravintola-alalla esiin tulleisiin ongelmiin voidaan puuttua.
|

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm vaatii, että Helsingin Sanomien lauantaina uutisoimaan ihmiskauppa- ja hyväksikäyttöepäilyyn on puututtava välittömästi. HS:n mukaan osassa nepalilaista ruokaa tarjoavissa ravintoloissa tapahtuu laajaa ja systemaattista työntekijöiden hyväksikäyttöä Suomessa. 

”Esiin tulleet tapaukset ovat karmaisevia eikä niitä voi hyväksyä millään tavalla. Tähän on puututtava välittömästi. Meidän pitää turvata työntekijöiden ihmisarvo ja rehellisten yritysten kilpailuedellytykset”, Rönnholm kommentoi tiedotteessaan.

”Olemme esittäneet puolueena alipalkkauksen ja muiden työoikeuksien loukkauksien sanktiointia, veronumeron laajentamista ravintola-alalle, sähköisiä kassajärjestelmiä ja ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoitteeseen perustuvaa yritysvastuulakia. Nämä ovat keinoja, joilla voidaan ehkäistä väärinkäytöksiä ja rikollisuutta ja tehdä työmarkkinoista aidosti reilummat”, hän jatkaa. 

 Rönnholmin mukaan sdp on esittänyt ohjelmissaan neljä keskeistä toimenpidettä, joilla asiaan voidaan puuttua. Ensimmäinen niistä on alipalkkauksen ja muiden työoikeuksien loukkauksien sanktioiminen.

”Ammattiliitoille tulee antaa mahdollisuus nostaa kanne työehtojen loukkauksista. Samalla työntekijöiden ja ihmiskaupan uhrien suojaaminen on varmistettava”, Rönnholm linjaa.

Toiseksi hän sanoo, että rakennusalalta tuttu veronumero tulisi laajentaa ravintola-alalle. Rönnholmin mukaan se helpottaisi työehtojen ja veronmaksun valvontaa.

Kolmas keino on sähköisten kassajärjestelmien käyttöönotto Suomessa.

”Tämä vaikeuttaisi harmaata taloutta aloilla, jossa on edelleen paljon käteiskauppaa. Sähköiset järjestelmät ovat myös avain taloushallinnon ja veroilmoittamisen automatisointiin. Verohallinto on arvioinut, että sähköiset kassajärjestelmät toisivat 120-140 miljoonan euron verotuoton vuodessa”, Rönnholm toteaa.

Neljäs kohta listalla on ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoitteeseen perustuva yrityslaki.  Vastaava laki on jo käytössä Ranskassa ja sellaista valmistellaan Alankomaissa, Saksassa ja Sveitsissä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Snellman

Meidän lähellä on erinomainen nepalilainen ravintola Kathmandu, jossa asiakkaat ja työntekijät viihtyvät. Sitä ei saa näillä jutuilla mustamaalata. Rönnholmilla saattaa olla varaa syödä kalliimmissa paikoissa, mutta jättäköön nämä kansan paikat rauhaan.

Eero Pekonen

Kerro meille Jouni, mihin perustuu tietosi, että työntekijät viihtyvät siinä ravintolassa? Voihan se olla tottakin, mutta epäilen, että et ole asiaa pystynyt luotettavasti selvittämään. Sen kyllä uskon, että ruoka on edullista verrattuna muihin suomalaisiin ravintoloihin... jostain syystä.

Pentti Westerholm

Niin just kun Nepalilaisesta muutamasta työntekijästä on kyse Niin valtion täytyy laittaa kaikki estot peliin ettei tapahdu hyväksikäyttöä.Mutta kun Posti ulkoistaa julkisensektorin työntekijöiden työpaikat Viroon .Niin SDP on hiljaa...aa.

Juhani Iivari

Tässä on yleisempi periaate: "maassa maan tavalla". Jos muistan oikein, ainkain yhdessä suomalaisessa kaupungissa turkkilaiset pizzeria- tai kebab-yrittivät jakaa kaupungin reviireihin oikein mafian tyyliin. Työntekijöiden ihmisoikeuksien loukkauksiin ja mafiatyyliseen liiketoimintaan on puututtava ja mielellään etukäteen estettävä.

Juntunen Martti

Eivät nämäkään auta, jos työntekijän tilille menneet rahat on työnantajan käytössä.
Vuokrat peritään oikeesti keikkatyöläiseltä vai asunto pitää olla ilmainen.
Lomakorvauksia eivät maksa esim työsuhteen päättyessä.
Piilotunnit.
Valvovalla viranomaisella saatava nähdä pankkitositteet/ tiliotteet.Onko ne palkkalaskelmien ja työaikakirjanpidon mukaisia.

Pasi Anttila

Ja mille poliisille. Sun porvarikaveris on leikannut poliisien määrärahoja siinä määrin paljon että eivät pysty kaikkia rikoksia selvittämään nytkään. Oikeusturva vaarantuu.

Toivottavasti kommentoija osaa nauttia niistä hedelmistä mitkä ay-liike on sullekkin taistellut.

Joskus kun lukee näitä kommentteja niin attelen kyl et onkohan demokratia jo elänänt aikansa.

Timo Virtanen

Ehkäpä Sdp ay-liike alkaa panostamaan ravintoloihin, niin saadaan asiat kuntoon. Kojamo asialle. Vai onko niin, että se kerää vaan valtion asumistuet ja vähävaraisten vuokrarahat, ja jotka jakaa sitten ne verovapaina osinkoina itselleen ?