Tiistai 25.6.2019

Kova vääntö alipalkkauksen kriminalisoimisesta: ”Täysin vapaan yhteiskunnan vastaista – ei ikinä!”

Luotu: 
31.3.2019 12:13
  • Kuva: Jenni Gästgivar
    Kuva
    Juhana Vartiainen tyrmää täysin alipalkkauksen kriminalisoinnin.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen tyrmää täysin muun muassa sdp:n ja SAK:n esittämän alipalkkauksen kriminalisoinnin. 

”Kriminalisointi on mahdoton nykyisen yleissitovuuden aikana: silloinhan yksityiset osapuolet voisivat tehdä kolmansien henkilöiden sopimuksesta rikollisen, vaikka se olisi hyvässä hengessä tehty. Mutta kanneoikeutta voi ajatella, jos yleissitovuus rajataan vähimmäispalkkoihin”, Vartiainen vastaa Twitterissä demarinuorten puheenjohtajalle Mikkel Näkkäläjärvelle.

Näkkäläjärvi esitti aikaisemmin, että alipalkkaus on kriminalisoitava ja ammattiliitoille annettava kanneoikeus. Lisäksi hän mainitsi sdp:n jo aikaisemminkin esittämät veronumeron laajentamisen ravintola-alalle, pakolliset sähköiset kassajärjestelmät ja yritysvastuulain. Lue myös:Sdp:ltä neljä keinoa ravintola-alan ongelmien korjaamiseen: ”Esiin tulleet tapaukset ovat karmaisevia”

”On täysin vapaan yhteiskunnan vastaista, että kaksi yksityistä järjestöä voisivat omalla sopimuksellaan tehdä rikolliseksi kahden aivan muun osapuolen keskinäisen toiminnan. Yleissitovuuskin loukkaa sopimusvapautta - mutta vai vielä rikosoikeudellinen sanktio?! Ei ikinä”, Vartiainen kirjoittaa.

Sdp:n veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér huomauttaa, että kun puhutaan jopa elämiseen riittämättömästä palkasta, on kyse ihmisoikeusloukkauksista. 

”Työntekijä on joskus sopimusta tehdessä alisteisessa asemassa eikä kyse ole tosiasiallisesti "vapaudesta". Kun puhutaan jopa elämiseen riittämättömästä palkasta, on kyse ihmisoikeusloukkauksista. Miksei tällaista voisi sanktioida”, hän kysyy.

Asia nousi keskusteluun, kun Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina, että osassa nepalilaista ruokaa tarjoavissa ravintoloissa tapahtuu laajaa ja systemaattista työntekijöiden hyväksikäyttöä Suomessa. 

SAK vaatii, että rikoslakiin lisätään alipalkkauksen kriminalisoiva lainsäännös: mikäli työnantaja maksaa yleissitovan työehtosopimuksen alittavaa palkkaa, menettely tulee katsoa virallisen syytteen alaiseksi palkkarikokseksi. Lue lisää: Ministeriltä vetoomus työmarkkinajärjestöille: ”Jos haluamme, että eläkkeistä ja palveluista pidetään kiinni 10 vuoden päästäkin”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Jos kukaan ei saa elämiseen tarvittavaa palkkaa, tulee kaikista valtion elättejä kestääkö rahkeet ?
Miksi pyritään takaisin 1880-luvulle, jolloin oli täydellinen vapaus tehdä 11 tunnin työpäivää nälkäpalkalla
kurjissa työoloissa. Ei ollut AY-liikettäkään riesana.
Joka tällaista haluaa menköön vaikka Bangladehsiin, jossa vapaus on täydellistä.

Tapani Niittyaro

Palkan pitää olla sidoksissa työntekijän tuottavuuteen, ali ja yli palkka on siten suhteellinen käsite enkä usko entisenä yrittäjänä jotta kukaan aikaansaavalle työntekijälle mitään alipalkkaa tarjoaisi koska hänen halutaan pysyvän yrityksessä.

Alipalkka lienee ay keksintö koska heidän palkkataulukkonsa perustuvat unelmaan eivätkä todelliseen aikaansaamiseen mikä oikeasti on se palkan mittari.

Kari Aaltonen

Onhan se nyt ihan väärin, ettei saa alipalkata, kun on mahdollista työllistää vaikka vitosella tunti, jää kassaan paljon enemmän rahaa mikä voi verojärjestelyä hyväksikäyttäen kotiuttaa omaan käyttöön ilman veroja ja siitä on turha kantaa murhetta miten nämä alipalkatut pärjää, keskituloiset veronmaksajat hoitaa tämänkin homman, heidän verotusta voi vaikka vähän kiristää, kun ovat tähän astikkin selvinneet.

Jarmo Makkonen

Ei tämä täysin vapaa yhteiskunta ole koska muilla veronmaksajilla on elatusvelvollisuus alipalkattujen työntekijöiden osalta. Vapaassa yhteiskunnassa saa rakentaa vaikka pahvista mökin kaupunkien laidoille ja yrittää tulla toimeen pienellä palkalla.

Jukka Heikkinen

Kokoomuksen linja on erikoinen erilaisia asioita käsiteltäessä. Kun se haki malleja muualta esimerkiksi kasvupalvelun eteenpäin viemiseksi, siellä liputettiin kovasti Iso-Britanniassa käytettyihin käytäntöihin. Kun hain näitä käytännön malleja sieltä, törmäsin samalla tähän kuinka siellä on lainvoimainen rangaistus olemassa vähimmäispalkan rikkomisesta. Miksihän tämä käytäntö ei kelpaa nyt kokoomukselle?

“As well as recovering backpay for 9,200 workers, the government also fined the employers a total of £1.3 million in penalties for breaking national minimum wage laws.”

https://www.gov.uk/government/news/nearly-200-employers-named-and-shamed...

Tämänkin osalta voidaan puhua siitä kuinka niitä rusinoita, kirsikoita tai muita herkullisia marjoa poimitaan itselle sopivaan soppaan.

Tuomas Sikander

Kaikkien suureksi onneksi Suomen suurin sikiö ei ole maan diktaattori vaikka ilmeisen selvästi siis tekisi mieli.
Käsitys "vapaudesta" on joillakin päässyt pahasi kieroutumaan, oma ja yleinen on sikin sokin kuin siittimet japanilaisessa ryhmäseksissä.
._.

Raija Lempiäinen

Vartiaisen kommentit kuvastavat kokoomuksen arvomaailmaa ja tahtotilaa, suomalaisista työmarkkinoista pitäisi tehdä "orjamarkkinat" tyyliin sata vuotta sitten! kannattajakunnan ahneus ajaa puhumaan kovia puheita ja pelottelemaan kansalaisia kaikenmoisilla romahduksilla jos ei kokoomuksen agendat kelpaa. Taustalla häärää EK ja SY, joiden juoksupokia kokoomuslaiset oavat, sieltä tulee myös vaalirahoitus! Miettikkääpä sitä!