Maanantai 17.6.2019

Näkökulma: Jussi Halla-aho pani Ylen polvilleen väittämällä ihan omiaan

Luotu: 
1.4.2019 08:23
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Jussi Halla-aho väitti, että Yle olisi poistanut juuri hänen vaalitenttinsä Areenasta.
|

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Eduskunnan valvonnan alla toimiva Yleisradio joutui sunnuntai-iltana kiusalliseen tilanteeseen, kun osa sen ohjelmista poistui järjestelmäpäivityksen vuoksi Yle Areenasta.

Tilanteen käynnisti perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tviittaamalla sunnuntaina klo 18.28: ”Alkaa olla vaikea uskoa omia silmiään. Yle on poistanut Areenasta minun vaalitenttini. Katseluaika on kuulemma loppunut. Muiden puheenjohtajien tentit ovat tallella.”

LUE LISÄÄ: Jussi Halla-aho tulistui: ”Mitäköhän Yle sanoisi, jos tällaista tehtäisiin Venäjällä?”

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

 

 

Myöhemmin kävi ilmi, että Halla-ahon tentin lisäksi myös esimerkiksi Latela, Modernit miehet ja Kekseliäs nikkari Strömsöstä katosivat hetkeksi Areenasta. (Katso tästä lista poistuneista ohjelmista)

Koska Halla-aholla on noin 16 000 seuraajaa Twitterissä ja hän kuuluu eittämättä Suomen vaikutusvaltaisimpiin some-hahmoihin, oli hänen tviittinsä bensaa liekkeihin heille, joilla on taipumus epäillä niin sanottua valtamediaa ja Yleä erikseen monenmoisista tarkoitushakuisista juonista.

Halla-ahon tviittiin tuli tykkäyksiä enemmän kuin tavallisesti ja uudelleentviittauksiakin syntyi tavanomaista runsaammin. Kommenteissa Yleä syyteltiin muun muassa vaalivaikuttamisesta, ja Yle-veron maksaminen kyseenalaistettiin laajasti.

Sotkamon perussuomalaiset tiivisti asian näin: ”No jo on Ylellä taas toimintaa ja meidän verovaroin pyörittää tuommosta…”

Omien seuraajiensa ja muiden fanittajien voimakkaat reaktiot tuskin olivat yllätys Halla-aholle. Asia saatiin joukolla näyttämään hyvin pahalta.

Ylessä some-kohua torjuttiin silmiinpistävällä tarmolla. Näytti kuin siellä olisi ollut täysi Twitter-kriisinhallintaoperaatio käynnissä, kun useampikin henkilö jakoi informaatiota vian teknisestä luonteesta.

Nähtiin myös Ylen toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan anteeksipyyntö, jonka hän saattoi Twitter-tyyliin @-merkillä erikseen Halla-ahon tietoon.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

 

 

Illalla Areenan ongelmista kerrottiin Halla-ahon tapaus mainiten Ylen pääuutislähetyksessä, puoliyhdeksän tv-uutisissa. Verkkoon ilmestyi lisäksi Ylen (Halla-ahon tv-tenttiin Areenassa linkittävä) tiedote, jossa sanottiin näin:

”Viikonloppuna tehty päivitys Yle Areenan taustajärjestelmään aiheutti ongelmia Areenan sisältöihin. Sunnuntaina 31.3. noin klo 17.30 alkaen muutamia kymmeniä Yle Areenan sisältöjä jäi pois katselusta. Areenan käyttäjille virhe näkyi niin, että ohjelman tietojen mukaan sen katseluaika oli päättynyt. Yksi ohjelmista oli perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon vaalitentti. Se saatiin palautettua katsottavaksi noin klo 20.”

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Ylen tekninen puoli korjasi teknisen vian ketterästi, sillä Halla-ahon tenttiä ei näkynyt Areenassa vain parina sunnuntai-illan tuntina. Se riitti Halla-aholle Twitter-manööverin tekemiseen, Ylen polvilleen panemiseen ja itselleen näkyvyyden hankkimiseen.

Vaalikampanjaa käyvän Halla-ahon alkuperäinen väite siitä, että Yle olisi poistanut juuri hänen vaalitenttinsä Areenasta, ei tosin kestä päivänvaloa.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE MYÖS: 

Näkökulma: Viikon sitaatti grillattiin ulos Antti Rinteestä

Näkökulma: Jytky nro 3 seisautti veret – mutta Ylen gallupissa on perussuomalaisia suosiva mysteeri

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Laaksonen

Meinaako toimittaja tosissaan että JHA olisi pitänyt puoli seitsämän aikaan illalla pystyä näkemään tulevaisuuteen, että muitakin ohjelmia oli poistunut kuin oma haastattelunsa.

JHAn näkemys oli siihen aikaan ihan oikea ja totta. Se että YLE tuli lisäinformaatiolla myöhemmin esille, ei muuta tilannetta.
Tilannehan on YLEn itse luoma: ei etukäteistiedotuksia, todennäköisesti ei myöskään sisäistä laaduntarkkailua tai testausta.

Markku Huusko

Poistunut on hyvin eri asia kuin se, että joku on aktiivisesti poistanut.

Useimmiten selitys tämän tyyppisissä tilanteissa on jotain muuta kuin se kaikkien jännittävin. Asioiden oikean laidan voi puoluejohtajatasoinen henkilö saada selville hyvin nopeasti esimerkiksi kysymällä. Somessa vaikutusvaltaisen henkilön levittämä virheellinen tieto leviää ääntäkin nopeammin.

Veikko Savolainen

Päätoimittaja Huuskon aprillipila meni täydestä, onneksi olkoon!

Lukijat ryntäsivät klikkaamaan linkkiä ja näkemään omin silmin listauksen todentavan Halla-ahon väitteen oikeaksi: yhdenkään muun puheenjohtajan tenttiä kuin hänen ei oltu poistettu, siis HA:n sanoin "muiden puheenjohtajien tentit ovat tallella". Muumit, Strömsö ja Latela ym. ovat merkittäviä mutta eivät vaaliohjelmia. Taisi lehden leikkifeikkiuutinen mennä tällä kertaa kuin Perströmsöössä. ;)

Veikko Savolainen
Vastaus kommenttiin #17

Edelleen on aprillipäivä, ja ainoastaan meidän molempien kai karsastaman puheenjohtajan tenttiohjelma oli poistunut/teknislähtöispoistettu, ei muiden.

Halla-ahon pointti oli kuintenkin selkeästi juuri tuo. Siis vain hänen "kohtelunsa" vertaisryhmässään, joka vaalikeskustelukontekstissä ei sisällä Muumipappaa eikä Lateloita, vaan muiden puolueiden puheenjohtajat. Jos Huusko poistuisi tuntemattomasta syystä ja ainoana mielestään hyvinmenneen Ylen päätoimittajatentin tallenteista, hän saattaisi käyttää omissa julkaisuissaan syystäkin loukkaantuneisuuteen viittaavaa sanamuotoa jo ennen aprillipäivää.

Mauno Strandén
Vastaus kommenttiin #12

Veikko Savolainen hyvin kirjoitit! Kuka kaipaa Strömsö ja latelaa, puikoissa on Merja Yli-Anttila joka oli jo MTV:llä syrjivä kaunainen vähättelevä, eikä olisi lähestytynyt mielellään 5m kepin kanssakaan PS porukkaa, nyt huomasi tilaisuuden tulleen? Hällekin olisi ihan oikeaa työtä ollut kun olisi vaihtanut tasapuoliset toimittajat, jota olen toivonut yli 20 vuotta yleen! Ylehän on oikea syrjinnän oppilaitos, ihan turhaa viisastella syrjintä asioista, jos ei edes vaalitentissä olla tasapuolisia, jota kaikki rahoitamme!

Esko Riikonen

Vastuullinen media, eikä minkäänmoista laadunvalvontaa?

Saa selville kun kysyy. Saa vastauksen, muttei todellista tietoa. Vaikka joku olisi Ylessä sabotoinut, sitä ei kerrottaisi. Ei sitä kerrottaisi, jos vastaavaa sattuisi Uudessa Suomessa. Omavalvonta on sellaista. Ollaan hiljaa.

Tom Hillner

Aluksihan tekstinä oli että ohjelma-aika päättynyt. Pitää olla aika nössö jos tällaista kohtaa ei käyttäisi hyväkseen. Jussi teki tässä loistavan pr-työn.

Turha tässä Markun on ottaa vesimelonia nokkaan jos Jussi käyttää ihan samoja ketkuja keinoja kuin toimittajatkin. Näkyvyyttähän hekin kaipaavat.

Kaarlo Kunnari

Mikä Halla-ahon viestissä oli virheellistä? En itse havaitse virhettä. Poissa olivat tiedot mitkä Halla-aho ilmoitti. Oman viestisi otsikko sensijaan oli virheellinen ja antoi väärän kuvan Halla-ahon toiminnasta. Näet asioita selvästi puolueellisesti ja vääristät mielipiteitä. Katson itse tätäkin ulkopuolisena olematta persujen kannattaja.

Kaarlo Kunnari

Mikä Halla-ahon viestissä oli virheellistä? En itse havaitse virhettä. Poissa olivat tiedot mitkä Halla-aho ilmoitti. Oman viestisi otsikko sensijaan oli virheellinen ja antoi väärän kuvan Halla-ahon toiminnasta. Näet asioita selvästi puolueellisesti ja vääristät mielipiteitä. Katson itse tätäkin ulkopuolisena olematta persujen kannattaja.

Tapio Lehtimäki

Mikäli kyseessä todella oli tekniseksi viaksi naamioitu hybridivaikuttaminen, niin tottakai listoilta kannattaisi silmänlumeeksi poistaa varsinaisen kohteen lisäksi muutama "kekseliäs nikkari", "pikkukakkosen sunnuntaierikoinen" sekä "pelle hermannin kosto ja paluu".

Päivitysmokat Ylessä ovat enemmän kuin todennäköisiä, mutta millainen päivitys raapaisee levyltä pois vain yhden tietyn vaalitentin? Luulisi, että samalla olisi kadonnut koko tenttikimara.

Kymis Kymäläinen

Halla-ahon manööverit tehoaa kannattajiin tehokkaasti mutta muu some salaliittoteorioille lähinnä naureskelee.
Siitä huolimatta Halla-ahon julkinen mielensäpahoitus onnistui yli odotusten.
Ylä-Anttilan anteeksipyyntö ja maininta iltauutisissa on loistavaa mainosta persuille.

Heikki Jokinen

Huomattavasti vakavampaa on, että maanmainio brittidekkari Vera Stanhopen kakkosjakso hävisi Areenasta myös. Onko Yle boikotoimassa keski-ikäisiä, huopahattuisia naisetsiviä?
Paljon melua tyhjästä, jota melua mediakenttämme on taas tehokkaasti ylläpitänyt.

Mauno Strandén

Muistan ajan kun vaalitentissä aikoinaan tentattiin, toimittaja oli satalinisti ja ja toinen oli hänen harras seuraajansa, kun ne tenttasi Halla-ahoa, ne kiihotti oikein itsensä raivoon, nousivat seisalleen, Jussi istui, ei antaneet suunvuoroa, syli lensi kun ne yhtä aikaa huusi noin 10 minuuttia, lopuksi sanoivat kameralle ei saatu yhtään kunnon vastausta, ei jatkoon? Yle on kyllä valtakunna virallinen syrjijä jota ohjeistaa ihan korkein auktoriteetti, joka telkussa puhui ei saa syrjiä minkään syyn nojalla ketään, ellei hän anna lupaa tai jopa suositte!

Seppo Simonen

Tämä Ylen moka on vain yksi episodi Jussi Halla-ahon media caseista.
Eräässä Markku Huuskon blogissa ennustin kuninkaantekijäksi Jussi Halla-ahoa näissä vaaleissa tosin Markku Huusko epäili tätä.
Jo 10.6.2017 Markku Huusko kirjoitti blogissaan ettei Jussi Halla-ahoa pidä päästää valtaan.
Samoin kirjoitti Jan Vapaavuori evästi tällä Petteri Orpoa oikealle tielle.
Mitä me tästä opimme jos somemedia ja se kellokkaatjapolitikot rupea kädestä pitäen neuvomaan niin kansa tekee päinvastoin.

Pasi Käyhkö

Hei keskustalainen nimimerkillä Seppo Simonen kirjoittava; joku teistä joko juuri sinä tai teistä joku muu kirjoittaja kertoi täällä kommenttipalstalla useaan kertaan Keskusta nousevan ja saavan oikein kunnon ääniootin voittaen vaalit. Syynä menestykseen soten ja maakuntauudistuksen maaliinajo.
Onko niin käymässä?

Veikko Savolainen

Kysymys: kuinka monen muun puheenjohtajan kuin Halla-ahon tentti kuin oli poistunut/poistettu Areenasta?

Klikkaamaan uutisessa olevaa linkkiä pääsee näkemään omin silmin listauksen. Poistuneet olivat mm, Muumit, Strömsö ja Latela ym. jotka ovat merkittäviä toki, mutta eivät vaaliohjelmia. Ja "muiden puheenjohtajien tentit ovat tallella". Taisipa lehden leikkifeikkiaprilliuutinen mennä tällä kertaa kuin Perströmsöössä. ;)

Veikko Savolainen

Ehkäpä joku piti mielestään onnistuneesti esiintyneen puheenjohtajan tenttiä sellaisena ilmaisena julkisuutena, jonka voisi eliminoida näppärästi antamalla jonkin "viattoman" mm. Lateloita ja Muumulaaksoa ja Strömsötä kohdanneen ns. teknisen vian koskettaa myös tätä yhtä ja ainutta ei-viihdeohjelmaa...

Mieleen tulee vertauksena monenlaisia 'teknisiä ongelmia,' mm. moskovalainen nuha, jonka avulla takavuosina heikennettiin yllättäen julkisuutta joiltain aiheilta. ;)

Tapio Meriluoto

Niin, tämä ei todellakaan ole ensimmäinen kerta, kun Yle syyllistyy tällaiseen manipulointiin vetoamalla "teknisiin ongelmiin".

Kuuluisa esimerkki löytyy jo vuoden 1970 eduskuntavaalien edeltä, jolloin lähetyksessä "sattumalta" esiintyi "teknisiä ongelmia" juuri kokoomuksen osuuden kohdalla. (Tuon ajan vasemmistolaisillehan kokoomus oli se kaikkein suurin mörkö, aivan kuten tämän päivän vihervasemmistolaisille ovat perussuomalaiset.)

Aiheesta laati Kari Suomalainen hyvän pilapiirroksenkin jälkeenpäin.

Jarkko Mynttinen

Tämä videon katoaminen ei valitettavasti ole ainut Ylen mielipidevaikuttamisen ilmentymä. Sopii katsoa ja kuunnella esimerkiksi Yle:n vaalitentti 28.3.2019 viime torstailta, jossa toimittaja P.Auvinen haastattelee L. Huhtasaarta. Kohdasta 8:00-8:45 käy hyvästä esimerkistä miten ennakkoasenteellinen tomittaja törkeästi yrittää laittaa sanat Huhtasaaren suuhun koko ajan päälle puhumalla. Auvinen kysyy Huhtasaarelta haittamaahanmuutosta.
Huhtasaari vastaa mm...mallia pitäisi ottaa sellaisista maista , joissa maahanmuutto on onnistunut ja mainitsee esimerkkinä Sveitsin. Huhtasaarai sanoo mm. esimerkiksi automaattinen karkoitus väkivalta- ja seksuaalirikollisille, pitäisi ottaa säilöön ne ihmiset, joilla ei ole laillista oikeutta olla tässä maassa, johon Auvinen happeakaan välillä vetämättä jatkaa omalla kommentillaan ”eli siis tuommoisia suljettuja Guantanamo laitoksia tänne, mennään eteenpäin” (Auvinen)…
Minusta Huhtasaari ei sanallakaan sanonut tai viitannut mihinkään Guantanamoon ja toiseksi mitä tekemistä sillä edes on asian kanssa, sen kun on alulle laittaaneet aivan jotkin muut tahot kokonaan toisessa maassa. Jos tämmöinen toimittaminen ei ole asenteisiin vaikuttamista niin mikä sitten? Sinänsä ainakin aikasemmin arvostamani toimittaja Auvinen alisuoriutui pahemman kerran.

Ja ne, jotka haluavast sulkea silmänsä tältä Ylen mielipidevaikuttamiselta, niin mainitkaapa yksin vastaava esimerkki vihervasemmistolaisten puoluejohtajien vastaavista haastatteluista tai videoiden mystisistä katoamisista?

Mauno Strandén

Auvvinenhan lienee taustaltaan tulipalokommari, olen sen haastatteluja katsonut ja jos kehonkieli voisi tappaa persusta tulisivainajia, suu on kuin jos tämä U käännettäisalassuin! Sen tympeempää muijaa ei ole, muille se lirkuttelee mutta kun kysyy persulta ei varmasti kuuntele vastausta, kun miettiin kuinka ton saisi hiljaiseksi? Olikohan se sama nainen vaalitentissä ylessä, kun tuli persun vuoro, ehti sanoi 2-3 sanaa kun nainen keskeytti ja sanoi lauseen muka loppuun, näinhän sinä oisit kumminkin sanonut? Sai 1-2 min toiset 10 min! Minusta se oli törkeetä!

Markku Lehto

Ensin rikottiin Halla-ahon polkupyörän takapyörä ja nyt sitten Halla-ahon vaaliahastattelu poistui. Känninen kokkarikuntapoliitikko uhkaili Laura Huhtasaarta.

Kohta me taidamme unohtaa Tepan touhut, Brexitit ja Fixiti kokonaan.

Ari Maarnela

Mutta mistä kummasta ihmisille on tullut sellainen mielikuva, että YLE tosiaankin voisi tehdä tuollaista? Minä ainakin vielä muistan Sipilän soitot YLE:lle ja että Suomen korruptiopiteet nousivat jossain päin maailmaa sen takia.

Risto Nikander

Totta on ainakin se, että "toimittajat pantiin polvilleen".
Mutta Halla-aho ei "väittänyt omiaan" vaan perusteli kantansa valtavalla tietomäärällään ja todella loogisesti.
Ei ihme, jos YLE tai monet muut olisivat halunneet poistaa Halla-ahon Areenasta. Niin ylivoimainen oli Halla-ahon esitys kaikkiin muihin verrattuna.

Mauno Strandén

Risto Nikander loistava kommentti juuri noin se on mennyt! Toimittaja sanoi Jussille väärän tittelinkin haastattelun aluksi, haluttiin halventaa! Haastattelussa huomasi, että toimittajat oli kuin ääliöitä Jussin seurassa, siksi ei annettu vastata kunnolla! Eipä Haaviston tittelia sanottu ylioppilas, "afrikassa" tittelit oli ihan muuta!

Juhani Virtanen

Halla-ahon alkuperäinen väite piti paikkansa. Hänen tenttinsä oli poistettu, muiden puheenjohtajien tenttejä ei oltu poistettu.

Aivan eri asia on, että oli sieltä muutakin tavaraa poistunut. Siihen Halla-aho ei ottanut mitään kantaa.

Timo Aunio

Trumpin vaalikampanjamainen tyyppinen luulotautien ruokkiminen(kaikki vastustaa) painajais elokuvamaisil vaihtoehtoisil väritetyil todellisuuksil kampanja(josset äänestä) toimii näköjään .
Huvittavaa on vain nähdä sitten mikä on se vaihtoehtoinen Uusi (valoinenko?) tulevaisuus mikä sitten muka käytännössä toteutuu kun Suomi on "saatu" takaisin ..

Pertti Rinne

Joillain poliitikoilla, jopa puolueilla on tapana heittäytyä uhreiksi sääliä keräämään aina, kun siihen syntyy pienikin tilaisuus.

Aina, kun tuollaista huomaan se siirtää tuota poliitikkoa/puoluetta kauemmaksi omista arvoistani.

Mikael Nygård

Ja lopputulema kaikesta on, että Ylen teknisestä virheestä johtuva muutaman ohjelman väliaikainen näkymättömyys sain Persuille paljon ilmaista näkyvyyttä ja lehdille lööppejä ja klikkauksia.

Rauha maassa ja kansalaisilla hyvä olo.

Matti Jussi Korhonen

Kaksi viikkoa vaaleihin.
Ellei Halla-aho olisi tarttunut YLEn hopealautasella tarjoamaan vaalitäkyyn, epäilisin puheenjohtajan tilannetajun kadonneen. Onneksi oli tallella ja YLE sai mitä kerjäsi - olipa kysymys vahingosta tai tahallisuudesta, joka YLEn esittämistä anteeksipyynnöistä päätellen on epätodennäköistä.

Ko. teknisellä "onnettomuudella" YLE suorastaan potki persujen kannatuspalkkia pidemmäksi ja ylöspäin.

Mukavaa säpinää vaalikentillä.

Jarmo Henttonen

Sinä kuvaton, sinä ja kaltaisesi olette juuri niitä pään pensaaseentunkijoita, ette uskalla puhua haittamaahanmuutosta, vaan väitätte että se on asiatonta pelottelua, jälkeenpäin kun siitä teitä muistuttaa niin vastaatte, törkeää rikoksilla ratsastamista.

Mikko Toivonen

Minustakaan Halla-aho ei mitään omiaan väittänyt vaan totesi aivan rationaalisti tapahtuneen tosiasian.
Miten se sattuikin juuri hänen ohjelmansa kohdalle tiedetysti hänen vastaisessaan mediassa on kyllä pohdiskelun ja jopa spekuloinnin arvoinen asia

Markku Savikivi

"Miten se sattuikin juuri hänen ohjelmansa kohdalle tiedetysti hänen vastaisessaan mediassa on kyllä pohdiskelun ja jopa spekuloinnin arvoinen asia"
-------------------------

Media -sanasta tuli mieleeni:

Tässä hiljan media levitti sellaista tietoa, että Finnkino olisi lakannut esittämästä PS:n vaalivideota sen sisällön takia, vaikka syynä oli PS:n ja Finnkinon aiempi sopimus esitysajasta.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/275524-finnkino-perussuomalaisten-maino...

Kaarlo Kunnari

Päätoimittajan teksti on mielestäni negatiivisesti nasenteellinen."Vaalikampanjaa käyvän Halla-ahon alkuperäinen väite siitä, että Yle olisi poistanut juuri hänen vaalitenttinsä Areenasta, ei tosin kestä päivänvaloa." Jos oikein ymmärsin niin tentti oli poissa näkyvistä tunteja ja Halla-aho tviittasi: "Alkaa olla vaikea uskoa omia silmiään. Yle on poistanut Areenasta minun vaalitenttini. Katseluaika on kuulemma loppunut. Muiden puheenjohtajien tentit ovat tallella.https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/eduskuntavaalit-2019 …" Mikä ei kestä päivänvaloa? Olen vieläkin puolueeton äänestäjä.

Esa Knaapi

En epäile etteikö tämän kertainen tapaus olisi todennäköisesti ollut vahinko. Tuskin kukaan olisi reagoinut, jos Yle ei olisi kunnostautunut jo valmiiksi käyttäytymällä epätasapuolisesti nimenomaan Perussuomalaisia kohtaan jo vuosikausia. Yleltä löytyy myös kokonaisia osastoja, joiden ainoa tarkoitus on levittää päinvastaista agendaa kuin persut, Yle Kioski esimerkkinä. Toimittajien on myös useaan otteeseen nähty käyttäytyvän avoimen vihamielisesti nimenomaan Halla-ahoa kohtaan.

En ole itse ollut persujen äänestäjä, mutta selvää on, että Ylen ja muun median toiminta on jo pitkään ollut poliittisesti vinoutunutta ja lähinnä vasemmalle kallellaan.

Esa Knaapi

En epäile etteikö tämän kertainen tapaus olisi todennäköisesti ollut vahinko. Tuskin kukaan olisi reagoinut, jos Yle ei olisi kunnostautunut jo valmiiksi käyttäytymällä epätasapuolisesti nimenomaan Perussuomalaisia kohtaan jo vuosikausia. Yleltä löytyy myös kokonaisia osastoja, joiden ainoa tarkoitus on levittää päinvastaista agendaa kuin persut, Yle Kioski esimerkkinä. Toimittajien on myös useaan otteeseen nähty käyttäytyvän avoimen vihamielisesti nimenomaan Halla-ahoa kohtaan.

En ole itse ollut persujen äänestäjä, mutta selvää on, että Ylen ja muun median toiminta on jo pitkään ollut poliittisesti vinoutunutta ja lähinnä vasemmalle kallellaan.

Esko Riikonen

"Myöhemmin kävi ilmi, että Halla-ahon tentin lisäksi myös esimerkiksi Latela, Modernit miehet ja Kekseliäs nikkari Strömsöstä katosivat hetkeksi Areenasta. (Katso tästä lista poistuneista ohjelmista)"

Oli poistettu muitakin, ettei käry kävisi.

Jarmo Kanerva

Ennakkoäänestys on 3.9.4.2019. Ja vika osui ikävästi viikonloppuun, jolloin työssäkävijät miettii ehdokastaan vapaalla.

Median, myös somen dramatisointi ja vääristely on ollut pitkään inhottavaa, ilmeisesti klikkauksien ja muun takia monissa uutisissa. Jotta ärsytyskynnys ylitetään. Tämäkin meni monessa paikassa öyhöttämiseksi.
Twiitissä oli asiallisesti: "... Yle on poistanut Areenasta minun vaalitenttini. Katseluaika on kuulemma loppunut. Muiden puheenjohtajien tentit ovat tallella."
-> Tuosta saa toimittaja otsikoksi "Jussi Halla-aho pani Ylen polvilleen väittämällä ihan omiaan". Väitetäänkö tässä että JHA on valehdellut? Ja mitä?
=>Fakta on, että esitetty tapahtui. Ei kai JHA voi olla selvänäkijä ja tietää YLEn syytä vaan näkee vain miten se ilmenee. Lienee syy ja tuli korjattu kun se priorisoitiin somen ja täydentävän median painostuksesta.

* Yleisesti on tiedossa artikkeleista, miten ennakkoluuloisesti toimittajat keskimäärin suhtautuvat perussuomalaisiin, varsinkin YLE:lla ja miten otsikoita ja faktoja vääristellään negatiiviseksi. Ja syytellaan olemattomilla asioilla muka kysymyksinä ja keskeytetään sivistymättömästi. Ja moni ilmoittaa, että median pitääkin ottaa kantaa ja vaikuttaa. Tänä vuonna on oltu vähän siistimpiä, ettei näytä niin pahalta, varsinkin kontrasti haastatteluissa.

* 'Suvaitsevaisilla' ja kilpailevilla ideologioilla on muutenkin kamppis tuhota vaalimainoksia ja hybridivaikuttaa äärikeinoin, missä kohtaavat väärää sanomaa, mm. Takku-systeemin mukaan. Mitä todella tapahtuu koko ajan. Ja sitä kohdistuu myös muihin kuin PS:iin. Pienet tekniset ongelmat ja aineistojen häviämiset ei olisi vierasta Suomessa enää.

Asko Telinen

Niin kauan kun yle ei täysin avaa tämän "teknisen vian" taustoja eikä kerro, mikä oli se kriterio, joka koskee vain Halla-ahon videota eikä muita vaalitenttejä, niin Huusko puhuu ihan omia....
Muutenkin termeillä kikkailu ja spekulointi miten Halla-ahon OLISI pitänyt Huuskon mielestä toimin nyt jälkeenpäin menee jo täysin naurettavaksi...

Kyösti Honkala

Polvilleen??? Mitä sitä sontaa. Mutta alkaahan tämä olemaan toisaalta arveluttavaa, koska persuthan ovat ainoa puolue, jolla kiintiöedustus ajankohtais/asiaohjelmassa primetime-aikaan perjantaina. Sannikka&Ukkola on persukanava, jossa on myös julkipersu toisena juontajana. Toisesta en tiedä, mutta eppäillä pitää jo häntäkin. Mutta mikään ei tietenkään riitä.

Matti Lehtinen

On täysin mahdollista että jollain ylen "tulipunaisella" duunarilla petti hermo kun hallisahon tentin katsojamittari pyöri ylikierroksilla ja sitten painoi deletenappulaa. Ja kun se huomattiin niin panikoinnin estämiseksi poistettin pari muuta tyhjänpäiväistä ohjelmaa ja syyksi kerrottiin "päivitys".

Panu Saarela

Onpa taas niin naurettavia kommentteja, etten jaksanut lukea kuin muutamia alusta. Persut ovat kuin kommunistit aikoinaan.

Uskontoon rinnastettava fundamentalistinen kiihko silmissään he näkevät kaiken "neuvostovastaisuutena". Koko "valtamedia" on salaliitossa ainoita valon ja totuuden omistajia vastaan. Erityisenä marttyyrina on puolueen messias, totuuden ja valon ehtymätön lähde.

Pohjois-Korea alkaa jäädä sokeassa suuren johtajan hypetyksessä toiseksi. Tällaista on tyhmyys Suomessa 2000-luvulla.

Tapio Lehtimäki

Olet näemmä taas oma ylimielinen itsesi, Panu.

Nähdäkseni kommunistien ja uskovaisten ero henkilöpalvonnan suhteen on se, että kommunisteilla toiminta perustuu itsesuojeluvaistoon, uskovaisilla puolestaan sydämestä kumpuavaan varmuuteen. Ympäristössä vallitsevalla paljon puhutulla arvopohjalla on toki oma roolinsa kummassakin tapauksessa.

Mitä perussuomalaisuuteen tulee, median ja establishmentin suosimaa asenneilmastoa ei ainakaan voi syyttää kansalaisten vaivihkaisesta ohjaamisesta kyseisen aatteen puoleen. Pohjois-Korea on siinä suhteessa huono vertailukohta nyky-Suomelle.

Kerrotko vielä, mitä puoluetta aiot äänestää, niin me muut osaamme välttää tekemästä samaa virhettä?

Panu Saarela

Et kai vaan Tapio sorru itse ylimielisyyteen, kun aloitat heti ad hominem -"argumentilla"?

Analogiam käsite näyttää olevan sinulle tuntematon. Anslogiassa harvoin kaikki adiat täsmäävät verrattavaan ilmiöön, usein vain yksi pointti.

Pointti, jota et suistu ymmärtämään, on sokea henkilöpalvonta ja persujen nostaminen ainoaksi totuuden haltijaksi, mystisten salaliittojen uhriksi ja marttyyriksi.

Tämän palstan kommentit kertovat juuri tästä. Huusko osoittaa kiistattomadti Halla-ahon tehneen kärpäsestä härkäsen, käyttäneen Ylen teknistä virhettä propagandistisesti itsensä uhriuttamiseen. Ja sokea joukko kiistää tosiasiat ja uskoo fundamentalistin tavoin erehtymättömään mestariinsa. Täyttä hulluutta.

Panu Saarela

Et kai vaan Tapio sorru itse ylimielisyyteen, kun aloitat heti ad hominem -"argumentilla"?

Analogiam käsite näyttää olevan sinulle tuntematon. Anslogiassa harvoin kaikki adiat täsmäävät verrattavaan ilmiöön, usein vain yksi pointti.

Pointti, jota et suistu ymmärtämään, on sokea henkilöpalvonta ja persujen nostaminen ainoaksi totuuden haltijaksi, mystisten salaliittojen uhriksi ja marttyyriksi.

Tämän palstan kommentit kertovat juuri tästä. Huusko osoittaa kiistattomadti Halla-ahon tehneen kärpäsestä härkäsen, käyttäneen Ylen teknistä virhettä propagandistisesti itsensä uhriuttamiseen. Ja sokea joukko kiistää tosiasiat ja uskoo fundamentalistin tavoin erehtymättömään mestariinsa. Täyttä hulluutta.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #82

Mitä tulee sinun henkilöösi kohdistuvaan argumentointiini, se pitää paikkansa. Se on kuitenkin pieni synti verrattuna omaan yleistykseesi, jossa leimaat kokonaisen ihmisryhmän kykenemättömäksi itsenäiseen ajatteluun vain siksi, että kyseinen ihmisryhmä ei jaa sinun arvojasi.

Huusko, joka tuntuu olevan sinun messiaasi ja kaiken kritiikin yläpuolella, puolestaan puhuu persuvihassaan omaan pussiinsa mainitsemalla Halla-ahon väittäneen omiaan.

Halla-ahon sanatarkka twiitti:
"Alkaa olla vaikea uskoa omia silmiään. Yle on poistanut Areenasta minun vaalitenttini. Katseluaika on kuulemma loppunut. Muiden puheenjohtajien tentit ovat tallella."

Mikä tässä ei pitänyt paikkaansa ja mikä siinä on uhriutumista? Viestistä käy ilmi vain se tosiasia, että Yle ryssi joko tarkoituksella tai ammattitaidottomuuttaan vaalitallenteen ja Halla-aho huomautti tästä virheestä.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #90

Väität, että leimaan ihmisryhmän, koska he eivät jas arvojani. Missä olen näin perustellut? Persujen rasismi ei toki kuulu arvoihini, mutta kirjoitin edellä sokeudesta, uhriutumisedta ja salaliittojen keksimisestä.

Kaikista näistä Huusko antas tekstissään ja persut kommenteissaan oivan esimerkin.

Halla-aho - jos toimisi toisin kuin valehteleva populisti - olisi voinut tarkistaa tilanteen halutessaan Yleltä. Nyt kiimaan päässeitä persuja ei pysäytä enää mikään: kyse ei voinut olla teknisestä virheestä vaan persujen ja Mestarin vainosta! Tämän valheellisen kiiman Halla-aho nostatti tietoisesti.

Etkö ole lukenut Huuskon tekstiä ja siihen tulleita kommentteja? Sinulle pitää janksta samoja asioita aina uudelleen.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #100

Mistä olet keksinyt persujen olevan rasistinen puolue? Hehän tuntuvat olevan ainoa kuppikunta, joka ei sorru suomalaisiksi kutsutun globaalin vähemmistön syrjimiseen.

Halla-aho olisi toki voinut soittaa Ylen vaihteeseen ja kuunnella taukomusiikkia aikansa kuluksi maailman tappiin. Sen sijaan hän valitsi suoraviivaisemman vaikuttamistavan. Sekös sinua ja Huuskoa kismittää.

Olen todellakin lukenut Huuskon tekstin ja hänen semantiikan puolelle lipsuvan ontuvan selityksensä "poistumisen" ja "poistamisen" välisestä erosta.

Tietotekniikkainsinöörinä en itse edes yrittäisi piiloutua teknisen ongelman tai ohjelmavirheen taakse, jos osastoni tekisi samanlaisen möhläyksen kuin Yle.

Laiterikkoa Ylessä ei ole raportoitu tapahtuneeksi eivätkä tietokoneet omia aikojaan tee virheitä toisin kuin ihmiset. Taustapäivitys poistaa juuri sen, mitä se on komennettu poistamaan. Siitä johtuva virhe ei ole tekninen ongelma sen enempää kuin sormella silmään tökkääminen.

Toisin sanoen, joku poisti vaalitentin - joko tahallisesti tai huolimattomuuttaan - mutta se ei poistunut sieltä itsekseen.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #104

Prrsujen rasistisuutta ei tarvitse "keksiä", riittää ettei ole tyhmä. Puheenjohtajistoon valituista kaksi on saanut oikeuden tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Se kolmaskin oli Facebookissa klikannut "tykkäämisen" kirjoitukselle, jonka kirjoittaja, perussuomalaisten Juvan paikallisosaston puheenjohtaja, sai tuomion yllyttämisestä rikokseen. Kun se rikos oli yllyttäminen vastaanottokeskuksen tuhoamiseen, niin sitä voinee pitää myös rasistisena. Pitääkö luetella vielä muita persujen jäsenten saamia tuomioita kiihottamisesta kansanryhmää vastaan - niitä kyllä riittää.

Muu tekstisi on juuri sen saman jankkaamista, mistä sinua jo kritisoin. Et vie keskustelua eteenpäin, vaan pyörit kehässä. Esimerkiksi poistamisen ja poistumisen semanttinen, siis merkityksen ero on huikea, kuten Huusko osoittaa. Kukaan ei tahallaan poistanut Halla-ahon haastattelua, vaikka sokeat Mestarin palvojat sitä täällä kurkku suorana huutavat.

Sinä leikit - tai olet - tyhmää, kun et ymmärrä, että tahallisuus/tahattomuus on tässä pointti, kun puhutaan poistamisesta ja poistumisesta. Viet keskustelun sivuraiteelle höpöttämällä, ettei se ohjelma sieltä itsekseen poistunut - voi pyhä sylvi!

Tietotekniikkainsinölrinä olet idiootti, jos väität osastosi tekemää tahatonta möhläystä tahalliseksi. Mutta sinähän puolustatkin koko ajan Halla-ahoa, joka johti kannattajansa harhaan. Surkuhupaisinta on, etteivät nämä itse tule sitä koskaan tajuamaan.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #109

Olitpa taas rakentava. Kumpikohan meistä jankkaa ja pyörii kehässä?

Luepa vielä kertaalleen ajatuksella Halla-ahon alkuperäinen twiitti. Vai onko sinulla vaikeuksia luetun ymmärtämisessä? Hän ei johda ketään harhaan, vaan toteaa asiallisesti Ylessä tapahtuneen munauksen.

Ilmeisesti kuulut siihen ihmisryhmään, jonka mielestä huolimattomuus tahattomine möhläyksineen on tietotekniikassa aivan luonnollista ja sallittua. Ei muuten ole.

Käytännössä jokainen virhe laiterikkoja lukuunottamatta johtuu ihmisestä. Ja näin triviaalissa tapauksessa virhettä on miltei pakko pitää tahallisena.

On mahdollista, että joku poninhäntäpoika on päättänyt tehdä kivan jäynän, yhtä hyvin on mahdollista, että nörtille on vain sattunut näppivirhe. Totuutta asiasta emme saa kai koskaan tietää. Yleltä sitä on turha odottaa.

Miksi en puolustaisi Halla-ahoa? Hän on tässä asiassa oikeassa. Sen sijaan sinä ja Huusko olette ilmiselvästi väärässä.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #110

Jankkaamisen kruunaamaton mestari, Tapio Lehtimäki. Ei kai kukaan ole väittänyt, ettei Ylen virhe johtuisi ihmisestä. Voisi kuvitella, että kaikki laitteet ja ohjelmistot ovat ihmisten tekemiä. Pointti on se, ettei kyse ole tahallisuudesta - muuten kuin ikuisten uhriutujien ja Mestarin sokeiden seuraajien mielikuvituksessa.

Jostain syystä et kommentoinut ollenkasn persujen rasistisuutta. Ehkä sinäkin jo ymmärsit, että sitähän he ovat.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #112

Kyllä se taitaa olla niin, että meistä kahdesta juuri sinä, Panu, uskot kertauksen olevan opintojen äiti. Etkös sinä joku veistomaikka ollutkin? Se, että hoet sitkeästi perättömiä ei kuitenkaan muuta väittämiäsi todeksi.

Niin - se rasistisuus. Rasisteja löytyy varmasti joka ikisestä puolueesta, persuistakin. En silti kuollaksenikaan koe perussuomalaisia yleisesti ottaen mitenkään rasistisiksi.

Ehkä sinulla on erilainen mielikuva rasismista. Jäsenkuntansa perusteella persut eivät harrasta ainakaan etnistä karsinointia eivätkä sukupuoleen perustuvaa erottelua.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #113

Heh. Minkä muin puolueen puheenjohtajiksi valtuists kaksi kolmesta on saanut tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan? Kyse on puolieen keulakuvista, suunnannäyttäjistä.

Itse asiassa tietääkseni yksikään minkään muun puolueen puheenjohtajistoon kuuluva ei ole saanut vastaavaa tuomiota. Sinun mielestäsi kyse lienee vain sattumasta, ehkä jopa "yksittäistapauksista".

Minkä muun puolueen jäsenistä ja aktiiveista on vähintään toiselle kymmenelle nouseva määrä vastaavan syytteen ja tuomion saaneita? Niin, ei minkään. Tämä ei tietenkään kerro mitään persujen rasistisuudesta muihin puolueisiin verrattuna - siis sokealle persufanille.

Ainoat "argumenttisi" olivat, että sinä et kuollaksesikaan koe persuja rasistisiksi ja että on niitä muissakin puolueissa. Vain todisteet muiden puolueiden samanlaisuudesta tässä suhteessa puuttuvat.

Lopuksi yrität vielä vaihtaa puheenaihetta. Säälittävää.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #114

Ööh, missä kohtaa vaihdoin puheenaihetta? Jos puhutaan samasta asiasta, moitit jankuttamisesta. Tällä kertaa vastasin kysymykseesi persujen rasismista, mikä siinä meni ohi ymmärryksesi?

Mielestäni Halla-ahon syyttäminen kiihotuksesta kansanryhmää vastaan oli vähintäänkin kyseenalaista. Niin se oli myös käräjä-ja hovioikeuden mielestä, nehän hylkäsivät syytteet.

Niiltä osin kuin puolueen jäsenet ovat saaneet tuomioita islamilaisuutta koskevista kommenteistaan, en olisi ollenkaan huolissani. Mitä hyvää voikaan sanoa kultista, jonka sharia-laki on risti­rii­dassa lä­hes joka ainoan länsi­maissa ylei­sesti hyväk­sy­tyn ih­mis­oi­keus­­pe­riaat­teen kans­sa.

En myöskään ymmärrä länkytystäsi siitä, että rasisteja on "todistettavasti" vain persuissa. Ensinnäkin rasismin määritelmästä on tullut vain veteen kustu viiva ja toisekseen, persujen puolueohjelmasta ei löydy rasismia suurennuslasillakaan.

Mielestäni on tapasi lyödä persujen osalta pöytään natsi- ja rasismikorttia on ämmämäinen. Niin ikään ruikutuksesi siitä, että joukossa on peräti kymmenkunta entistä rikollista (joiden tuomiot ovat nähtävästi tulleet suunsoitosta) on raukkamaista. Nämä henkilöthän ovat tuomionsa kärsineet ja tekonsa sovittaneet.

Itse olen elämäni varrella asioinut useammankin entisen väkivaltarikollisen kanssa. Sinuun verrattuna jokainen heistä oli selväjärkisempi, empaattisempi ja sosiaalisilta kyvyiltään lahjakkaampi.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #115

Tapio Lehtimäki, sorrut taas pelkkään ad hominem -revittelyyn. Lisäksi panet suuhuni sanoja ja ajatuksia, joita en ole missään muodossa sanonut. Päälle vielä alatyyliset ilmaisut.

Sieltä se peruspersu kuoriutuu peitteen alta esiin.

Et ymmärrä "länkytystäni" persujen rasismista, jonka olen oikeuden päätöksillä todeksi osoittanut. Ainoa vastaperusteesi on, että rasismin raja on "veteen kustu viiva".

Miten tällaisen kanssa voi keskustella?

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #116

Kommenttiesi perusteella alatyyli tuntuu sopivan sinulle kuin hansikas.

En muuten ole persu.

Et myöskään ole osoittanut todeksi persujen rasismia millään tavoin. Yrität edelleen leimata kokonaisen ihmisryhmän muutaman yksilön perusteella. Se vasta rasismia on. Ja jankuttamista. Siinä olet kieltämättä etevä.

Et voi mitenkään keskustella tällaisen kanssa. Ethän sinä osaa keskustella kenenkään muunkaan kanssa. Sillä saralla sinulla on vielä jonkin verran hiottavaa käytöksesi osalta.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #117

En viutsi enää tuhlata aikaani.

Väität puolueen puheenjohtajien saamia tuomioita yksittäistapauksiksi. Salli minun nauraa. Puheenjohtajat ovat puolueensa keulakuvia, jos et ole sattunut moista kuulemaan.

Kumma juttu, että kaikki muutkin rasistiset yksittäistspaukset ovat sattuneet sen yhden ja saman puolueen jäsenille. Ja se on se sama puolue, jonka puheenjohtajat ovat ryvettyneet samalla tavalla.

Sinä se vain jaksat uskoa sattumiin.

Tommi Nurmi

Juu eiköhän ihmisille ole muutenkin selvää, miksi punavihreälle mediallemme sattuu näitä "lapsuksia" vain tiettyjen ehdokkaiden kohdalla. Noh, saattaa olla toimittelijoidenkin toimeentulo joskus tulevaisuudessa aktiivimallin armoilla tällä menolla.

Jan Renblom

Panu Saarela syyllistyt rasimin lisäksi panetteluun väittämällä Perussuomalaisia rasisteiksi. Haittamaahanmuuton vastustaminen ei ole rasimia, mutta tietyn ihmisryhmän syyttäminen rasisteiksi on. Ihme että et sentään syyttänyt natseiksi - silloin olisitkin saanut joukkokanteen niskaasi.

Arto Savolainen

Huuskon mukaan Halla-aho ”pani Ylen polvilleen väittämällä ihan omiaan”.

Huuskon kritiikki kohdistuu Halla-ahon twiittiin, joka kuuluu seuraavasti: ”Alkaa olla vaikea uskoa omia silmiään. Yle on poistanut Areenasta minun vaalitenttini. Katseluaika on kuulemma loppunut. Muiden puheenjohtajien tentit ovat tallella.”

Huuskon ulostulo on vähintäänkin kummallinen..
Halla-aho ei ole ”väittänyt omiaan”, eikä hänen twitissään ole mitään väärää. Se pitää kaikilta osin paikkansa.

Pasi Inkinen

Vaalikampanjaa käyvän Halla-ahon alkuperäinen väite siitä, että Yle olisi poistanut juuri hänen vaalitenttinsä Areenasta, ei tosin kestä päivänvaloa.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Alkaa olla vaikea uskoa omia silmiään. Yle on poistanut Areenasta minun vaalitenttini. Katseluaika on kuulemma loppunut. Muiden puheenjohtajien tentit ovat tallella.”

Mikä kohta twiitistä ei kestä päätoimittajan mielestä päivänvaloa. Turha vedota muihin ohjelmiin , ensinäkään Halla-aho ei voinut sitä tietää, toiseksi siellä luki että "ohjelman esitys aika päättynyt". Kolmanneksi jos haluaa oikein epäillä niin tuo että poistetaan muuitakin ohjelmia on tyypillinen "savuverho" taktiikka. Jos tämä olisi YLE:ltä ensimmäinen kerta kun tapahtuu Halla-aho dissaamista sen voisi usko mutta kun sitä on tapahtunut järjestelmällisesti vuosia. Esim. Vaalitentin teksteissä, Halla-aho ilmoitetaan maisteriksi vaikka on todellisuudessa tohtori , Haavisto taas ilmoitetaan olevan monissa YLE:n ohjelmissa professoriksi vaikka hänellä ei ole edes maisterin tutkintoa. Lisäksi YLE:N tekemä vaalikone nuorille joka löytyy kioskista on hirveintä propagandaa mitä on koskaan nähty vaalikoneissa.https://www.verkkouutiset.fi/yliopiston-lehtori-lklle-yle-kioskin-vaalik...
Joten turha on kenenkään väittää että ei olisi vaalivaikuttamista YLE:n taholta