Perjantai 19.7.2019

Petteri Orpo löi talousluvut tiskiin ja avautui sdp:stä: ”Uutta velkaa tulossa 12mrd€ – ilman yhtäkään vaalilupausta”

Luotu: 
2.4.2019 07:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Minusta se vain on mahdoton yhtälö. Enkä ymmärrä, miten hän ei pysty sanomaan, mikä on heidän vaalilupaustensa summa”, Petteri Orpo sanoo Antti Rinteen vaalilupausten hintalapusta.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Minusta se on mahdoton yhtälö, paukauttaa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sdp:n vaalilupauksista.

Suomen talouden tilanne ei siis nykyisen valtiovarainministeri Orpon mukaan ole ollenkaan niin ruusuinen kuin vaalikeskusteluista ja vaalilupauksista on saattanut ymmärtää. Talouden ennustetaan hiipuvan ensi vuonna 1,4 prosentin kasvuvauhtiin ja sen jälkeen 1,2 prosenttiin.

”Uutta velkaa otetaan tällä perusuralla 12 miljardia euroa yhteensä seuraavan vaalikauden aikana. Siitä 4,5 miljardia euroa on hävittäjähankintaa”, Orpo sanoo Uuden Suomen puheenjohtajahaastattelussa viitaten viime torstaina hyväksyttyyn tekniseen julkisen talouden suunnitelmaan.

Tekninen julkisen talouden suunnitelma tai tekninen kehys on valtiovarainministeriön toteuttama pohjalaskelma, josta lähdetään neuvottelemaan seuraavan vaalikauden menokehystä. Siinä on laskettu, miten valtion tulot ja menot kehittyisivät, jos uusia päätöksiä ei tehtäisi, vaan kaikki jatkuisi ennallaan.

”Budjetin loppusumma nousee nykyisestä 3,2 miljardilla eurolla vuonna 2023. Ja se ei pidä sisällään vielä yhtään vaalilupausta”, Orpo toteaa.

LUE MYÖS: Juha Sipilällä show päällä tentissä: ”Älä sössi taloutta, himoverottaja-Antti”

Vaalilupauksia on luvattu rahoittaa nousevalla työllisyysasteella, mutta julkisen talouden suunnitelmaa tuleviksi vuosiksi sorvannut Orpo katsoo, että ilman erillisiä toimenpiteitä työllisyysaste kapuaisi enintään 73 prosenttiin. Siis alle prosenttiyksikön nykyisestä 72,5 prosentista.

”Eli käytännössä kaikki mitä luvataan, on lisää velkaa, ellei sitten saada talouskasvua ja työllisyyttä ylemmäksi kuin perusuran osoittama 73 prosenttia. Ja jos tähän vielä tehdään se demareiden veronkiristysohjelma, jossa on listaamattomien yritysten veronkiristys, yrittäjävähennyksen poisto tai leikkaus ja monia muita veronkiristyksiä, jotka vaikuttavat investointeihin ja työllisyyteen, niin silloin työllisyyskehitys ei ainakaan ole niin hyvää”, Orpo sanoo kääntyen jo hyökkäykseen sdp:tä vastaan.

LUE LISÄÄ: Sdp vastaa Petteri Orpon hyökkäykseen: ”Yritystoiminta Suomessa ei todellakaan ole verotuksen tasosta kiinni”

Seuraavaksi tulilinjalle jää demarijohtaja Antti Rinteen Ylellä antama arvio, että sdp:n vaalilupausten loppusumma olisi 1–3 miljardia euroa.

”Minusta se vain on mahdoton yhtälö. Enkä ymmärrä, miten hän ei pysty sanomaan, mikä on heidän vaalilupaustensa summa. Jos se on 1, niin mitkä lupaukset sieltä on jo vedetty yli ja jos se on 3, niin silloin se on aivan hirvittävä summa”, Orpo sättii.

Orpolla on kova tarve haastaa gallupkärkeä pitävän sdp:n Rinne. Tässäkin haastattelussa hän haluaa esiintyä juuri Rinteen haastajana, pääministeriehdokkaana.

LUE MYÖS: Näkökulma: Kokoomuksen märkä uni Antti Rinteen tv-hapuilusta kävi toteen

Kokoomuksessa oli jo virittäydytty eduskuntavaaleihin niin, että vaalit olisivat nimenomaisesti pääministerivaalit. Sitten sdp:n Rinne joutui sairauslomalle, eikä gallupsuosikkia voitu haastaa.

”Nyt tilanne on muuttunut ja odotan, että tässäkin haastattelussa päästään käymään tätä keskustelua”, Orpo sanoo.

Tilanne on selvästi muuttunut myös kokoomuksen kannatuksen osalta. Helmikuussa gallupluvut laskivat ensin Alma-gallupissa 19,7 prosentista 18,1 prosenttiin ja sitten Ylellä 17,3 prosentista 16,2 prosenttiin.

Kokoomuksen puoluetoimiston arvioissa syynä oli kohu vanhustenhoivassa. Se kohdistui hoiva-alan suurketjuihin, ”pörriäisiin”, jotka oli aiemmin liitetty puolueen valinnanvapauslinjauksiin. Sen jälkeen kokoomus ja Orpo ovat ottaneet hajurakoa yrityksiin. Eikä puheenjohtaja nytkään jätä tilaisuutta käyttämättä päästä ärhentelemään ”hoivahuijareille”, että hän panisi kuriin kaikki yritykset, jotka kasvattavat voittoprosenttia hoivasta tinkimällä.

”Näitä niin sanottuja hoivahuijareita, jotka meidän vanhusten hoivan kustannuksella pyrkivät tekemään voittoa, niin niitä minä en hyväksy, enkä siedä.”

Silti kokoomuksen kannat herättivät kummastusta, kun se ei tukenut muiden puolueiden tavoitetta nostaa hoitajamitoitusta 0,7:ään, vaan hapuili oman viestinsä läpi saamisessa. Yhden sitovan luvun sijaan puolue ajoi mallia, jossa hoivakotien asukkaiden hoitoisuus eli hoivatarpeet olisivat määrittäneet hoitajien lukumäärää. ”Ihminen ei ole desimaali”, Orpo sanoi tuolloin.

”Liisa ja Martti tarvitsevat erilaista hoitoa, jos toisella on Alzheimer ja toinen on virkeä pyörätuolipotilas”, Orpo selventää nyt.

Miksi tämän kertominen suomalaisille oli niin hirveän vaikeaa?

”Tässä poliittiset kilpailijat onnistuivat maalaamaan kuvan, että jos et ole 0,7:n puolella, olet vanhuksia vastaan. Ja niinhän se ei ole. Minä haluan sanoa mieluummin, että 0,7 ei riitä kaikille.”

Eli muiden puolueiden viestintäoperaatiot onnistuivat mustamaalaamaan kokoomuksen?

”No en nyt pistä muiden puolueiden syyksi sitä, jos ei saa omaa viestiä saa kerrottua. Ihan turha muita syytellä. Mutta sanotaan niin, että se keskustelu kärjistyi sillä tavalla, että jos ei ole 0,7:n puolella, on vanhuksia vastaan.”

Vaalien lähestyessä kokoomuksessa kasvoi tunne, että hoivakriisi olisi taakse jäänyttä elämää, mutta viime perjantain Ylen gallupissa kannatus painui yhä 15,8 prosenttiin.

”Melkein kaikki olivat tulleet Ylen mittauksessa alaspäin. Itse pidän luotettavampana Hesarissa parin viikon takaa ollutta 18 prosenttia. Nyt on liikkuvia äänestäjiä paljon, ja he ovat epävarmempia. Kukaan ei vielä pysty tietämään, mikä lopullinen tulos on”, Orpo sanoo.

LUE MYÖS: Uusi skenaario nousi esiin: ”Alkuperäinen porvarihallitus perussuomalaisilla saattaa jatkaa”

”Minulla on vahva tunne, että kannatus on palautumassa siitä, mitä gallupit ovat osoittaneet. Tätä kisaa ei todellakaan ole vielä katsottu.”

”Kuntavaaleissa tulimme takamatkalta kärkeen”, Orpo muistuttaa.

Uutta nousua valtiovarainministeri Orpoa pyrkii rakentamaan omimmalta alueeltaan: taloudesta. Kolme keskeisintä tavoitetta kokoomukselle näissä vaaleissa sekä mahdollisesti hallitusneuvotteluissa ovat Orpon mukaan ”kunnianhimoinen talous- ja työllisyyspolitiikka”, koulutus ja yritysten osaamistarpeisiin vastaaminen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntoon saattaminen.

”Minusta meidän finanssipolitiikan [budjettipolitiikan] linjassa ei pidä tehdä muutoksia. Pidetään tiukka linja. Meillä ei ole mitään jakovaraa”, Orpo kertoo omasta linjastaan.

”Samaan aikaan tekisin määrätietoisia toimia, joilla pidetään huolta kilpailukyvystä ja parannetaan työllisyyttä ja pidetään yllä talouden kasvua. Silloin me puhumme veropolitiikasta, sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisesta, työelämäuudistuksista, jatkuvan oppimisen rakentamisesta ja työperäisestä maahanmuutosta. Nämä ovat mielestäni niitä asioita, joita pitää tehdä.”

Tavoitteena pitää Orpon mielestä yhä olla työllisyyden nostaminen 75 prosenttiin tulevalla vaalikaudella. Se merkitsee kokoomusjohtajan mielestä niiden työelämäjoustojen läpiviemistä, jotka Juha Sipilän (kesk) hallitukselta jäivät puheiksi.

”Meidän täytyy saada työmarkkinauudistuksia läpi.”

Minkälaisia uudistuksia?

”Niitä ovat työpaikkakohtaisten joustojen lisääminen.”

Muillekin kuin liittoon kuuluville yrityksille?

”Kyllä.”

”Nyt kun syksyllä alkaa seuraava liittokierros, niin minusta siellä pitää kiinnittää tähän asiaan erityistä huomiota ja joustoja pitää löytyä. Kansainväliset luottoluokittelijat arvioivat meitä, komissio arvioi, OECD arvioi… ja ne kaikki sanovat, että Suomessa työmarkkinat ovat yksi maan kilpailukykyä heikentäviä asioita.”

Pitäisikö uuden hallituksen antaa joku signaali, jolla vauhditettaisiin näiden keskustelujen käynnistymistä?

”Annan tässäkin sitä signaalia niiden neuvottelujen käynnistymisestä.”

”Minusta palkansaajaliikkeen täytyy nyt näyttää vastuullisuuttaan, koska Suomi on tiukan paikan edessä. Jos me emme saa työllisyyttä kasvuun, olemme ensi vuosikymmenellä leikkaamassa meidän hyvinvointiamme. Ja minä en usko, että palkansaajaliike haluaa sitä, vaan lähden siitä, että he ovat vastuullisia. He tietävät, että suomalaisen työelämän pitää uudistua, jotta meillä on korkeampi työllisyys. Ja nyt on sen aika, että seuraavalla liittokierroksella otetaan askeleita eteenpäin”, Orpo linjaa.

”Yksi asia, mihin pystytään todella nopeasti vaikuttamaan tai nopeammin, on että meidän pitää lisätä työperäistä maahanmuuttoa. Meille tulee joka paikasta Suomesta yrityksiltä viestiä, että he investoisivat ja kasvaisivat, mutta kun ei saa työvoimaa. Se on akuutti ongelma, koska yritykset haluaisivat kasvaa. Jos me pystymme tarjoamaan työvoimaa, niin suunnitellut investoinnit toteutuvat, taloudesta tulee isompi ja hyvinvoinnista vahvempi.”

Työperäisen maahanmuuton ja uusien työelämäjoustojen lisäksi työllisyysasteen ja työllisten määrän kasvattamiseksi Orpo ajaa myös työn verotuksen laskemista miljardilla eurolla. Hän sanoo uskovansa dynaamisiin vaikutuksiin, eli että työllisyyttä voidaan kasvattaa työn verotusta alentamalla samaan tapaan kuin yritysverotusta alentamalla kasvatettiin toimeliaisuutta ja lopulta koko veropottia.

”No sen takia meille on ollut työn verotuksen alentaminen tällä kaudella niin tärkeää! Ja siksi se on sitä myös seuraavalla kaudella. Minä uskon dynaamisiin vaikutuksiin. Meidän politiikkamme iso tavoite on se, että siirretään verotuksen työstä ja yrittämisestä haittoihin, kulutukseen, ilmasto- ja ympäristöverotuksesta”, Orpo vastaa.

Joko nyt on aika luopua solidaarisuusverosta?

”Minusta pitäisi luopua solidaarisuusveron rajan ylimääräisestä tiputuksesta 90 000 eurosta 70 000 euroon. Siinä [palkkaluokassa] meillä on valtavat määrät asiantuntijoita ja verotuksen progressio nousee valtavasti. Muuten meidän linjamme on se, että kaikilla tulotasoilla lasketaan verotusta. Silloin se laskee myös yläpäässä.”

Pitäisikö yhteisöveroa laskea edelleen?

”Minä lähden siitä, että se on nyt kilpailukykyisellä tasolla, mutta haluan kirjattavaksi hallitusohjelmaan, että se myös pidetään sellaisena. Jos keskeisissä kilpailijamaissa yhteisöveron tasoa lasketaan, meillä pitää olla valmiutta laskea sitä. Tällä hetkellä pitäisin sen tuossa.”

LUE MUUT PUHEENJOHTAJAHAASTATTELUT:

Pekka Haavisto: Vihreiden tavoitteena 15 % – ”Voi tulla mikä vain vihreä ministeri”

Sampo Terho epäilee – demarit eivät löydä enemmistöä lupausten tueksi

Rkp:n Henriksson lyttää taksiuudistuksen - Kela-kyydeissä järjetön valuvika

Jussi Halla-aho tiukkana sinisille: ”Emme voi olla pelastusvene näille ihmisille”

Essayah: Viinien pysyttävä Alkossa, valtiolle tuloja sokerista – sote olisi voitu saada maaliin jo vuosia sitten

Li Andersson haluaa uuden perustulokokeilun – Työllisyysasteesta tuli vaalien ”taikaseinä”

Juha Sipilä: ”Ilmapiiri muuttui – Me tavoittelemme veturin paikkaa”

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markus Kujala

Nyt ollaan asian ytimessä.
Kyllä vasemmisto hallitus olis aikamoinen katastrofi Suomelle.
Miljardin tolkulla ollaan jakamassa rahaa jota ei ole. Eli lainaamalla tulevien vuosien laskuun.

Ja lisäksi vielä tarjotaan kovia veronkorotuksia pysäyttämään talouskasvu ja rapauttamaan kansalaisten entuudestaan matalaa ostovoimaa.

Ei hyvältä näytä.

Matti Hytölä

SDPtä tai Vihreitä ei saa päästää hallitukseen eikä valiokuntien puheenjohtajiksi. Vasemmistoliittokin on parempi vaihtoehto.
Jos demarit voittaa vaalit, niin Kokoomuksen, keskusta ja perussuomalaisten tulee kieltäytyä hallitusyhteistyöstä SDPn kanssa. Erilaiset arvot nääs.

Juhani Iivari

VVM:n virkamiehet koettavat entisen kokoomuspolitiikko Päiviö Hetemäen pojan johdolla parhaansa mukaan vaikuttaa eduskuntavaalien tulokseen julkistamalla joka viikko hypoteettisia laskelmia:

1. Vasta oli uutinen, että Suomeakin kiinnostavia amerikkalaisia hävittäjiä myytiin USA:n puolustusvoimille noin puoleen hintaan verrattuna Suomen alustavasti budjetoimaan hintaan. Niinpä Orpon mainitsemaa 4,5 miljardia on hypoteettinen. Ei kai sitä ole kaikkea käyttää, jos halvemmalla saadaan tavoiteltu Hornettien suorituskyky. 3 miljardiakin voi riittää.
2. Yritystuista voidaan helposti säästää noin miljardi vuodessa. Sipilä-Orpon hallituksen asettama Pekkaraisen työryhmä, joka pohti yritystukien leikkaamista, oli täysi vitsi. Toivottavasti seuraava hallitus ei ole sellainen. Jos yritystukia leikataan asteittain vaalikauden aikana säästö olisi 2 miljardia.
3. VVM osaa räknätä kaikki muut menot, mutta ei millään turvapaikkahakijoiden aiheuttamia kustannuksia. Siitä huolimatta niiden voidaan olettaa laskevan vuosien 2015-2019 tasosta, jos turvapaikkahakijoiden määrä tulevina vuosina pysyy 3000 hakijan tasolla vuoden 2015 . Sormituntumalla arvioisin, että säästö on ainakin 1 miljardi vaalikauden aikana, jos vuonna 2015 saapuneiden 32000 hakijan "kotouttaminen" ja "kotoutuminen" vähänkään onnistuvat.

Eli tässä on hypoteettisia säästöjä noin 4,5 miljardin edestä VVM.n hypoteettisiin laskelmiin.

Raija Lempiäinen

Vaalipuheita Orpolta, kokoomus on alentamassa kaikkien tuloveroja miljardilla eurolla ja vanhusten huollon korjaaminen vaatii miljardieuroa vuosittain, lisäksi ovat luvanneet laittaa koulutukseen rahaa, ja yitystukiin ei puututa, jos kokoomus pääsee määräämään kohtaa kansalaisia taas kova kyykytys, se on varmaa.
Vaalien alla pelotellaan vasemmiston verolinjauksilla, koska ennustetaan niiden kohdistuvan painokkaammin kokoomuslaisten vauraiden omaisuuteen ja varallisuuteen, sekä verokikkailun karsimiseen. Tavatonta on jos sieltä suunnalta annettaisiin yhteiseen pottiin, edes pieni siivu! Voi sitä itsekkyyden ja ahneuden tahtotilaa!
Ostovoimasta vasemmisto juurikin pitää huolen on aina pitänyt. Sipilän /Orpon leikkaukset sitä romuttivat nelja vuotta!

Tapio Mäkeläinen

Noin 13% palkansaajista maksaa jo nyt 46% tuloveroista.
Mikä sinusta olisi sopiva lisäkorotus jotta ne uhkaavat mummon mökeistä hankeen häädettyjen amputaatiot, kulkutauti-ja nälkäkuolemat estetään ja kaikilla on kiva olla?
Tommostahan se vasemmiston tarina vaalikokouksissa on. Mediassa joku sordino päällä.

Pasi Anttila

Jokuaika sitten hallituksesta suitsutettiin kuinka velkaantuminen on saatu pysähtymään ja "jaettavaakin" löytyy. No nyt yhtäkkiä ollaankin tilkanteessa jossa sanotaan että valtio velkaantuu nykyuralla 3mrd €/v. Kumpi on oikein. Ja onko julkinen sektori nyt niin vahva kuin joku aika sitten kerrottiin ja paukuteltiin henkseleitä.

Jos tämä vm laskelma on se oikea syyllistyi hallituspuoluett ja syyllistyvät edelleen totuuden muunteluun julkisentalouden kunnosta ja valtion velkakehityksesä.

Matti Kouri

Petteri!

Miten tämä nyt oikein onkaan? Velkaantumisenhan piti taittua jo viime vuonna, kun päästiin jo lyhentämään lainoja?

Tämähän oli vielä hetki sitten Sinun ja ystäväsi Sipilän pääviesti hyvin hoidetusta taloudesta!

Jani Tuononen

Kokoomus oli hallituksessa Lipposen I ja II hallituksissa.

Äänekkäimmin valtionyhtiöiden myyntiä on vaatinut markkinaliberaali kokoomus.

Kokoomus ei ilmeisesti ajattele, että valtiollakin on oikeus lisätä julkisia tuloja valtionyhtiöillä hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi.

Pasi Anttila

Kokoomuksen vaaliohjelma on leikata ja leikata ja kurjistaa. Se on helppo talousoppi jonka osaa vaikka ei olisi taloudesta hajuakaan, ei vaadi kuin punakynää. Loput mitä ei leikata annetaan kavereille yritystukien ja verohelpotusten muodossa.

Kehittäminen ja rakentaminen on ehkä liian haasteellista.

Lauri Kiiski

Tämä on vain debattia ennen vaaleja, joiden jälkeen Kokoomuksesta ja SDP: sta muokkautuu uudelleen veljespuolueet v. 2015 uusintana ja jatkumona sateenkaarihallitukselle.

Keskusta jää vaalihäviön jälkeen hankkimaan kannatusta oppositioon ja perussuomalaisia ei vasemmisto hallitukseen huoli.

Tässä jännätään purkka suussa vain, onko Vasemistoliitolla mahdollisuuksia Sateenkaari kakkoseen.

Suomen talous tulee olemaan syvällä suossa v. 2023.

Erkki Malinen

Orpo syyttää demareita vastuuttomasta politiikasta, mutta oma on ainakin yhtävastuutonta. Luvataan miljaardien veroalea yksityistää terveyden huolto, rikkaat samalla rahalla yksityiseen kun köyhä terkkariin. Ja tämä ei muka maksa mitään, täälä Jyväskylän keskellä Muuramen kunta on taloudellisesti hyvässä kunnossa. Mutta yksi huoli on että ulkopuolisena ostetun toiminnan kustannukset nousee nopeammin kuin kunnan oma toiminta. Tähänhän juuri Kokoomus tähtää ulkoistaa kaikki mahdollinen, se tietäis konkurssia alle vaalikauden.

Kaarle Akkanen

Kyllä näin tässä "kauhukuvassa" ainakin osittain tulee tapahtumaan? Eivät varmaan kehtaa täysimääräisesti lunastaa velkarahalla kaikkia lupauksiaan, mutta suunta on kuitenkin selvä; lisätään valtion velkaa. Siis haluatteko astua Antin "onnikkaan"?

Veikko Hintsanen

Minulla tuli heti mieleen että kukahan avaisi perusteellisemmin noita liikenne infra ,korjausvelka ja neljän liikennemuodon perusratkaisuja (jotka oikeuskansleri keskeytti Sipilän eron jälkeen) , joiden perusteella valtio valmistautuisi poliittisilla päätöksillä , sellaisilla , jotka eivät perustu tavaraliikenteessämme logistisiin ei liikenteellisiin parhaisiin käytäntöihin , eikä energian säästö faktoihin, ei edes EU liikennestrategiaan eikä kestävän kehityksen mukaiseen liikenne infra kehittämisiin , raide ja maantieliikenne hankkeiden kymmenien miljardien panoksin ,

kun taas esim. EUssa on sovittu EU varoista tuettavaksi noin 15 miljardin hankkeet ( ja meillä kokonaan korjausveloista tutkimuksista , analyyseistä ja kehittämissuunnitelmista on poisjätetty noin 9500 km - euroopan kolmanneksi tihein ) sisävesiliikenneverkko rakentaminen.

http://www.inlandnavigation.eu/news/policy/towards-a-strategic-research-... .

ja

www.sisavesi.fi

Pentti Westerholm

Pääosin vaaleissa on kaksi vaihtoehtoa.Antaessa äänesi vihervasemmistolle .Kannatat verojen nostoa , työttömyyden lisäystä ja velanottoa.Tavalliselle kansalaiselle tietää elintason pudotusta.
Äänesi mennessä oikeistopuolueille ,palkkaverotus laskee,työpaikkoja tulee lisää ja velan otto vähenee.Näin voidaan paremmin pitää huolta myös heikommassa asemassa olevista.
Valinnan saa jokainen itse päättää kun astuu vaalikoppiin.Huomenna pääsee jo kiireimmät enakkoäänestämään.

Jukka Nieminen

Siis Kokoomushan aikoo tuloveroa pudottaa mutta nostaa hintoja niissä asioissa mistä kaikki maksaa jo veroja. Käytännössä eniten rahaa jää korkeatuloisille kun nuo pikkuverot on maksettu.. Myihän kokoomus ja keskusta valtion omistamista yrityksistä myös.. tulevaisuudessa vähemmän vaikutusta mihin nämä yritykset investoivat ja jos myivät kokonaan osuudet niin 0 sanomista yritysten toimintaan.

SDP nyt meinaa verottaa korkeatuloisia ja pari erikoisempaa veroa.

Eipä siinä, itse olen keskituloinen joten kävi miten kävi niin maksan kuitenkin ihan tarpeeksi veroja ja asumismenoja kun kuussa ei paljon jää käteen.

Maahanmuutosta on turha puhua kun ei siihen yhden puolueen kanta vaikuta mitenkään. Katsotaan nyt kun oppivat suomen kielen ja saavat koulutuksen valtion tuella niin onko näille opiskelijoille työpaikkoja.

Risto Salonen

Hesari tietää kertoa, että kolme miljoonaa (55%) suomalaista asuu alueella, jossa asuntojen hinnat laskevat. Alueen asunnot eivät käy kaupaksi eikä niitä kohta voi remontoida, koska niihin ei saa rahoitusta.
Pitäisikö siitä olla yhtään huolissaan?
Mitähän omaisuusmassaa määrä vastaa? Sata vai kaksisataa miljardia.
Onko tämä hinta vihreydestä, kun kaikki haluavat asua hyvien julkisten liikenneyhteyksien päässä ja polkupyörällä pitää päästä joka paikkaan.

Ralf Karlsson

Ei. Se on hinta siitä etteivät ihmiset enää halua asua korvessa mistä välimatkat palveluihin ovat suuret. Hän joka haluaa asua siellä täytyy ymmärtää ettei se omakotitalon hinta koskaan tule takaisin täysimääräisenä ja ehkä ei ollenkaan.

Tapani Niittyaro

Nyt kun on jonkun verran kuunnellut vaalipuheita niin se vanha totuus on taas osoittautunut paikkansa pitäväksi.

Siinä vasemmisto haluaa vain jakaa olevaa mutta oikeisto - keskusta akselilla on huolta myös jaettavan synnyttämisestä.

Kaikkea voidaan verottaa huisisti paitsi ay liikkeen liiketoimintoja, sieltä kuitenkin irtoaisi muutama 100 miljoonaa varmuudella jos prosentit ovat samat kuin meillä yksityisillä esim vuokratuloissa.

Ainakin ay pitää velvoittaa "yleishyödyllisyyttä korostaen" sijoittamaan saamansa tulot suomalaisiin yritysosakkeisiin, jolloin senkin pitäisi noin osinkotuottomielessä hieman mietiskellä kokonaisuutta taloudessa.

Antti Ollikainen

Kokoomuksella ei näytä olevan mitään halua maksaa minkäänlaisia veroja. En tiedä että miten tässä maassa aiotaan laittaa vanhustenhoito kuntoon jos kukaan ei maksaisi minkäänlaisia veroja. Kokoomus näyttää vaan lisäävän veronalennuksia rikkaille ja jättävän vanhukset oman onnensa nojaan.

Tapio Mäkeläinen

Onko tämä palsta joidenkin bolseviikkien trollien temmelyskenttä.
Kyllä ne kokoomuslaiset veroja maksaa ja muut venaa käsi pitkällä lisää. Osa ” syrjäytyneistä eli pummeista” istuu baarissa eikä ikinä aio töitä tehdäkään.
Hintsanen, ne sun kanavahankkeet ei toteudu ainakaan meidän elinaikana.sorry.

Teppo Oikari

Kaikkein helpoin ratkaisu suomen kilpailukyvyn ja taloudellisen toimeliaisuuden elvyttämiselle olisi laskea kaikkia alv-kantoja kautta linjan. 1%=2 Mrd. kevennys kaikille ryhmille.

Ja sitten tuolla summalla julkinen supistaa turhaa viinerinmussuttaja-armeijaa.

Ossi Juntunen

Muistakaa sosialidemokraattinen periaate: "Politiikka on tahdon asia/Politik är att vilja".
Käytännössä se tarkoittaa että asiat ovat niinkuin haluamme niiden olevan (eikä niinkuin todellisuus, jonka väännämme mielemme mukaan kovalla tahdollamme!)

Tommi Messi

Ettekö ole jokapuolella puhuneet 144 000 työpaikan muodostuneet Kokoomuksen ja Keskustan toimista. Eikö sieltä sitten tulekaan sitä puhumaanne 2.5-3.5Me? Jos 32 000 työllistä tuo 1Me kiertoon? Eli populismilla luotte mielikuvaa että työllisiä olisi se 144 000 mutta ei ole. Oliko niitä joku 55 000 jossa osa ja kokoaika työtä mukana. Mistä löytyy tulevaisuudessa Kok ja Kepu tutkimus jossa näytetään toteen tulleet rahat työpaikoista. Joten onko pelko että 1 ei ole Kokoomus? Pelko on aiheellinen.