Maanantai 17.6.2019

Kauppakamarit: Alkoholia voitava myydä 24/7 Suomen ruokakaupoissa – ”Arkijärjen vastainen rajoitus”

Luotu: 
2.4.2019 08:52
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Juho Romakkaniemi.
|

Kauppakamarit olisivat valmiita jatkamaan alkoholilainsäädännön vapauttamista niin, että mietojen, enintään 22-prosenttisten alkoholijuomien myynti sallittaisiin vähittäiskaupassa. Kauppakamarit kannattavat myös myynnin kellonaikaa koskevien rajoituksista luopumista.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi vahvistaa kauppakamareiden kannattavan sitä, että alkoholia voisi myydä ruokakaupoissa vaikka kellon ympäri.

”Ihmisten arki on nykyisin niin moninaista, että tällaiset arkijärjen vastaiset rajoitukset vain haittaavat normaalia kaupassa käyntiä ja elämää”, Romakkaniemi sanoo.

LUE MYÖS: Palkka 3000 €/kk, satasen lisätulosta käteen vain 50 € – ”Milloin tätä on alettu pitää hyväksyttävänä?”

Kauppakamareiden mukaan myös anniskelun sekä tila- ja panimomyynnin esteitä tulee selvittää. Alkoholiverotuksella voitaisiin kauppakamarien mukaan tarvittaessa tasapainottaa kysyntää huomioiden se, ettei verotus johda matkustajatuonnin kasvuun.

LUE MYÖS: Veronmaksajat varoittaa ”pakkopaidasta”: ansiotulojen verotusta kevennettävä kaikilta

Kauppakamareiden mukaan alkoholilainsäädännön uudistukset tulee tehdä maltillisesti ja vaikutuksia seuraten.

Romakkaniemen mukaan vuoden 2018 alusta voimaan tulleesta alkoholilain muutoksesta saadut kokemukset osoittavat, että alkoholin myynnin vapauttamista kannattaa jatkaa.

Aiemmin Kaupan liitto on myös linjannut hallitusohjelmatavoitteissaan, että alkoholin myyntiä tulisi vapauttaa asteittain.

”Meidän tavoite on se, että Alkon monopoli murtuu. Että alkoholi voisi olla myynnissä kaikissa vähittäiskaupoissa. Mutta se on varmaankin vähän pitkän tähtäimen tavoite. Kun se on pitkän tähtäimen tavoite, niin totta kai me nähdään ensin, että sitten voisi tulla miedot alkoholit eli viinit ruokakauppaan ja sitten siitä mennä eteenpäin”, Kaupan liiton silloinen toimitusjohtaja Juhani Pekkala sanoi viime syksynä. LUE LISÄÄ: Kauppa linjaa: Kaikki alkoholi myyntiin kaikissa ruokakaupoissa – Viinit vapautettava seuraavaksi

LUE MYÖS: Uuden Suomen vaalikone: Näin maahanmuutto ja viinit ruokakauppaan jakavat puheenjohtajia

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Paananen

Juuri noin. Voisi jopa harjoittaa "positiivista syrjimistä", eli kun on tarpeeksi etäisyyttä lähimpään alkoon, alkaa myyntioikeuksia kumuloitumaan.

Tärkeintä on ohjata käyttötottumuksia miedompiin ja valistaa kansaa käyttäytymään korrektisti ja herrasmiesmäisesti pikku tinassakin - Marsalkka Mannerheimin esimerkkiä seuraten.

Valistusta kieltojen sijaan!

Raittiuskirjoituskilpailuja ja viininmaisteluiltoja!

Väkeville viinoille negatiiviset vientitullit heikentämään kaupallisten kilpailijamaiden työmoraalia!

Raimo Laine

Varmasti 15 % riittäisi etenkin mietoihin viineihin ja tämäkin voisi olla vain haja-asutusalueille, joista Alkoon saattaa olle jopa 100 km. Tämä pitäisi kauppoja hemgissä ja myös järjestyshäiriöt olisivat siellä vähäisempiä.

Kaarlo Kytökorpi

Suomalaisia kiinnostaa eniten viinan, tupakan ja seksin rajoittaminen. Päivi Räsäsen ollessa kristillisdemokraattien puheenjohtajana niin koko vaalikausi meni näiden jauhamiseen.
Kun nämä vapautetaan niin mitä sitten eduskunnan asialistalla olisi? Köyhät joita ei pidä päästää rikstumaan, muuten vaaliohjelmia on vaikea rakentaa.

Jukka Tujula

Tässä eräänä perjantaina olin muilla asioilla ja menin samalla markettiin ennen kahdeksaa aamulla. Perjantairuuhkasta ei ollut tietoakaan ja suoritin ostokset, vaikka tiesin joutuvani tulemaan kauppaan vielä toisen kerran sinä päivänä oluen ostoon. Mielelläni olisin kaikki ostokset tehnyt samalla kertaa ruuhka-ajan ulkopuolella. Ainakin se lisäsi hiilidioksidipäästöjä kun piti vielä toisen kerran ajella kauppaan.

Risto Salonen

Muistan ajan, kun ruokakaupat oluvat auki 8.00-18.00 ja lauantaina kello 16.00 asti. Sunnuntaina tietenkin kiinni.
Hyvin perhe pysyi ruuassa silloinkin.
Ei ihminen tarvitse alkoholia 24/7. Jos tarvitsee, työnantajan ja läheisten pitää olla hyvin huolissaan. Itse olisin lusäksi huolissani omasta itsestäni, että en osaa nähdä tulevaa tarvetta.
Jos uudistus vähentäisi jollakin tavalla maaseudun autioitumista, hyväksyisin muutoksen. Tosin kovin hataralla pohjalla silloin mentäisiin, jos se alkoholista riippuisi.

Eki Koskimo

Ajatus on todella ajankohtainen ja kansaa suosiva, sekä tukee myös holhoamisesta irtautumis ta. Kaksi muuta vieläkin kenties enemmän koko kansan suosiota saisivat vaihtoehdot: Alkon aukioloajat samaksi kuin kauppojen, tuotevalikoima kauppoihin esim. Saksan malliin, EU'ta 'suositus/pakotus' saada Alko muuttamaan monopoliansa radikaalisesti = alkon toiminta rinnastetaan kaikkien muiden kauppojen toimintaan

Siis esim. ALKO 7/24/365 olisi 'kansainvälistä ja asiakasläheistä toimintaa'.
Tuntuu lällärihommilta edes 'hienosäätää Alkon poikkeuksellista monopolia jakamalla tuotteita 'yksi kerrallaan' vähittäiskaupalle? MIksi ei koko kakkua voi vapauttaa Euroopan tyyliin? Kyllä Kansa Tietää ja se on joka tapauksella loppulaskentaa Alkon monopolille. Samalla kaikenlainen mystinen 'salakauppa' jne.. kuolisi saman tien!

Esa Lyttinen

kaupan henkilökunnalla on jo ihan tarpeeksi vahdittavaa ilman viinan/viinin myyntiä
paljon järkevämpää olisi siirtää ikärajatut tuotteet omiin puljuihinsa kuten maailmallakin on tapana jos sillä alotettaisin ensin ja vasta kun ihmiset alkaa tottumaan vapaampaan viinan saantiin voidaan alkaa harkita myynnin siirtämistä ehkä jopa kaupoihinkin...

Tapani Vuola

Myös nopeusrajoituksille on syynsä - tai tupakan rajoituksille. Kukaan ei ole vaatimassa tupakoinnin vapauttamista ja kaikki ovat nähneet rajoitusten hyödyt. Syrjäseudut ovat asia erikseen, niissä kyse voi olla palvelujen tasa-arvostakin.

Ehkä kommentoijat eivät ole kuulleet alkoholin aiheuttamista miljardiluokan menoista? Puhumattakaan alkoholismin inhimillisistä kustannuksista.

Tutkimusnäyttö on yksiselitteistä: alkoholin hinnan laskeminen ja saatavuuden lisääminen lisää käyttöä.