Torstai 20.6.2019

Moni yritysjohtaja iskisi työttömyysturvaan tavalla, joka oli aktiivimallin alkuperäinen tavoite

  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Lähes puolet Keskuskauppakamarin kyselyyn vastanneista kannattaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamista työttömyyden keston perusteella.

Paikallinen sopiminen on paras keino työllisyysasteen nostamiseen, katsoo neljä viidestä Keskuskauppakamarin kyselyyn vastanneesta kauppakamarien jäsenyritysten johtajasta.

Keskuskauppakamarin maaliskuussa toteuttamaan kyselyyn vastasi kaikkiaan 944 yritysjohtajaa. Johtajilta kysyttiin, mitä keinoja työllisyysasteen nostamiseksi pitäisi käyttää.

”Yritysten mielestä paikallista sopimista tulisi kehittää. Suomen järjestäytymättömiä yrityksiä epäreilusti kohteleva sopimusjärjestelmää pidetään kankeana”, sanoo tiedotteessa Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti Mauri Kotamäki.

”Tulos ei ole yllättävä, sillä olemme saaneet vastaavaa palautetta yrityskentältä aikaisemmin. Ja kun kokonaisuutta tarkastelee lainsäädännön ja sen vaikuttavuuden kautta, on vaikea päätyä mihinkään muuhun johtopäätökseen”.

LUE MYÖS: Ay-ekonomisti: Suomalaisilla vääristynyt ihmiskuva työttömistä – ”Ihan kummajainen Pohjoismaiden joukossa”

Kyselyn perusteella neljä viidestä yrityksestä kantaa myös huolta työn tekemisen kannattavuudesta.

”Viimeisen vuoden aikana on julkistettu useita mittareita, joiden mukaan työvoimapula on pahentunut koko maassa. Todennäköisesti yritysten vaikeus rekrytoida osaavaa työvoimaa johtuu työn vastaanottamiseen liittyvistä kannustinloukuista”, Kotamäki arvioi.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista kannattaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista eli leikkaamista työttömyyden keston perusteella. Sitä tavoiteltiin työttömyysturvan aktiivimallia pohtineessa työryhmässä. Kompromissina syntyi malli, jossa etuus ei leikkaudu automaattisesti, vaan sen voi estää omalla aktiivisuudella.

Kaksi viidestä yritysjohtajasta luopuisi saatavuusharkinnasta ja helpottaisi ulkomaalaisten opiskelijoiden työluvan saantia opinnoista valmistumisen jälkeen.

Kyselyn avovastauksissa nousivat esiin myös erilaiset toimenpiteet, joita ei erikseen kysytty. Vastaajat mainitsivat muun muassa yrittäjäriskin pienentämisen sosiaaliturvan kautta, irtisanomissuojan lieventämisen, eläke- ja vanhempainvapaajärjestelmiin tehtävät muutokset, sosiaaliturvan vastikkeellisuuden, perustulon, työaikapankin, verojärjestelmän yksityiskohtia, palkkatuen, byrokratian vähentämisen ja yritystuet.

LUE MYÖS:

Kokoomusjohtaja puolustaa aktiivimallia Ylellä: ”Nostanut kiistatta työllisyysastetta – meillä on 140 000 uutta työpaikkaa”

Kelan tiedot vahvistavat: Aktiivimalli puri rajusti työttömien rahoihin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Nummela

"Lähes puolet kyselyyn vastanneista kannattaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista eli leikkaamista työttömyyden keston perusteella. Sitä tavoiteltiin työttömyysturvan aktiivimallia pohtineessa työryhmässä. Kompromissina syntyi malli, jossa etuus ei leikkaudu automaattisesti, vaan sen voi estää omalla aktiivisuudella.
Kaksi viidestä yritysjohtajasta luopuisi saatavuusharkinnasta ja helpottaisi ulkomaalaisten opiskelijoiden työluvan saantia opinnoista valmistumisen jälkeen.
Kyselyn avovastauksissa nousivat esiin myös erilaiset toimenpiteet, joita ei erikseen kysytty. Vastaajat mainitsivat muun muassa yrittäjäriskin pienentämisen sosiaaliturvan kautta, irtisanomissuojan lieventämisen, eläke- ja vanhempainvapaajärjestelmiin tehtävät muutokset, sosiaaliturvan vastikkeellisuuden, perustulon, työaikapankin, verojärjestelmän yksityiskohtia, palkkatuen, byrokratian vähentämisen ja yritystuet."
Kyllä, kyllä. Verot ja palkat valtion maksettaviksi. Kuulostaa aivan 1700 luvun amerikkalaiselta puuvillafarmien orjamarkkinameiningiltä. Kai työmies pitäisi myös saada ampua ilman varoituslaukausta?

Seppo Makkonen

Hyvä Pekka, loistavaa "Kyllä, kyllä. Verot ja palkat valtion maksettaviksi." Kannatan 100% ajatustasi. Olen nyt yrittäjä ja maksan tuloveroa palkasta 50%, sen päälle ALV kaikista ostoksista + kaikki mahdolliset muut verot, sähkö, valmisteverot, kiinteistövero jne. Veroprosenttini on siis tuollainen about 70% bruttotuloista. Ihan s...tanan hyvä ajatus että pannaan valtio maksamaan kaikki verot:)

Jukka Nieminen

Ne palkathan siinä on taustalla epäilisin. Toisaalta työkokemuksen laadulla on merkitystä.. jos olet tehnyt vain yhden tyyppisiä töitä omalta alalta niin et kyllä voi pyytää työkokemuksen perusteella eri tyyppiseen tehtävään palkkaa täyden työkokemuksen verran... Tiedän monia joilla on hyvin kapea osaamisalue.. osaavat sen hyvin mutta kun firmasta loppuu työt niin työllistyminen samalla tai paremmalla palkalla on "hieman" vaikeaa.

Erkki Malinen

Tässä taannoin kun Äänekosken sellutehdas käynnisty ja sinne haettiin työntekijöitä, niitä vähäisiä työpaikkoja haki liki tuhat. Eli jos sinä haluat maksaa ja muutenkin kohtelet inhimillisesti työntekijää tekijä löytyy. Nämä ruikuttaja yrittäjät ei työntekijöitä tarviikkaan.

Jaakko Lautaoja

Jokaisen yrityksen ulkoseinään pitäisi vaatia valotaulu, jossa näkyy yrityksen maksama alin palkka. Se kertoisi työnhakijalle ja asiakkaalle yrityksen laadun paremmin, kuin se, miten hieno auto johtajalla on. Huonolla maksajalla on yleensä kaikki muukin rempallaan.

Pentti Westerholm

MIkä se palkka mahtaisi olla jotta töihin kannataisi lähteä?Ihmisten menot ovat erilaiset.Joku pärjää 1500 eur/kk palkalla toisella 3500 eur/ kk ei riitä mihinkään.Naapurina asui monia vuosia pienituloinen eläkeläinen.Hän pystyi 750 eur/ kk kansaneläkkeestä vielä säästämään.

Raija Lempiäinen

Kapitalistin arvomaailmaa edustaa kommenttisi. Totta kai pärjää joten kuten ,mutta köyhyysraja on Suomessa 1206€ ja se alle ei kuuluisi joutua sinnittelemään, ei yhdenkään suomalaisen! Pistetäänkö ahneudelle stoppi ja tehdään palkkakatto, 8000€ olisi maximi ja 2500€ minimi, vähenisi köyhyys Suomessa kannattaisi ottaa töitä vastaan kun palkalla pystyy elämään! Ja nyt hernettä nenään ; )

Lauri-Pekka Alanko

Jos Rekry-messuilla työntekijöitä etsivän yrityksen HR-ihminen kysyy mielestään väärän ikäiseltä hakijalta "mitä sä täällä teet", ei maassamme ole työvoimapulaa.

(Tilanteen tekee koomiseksi se, että hakija oli 3 vuotta sitten ainoa henkilö, joka löytyi kouluttamaan tälle yritykselle alan uusimman teknologian).

Pertti Ikonen

Työllisyysaste pysyisi hyvänä jos toimitusjohtajat eivät potkisi väkeä pellolle. Siis pitäisivät väkeä vaan kirjoillaan nollasopimuksella, niin eikös tuollaiset työsuhteet kuitenkin katsota ihan oikeiksi työsuhteiksi eikä työntekijää luokitella työttömäksi. Mutta työttömyyskorvaus jossakin muodossa juoksee. Eli jos noin on, niin jonkin asian vuoksi on toimitusjohtajille kannattavampaa sanoa väki kilometritehtaalle. Muistelisin, että jossakin entisen Neuvostoliiton satelliittivaltiossa työttömyyttä ei ole ollenkaan kun työntekijöitä ei voi irtisanoa. Toki työtömän-työllisen ei tarvitse käydä työpaikallaan vaan saa kotiinsa työttömyyskorvauksen. Mutta velvollisuus palata työhön kutsuttaessa säilyy.

Tapio Mäkeläinen

Kyseiset johtajat voisivat aloittaa ikäsyrjinnän lopettamisesta. Se on tehnyt yli 50 v työllistymisen mahdottomaksi. Tuosta vastaajajoukosta todella moni joutuu sen itse kohtaamaan.
He myös huomaavat että leikkuri mätkäisee hyvästäkin ansiosidonnaisesta raasti . Kulut jää.

Jarkko Mynttinen

"Lähes puolet Keskuskauppakamarin kyselyyn vastanneista kannattaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamista työttömyyden keston perusteella"
Ja yli puolet kyselyyn vastanneista ei siten kannata ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamista työttömyyden keston perusteella. Kannattaako olla huolissaan? -no ei.