Torstai 25.4.2019

Jussi Halla-ahon sanat saatavuusharkinnasta kuumensivat Antti Rinteen ja Li Anderssonin: ”Ei todellakaan!” – ”Miksi Halla-aho toistaa näitä?”

Luotu: 
8.4.2019 19:39
  • Kuva: Inka Soveri
    Kuva
|

Alman vaalitentissä kaikki muut paitsi kaksi puheenjohtajaa kannattaa työperäisen maahanmuuton lisäämistä: perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja sinisten Sampo Terho.

Työperäisen maahanmuuton lisäämistä kannattava Petteri Orpo (kok) huomauttaa, että Suomessa on joka kuukausi avoinna noin 50 000 työpaikkaa, joihin ei tahdo löytyä osaajia. Orpon mukaan työperäisen maahanmuuton lisääminen ei tarkoita suomalaisten työttömien syrjimistä.

”Nyt ei saa panna näitä samaan pakettiin. Meidän täytyy tehdä kaikkemme, jotta työllistämme joka ainut työtön Suomessa. Tarvitsemme sinne omia toimenpiteitä. Mutta emme me voi sulkea silmiämme siltä, että tarvitsemme koko ajan osaajia”, Orpo sanoo.

”Täysin samaa mieltä”, komppaa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä Orpon rinnalla.

Perussuomalaisten Halla-aho puolestaan toteaa, että ulkomaalaisen työvoiman työllisyysaste laskee muutaman vuoden jälkeen. Hän syyttää sdp:tä ja vasemmistoliittoa saatavuusharkinnan purkamisen ajamisesta.

”Surullinen tosiasia on se, että Suomen on hyvin vaikea houkutella sellaisia työntekijöitä Suomeen, jotka pystyisivät todellisuudessa elättämään itsensä omalla palkallaan. Nyt keskusta, kokoomus ja suurelta osin myös sdp ja vasemmistoliitto ovat kannattaneet hyvin äänekkäästi ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan poistamista”, Halla-aho aloittaa.

”Ei ole!” jyrähtää sdp:n Antti Rinne vierestä.

”Kyllä on. Katso sitä lakialoitetta, ja kenen nimiä siellä on”, Halla-aho vastaa.

”Ei todellakaan!” Rinne kiistää.

Halla-aho viittaa vuonna 2017 kansanedustaja Anna Kontulan (vas) laatiman lakialoitteeseen, jonka on allekirjoittanut muun muassa seitsemän sdp:n kansanedustajaa ja kolme vasemmistoliiton kansanedustajaa.

”Tosiasia on se, että niiden ihmisten, jotka tulevat saatavuusharkinnan puitteissa tällä hetkellä, työllisyysaste laskee kahden–kolmen maassa vietetyn vuoden jälkeen kantaväestön keskiarvon alle. Tänne saadaan kehitysmaista rekrytoitua huonolla palkalla ihmisiä, koska heidän tavoitteensa on päästä korkeamman elintason piiriin. Vietettyään täällä aikaa, he huomaavat, että täällä ei ensinnäkään tarvitse käydä töissä, eikä kannata käydä töissä”

Rinteen tapaan myös vasemmistoliiton Li Andersson pitää outona Halla-ahon väitettä saatavuusharkinnan purkamisen kannattamisesta.

”Sekä sdp:n että vasemmistoliiton varsin hyvin tiedossa oleva puoluekanta on, että emme tässä tilanteessa kannata saatavuusharkinnan poistoa, niin hieman ihmettelen, miksi Jussi Halla-aho julkisuudessa toistaa näitä toisenlaisia väitteitä.”

Anderssonin mukaan poliitikot ovat epäonnistuneet, kun Suomessa on yhtä aikaa avoimia työttömiä ja avoimia työpaikkoja.

”Tilanne tosiaankin on se, että meillä samanaikaisesti iso työttömyys ja työvoimapula. Se tietyssä mielessä voidaan nähdä suomalaisen työvoima- ja osaamispolitiikan epäonnistumisena, että näin on päässyt käymään.”

Vihreiden Pekka Haavisto katsoo, että tärkeintä olisi saada Suomessa tutkinnon suorittaneet ulkomaalaiset jäämään myös suomalaiseen työelämään.

”Ihmiset, jotka tekevät Suomessa tutkinnon, joutuvat sen jälkeen lähtemään täältä, kun he eivät välttämättä saa työpaikkaa, eikä heitä rekrytoida. Tämä on aivan järjetöntä”, Haavisto toteaa.

”Se on just näin”, Rinne komppaa.

”Se on järjetöntä”, huokaili myös rkp:n Anna-Maja Henriksson.

”Meillä on suomea osaavia, Suomessa tutkinnon suorittaneita ihmisiä, jotka me sitten annamme muille maille työvoimaksi. Siinä ei ole mitään järkeä”, Haavisto jatkaa.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ehdottaa, että työperäistä maahanmuuttoa varten luotaisiin pisteytysjärjestelmä, joka ottaisi huomioon suomalaisyritysten osaamistarpeen sekä ulkomaisten työntekijöiden iän ja koulutustason.

”Se on työperäisen maahanmuuton periaate. Kaikkein tärkeintä on se, että tarveharkinnasta ei luovuta niin, että rupeamme korvaamaan suomalaista työvoimaa halpatyövoimalla”, Terho sanoo.

”Mutta byrokratia ei saa olla esteenä. Silloin kun yritykset haluavat rekrytoida hyviä osaajia, joita Suomesta ei löydy, niin se ei saa jäädä byrokratiasta kiinni. Otetaan kaikki turha muodollisuus pois”, hän jatkaa.

LISÄÄ AIHEESTA:

Sdp:n kannatus putosi alle 20%:n – Antti Rinne: ”Katsotaan miten käy ja kuka on pääministeri”

Sdp:kin putosi alle 20 %:n Alman gallupissa – kokoomus menetti lisää, perussuomalaiset jatkoi nousuaan

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Hatakka

Eikös se ole parasta kehitysapua kun Suomi kouluttaa asiantuntijoita ja johtajia, jotka sitten auttavat lähtömaiden kansalaisia saavuttamaan kunnollisen elintason.

Varmasti ns kehittyvät maat tarvitsevat hyvin koulutettua väkeä Suomea kipeämmin! Epäeettistä viedä kehittyvien maiden parhaita resursseja, vai?

Jouni Lehmusruusu

Kokoomuksen Grahn-Laasonen ensitöikseen lopetti 1000 opettajan virkaa ja 17.000 koulutuspaikkaa toisesta asteesta.

Nyt Kokoomus ihmettelee kun ei löydy koulutettua työväkeä.

Heidän ratkaisunsa, otetaan afrikasta kielitaidottomia, suurelta osin jopa lukutaidottomia ihmisiä joilla on uskonnollinen syy olla menemättä töihin vääräuskoiselle.

Näiden tulijoiden kustannukset ovat nyt 3,2 miljardia vuodessa. SDP ja Kokoomus haluavat kymmenkertaistaa pakolaisten määrän.

Jukka Laine

Suomessa ei työllistetä osaajia, jos osaaja on liian vanha.

Okei, osaaminenkin voi olla vähän vanhaa, mutta sellaiset uudelleenkouluttaa nopeasti. Ei ulkomaalaisia osaajia, ennenkuin suomalaiset osaajat on työllistetty.

Ja palkallisiin töihin.

Kimmo Laitinen

Täällä (Suomessa) ei mene kotimainen eikä ulkomaalainen sellaiseen työhön jossa *tienaa* huonommin kuin KELAn "palkkalistoilla".
Jos sinä tienaat matalapalkka työssä 1400 brutto ja työttömänä asuntotuki 650.- toimeentulotuki 497.- + kaikki muut lisä tuet, (kurkatkaat mitkä kaikki hankinnat on ilmaisia joistapalkan saaja maksaa täyden rahan www.kela.fi, myös Somalian kielellä että arabiaksi) niin .ei todellakaan tarvitse ihmetellä miksi kukaan ei näihin matalapalkka töihin mene. Poliitikot itse on luoneet tämän tukijärjestelmän jossa työttömänä pudotaan sellaiseen tukiverkkoon jossa ei tarvitse töitä tehdä.

Mikko Toivonen

Meidän olisi merkittävästi helpotettava saatavuusharjintaa, niin, että lalliselle ja suoraan viisumia helposti hakeneen työnantajan hommiin voi tull työnantajan tarpeet täyttävä työnhakija mista vaan ja suoraan työnantajan kanssa sovituilla ehdoilla ja työnantajan hänelle hallinnon määräämillä velvollisuuksilla, joita ovat perusvarustetyn motellitapoaisen joukkoasumisen ja työmaakuljetuksen organioiminen. Esimerkiksi max 8 henkeä per suurehko huone omilla pesutiloilla ja keittonurkkauksella.
Riittävä palkka, jotta kaikkea ei ryöstetä juurikin tuon miniasumisen järjestämiseen vaan palkasta on jäätävä kotiin lähetetäväksi kohtuullinen summa mikä riippuu vähän mistä määräaikaisviisumin työntekijä on peräisin ja mitä hän on osannut ennen työpaikaan tuloa. Tuo kotiin lähetettävä määrä pitäisi Intia-Pakistan.Bangladesh, Nepal tapauksissa olla 150 euro kuussa minimillään. Sillä jo perhe saa melkoisen toimeentulolisän kotimaassa. Kaikki yli saen nostaa jo kotimaista elintasoa melkoisesti.
Ei ole mitään estettä ottamatta tällaisia työntekijöitä määräaikaisviisumeilla.
Suurin ongelma ja haitta tulee kuvitelmista että pakolaiset tai talouspakolaiset laittomasti tulleina vähääkään auttaisivat vastaanottajamaan taloutta. Eivät auta vaan aiheittavat koko joukonkaikentasoisia ongelmia ja rahan hukkaan menemistä

Markku Koivisto

Kun nyt kartoittaisivat ja kertoisivat, minkälaisesta työvoimasta puutetta on, niin voisi keskustella joltakin järkevältä pohjalta. Jos jostakin tietoa ja taitoa vaativasta puhutaan ja työpaikka odottaa tekijäänsä, kyllä heille maksetaan kuten kuuluu. Ei silloin halpatyövoimaa kaivata, jota vasemmisto ja näköjään Perussuomalaisetkin kovin pelkäävät. Jos siivoojiksi tai lapiomiehiksi suomalaiset eivät suostu eivätkä muuhun pysty, on meillä omasta takaa jo riittävästi maahan tulleita, jotka on noihin paikkoihin voitava velvoittaa kuten suomalaisetkin. Vastikkeeksi omasta elämisestään vaikka sitä vasemmisto kuinka vastustaisi.

Kaisa Krannila

Orpo varsinkin voisi kertoa, millä paikkakunnilla ja millä aloilla nämä 50 000 paikkaa ovat.

Muutama päivä sitten kyselin Tampereen Keskustorilla Kokoomuksen vaalikojulla, onko työvoimapulaa näkynyt. Enimmäkseen kuulemma ei. Lehdenjakajia tarvittaisiin, ja Nokia ihan spesiaaliosaamista signaaliteknologian alalta, mutta muuten työpaikat on aika hyvin saatu täytettyä. Mutta tämä oli siis Tampereella. Ehkä Turussa on toisin?

Juha-pekka Naukkarinen

Sosiaaliturvaa pitää leikata rajusti,silloin selviäisi tulevatko ulkomaalaiset töihin Suomeen sos.turvan vuoksi vai töitä tekemään! Osaavaa työvoimaa Suomi tarvitsee ja sen vuoksi maa pitää tehdä houkuttelevaksi,haitta maahanmuuton osalta toimet pitäisi olla päinvastoin!

Raija Lempiäinen

Sosiaaliturva on Suomessa jo nyt liian alhaisella tasolla, mm.EU on siitä huomauttanut.
Maahanmuuto on aisoissa ja Suomeen otetaan vain kiintiöpakolaisia, kansainvälisten , sopimusten mukaisesti. EU:ssa pitää tehdä kaikkia jäsenvaltiota sitova pakolaisten sijoittumista koskeva sopimus, rikkojille sanktiot, taakkaa pitää jakaa, ei kuten Puola ja Unkari ,rajat kiinni ja muslimit ulos! Myös EU:n ulkorajoille tarkastukset ja kontrolli tulijoista!

anita frisk

EUn (tässä tapauksessa kai EIT) huomauksiin tuskin kannattaa sen kummempaa huomiota kiinnittää ainakaan tässä tapauksessa. Jos verrataan Suomen sosiaaliturvaa esim. itäisten ja eteläisten jäsenmaiden vastaavaan, niin eiköhän tässä ihan EUn top viidessä olla.

Maahanmuutto ei ole aisoissa ja Suomeen otetaan edelleen muitakin kuin kiintiöpakolaisia, itse asiassa enemmän kuin kiintiöläisiä. Ilmeisesti kannatat maahanmuuttoa kehitysmaista, mutta silti vaadit "taakanjakoa". Jos asia on hyvä, ei kai sitä taakaksi kutsuta?

Airi Pulkkinen

Halla-aho puhui täysin tosiasiaa. En ymmärrä miksi mm. Li Andersson väittää totuudenvastaisesti kun asian voi kuka tahansa tarkistaa: https://juhanavartiainen.fi/2017/lakialoitteemme-saatavuusharkinnan-pois...

Jätimme tänään 29.9.2017 lakialoitteen ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin ns. saatavuusharkinnan poistamisesta. Ensimmäisinä allekirjoittajina olivat lisäkseni Anna Kontula, Veronica Rehn-Kivi, Emma Kari ja Tytti Tuppurainen. Lakialoitteen allekirjoitti yhteensä yli 100 kansanedustajaa! Kiitos kaikille, on hienoa, että aloite sai niin laajan tuen.
Siis Halla-aho oli 100 % oikeassa. Tästähän on puhuttu jo kauan.