Maanantai 27.5.2019

Sari Essayah sanoo sen suorimmin: Jos Suomen jättiuudistukset eivät onnistu, edessä on 2 mrd.€:n leikkaukset

Luotu: 
8.4.2019 20:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuvassa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.
|

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah sanoo Alman vaalitentissä suoraan, että mikäli suuria rakenteellisia uudistuksia ei onnistuta viemään läpi, edessä on leikkauksia.

Alman tentissä puheenjohtajilta kysyttiin, millä tavalla puolueet sopeuttaisivat valtiontaloutta, jos työllisyys ei saavuta tavoiteltua 75 prosentin tasoa. Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan nykytahdilla työllisyys nousisi vain 0,5 prosenttiyksikköä 73 prosenttiin, ja Suomen valtio velkaantuisi yhteensä 12 miljardia euroa seuraavan vaalikauden loppuun mennessä.

Tentissä puoluejohtajat korostivat työllisyyden nostamisen merkitystä talouden sopeuttamiseksi ja uusien leikkausten estämiseksi. Kristillisten Essayah sanoi kuitenkin suorimmin, että mikäli työllisyys ei nouse, edessä ovat leikkaukset.

”Jos me emme pysty tekemään näitä suuria rakenteellisia uudistuksia ja nyt on pakko mainita myös se sote-uudistus – vaikka siitä ei kuulemma tänä iltana puhuta. Se on tehtävä tulevalla hallituskaudella. Sitten tarvitaan sosiaaliturvauudistus, johon monet ovat viitanneet”, Essayah sanoo piruillen tentin juontajille, jotka olivat suoraan kieltäneet sotesta puhumisen.

”Jos näitä ei pystytä tekemään, niin silloin ollaan varmasti siinä tilanteessa, että tämä kahden miljardin euron leikkauslista on edessä. Ja kuten tiedämme historiasta, aina kun tulemme siihen tilanteeseen, että valtiontalous syöksyy, joudutaan juustohöylämäisesti joka tapauksessa leikkaamaan sieltä ja täältä.”

”Minä uskon, että pystymme toteuttamaan nämä uudistukset”, Essayah kuitenkin vakuuttaa.

Essayahin ohella perussuomalaisten Jussi Halla-aho nimesi suoraan leikkauskohteen. Hänestä maahanmuuton menoja pitäisi voida ehkäistä ”nykyistä tuntuvasti tiukemmalla maahanmuuttopolitiikalla”.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marko Kivelä

Essayah on vain pikkaisen harhateillä niin leikkaustarpeen koosta (mikä on osin poliittisen harkinnan takana), että esittämällä vaihtoehdoiksi työllisyyskehitys + rakenteelliset muutokset leikkausten ainoaksi vaihtoehdoksi. Tulo ja menopuolella voidaan tehdä aika paljonkin myös vaikkei kaikki tarpeelliset rakenteelliset uudistukset toteutuisi. Mm verotuksen aukkojen tukkiminen, tiettyjen yritystukien leikkaukset yms voivat toimia merkittävänä vaihtoehtona. Ja myös lisävelkaantuminen on mahdollista, Euroopan ja ylipäätään länsimaiden mittakaavassa Suomi on oikeastaan suhteellisen vähän velkaantunut. Mutta toki parempi on jos ne uudistukset saadaan suurimmalta osalta tehtyä.

Seppo Saari

Rinne & Haavisto (19,5% ja 12%) lienevät tietoisia myös ns. haittamaahanmuuton ja laittoman sellaisen menorasituksista, joten miksi ne eivät voisi olla "aukon tukkimisen kohteina"?
Niiden kokoluokka on sentään miljarditasoa per vuosi, mutta ehkä sdp ja vihreät ovat sen jo omissa varjobudjeteissaan huomioineet? Kokoomus ja Kepu ovat jo asian unohtaneet.
Odottelemme siis tarkennettuja lukuja.

Ari Mikkola

On ne kummia nuo verotuksen aukot ja harmaan talouden verottamiset kun kukaan ei niistä vain ikinä saa euroakaan verotuottoa aikaiseksi. Veronkorotuksilla tiettyjen ideologien mukaan kaikki rahoitusongelmat ja rahan riittämättömyys ratkeaa. Ehdotankin ratkaisuksi 100 prosentin veroastetta jolloin tulonsiirrot saadaan niin hyviksi että yksityinen kulutuskin saadaan niin valtavaan kasvuun että kulutusveroista saadaan vielä parikymmentä prossaa alvia päälle.. ja talous pelastuu.
Toinen ikiliikkuja on nuo yritystuet, mielellään vielä ympäristölle haitalliset sellaiset, jotka vielä tukevat vanhakantaista energiaintesiivistä teollisuutta kuten metsäteollisuus ja metalliteollisuus. Sähkön hintaa teollisuudelle alentavat yritystuet sekä kuljetustuet kun lopetetaan niin metsä ja metalliteollisuus loppuu suomesta kuin seinään ja saadaan joidenkin puolueiden toivoma luova tuho tai ainakin tuho aikaan jolloin Suomessa voidaan palata ympäristöystävällisempään omavaraistalouteen. Paitsi tietenkin ne joiden ideologiansa sähkö tulee töpselistä, raha seinästä ja ruoka kaupasta.

Markku Koivisto

Se normien purku mielestäni lässähti aika pahasti. Eiköhän siltä suunnaltakin voisi löytyä jotakin leikkauksiin johtavaa. Tukien poistoyritys oli myös mielestäni aika ponneton joskin tämä energiaosio on varmasti ongelmallinen ja varovaisen kohtelun ansaitseva. Sellu- paperi- ja kartonkiteollisuus lienevät edelleen jokseenkin energiaomavaraisia sikäli kun integraatteja ovat.

Tommo von Tallrik

Monella tapaa ongelmallisiksi, jopa haitallisiksi todetuissa suorissa yritystuissa riittää säästövaraa. Samoin lypsykone, jolla ammattiyhdistysliikkeet pumppaavat veromaksajien rahaa tileilleen omistamiensa suurten vuokrayhtiöiden kautta, eli asumistukijärjestelmä ansaitsisi osakseen tarkastelua, jos säästöt ovat tarpeen ☺

Veikko Hintsanen

Kuuluuko raideliikenne infran edelleen kehittäminen noin 50 miljardin budjetilla näihin mainittuihin uudistuksiin, joilla saadaan tuottavuutta uusilla valton budjetin ulkopuolisilla kustannuksilla, joita kansa maksaa tavalla tai toisella : ”Jos me emme pysty tekemään näitä suuria rakenteellisia uudistuksia ,niin....." ?

Tuomas Sikander

Siinä on irvokkuus huipussaan kun Trump esikuntineen, Soini tai Essayah alkaa kristinuskosta naama hurskaana puhumaan.
Ei soineet kellot eivätkä kiiltäneet pastorin liperit kun Israel vain muutama viikko sitten Aleppoa pommitti.
._.