Maanantai 17.6.2019

Näkökulma: Petteri Orpo jäätyi, kun Antti Rinne hyökkäsi

Luotu: 
9.4.2019 08:26
Päivitetty: 
9.4.2019 08:31
  • Kuva: Inka Soveri / Iltalehti / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Sdp:n Antti Rinne onnistui hiljentämään Petteri Orpon (kok) Elinkeinoelämän valtuuskunnan raportilla Alman vaalitentissä maanantaina.
|

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne onnistui horjuttamaan kovinta pääministerikisan haastajaansa, kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa Iltalehden ja Alma Median maanantaisen puheenjohtajatentin verokeskustelussa.

Rinne onnistui vetämällä peliin Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) julkaiseman veroja koskevan selvityksen.

Väittely leimahti, kun Orpo oli esittänyt, että sdp:n esittämä ajatus institutionaalisten sijoittajien lähdeverosta on huono.

”Se viiden prosentin lähdevero on Elinkeinoelämän valtuuskunnan suosittelema malli”, Rinne kuittasi.

Rinteen mukaan tällä keinoin olisi saatavissa suursijoittajilta 400 miljoonaa euroa lisää verotuloja.

Rinne veti ”EVA:n mallin” sen jälkeen vielä parikin kertaa peliin, eikä valtiovarainmisterinä Sipilän toimitusministeristössä työskentelevä Orpo kyennyt sanomaan siihen oikein mitään.

Jos Orpo olisi tehnyt kotiläksynsä viimeisen päälle, ei Rinteen hyökkäys olisi onnistunut. Nyt kokoomusjohtaja onnistui vain puhumaan ”punavihreästä veronkorotuslinjasta” ja ”vastuuttomuudesta”.

Rinteen tarkoittama malli löytyy EVA:n vuonna 2017 julkaisemasta Tomi Viitalan analyysistä Yhteisöveron uusi diili, jossa tuota viiden prosentin lähdeveroa esitetään yhtenä osana isompaa yrityksiä ja sijoittajia koskevaa veropakettia. Viitala toimii Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa apulaisprofessorina.

Tuossa Viitalan mallissa pohditaan pääomatuloveron kehittämistä 2020-2025 niin, että verovapaiden sijoittajien viiden prosentin lähdeveron vastapainoksi esitetään kolmen prosenttiyksikön alennusta pääomatuloverokantoihin.

Rinteen sdp:hän päinvastoin esittää pääomatuloverokantojen nostamista nykyisestä 30 ja 34 prosentista 32 ja 35 prosenttiin.

EVA:n paperissa viiden prosentin lähdeveron tuotoksi on laskettu yli 250 miljoonaa euroa. Vastaavasti pääomatuloverojen alennus 27:ään ja 31:een laskisi paperin mukaan verotuloja 240 miljoonaa euroa.

EVA:lle raportin tehnyt Viitala pitää siinä myös yhteisöveron laskemista nykyisestä 20:stä 18:aan tavoiteltavana asiana. On siellä muitakin veromuutosehdotuksia.

Rinne jätti Alma Median puheenjohtajatentissä yhteisöveron lisäalennusajatuksen ja muutkin EVA:n paperin veroyksityiskohdat mainitsematta.

Muistissa on, että Rinteelle Jyrki Kataisen (kok) hallituksen tekemä yhteisöveron pudotus 20:een oli epämieluinen liike. Se tapahtui Jutta Urpilaisen (sdp) valtiovarainministerikaudella ennen kuin Rinne hänet puheenjohtajan ja ministerin paikalta syrjäytti.

Rinteen maanantaina käyttämä tekniikka oli kuin poliittisen väittelyn oppikirjasta. Hän napsi vastustajalle mieluisasta lähteestä rusinan pullasta, eikä kanssaväittelijä pystynyt häntä siitä haastamaan.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE LISÄÄ:

Jussi Halla-ahon sanat saatavuusharkinnasta kuumensivat Antti Rinteen ja Li Anderssonin: ”Ei todellakaan!” – ”Miksi Halla-aho toistaa näitä?”

Sdp:n kannatus putosi alle 20%:n – Antti Rinne: ”Katsotaan miten käy ja kuka on pääministeri”

Perussuomalaiset kelpaa hallituskumppaniksi vain 13 prosentille ehdokkaista – Katso minkä puolueiden kanssa kannattamasi puolue haluaa hallitukseen

Näkökulma: Laura Huhtasaari voi hävitä demarikuningattarelle – Ex-persulla käsittämätön viritys Satakunnassa

Alma Median ja Uuden Suomen vaalikoneen voit tehdä tästä: Etsi itsellesi sopiva eduskuntavaaliehdokas Alma Median vaalikoneella

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Valtion kassaan pitää saada lisää verotuloja ja palkanssajien ja vähempiosaisten kukkaro on tyhjä ,joten Rinne ja muutkin jotka verotuksen oikeudenmukaistamista ajavat tekevät sen juurikin kansalaisia ajatellen ja myös heidän toivomuksestaan! Verokikkailu ja väistely on pesän likaamista ja vastuun välttelemistä. Ahneus sanelee , ja omatunto ei kolkuta.
Eriarvoistumisen on loputtava, Suomella on varaa tasa-arvoiseen ja oikeudenmukaiseen talouspolitiikkaan, arvomaailma ratkaisee mitä konsteja käytetään!

Tapio Lehtimäki

Miten purkauksesi liittyy siihen, että Rinne valikoi raportista löytämiään totuuksia?

Palkansaajien kukkaro tyhjenee entisestään, kun Rinne rullaa viimeisetkin rovot laajentamalla ja tiivistämällä veropohjaa.

Verokikkailua torjumassa on Suomessa jo nyt äärimmäisen tehokas valvontakoneisto. Harmaasta taloudesta ei enää pysty tiristämään tippaakaan enempää. Veroviraston resurssien lisäämisen on laskettu maksavan enemmän kuin mitä lisävalvonta toisi tuloja.

Tasa-arvoista ja oikeudenmukaista talouspolitiikkaa ei SDP:n konstein saavuteta. Ellet sitten pidä tavoitteena tilannetta, jossa kaikilla on mahdollisimman tasapäisesti köyhyyttä ja kurjuutta.

Seppo Simonen

Arvon Raija Lempiäinen eikös juuri Sosialidemokraatit edistä eriarvoisutumista sekä negatiivistä yhdenvertaisuutta kansalaisten eloon.
Tämä tuli ilmi kun vastustitte ja saboitoitte sote ja maakuntalain valmistumisen. Joka olisi tuonut yhdenvertaisen terveyden huollon koko maahan riippumatta kunnan köyhyydestä.

Kenneth Ainetdin

Raija hyvä, kommunismissa on tasa-arvo site, että kaikilla on tasaisesti yhtä kurjaa. Tosin sielläkin eliitti elää omassa kuplassaan valuuttamyymälöineen.

Eriarvoistuminen ei ole huono asia. Täytyyhän ahkeran ihmisen saada enemmän kuin laiskan. Toinen opiskelee ahkerasti ja hankkii itselleen hyvän koulutuksen. Tällöin hänen on myös saatava parempaa palkkaa kuin peruskoulupohjainen siivooja, eikö niin!!??

Jari Eeva
Vastaus kommenttiin #16

Kannatan tosi paljon Verotettava 70 00 €/vuosi, Katekertymä 1 000 00 /vuosi. Taloudellisesti kannattamaton henkilö. Hyvä juttu. Yritys myyty Ruotsiin. Olin yli 35 vuotta. Palveluksiani e enää tarvita. Enkä minä mitään aktiivimallia! Jos näen sen laardisormen, niin demonstroin, kuinka tehdään klapeja!

Jari Eeva

Sinun poltiikkasi on kovaa, ei hurmoshenkistä. Tykkään. Olen lukenut kirjoja, jotka kertovat antiikin ajoista n. 100 eKr - 79 jKr (jolloin Vesuvius purkaantui). Vielä ei olla siinä, mikä silloin oli akveduktin merkitys kaupungeille. Päijänteestä imetään, mutta kun pääkaupunkiseudulla tulee yllättäen energiapula( = yllättäen vieraan valtion toimesta), niin ei Vesuviusta siinä tarvita.

Jari Eeva

Filosofi Seneca, yli 2000 vuotta sitten asetii joutilaisuuden ihmiselämän suureksi päämääräksi. Joutilaana voi keskittyä asioihin, jotka ovat itselle tärkeitä. Ei tarvitse tehdä palveluksia muille, mutta ei kuitenkaan ole laiska. Timo Soini saisi ottaa tästä onkeensa.

Jari Eeva
Vastaus kommenttiin #22

Kyllä vain. Kaikella rajansa. Ihmisen vapautta hän mietti paljon. Oman kappaleensa joutilaisuudesta myös kirjoitti. Joutilaisuus kehittävässä mielessä on kuin palkinto. Laiskuus on ihan eri asia. Arvostan lukeneisuuttasi.

Jari Eeva

Yksi ei kuulu joukkoon. Suomen Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä. Hän on kuin orpo piru, vai miksi häntä kuvailisi. Halonhakkaajana en todellakaan tunnista ajatusten yhteyttä hänen kanssaan. Luuseri viime metreillä. Talvisota oli kunniakas, ei Suomi lässätnyt niin kuin Sipilän hallitus.

Teppo Raininko

Työllisten määrä kasvanut 140 000:lla. Naisten asemaa työmarkkinoilla parannettu äitien työnantajille maksettavalla korvauksella. Pienituloisimmat perheet vapautettu päivähoitomaksusta. Alimpia vanhempainpäivärahoja lisätty. Perheiden kotiapuun annettu lisää resursseja. Takuueläkettä korotettu. Veteraanien kotiapua lisätty. Pienituloiset vapautettu YLE-verosta. Yli 70 000 tienaavien raippaveroa jatkettu. Nuorten syrjäytyminen vähentynyt. Teiden rappeutuminen pysäytetty. Valtiontalous saatu tasapainoon. Vienti vetää, korot alhaalla, luottoluokitus pysynyt hyvänä ja Suomi jo toista kertaa peräkkäin maailman onnellisin maa. Mitä vielä saisi olla, ettei olisi vastuutonta?

Ville Varjo

Vastuullisuus ja vastuuttomuus -termien käyttö tulisi kieltää kokonaan. Niiden käyttäjä asemoi itsensä tilaan, jossa hän on ylivertaisen oikeassa raskasta vastuuta koko maailmasta kantaen. Muut eli vastuuttomat taas hukkaavat ja tuhlaavat vastuullisen suurhenkilön keräämät hedelmät.