Torstai 25.4.2019

Kysely: Suomalaisilta tyrmäys Antti Rinteen ja Petteri Orpon sinipunalle – ”Halutaan joko porvarihallitus tai punavihreät”

Luotu: 
9.4.2019 14:55
Päivitetty: 
9.4.2019 15:01
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Sdp ja kokoomus ovat suomalaisten suosikit pääministeripuolueiksi, mutta sinipunahallitusta ei kannateta kummankaan puolueen kannattajien joukossa.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Sdp ja kokoomus ovat suomalaisten suosikit pääministeripuolueeksi, mutta samaan hallitukseen niitä toivoo vain harva, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) tiistaina julkaistun kyselynsä pohjalta.

EVA tulkitsee, että suomalaisten mieltymyksissä seuraavan hallituksen kokoonpanolle erottuu selvästi kaksi vaihtoehtoa: punavihreä hallitus tai porvarihallitus. Käytännössä äänestäjät siis kokoaisivat blokkihallituksia, EVA toteaa arvo- ja asennetutkimuksensa tuloksista.

EVA kysyi 2059 suomalaiselta alkuvuodesta 2019 näkemyksiä seuraavan hallituksen kokoonpanosta. Vastaajilta kysyttiin suosikkia pääministeripuolueeksi sekä tämän hallituskumppaneiksi.

Sdp ja kokoomus olivat suosituimmat pääministeripuolueet, mutta niiden hallitusyhteistyötä toivoi vähemmistö vastaajista, EVA kertoo. Selvä enemmistö sdp:tä pääministeripuolueeksi kannattavista toivoisi, että puolue muodostaisi hallituksen vasemmistoliiton (68 %) ja vihreiden (64 %) kanssa.

Demaripääministeriä kannattavista vain 20 prosenttia toivoi sdp:n ja kokoomuksen muodostamaa sinipunahallitusta. Samoin vain 21 prosenttia heistä toivoi sdp:n ja keskustan liittoa eli punamultaa.

Sinipunalle eivät lämpene myöskään kokoomuksesta pääministeripuoluetta toivovat äänestäjät, EVA toteaa tiedotteessaan. Kokoomuslaista pääministeriä kannattavista vain 16 prosenttia toivoisi SDP:tä mukaan hallitukseen, kun heistä 56 prosenttia ottaisi hallituskumppaniksi keskustan ja 50 prosenttia Rkp:n.

”Ryhmän haaveissa on siis porvarihallitus”, EVA toteaa.

Myöskään keskustaa pääministeripuolueeksi toivovat vastaajat eivät lämpene yhteistyöstä sdp:n kanssa. Tätä voi pitää yllätyksenä, koska keskustalaisten piiristä on kuulunut porvarihallituksen aikana haikailuja punamultahallitukseen.

”Vastoin yleisiä oletuksia keskustaa pääministeripuolueeksi toivovien enemmistö (61 %) haluaisi kokoomuksen hallituskumppaniksi ja vain kolmasosa (35 %) ottaisi hallituskumppaniksi SDP:n”, EVA kertoo.

”Suomalaiset haluaisivat koota perinteisten koalitiohallitusten sijaan ideologisesti yhtenäisempiä blokkihallituksia – joko porvarihallituksen tai punavihreän hallituksen”

Vihreiden ja vasemmistoliiton äänestäjät puolestaan haluaisivat hallitukseen mieluiten sdp:n kanssa.

”Tulokset kielivät siitä, että suomalaiset haluaisivat koota perinteisten koalitiohallitusten sijaan ideologisesti yhtenäisempiä blokkihallituksia – joko porvarihallituksen tai punavihreän hallituksen”, toteaa EVA:n Sittenkin blokkivaalit -analyysin kirjoittanut Sami Metelinen.

Kyselyn mukaan vihreitä toivotaan eniten hallituskumppaniksi riippumatta pääministeripuolueesta. Suomalaisista kaikkiaan reilu kolmannes (35 %) toivoisi vihreiden osallistuvan seuraavaan hallitukseen.

Kokonaisuudessaan eniten kannatusta hallituspuolueeksi on SDP:llä. Kun lasketaan yhteen puolueen kannatus pääministeripuolueeksi ja hallituksen muuksi puolueeksi, yli puolet suomalaisista (53 %) haluaisi nähdä SDP:n hallituksessa. Kaksi viidestä (44 %) näkisi mielellään vihreät hallituksessa ja kokoomukseen turvautuisi suunnilleen yhtä moni (43 %). Keskustan kokonaiskannatus hallituspuolueeksi (39 %) jää edellisistä hieman jälkeen, EVA kertoo.

Kysely hallituspohjasta on osa EVA:n Arvo- ja asennetutkimusta. Tulosten virhemarginaali on EVA:n mukaan koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 31.1.–6.2.2019. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

LUE LISÄÄ:

Perussuomalaiset kelpaa hallituskumppaniksi vain 13 prosentille ehdokkaista – Katso minkä puolueiden kanssa kannattamasi puolue haluaa hallitukseen

Rinteen ja Orpon väittely kuumeni: ”Sä olet Petteri nyt väärässä” – ”Panin sen silppuriin saman tien”

Sdp:kin putosi alle 20 %:n Alman gallupissa – kokoomus menetti lisää, perussuomalaiset jatkoi nousuaan

Sdp:stä tyrmäys kokoomuslaisten ulostulolle: ”Kaikkein suurituloisimmat ovat saaneet keskimäärin tonnin käteen”

Kokoomusehdokkaiden ryhmä kuittaa Antti Rinteelle: ”Sdp:n pääkonttorilla keksitään uusia ruuveja, joilla kansasta tiristetään viimeisetkin mehut”

Ehdokasta vailla? Etsi itsellesi sopiva eduskuntavaaliehdokas Alma Median vaalikoneella.

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Sinipuna on joskus toiminut, jopa hyvin, mutta viimekertaisen yrityksen tilinpäätös oli karmea ja jäljet pelottavat. Sinipuna on toiminut hyvin silloin, kun
a) porvarin mielestä työmies on palkkansa ansainnut ja on firmankin etu, jos duunarilla menee hyvin ja
b) sossujen mielestä firman pitää kannattaa ja menestyä, että se pystyisi palkkoja maksamaan ja työpaikkoja tarjoamaan

En tiedä mikä on tilanne tuon ensimmäisen kohdan osalta, mutta jälkimmäisen kohdalla nuo punaiset ja vihreät ovat selvästi sitä mieltä, että firmat ovat vihollisia ja ne on pantava lihoiksi

Kari Haapakangas

Sinipunahallituksista onnistumiseksi voi kai laskea lähinnä Lipposen ykkösen ja kakkosen. Näissäkin ongelmana oli demareiden hinku ottaa vasemmisto ja vihreät hallitukseen, joka johti tarpeettoman laajaan ja monipuolueiseen hallituspohjaan.

Nita Hillner

Jossain vaiheessa porvarit ymmärsivät nykyistä paremmin että hyvinvoiva työntekijä, joka tulee palkallaan toimeen, on sekä firman että koko Suomen etu. Ei voi olla niin että suurin osa työväestä tarvitsee sosiaalitukia selvitäkseen arjesta. Tämä on kestämätöntä veronmaksajille ja myös pk-yrityksille.

Sossujen pitää myös katsoa peiliin - luvataan ihmisille kaikkea mahdollista hyvää, ja on selvää että äänestäjät joutuvat pettymään vaalien jälkeen. Suomi tarvitsee menestyviä yrityksiä, mutta jotkut tahot tekevät kaikkensa niiden karkoittamiseksi.

Suomi tarvitsee vahvan keskiluokan, joka vielä kykenee maksamaan veroja. Köyhät eivät maksa veroja ja miljonäärit vievät pääomansa ulkomaille. Ei Hyvä! Veromarkkoja pitäisi käyttää hyödyllisesti ja karsia turhuudet pois. Ydintehtävät: Sosiaali- ja terveydenhuolto, opetus, poliisi, maanpuolustus. Onko listasta unohtunut jokin tärkeä tehtävä?

Jaakko Aalto

"Ei voi olla niin että suurin osa työväestä tarvitsee sosiaalitukia selvitäkseen arjesta". Pitää paikkansa, mutta tuosta voisi vielä edetä tarkasteluun siitä, kuinka paljon tuen tarpeesta johtuu erilaisista veroista, työnantajamaksuista (jotka ovat työnantajalle kulu, mutte eivät näy palkassa), korkeista hinnoista, jotka ovat korkeat verojen takia jne. Yleisesti sanotaan, että pienituloiset eivät maksa juurikaan veroja, mutta tämä pätee vain heidän maksamaansa tuloveroon ja se puolestaan on vain jäävuoren huippu.

Erkki Vainionpää

Viimeisimmät kannatusluvut näyttäisivät, että perinteiset vasemmistopuolueet eivät saa edes kolmasosaa eduskuntapaikoista. Vähän hankala on Antti Rinteen pääministeritie. Jos SDP saa 39 paikaa ja Vasemmistoliitto 19 on se 58. Siihen Vihreät 24 on 82 punavihreän paikkamäärä. Tarvitaan RKP 10 paikaa ja hallituksella kasassa 92. Siihen Kristilliset lisää 8 on 90. Tarvitaan vielä Keskusta, Kokoomus tai Perussuomalaiset. Eli sikspäkkiä taas nautitaan. Perinteinen vasemmisto olisi kuitenkin vähemmistönä hallituksessa, joten pääministerin paikkaa tulisi tarjota kompromissina esim. Pekka Haavistolle.

Erkki Vainionpää

Tuossahan jäi vähän laskut kesken. Eli viisi puoluetta olisi tasan 100 ja siihen tarvittaisiin Keskusta 29, Kokoomus 35 tai Perussuomalalaiset 30. Muut puolueet (Siniset, Liike Nyt, Tätiliike tai Feministipuolue/Piraatit/Liberaalit) näyttäisivät saavan siis peräti 6 paikkaa.

Raija Lempiäinen

Aalto tulkitsee väärin , ei ole punaiset ja vihreät laittamassa yrityksiä lihoiksi , eivätkä ne ole vihollisia. Tuollainen puhe on oikeistopropagandaa.
Neljä vuoden näytöllä voidaan sanoa että kokoomuksen tahtotila on romuttaa työmarkkinoiden sopimiskulttuuri ja antaa yrityksille yksivaltius ja saneluvalta. Nyt vaalien alla Orpo puhuu muuta , mutta EK:n toiveita ei voi sivuuttaa ,jos pääsee sanelemaan/valtaan!

Janne Rantala

Luonnollista.Ei ole mitään järkeä lähteä jakopolitiikan takuumiehiksi ja naisiksi kun siihen ei ole varaa.Tulevat vaalit ovat kerrassaan kutkuttavat kun muutama hölmö jo ehti heittää kenen kanssa ei ainakaan leikitä :)

Mikko Toivonen

Varmaan moni alkaa ymmärtää että ainoa betoniin valetun blokki ajattelun murtaja on perussuomalaisten riittävän suuri koko. Vain se mahdollistaa monipuolisemman ja yleistä edustavuutta heijastavan koalition. Tosin riskinä on ruotsin tapaan muiden täysi lukkoon meno ja ryhtyminen kieltämään osan kansaa olemassaolo tai sen oikeutus yhteisellä sopimuksella,
Meillä oli nyt täysin porvarillinen hallitus. Näimme miten yksipuolisesti ja vain omia etujaan ajaen se toimi.
Jos saamme nyt vastapainoksi punavihreän umpisokean koalition niin turmansyöksy vaan kiihtyy. Perinteelliset blokkirajat on kyettävä murtamaan kansan edun parhaaksi

Teppo Raininko

Naisten asemaa työmarkkinoilla parannettu äitien työnantajille maksettavalla korvauksella. Pienituloisimmat perheet vapautettu päivähoitomaksusta. Alimpia vanhempainpäivärahoja lisätty. Perheiden kotiapuun annettu lisää resursseja. Takuueläkettä korotettu. Veteraanien kotiapua lisätty. Pienituloiset vapautettu YLE-verosta. Yli 70 000 tienaavien raippaveroa jatkettu. Kokonaisveroaste laskenut. Työllisten määrä kasvanut 140 000:lla. Nuorten syrjäytyminen vähentynyt. Teiden rappeutuminen pysäytetty. Valtiontalous saatu tasapainoon. Vienti vetää, korot alhaalla, luottoluokitus pysynyt hyvänä ja Suomi jo toista kertaa peräkkäin maailman onnellisin maa.

"Näimme miten yksipuolisesti ja vain omia etujaan ajaen se toimi. "
- kyllä tuossa sivuosumina muutaman muunkin etuja on tullut ajettua

Tuomas Sikander

Rappio alkoi kun "työväenpuolue" verkkosukat vilkkuen Bilderberg-kokoukseen lähti ja aettui sikiöasentoon kiinaaninvestointipankkiirien vauvaksi, pelkään että mitään ei opittu.
Nurkkanatseihin en myöskään toivoani panisi vaan epäilen että kyseessä olisi taas uusi hunajatolppalupauksilla ostettu oikeisto-äärioikeistohallituksen innokas piiskanheiluttaja, ilman minkäänlaista sosiaalista omaatuntoa.
._.

Viljo Asikainen

Sitkeästi elävä (tarkoitushakuisesti elossa pidetty) myytti on ns. vihervasemmiston blokkihallitusmahdollisuus. SDP+vihreät+vas ei tule saamaan parlamentaarista enemmistöä, ei edes RKP:lla täydennettynä joka ei taatusti edes mukaan lähtisi. Sitäpaitsi vihreät on aina ollut puhdas oikeistopuolue.

Haettaessa nykyiselle luokkapohjaiselle porvarihallitukselle toimivaa vaihtoehtoa nousee esiin vain SDP+kok-koalitio tilanteen mukaan enemmistöhallitukseksi täydennettynä. SDP+kesk voisi olla vaihtoehto, mutta keskusta on pelannut itsensä ulos paljolti Sipilän henkilöstä johtuen. Muutenkin yhteiskuntarakenteen pysyvästä kehityksestä johtuen punamulta, joka on saavuttanut suuria tuloksia aina 1930-luvun Cajanderista lähtien, jatkaa menestystarinaansa siten muuttuneena että keskustan tilalla siinä toisena jalkana on jatkossa kokoomus. Tämä ehkä lohkaisee kokoomuksesta muihin ryhmiin EK- ja änkyräsiipeä mutta laajeneva keskiluokkaistuva väestö täyttää näin syntyvän aukon.

Puheet punavihreästä hallituspohjasta saivat vauhtia Antti Rinteen julkisuudessa esittämästä onnettomasta - suorastaan ääliömäisestä - spekuloinnista että tämä olisi hänelle tulevana pääministerinä mieluisin hallituspohja. Rinne takuulla tarkoitti vain sitä mitä sanoi että se olisi mieluisin, mutta hänen olisi pitänyt sanoa ääneen myös se eittämätön ajatuksensa että tämä pohja ei ole mahdollinen. Nyt harkitsematon ja typerä tokaisu jäi elämään SDP:n pyrkimyksenä.

SDP todennäköisesti voittaa vaalit ja tulee pääministeripuolueeksi mutta uusia vaaleja puolue ei enää Rinteen johdolla voi kestää. SDP:ssä on heti vaalien mentyä ryhdyttävä hallittuun ja pitkäjänteiseen uuden puheenjohtajan etsimiseen ja sisäänajamiseen siten että Rinteen tomintamahdollisuuksia istuvana pääministerinä ei heikennetä.

Jairi Palonen

Vuoden 2007 tupolla oli tuhoisia seurauksia tällä ratkaisulla oli Suomen talouteen Palkankorotukset syvensivät Suomen kilpailukyvyn ongelmia, mutta miksi kukaan ei ymmärtänyt, kuinka tuhoisaa epärealistinen palkankorotustaso oli koko yhteiskunnalle? Rinne oli ay-pomona näitä päättämässä
Missä olivat taloudesta vastaaavat virkamiehet/politiikot ym tahot. (nyt kaikki haluaa pitää kiinni "saavutetuista eduista".)Nyt tullaan jo vanhuksien ruokakupille. Kiky oli tulosta 2007 epäonnistuneelle tuposta.

Lauri Kiiski

As simple as that. Jos Kokoomus tai Keskusta eivät lähde Rinteen SDP:n ja muiden vasemmistokumppanien kölin alta vedettäviksi, luvassa on Rinteen kuningastien loppu ja uusi enemmistön vallan turvaama vaihtoehto toisin kokoonpanoin.

Kokoomus tai Keskusta eivät ole vielä vannoneet Perussuomalaisia tai Vihreitä aivan totaalisen hallituskelvottomiksi.

Pasi Anttila

Voi olla. Mutta kuten edellä mainitsin. Ne arvot jotka ei sallinut Orpon ja Sipilän ottaa Halla-ahon perussuomalaisia hallitukseen, ovatko ne muuttuneet? Uskoakseni Halla-aho ja perussuomalaiset ovat edelleen arvoissaan samalla linjalla kuin 2v. sittenkin joten Orpon ja Sipilän täytyisi syödä sanansa yhtyä näihin arvoihion jotka 2v. sitten olivat ylitsepääsemättömiä. Jotenkin en jaksa uskoa tällaiseen "takinkääntöön"

Esko Riikonen

Ei perussuomalaisten arvot ole muuttuneet Orpo-Sipilä-Soini hallituksen hallitusohjelmasta.
Perussuomalaiset eivät voineet jatkaa hallituksessa, koska Soini olisi vaihdettu pois ja olisi jouduttu noudattamaan yhdessä sovittua hallitussopimusta. Soinin ollessa johdossa vesittyivät perussuomaalisten tärkeät asiat, koska Soinille oli tärkeintä ulkoministerin pesti.
Puhuminen arvoista on tekosyy.

Esko Riikonen

Laurin analyysi on täysin oikea. Olisihan se aikamoinen takinkääntö, jos kepu tai kokoomus menisi toteuttamaan Rinteen lupauksia. Se vähäinen uskottavuus loppuisi. Olen pitkään epäillyt, ettei Rinteestä tule pääministeriä, vaikka SDP olisi suurin puolue.

Kokoomus, kepu, PS ja KD voisi olla riittävä enemmistö. Sari Essayah olisi hyvä ministeri.

Esko Riikonen

Punavihreä hallitus, siis kepu mukana, tarkoittaa sitä, että hallitus purkaa kaikki ne päätökset, jotka Rinne on luvannut purkaa ja vastaavasti antaa rahaa kaikkiin niihin hankkeisiin, joihin Rinne on sitä luvannut. Lisäksi maahanmuutto moninkertaistetaan ja palautuksista luovutaan. Jos kepu tällaiseen hallitukseen lähteen, niin saa köyden kaulaansa. Seuraavissa vaaleissa ei ylitä 10 % rajaa.