Maanantai 17.6.2019

Vaalikonetesti paljastaa: Maahanmuutto- ja ympäristöasenteet kulkevat käsi kädessä – perussuomalaisten ja vihreiden jako jyrkistynyt

Luotu: 
10.4.2019 09:50
  • Kuva: Jukka Uotila / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Suomalainen politiikka on polarisoitunut. Perussuomalaisten maahanmuuttoasenteet ovat viime vuosina kehittyneet aiempaakin kielteisemmiksi, kun taas vihreät on muuttunut aiempaakin maahanmuuttomyönteisemmäksi.
|

Asenteet maahanmuuton ja ympäristöasioiden suhteen kulkevat yhä enemmän käsi kädessä ja asenteet ovat polarisoituneet, kertoo Helsingin yliopisto tuoreen tutkimuksen pohjalta. Tutkimustulos pohjaa Ylen vaalikonevastauksiin kuntavaaleissa 2012 ja 2017.

Tutkijoiden havaintojen mukaan perussuomalaisten maahanmuuttoasenteet ovat kehittyneet aiempaakin kielteisemmiksi, kun taas maahanmuuttomyönteisin puolue, vihreät, on muuttunut aiempaakin maahanmuuttomyönteisemmäksi.

Kyseiset asenteet ovat mielenkiintoista kyllä myös yhteydessä ympäristöasenteisiin, tutkijat toteavat. Yksi merkki kasvaneesta polarisaatiosta on juuri se, että kysymykset, jotka eivät itsestään selvästi kuulu yhteen, ovat yhä enemmän alkaneet kuulua yhteen, tiedotteessa todetaan.

”Esimerkiksi on nähtävissä, että tietty suhtautuminen ympäristökysymyksiin on yhteydessä tietynlaiseen suhtautumiseen maahanmuuttokysymyksiin. Kun poliittisia kysymyksiä liitetään yhteen tällä tavoin, jää jäljelle yhä harvempia teemoja, joiden parissa tehdä yhteistyötä puoluerajojen yli”, sanoo sosiaalipsykologian professori Jan-Erik Lönnqvist Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolanista.

Lönnqvist on johtanut tutkimusryhmää, joka on tarkastellut ehdokkaiden asenteita kuntavaaleissa vuosina 2012 ja 2017. Tutkimus osoittaa, että suhtautuminen pakolaisiin muuttui myönteisemmäksi kaikissa puolueissa vuonna 2017 verrattuna vuoteen 2012, poikkeuksena perussuomalaiset.

Saman ajanjakson aikana asenteet ympäristökysymyksissä muuttuivat niin, että etenkin perussuomalaiset kokivat kysymyksen vähemmän tärkeänä.

”On ikävää, että näiden kysymysten välille on luotu yhteys, ja että perussuomalaiset niin selkeästi näkevät vihreät vihollisenaan. Voisihan meillä myös olla kansallismielinen, populistinen puolue, joka kokee, että Suomen luonto ja kansallismaisema ovat suojelemisen arvoisia. Ajatellaan vaikkapa perinteistä Suomi-kuvastoa. Voihan toisaalta myös olla äänestäjiä, joille luontoarvot ovat tärkeitä ja jotka mielellään äänestäisivät Vihreitä, mutta jotka ovat eri mieltä maahanmuuttokysymyksissä”, Lönnqvist pohtii tiedotteessa.

Lisäksi ympäristökysymys menetti merkitystään keskustan ja kokoomuksen ehdokkaiden joukossa.

Puolueiden välisen polarisaation kääntöpuoli on se, että puolueista on tullut sisäisesti yhtenäisempiä. Lönnqvistin mukaan puolueissa on vähemmän tilaa monimuotoisuudelle ja uudet ehdokkaat muistuttavat yhä enemmän toisiaan.

”Toisaalta tämä kehitys voi olla hyväkin asia. Nyt puolueet seisovat yhtenäisemmin ja selkeämmin joidenkin asioiden takana, ja äänestäjät voivat kokea, että äänestämisellä on suurempi merkitys. Kuluttajanäkökulmasta tämä voidaan nähdä myönteisenä kehityksenä – puolueiden välillä on suurempia eroja.”

Tutkimuksen mukaan polarisaation veturina toimivat pääsääntöisesti puolueiden miesehdokkaat. Arvovertailussa äärimmäisimmät mielipiteet löytyivät miehiltä.

LUE MYÖS:

”Tulossa 2000-luvun vilkkaimmat eduskuntavaalit” – Ennakkoäänestys päättyi, Helsingissä näkyy piikki

”Käsittämätöntä”, ”Sellaista meidän ei pitäisi sanoa” – Antti Rinteen Nato-kommentti kuumensi tunteita HS-tentissä

Kysely: Suomalaisilta tyrmäys Antti Rinteen ja Petteri Orpon sinipunalle – ”Halutaan joko porvarihallitus tai punavihreät”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Väärin, täydellistä persupopulismia, Suomi on saanut maahanmuuton aisoihin, meille tulee nyt vuosittain kiintiöpakolaisia, josta on sovittu EU:n ja muiden kansaivälisten toimijoiden kanssa. siis "miljardit" eivät kasva. Myös valtion budjetissa on varaukset eri sosiaalialojen tarpeisiin, joten suomalaisilla on samat rahat käytössä kuin ennenkin, Kela määrittää saajat ja tarpeen ,ne ovat lakisääteisiä eivätkä lisäänny, vaikkei yhtään pakolaista olisi!
Yhteinen tahtoila on auttaa pakolaisia lähtömaassa ,siihen varataan Kehitysapurahoja, ja kumma kyllä persut vastustavat myös tätä apua. Elikä täydellistä kiihkonationalismia, "Suomi ensin" ja rajat kiinni, "trumpismia" sanoisin. Maailma on jo varuillaan siitä mitä tuo herra vielä keksii vimmoissan. Ei kiitos Suomeen persunationalismia!

Tapio Lehtimäki

Taitaa kertolasku mennä yli Raijan arvomaailman. Matematiikka onkin persunationalismin iljettävin ilmentymä.

Jos ikuisesti työllistymättömiä maahanmuuttajia roikkuu nurkissa tietty määrä, niin heidän tukemisestaan koituvien kulujen kokonaismäärän voi laskea kertomalla yksilökustannukset kyseisellä määrällä.

Ja jos nämä tulijat ovat kovin innostuneita pirttiviljelystä, myös tuettavian lukumäärä lisääntyy.

Niin ne miljardit vain kasvavat.

Seppo Virkkula

Tosiasiassa jos pintaa vähän raaputetaan, niin ei vihreillekään ympäristöasiat ole ykköen, vaan alisteisia muille asioille. Esimerkiksi vaikka asiantuntijat korostavat ydinvoiman merkitystä hiilidioksipäästöjen torjunnassa, niin vihreät vastustavat ydinvoiman rakentamista. Samoin vihreät kannattavat massamuuttoa ja vastustavat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneidenkin karkottamista, vaikka länsimaahan muuttaessa henkilön hiilidioksidipäästöt moninkertaistuvat.

Raija Lempiäinen

Juurikin niin Persut tekevätkin , leimaammalle kaikki muut ilmastohörhöiksi, eivä näe tulevaisuuteen joka odottaa lapsiamme, eivätkä näe sitäkään että ilmastonmuutoksesta on vahvat todisteet, se ei ole hörtöilyä!
Mikään puolue ei halua tavallisten ihmisten joutuvan liian suuren taakan alle, vaan pienin askelin edetään oikeaan suuntaan. Suomella on myös ilmastoteknologiaa jota voidaan viedä maailmalle, tukemaan muidenkin osallistumista. Vain persut ratsastavat sanalla : Öyhötys! Läpinäkyvää vastuuttomuutta.

Tapio Lehtimäki

Raija meinaa siis kirjaimellisesti päästää Suomesta ilmat.

Ilmasto muuttuu, sellaista se on. Suomi ei sille asialle mahda sitä eikä tätä. Ilmastoteknologiaa (mitä se ikinä onkaan) kannattaa toki viedä kaikkialle maailmaan, jos siitä suinkin saa bisnestä aikaiseksi. Epäillä toki sopii, että niillä tuloilla katettaisiin Rinteen budjettialijäämä.

Antin lihavouhotus, ilmastoöyhötys ja veropohjaänkyröinti eivät pelasta maailmaa eivätkä helpota suomalaisten elämää.

Esa Väyrynen

Luonnon kannalta on parempi, että afrikkalaiset ovat siellä kotimaissaan ja pysyvät kanssa. Tänne rahdatut "pakolaiset" alkavat kuluttamaan heti saman verran luonnonvaroja, kuin täkäläiset, oikeastaan vielä enemmän hetkellisesti, kun heille pitää hommata pelit ja vehkeet. Pentti Linkola on sen erittäin oivallisesti kertonut, mutta ei vihreät sitä tajunneet silloin, eikä nyt.
Pitäisi saada afrikan daameille ehkäisypillereitä, äijät eivät kuitenkaan kortsun päälle ymmärrä mitään.

Malkus Lindroos

Jokainen puolue on myös, ja usein jopa ennen muuta, äänestäjäkuntansa edunvalvoja. Vihreät edustavat nuoria lapsettomia kaupunkilaisia, joten he eivät puhu kaukolämpötalojen energiantuhlauksesta, mutta vaativat autoihin suuria maksuja. Persut edustavat pääosin maalaisia ja kehyskinnissa asuvia työtätekeviä lapsiperheitä, joten auton kustannuksia ei saisi nostaa. Myös maahanmuutto näkyy eri tavalla asiantuntijatöytä tekevälle ja lähiön tai pikkukaupungin ostarilla kävijälle.