Maanantai 17.6.2019

Ylen gallup: Perussuomalaiset kiri kokoomuksen ohi toiseksi – ”Täysin auki”

Luotu: 
11.4.2019 07:40
  • Kuva: Karoliina Vuorenmäki / Alma Talent
    Kuva
    Petteri Orpon kokoomuksen kannatus on hiipunut gallupeissa sunnuntain eduskuntavaalien alla.
|

Perussuomalaiset on kirinyt kokoomuksen ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi Ylen viimeisessä gallupmittauksessa ennen eduskuntavaaleja.

Yksikään puolue ei pääse Ylen mittauksessa yli 20 prosentin kannatuksen. Sama on ollut tilanne tuoreimmissa Alma Median ja Helsingin Sanomien gallupeissa.

Perussuomalaisten kannatus on noussut 1,2 prosenttiyksikköä 16,3 prosenttiin. Perussuomalaiset kerää nyt kannatusta etenkin niin sanotusta nukkuvien puolueesta. Puolueen kannatuksessa on ollut suurta vaihtelua eri mediayhtiöiden teettämien gallupien välillä, mutta yhteistä kaikille on perussuomalaisten kannatuksen nousutrendi. 

Suurin puolue on yhä sdp 19 prosentin kannatuksella. Sen suosiosta on sulanut 1,1 prosenttiyksikköä.

Kokoomus on kolmantena 15,9 prosentin kannatuksella, keskusta neljäntenä 14,5 prosentin kannatuksella.

”Oli vaalivoittaja kuka tahansa, hallitusta on hankala alkaa muodostaa näillä numeroilla. Ainakin vaalien toinen sija on täysin auki. Sitä on tavoittelemassa kaksi tai kolme puoluetta”, Taloustutkimuksen Tuomo Turja sanoo Ylelle.

Ylen kysely on toteutettu 1.4.–9.4.2019. Gallupin tulosten virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä, joten muutokset mahtuvat virhemarginaalin sisään.

LUE LISÄÄ:

Tutkijat: Sdp voi vielä horjahtaa ja perussuomalaiset nousta kärkeen

”Tulossa 2000-luvun vilkkaimmat eduskuntavaalit” – Ennakkoäänestys päättyi, Helsingissä näkyy piikki

Kysely: Suomalaisilta tyrmäys Antti Rinteen ja Petteri Orpon sinipunalle – ”Halutaan joko porvarihallitus tai punavihreät”

Sdp:kin putosi alle 20 %:n Alman gallupissa – kokoomus menetti lisää, perussuomalaiset jatkoi nousuaan

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Pasilla on selkeä Keskustan hautajais roknoosi ennuste, kuvakaappasin tämä jotta voimme jatkaa vaalien jälkeen seuraavat neljä vuotta omaa mittelöä kuka on maassa kaunein, se oikein kutkuttaa minua.
Pitääkö nyt taktikoida sunnuntain äänestyksessä kun on vielä mahdollisuus.
Ei maar voi pettää kyllä Pro maasedun puolesta Keskustalaista kansanliikeen puolella pitää olla.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #20

Kuten tekstistä näkyy, sehän on vain arvaus. Miten on sinun Keskustan kannatusvisioille käynyt? Jokseenkin heikosti.

Oma arvioni oli syksyllä 2018 Keskustalle 14-15% osuutta huhtikuun 2019 vaaleissa.
Joten näillä mennään nyt.

Mikko Toivonen

Jos ja kuten aina loogisesti ja rationaalisti teemme yhteenkään puolueeseen varsinaiseti sitouitumatta, mutta tasapainon motiivein kuitenkin jotain äänestäen, niin voi vielä "ennustaa" että SDP kannatus ehtii vioimeisinä päivinä ennen vaaleja pudota vielä noin prosentin verran.
Normaalitapauksessahan nuo SDP poistuvat äänet ,menevöt Perussuomalaisille. Puolueethan todellisuudessa kilpailevat ihan samoista äänestäjistä tarkoittaen sitä, että SDP väestä osa on hyvinkin sänmaallisia ja osa illusionistejä tyypillisten vihervasemmston "ajatusrakenteen?" mukaan.
Persut tiertysti kilpailevat myös nukkuvista äänestäjistä, jotka heidän lopullisen kannatuksensa ratkaisevat.
Omaa veikkaustani en enää tässä vaiheessa peliin heitä ellen sitten heittäisi puhtaana omana toiviomaailmanani. Sen voin toistaa kun olen ensimmäinen näillä keskusteluilla realistisesti Persujen 15% potentiaalista kirjoittanut. Senkään toteutuminen ei tietenkään ole kirkossa kuulutettu, mutta alkaa jo näyttää todennäköisemmältä kuin ei todennäköiseltä
Muuten kaipaisin koko puolukannatuskenttään todella radikaaleja heilahduksia. Se on kaiketi ainoa tapa saada entinen poliitikkokaarti häipymään takavciistoon minne kluuluvat ja säikäyttämään uudet pyrkyrit toimimaan yhteistä etua ajavasti eikä lobbareiden tai oman tuparyhmänsä kapeita etuja muiden piikkiin.

Raija Lempiäinen

Suomalaisten edun nimissä se olisi tosi surullista! Ristiriitainen arvomaailma ja konservatiivinen nationalismi ovat huono yhdistelmä, lisäksi vielä vihamielisyys maahanmuuttajiin ei anna eväitä hyvään yhteistyöhön! Myös ilmastonmuutoksen vähättely erottaa muista. Se on pelkkää vaalipopulismia. Sitä ei oikeasti voi ohittaa.
Eduskunnan enemmistö päättää kuka aloittaa hallitusneuvottelut, vaikka niin huonosti kävisikin, että Persu ohittaisi Demarit ei Halla-Ahosta silti automaattisesti tule pääministeriä.

Juha-pekka Naukkarinen

Ei sillä ole väliä ketkä hallituksessa tulevat olemaan,vaan sillä että nykyinenpolitiikka on muututtava,muutoin 4 vuoden kuluttua tulee super jytky,suomalaiset vähäosaiset ovat alkaneet ymmärtämään,että heille kuuluvia rahoja laitetaan haitta maahanmuuttoon 3 miljardia joka vuosi,sen lisäksi uhataan laittaa ilmastoon lähes samankaltaisia summia ja hävittää tehtaita ja työpaikkoja Suomesta enemmän saastuttaviin maihin,vaikka Suomi on tehnyt ilmaston hyväksi tuplaten enemmän,kuin kuin muut maat,joku järki pitää olla tässäkin!

Vesa Huhtanen

Halla-Aho on realisti, ei kärky hallitukseen eikä halua ministerin postia. Hänelle riittää, että saa rikki Lii Anderssonin haaveen vihervasemmistokoalitiosta täydennettynä RKP:llä. Persujen reilu kannatus turvaa sen, ettei Suomen taloutta ajeta täysin kuralle. Lempiäiselle tiedoksi, että kaikki puolueet ovat populistisia vaalikentällä kohdatessaan äänestäjiä.

Merja Eräpolku

Suhteellisesti kovin nousija Ylen gallupissa oli KD, on osoittanut olevansa rakentavasti ja asiallisesti toimiva puolue, joka esittelee omia vaihtoehtojaan eikä keskity muiden mollaamiseen. KD:lla on politiikan tekemisen tapa ja arvot, joihin voi luottaa.

Vaalitenteissä, kuten eilen Maikkarilla Sari Essayah osaa kiteyttää sanomansa uskomattoman hienolla tavalla ja lyhyeenkin puheenvuoroon ladata tärkeimmät pointit. Myös toimittajat antavat tunnustusta. IS-raati rankkasi Sarin Annika Saarikon kanssa parhaimmissa. Hesarin raati toteaa: "Essayah oli jälleen selkeä ja esitteli kantansa napakasti ja uskottavasti. jne "

Ei siis ole yhtään ihme, että tänään julkistetussa Ylen kannatusmittauksessa Kristillisdemokraatit on puolue, joka on suhteessa nostanut kannatustaan eniten. Maakunnissa KD:n kannatus on jopa 6-9% ja se tietää lisää puolueelle kansanedustajia.

Tapio Mäkeläinen

Tarkoittaako PS menestys, että graduhuijari Huhtasaaresta voi tulla ministeri? Varmaan opetusministeri.

Olihan Urpo Leppänenkin ministeri mutta gradu kait oli valtiotieteen maisterilla on eikä silloin copy-pastekyvykkyyttä tunnetukaan .

Tästä tulee kyllä sellainen tosi-tv ettei ikinä ole nähty livenä.

Kaarlo Erjala

Toivon Kokoomuksen kannatuksen olevan perussuomalaisia suurempi. Nykyinen hallitus on saanut paljon hyvää aikaan ja myös vaalien jälkeen enemmistöhallitus syntyy monen puolueen yhteistyöllä. Sunnuntai-iltana tiedämme mahdolliset hallitusvaihtoehdot.