Maanantai 17.6.2019

Näkökulma: ”Mitä meditoitte?” - Jussi Halla-ahon käytös vaalitentissä yllätti

Luotu: 
11.4.2019 08:36
Päivitetty: 
11.4.2019 08:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    MTV:n vaalitentin juontaja kyseli Jussi Halla-aholta, mitä tämä pohdiskelee. Arkistokuva.
|

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Eduskuntavaalikampanjoiden kiihkeimmät päivät ovat käynnissä. Vaalipäivä on sunnuntai ja torstaina edessä on vielä Ylen suuri vaalitentti.

Alkuvuoden ajan gallup toisensa perään on näyttänyt aina vain nousevaa käyrää perussuomalaisille. Puolue on noussut jo jopa toiseksi suurimmaksi mittauksissa. On jopa noussut esiin skenaario, että perussuomalaiset voisi vielä olla vaikka kaikkein suurin –  tosin se edellyttäisi jo massiivista möhläystä sdp:ltä, eikä sellaista ole näköpiirissä.

Vaalien kakkossija ei kuitenkaan ole ollenkaan utopistinen ajatus ottaen huomioon, että kaikkien puolueiden kannatus voi olla alle 20 prosenttia ja kärjen eroista odotetaan pieniä.

Tilanteen valossa perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon olemus ja käytös MTV:n vaalitentissä keskiviikkoiltana yllättää.

Halla-aho näytti tentin aikana välillä totaalisen poissaolevalta, välillä taas avoimen kyllästyneeltä koko tilanteeseen. Huumoria ei hänestä herunut irti edes tentin lopun keveämmässä osuudessa, jossa jokainen puoluejohtaja esitteli valitsemansa kirjan ja kertoi, kelle sen halusi antaa. Kun vihreiden Pekka Haavisto osoitti itse Euroopasta kirjoittamansa kirjan Halla-aholle, tämä lähinnä pyöritteli silmiään.

Poissaolevan Halla-ahon olemusta kuvasi naulan kantaan toinen tentin vetäjistä, Jan Andersson, joka talouskeskustelun yhteydessä kysäisi:

”Jussi Halla-aho, katsoja saattaa miettiä, mitä te meditoitte. Mitä mietitte?”

Meditoinnilta se tosiaan näytti, sillä Halla-aho tuijotteli kohti keskustakirjasto Oodin kattoa muiden keskustellessa.

”Jussi Halla-aho, katsoja saattaa miettiä, mitä te meditoitte. Mitä mietitte?”

”Odottelen puheenvuoroa”, Halla-aho vastasi.

Muiden puoluejohtajien välikommentit Halla-ahon puheenvuoroihin tuntuivat turhauttavan häntä ja katkaisevan hänen ajatuksensa. Halla-ahon keskustelurytmi olikin eri tahdissa muiden kanssa.

Vielä aiemmin keskiviikkona Yle Puheen Politiikkaradion puheenjohtajatentissä Halla-aho jaksoi kinata ja vääntää heti keskustelun aluksi toimittaja Tapio Pajusen kanssa yli kymmenen minuutin ajan yhdestä kysymyksestä. Tuo kysymys oli, miksi perussuomalaiset leikkasi pienituloisilta Sipilän hallituksessa ollessaan. Puhumattakaan aiemmasta Ylen puheenjohtajatentistä, jossa Halla-aho suorastaan piikitteli häntä haastaneita toimittajia – ja luonnollisesti vastaanotti joka kerta suosionosoitukset puolueväestä ja kannattajista koostuneelta yleisöltä.

MTV:n tentissä Halla-aholta vastausta intti toinen tentin juontaja Jaakko Loikkanen, jolle Halla-aho ei tuntunut löytävän kunnon vastausta siihen, millainen valtion roolin pitäisi olla asuntotuotannossa. Halla-aho yritti kääntää keskustelua maahanmuuttoon ja väistellä vastaamatta suoraan, mutta Loikkanen kysyi asiaa useita kertoja uudelleen.

”Mikä oli kysymys?” kysyi lopulta itse Halla-aho, mikä herätti hilpeyttä kaikissa muissa paikallaolleissa.

Kaiken kaikkiaan Halla-aho oli keskustelussa rauhallinen mutta vaisu. Osittain se varmasti johtui siitä, että MTV:n tentissä ei keskusteltu maahanmuutosta. ”Näkymättömyys” ei kuitenkaan sinänsä ole mikään huono taktiikka – sillä tavalla ei tule ainakaan tehtyä virheitä. Ja niitä puoluejohtajat tässä vaiheessa välttelevät hinnalla millä hyvänsä.

LUE LISÄÄ:

Tutkijat: Sdp voi vielä horjahtaa ja perussuomalaiset nousta kärkeen

Ylen gallup: Perussuomalaiset kiri kokoomuksen ohi toiseksi – ”Täysin auki”

”Tulossa 2000-luvun vilkkaimmat eduskuntavaalit” – Ennakkoäänestys päättyi, Helsingissä näkyy piikki

Sdp:kin putosi alle 20 %:n Alman gallupissa – kokoomus menetti lisää, perussuomalaiset jatkoi nousuaan

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Laskin puheenvuorot tukkimiehen kirjanpidolla ja tulos oli seuraava :
Orpo 17
Rinne 14
Andersson 14
Saarikko 9
Halla-Aho 9
Henriksson ja Haavisto 8 Terho ja Essayah 8
Orpo siis oli eniten äänessä, johtui osaksi Saarikon heitosta!
Mielestäni Halla-Ahon käytös johtui turhautumisesta, ehkä aiheet olivat epämieluisia?!
Rinne pärjäsi hyvin vaikka monelta suunnalta haastettiin, myös Nato juttu tuli selväksi.
Anderssonin asiallinen ja tietämyspohjaan perustuva puhe oli hyvää.

Pentti Westerholm

Niin hieman ihmettelen juontaja Jaakko Loikkasen hurmoshenkinen tivausta Halla-aholta .Ei kyllä avautunut katsojalle mitä Loikkanen halusi tietää .
Halla-aho käyttäytyi korketisti puhui silloin kuin sai puheenvuoron.Vasurien LI Andersson väitteli tyypilliseen tapaan.Asiasta en tiedä mutta hanttiin pistän.Antti Rinne jatkoi selittelyään Nato lausunnosta ymmärtämättä itsekkään mitä tarkoitti.Sari Essayha onnistui hyvin.Verrattuna RKP Henrikssoniin joka tapansa mukaan yrtitti olla itseään viisaampi.Yllätys oli Saarikon likaämpärin heitto Sotesta Petteri Orpolle.Haavisto yrtitti pitää asialinjaa yllä piirtelemällä käsillä peruskuvioita.

Raija Lempiäinen

Tälle kommentoijalle tyypillinen yhteenveto. Itse näen asiat hyvinkin toisella tapaa. Kyllä Rinne tiesi mitä puhui, populismia on väittää muuta. Li Andersson on yksi niistä kansanedustajista jolla on valtavan hyvä asia tieto , joten taas kukkii populismi väitteessäsi!

Irma Asikainen

Tunsin myötähäpeää siitä Halla-ahon hiillostamisesta. Mehän jo kaikki tunnemme Jussin tavan puhua - rauhallisesti ja asiaa, mutta se ei kevannut näille venkuloille, joiden piti jankuttaa P¨¨¨¨aa Jussin puheen päälle. Ei ihme, että ei jaksa "kauheesti" innostua. Eikä tämä ole mikään Halla-ahon vaalimainos, vaan ihan pelkästään yksinkertainen huomio.

Raija Lempiäinen

Kyllä nämä toimittajat tivasivat suoria vastauksia muiltakin jotka yrittivät väistää asiaa ja ottaa lisää puheaikaa. Halla-Aho alkoi turhaan taas kerran syyttelemään maahanmuuttajia Helsingin korkeista vuokrista, naurettavaa, koska Hesassa on vuokrat jo pitkään olleet liian korkeita ja kuten Li Andersson sanoi ei se ole köyhien vika!

Irma Asikainen

Onko se suoraan köyhien vika, jos asumistuet valuvat suoraan asunnon omistajien taskuihin? Kyllä se on niin järjestety joidenkin muiden, kuin köyhien toimesta. Tässä kohtaa syyttävä sormi osoittaa suoraan demareiden suuntaan, sillä ne ovat aikonaan luoneet tämän järjestelmän ja annahanolla, jos sitä joku nyt uskaltaa arvostella. Jos ei asumistukia maksettaisi näin avokätisesti, ei yksityisillä vuokramarkkinoilla olisi nykyisenlaista tunkua.
Toisaalta, nämä maahanmuuttajat ovat vallanneet nk. köyhäintalot, joten kantaväestön köyhillä on rajallisesti näitä asuntoja. Näiden käyhäintalojenkin vuokrat ovat viime vuosina nousseet, sillä niiden asujaimisto viis veisaa yhteisestä omaisuudesta, varsinkaan nämä maahanmuuttajataustaiset ja ylläpitokustannukset ovat nousseet pilviin.
Onhan tämä kaikkien tiedossa, mutta toinen asia on se, uskaltaako sitä taas kukaan ääneen tunnustaa. Halla-aho yrittää, mutta hänet huudetaan kumoon.

Airi Pulkkinen

Kun asuntoja on rajallinen määrä, niin tottakai vuokrat ovat korkeammat, kuten asutuskeskuksissa. Kun näihin rajallisen määrän oleviin asuntoihin hakeutuu sellaisia ihmisiä, joiden vuokrat maksaa Kela, on selvää ettei pienipalkkaisilla työssäkäyvillä ole järkevää tunkea samoille apajille. Miksi ylipäätään vuosikausia Kelan tuilla asuvien pitää asua siellä missä asuminen on kalleinta? Työssäkäyville asunnot ensisijaisesti. Tiedän mistä puhun, ko. asioiden piirissä työskennelleenä.

Kaarle Akkanen

Toimittajat tekivät parhaansa, että muut olivat äänessä ja jos puheenvuoro annettiin, niin sekin pyrittiin katkaisemaan, inttämään, puhumalla päälle sekä muut huutelemalla sivusta. Huomasi kyllä ketä pelättiin pahiten! Varsinainen sirkus koko tilaisuus!

Raija Lempiäinen

Ei kaikkiin kysymyksiin voi vastata maahanmuuttajien kautta, se on huono lähestymistapa, toimittajat keskeyttivät koska puhe meni pois asiasta, tekivät sen myös muillekin. Persut uhriutuu jälleen kerran, yhtä hyvin voisi esim.Rinne uhriutua kun kaikki sanomiset väännetään ivailuksi. Rinne on kokenut neuvottelija ja väittelijä ,tietää ettei kannata provosoitua vaikka provosoidaan! Halla-Aho sai puheenvuoron useimmin kuin neljä pienpuoluetta. Ei huono!

Jarkko Mynttinen

Vastaajalla ole oikeus vastata kysymykseen ihan niin kuin itse parhaaksi näkee omalla suullaan eikä toimittajan suuhun laittamilla sanoilla oli sitten vaikka kuinka sivussa aiheesta, puhujalla on vastuu sanoistaan ei tomittajalla. Kun katsot vaikka politiikan toimittaja Jari Korkin tekemää haastattelua, niin ymmärrät mitä tarkoitan, mutta hänetkin kai potkittiin pois Ylen imagoon sopimattomana puolueettomana rauhallisena asiaosaajana ilman vihervasemmistolaisen ideologian paloa. Paljon ärsyttävämpää on toimittajien päällepuhuminen ja inttäminen kuin edes se vaikka puhujan vastaus menisi aiheen ohi. Ensin kannattaisi edes kuunnella se vastaus ja kysyä sen jälkeen jatkokysymykset.

Arvi Hagelin

Kansallisvarallisuuden karkaaminen ulkomaille on eräs taustalla olevista näkymättömistä syistä kansallismielisen puolueen nousulle. Odotettavissa on osuustoimintaa säätelevän lain uudistaminen. Kansallisvarallisuutta ei tule missään tapauksessa yksityistää niin kuin edelliset hallitukset ja parlamentit ovat tehneet, vaan osuuskuntaistaa. Sellainen on kansallismielistä talouspolitiikkaa.

Juhani Kleemola

Korjataan hieman: Halla-aholle toimittajan ilmaisema kettuilu: meditoitteko, oli ala-arvoista käytöstä. Etenkin kun lähetyksen alussa osallistujille oli ilmoitettu, että toisten päälle ei saa huutaa, eikä saa huitoa ja arvon toimittajat antavat puheenvuorot tasapuolisesti.

Jokainen pystyi näkemään kupletin juonen, kun tyypillisesti toimittajat huusivat päälle ja virnuilivat ja sitten kun toimittiin ohjeistuksen mukaan, niin siitäkin piti ivata.

Linkistä löytyy Nigerian presidentinvaalien debatti. Olisi hyvä, että toimittajat ottaisivat tuosta mallia, eivätkä huutaisi kuin baboonit korkeasaaressa: https://youtu.be/GCBFzObDp3Y

Janne Rantala

Sittenhän teitä on kaksi.No ei vaan vain sinä et näytä ymmärtävän maailmanmenosta mitään.Mitä itse asiaan tulee Halla-aholle sopii paremmin älyllinen ja rauhallinen keskustelu eikä apina laumassa mesoaminen.Ei poliittisia päätöksiäkään onneksi tarvitse sekunti aikataululla tehdä

Timo Lassila

Halla-aho oli ainut joka käyttäytyi fiksusti.
Essaih veti hyvin.
Rinteen pakka petti (huom. Huulet sinisenä ei terve)
Orpon sotkut Sote asiassa vei kokoomuksen äänestäjät.
Saarikko oli kyllä hyvä ja väitän että Keskusta pärjäisi paremmin hänen allaan.
Haavisto yhtä mitään sanomaton kuin ennenkin. Iso moka tuo kirja juttu.
Lähinnä tuli mieleen päiväkodin synttärit. Halla-aho pois lukien. MTV: n toimittajilla ei pysynyt homma hanskassa.

Raimo Alha

Tapio Pajusen ymppäävä juoto turhautti sen verran, että suljin "radion", samoin Ylen vaalien toimittajajuontajat ovat selvästi asenteillaan eriarvoistaneet keskusteluosanottajat ja jättäneet samalla Paavo Väyrysenkin pois kuvioista ? vaikka Paavolla on kokemusta vaikka muille jakaa. Ajattelin Sarasvuon lailla ensin jättää tyhjän lipun, mutta jos sittenkin äänestäisi PS ja koska heillä tuntuu olevan vaikeista ajoista eniten realismia eri näkökuomasta katsottuna ja myös kauaskantoisempia vastauksia, miten tulee toimia parasta käytäntössä asetelmissa, vaikkakin kaikki ei heilläkään agree.

Markku Peltola

Voisiko näissä vaalipaneeleissa joskus keskustella aiheesta 'Taustavoimat'

- Vapaamuurarit, mitä tiedät vapaamuurareista? Oletko vapaamuurari?
Vapaamuuraritasolla 30-33 on velvollisuus auttaa vapaamuuraria pääsemään pinteestä, vaikka tämä olisi murhannut jonkun tai tehnyt valtiopetoksen tai jonkun muun vakavan rikoksen.

- lahjonta, ottaisitko lahjuksia lääkeyhtiöltä, asekauppiaalta? Oletko valmis myymään valtionyhtiöitä ulkomaisille sijoittajille vaikka ilman lahjuksia? Myöntäisitkö 'takuuksia' Italialle, Espanjalle, Portugalille? Ottaisitko vastaan palkkioviran Euroopan komissiosta?

Miksi kaikilla vanhuksilla ei ole oikeus saada lääkkeitä ja ruokaa? Miksi sotaveteraaneja ei hoideta ja auteta arjen asioissa? Miksi vielä on sotaveteraanijärjestöjä, kun niiden veteraanijärjestöjen rahat voitaisiin jakaa harvoille elossa oleville veteraaneille.
"Sivistysvaltio ei anna kansan kärsiä." Victor Hugo

Miksi tasapuolisuuden nimessä ei oteta kristittyjä pakolaisia yhtä paljon kuin muita?
Tiedättekö, mitä on poliittinen Islam ja mikä on sen päämäärä?

Totuusmedia voisi käsitellä tärkeitä mutta epämukavia aiheita.

Arto Kautiainen

Mielestäni ns. kolmen suuri on hätää kärsimässä. Silloin ollaan suu vaahdossa kun koettavat saada jotakin vielä irti itsestään. Jussi tunnetusti ei ole mediaseksikäs persoona mutta vähät väliä siitä. Joidenki postaajien kommenteista paistaa Uutispäivä Demari. ;)

Harri Hietajärvi

Ymmärrän kyllä toimittajia. He haluavat että kysymyksiin saisi vastauksia eikä kiertelevää ja kaartelevaa tyhjän jargonia. Halla-aho on erinomaisen taitava havainnoimaan ongelmia, ratkaisuja ei vain juurikaan löydy pitkästäkään monologista