Torstai 25.4.2019

Näkökulma: Li Anderssonin punavihreältä unelmalta putosi pohja

Luotu: 
11.4.2019 08:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Vasemmistopuolueiden ja vihreiden kannatus on laskenut viimeisissä gallupmittauksissa.
|

Ylen viimeisen puoluekannatusmittauksen tulos ennen sunnuntain eduskuntavaaleja on monella tavoin huomionarvoinen.

Ensinnäkin nyt muuttui lihaksi se, että perussuomalaisilla on pienenpieni mahdollisuus nousta Suomen suurimmaksi puolueeksi. Sillä on nousutrendi alla ja etäisyys pitkään johtoa pitäneeseen sdp:hen on tässä mittauksessa enää 2,7 prosenttiyksikköä.

LUE MYÖS: Ylen gallup: Perussuomalaiset kiri kokoomuksen ohi toiseksi – ”Täysin auki”

Kannatuslukemat ovat 16,3 prosenttia ja 19,0 prosenttia perussuomalaiset ensin mainittuna. Petteri Orpon kokoomus on hyytynyt 15,9 prosenttiin ja sillä on hätä kädessä, koska se näyttää pudonneen kärkikisasta ja kakkospaikkakin on ainakin toistaiseksi mennyttä.

Demarit on ajautunut pahaan laskutrendiin. Vielä marraskuussa 2018 puolue ylsi Ylen gallupissa 22,7 prosenttiin, eli siitä se on tullut alas jo 3,7 prosenttiyksikköä.

Merkit ovat olleet samat myös Alma Median ja Helsingin Sanomien mittauksissa. Esimerkiksi Alma Median mittauksessa ero sdp:n ja perussuomalaisten ero oli kuitenkin vielä yli kuusi prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten mahdollisuudesta yltää ykköseksi muistuttivat eilen Talouselämälle tutkijat Karina Jutila e2:sta ja Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta.

Viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtaja, politiikan tilastonikkari Jukka Manninen muistutti heti tänä aamuna Twitterissä, että sdp:n gallupkierre ei ole vielä keskustan kevään 2015 kaltainen.

Keskusta putosi tuolloin lopulta 5,6 prosenttiyksikköä edellisestä joulukuusta vaalipäivään. Jos demarit putoaisi siis vielä kaksi prosenttiyksikköä, sen kohtalo olisi sama tosin sillä erotuksella, että noin 17 prosentilla ei taitaisi irrota suoraa hallituksenmuodostajan paikkaa.

Yhdeltä unelmalta näyttää aamun gallupin perusteella pudonneen viimeistään nyt lopullisesti pohja.

Punavihreiden piirissä – ja siellä erityisesti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson – on elätelty ajatusta hallituksesta, jonka ydin on sdp, vihreät ja vasemmistoliitto. Kokoomus ei ole esimerkiksi niihin laskelmiin istunut.

”Meidän lähtökohta on se, että punavihreän hallitustyön ydin muodostuu demareista, vihreistä ja meidän välisestä yhteistyöstä”, Andersson on sanonut.

Punavihreän kolmikon kannatus putosi päivän gallupissa yhteensä 3,0 prosenttiyksikköä edellisestä kaikkien oltua alamäessä. Paikkoja näille kolmelle siunaantuisi Ylen ennusteessa enää 87. Sille pohjalle ei hallitusta muodosteta edes rkp:n avulla.

Voisikin käydä niin, että juuri vasemmistoliitto kellahtaisi ulos. Tilalle tulisi toinen suurista porvaripuolueista, kokoomus tai keskusta, jolloin kolmen tain neljän puolueen hallituksen enemmistöstä eduskunnassa tulisi kohtuullisen tukeva.

Vaikka Jussi Halla-ahon perussuomalaiset nousisi ykköseksi ja Halla-aho pääsisi ensimmäisenä tunnustelemaan hallituspohjaa, olisivat potentiaaliset kaverit vähissä. Varsin mahdollinen epäonnistuminen tunnusteluissa johtaisi siihen, että toiseksi tullut kokoaisi hallituksen. Lue lisää: Perussuomalaiset kelpaa hallituskumppaniksi vain 13 prosentille ehdokkaista – Katso minkä puolueiden kanssa kannattamasi puolue haluaa hallitukseen

LUE MYÖS:

Tutkijat: Sdp voi vielä horjahtaa ja perussuomalaiset nousta kärkeen

”Tulossa 2000-luvun vilkkaimmat eduskuntavaalit” – Ennakkoäänestys päättyi, Helsingissä näkyy piikki

Kysely: Suomalaisilta tyrmäys Antti Rinteen ja Petteri Orpon sinipunalle – ”Halutaan joko porvarihallitus tai punavihreät”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Lohdutan itseäni tällä uutisella.

Persujen eduskuntaryhmästä tulee kiinnostava. Toivottavasti meno on rauhallisempaa kuin Jky puoluekokouksessa.
Yksi asia tuli selväksi: Suomalaiset päättävät itse ilmasto-ja elämisentyylistään eivätkä tarvitse politbyroa eikä ruotsalaista koululikkaa ohjastamaan.

Raija Lempiäinen

Asenteesi kuvastaa vanhaa äijä junttiutta jossa vastuunkanto jää muille ja me sen kun rehvastellaan! Kukaan eikä mikään puolue tai edustaja ole päättänyt puolestasi mitä syöt tai juot , eikä aio sitä päättääkkään, valinta on jokaisen oma. Ilmastonmuutoksen kieltäminen on samaa kuin laittaisi päänsä pensaaseen, susi löytää kumminkin.
Omatunto ja vastuullisuus tulevaisuudesta ohjaa yksilöä, Halla-Aho välttelee tosiasioita ja suurentelee toisten puolueiden tahotilaa ,kalastelee kannatusta halventavin keinoin. Suomi voi olla tiennäyttäjä. meillä on myös teknologiaa ,jopa vientiin, jolla Kiinan ja Intian kaltaisetkin maat voivat ottaa osaa ilmastonmuutoksen torjuntaan. EI myöskään ole, eikä tule mitään bolitpyroa ohjastamaan. Lasten ja tulevaisuuden eteen kannattaa satsata.

Tapio Lehtimäki

Onnistuit sitten vääntämään ilmastohysterian sukupuolikysymykseksi. Mitähän ämmäjunttiutta on motkottaa ilmastomuutoksen kieltämisestä, kun ei sitä kukaan kiellä? Sen syistä ja torjunnasta voikin sitten olla montaa mieltä.

Kerropa millaisia ihmeteknologioita Suomella on tarjota tiennäyttäjänä? Kuuluuko kenties kestävän kulutuksen alv siihen työkalupakkiin? Entä lihavero?

Sovitaanko, että te maailmanparantajat kaivatte omaa kuvettanne, jos siltä tuntuu, mutta pidätte käpälänne irti veronmaksajien taskuista.

Hiilidioksidintuottajien promillejengiin kuuluva Suomi ei ansaitse joutua sellaiseen kurimukseen, johon SDP meidät tahtoisi syyttä suotta syöstä.

Vesa Huhtanen
Vastaus kommenttiin #21

Varsin hyvin tunnen, kun olen tätä politiikkaa seurannut sieltä Maalaisliiton tupailloista lähtien. Sen jälkeen olen ollut perustamassa paria Kansallisseuraa ja tehnyt politiikoille vaalikampanjoita alkaen Tuure Junnilasta. Et sinäkään taida ihan eilisen teeren tyttö olla. Antti Rinne on Demareille huono kortti, jonka varaan ei kannata liikaa laskea.

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #18

Taas samaa Persupropagandaa, EI SDP syökse meitä mihinkään kurimukseen! Hyvinvointivaltiossa kaikki kaivavat kuvettaan yhteisesti päätettävien asioiden hoitamiseksi, teen sen mielelläni! Ämmäjunttinakaan en hyväksy vääristelyä ja turhaa pelottelua ja varsinkaan en niillä ratsastamista!

Mikko Toivonen

Energiapolitiikkahan onkin tosiasiallisesti vaalien suurin ja tärkein kysymys. Ei ainoastaan ilmaston vaan myös yleisen taloudellisen kehityksen vuoksi.
Siksi minäkin olen usein ja monisanaisesti kirjoittanut miten rationaalia energiapolitiikkaa pitäisi yhteiseksi hyväksi aloittaa tekemään ja kirjoittamani eroaa aika paljon minkä tahansa puolueen energiapolitiikasta, jos puoluieella ylipäätänsä mitään viitteellisestikään rationaalia energiapolitiikkaa olisi. Persuilla on, mutyta huolimatta ehkä parhaasta yleisymmärryksestä heilläkin roikkuu liikaa kepua eli turpeen ja metsän kaupallista energian käyttöä paletissa eikä vielä riittävän selvää näkemystä mitä olisi esimerkiksi metaanien, LNG suursataman ja LNG jakeluasemien sekä lakisääteisen biokaasun tuottovelvollisuuden lantatiloilla säätämisessä ja liikennekäyttöön nopeutetuilla valtion toimilla ottamiseksi. Suunta on kuitenkin puolueiden rationaalein. Tarvittaisiin vain ihan oikeaa globaalia energiaymmärrysträ niin puolueella olis lähtökohtaisesti käyttökelpoinen energiapolitiikkaa, mitä taas yhdelläkään muulla puolueella ei ole vaan kaikilla on joko ideologinen tai lobattu energiamaailma missä etuja jaellaan kaikille muille paitsi kansakuinnalle.

Markku Huusko

Jos kommentoija minua tarkoittaa, kirjoitan näkökulmassani näin: Petteri Orpon kokoomus on hyytynyt 15,9 prosenttiin ja sillä on hätä kädessä, koska se näyttää pudonneen kärkikisasta ja kakkospaikkakin on ainakin toistaiseksi mennyttä.

Ari Mikkola

SDP ja Vihreät sekä keskusta ja kokoomus muodostaa hallituksen.
Vaikeat ajat vaatii reilun enemmistöhallituksen ja nykyisentyylisillä kannatuksella vaihtoehtoja ei montaa. Pienpuolueita ei taida kannattaa ottaa ja ps ei voi monen puolueen kompromissihallitukseen lähteä.

Timo Virtanen

Saattaisi olla ihan hyvä hallituspohja. Muttei se toteudu. Olisi katastrofi Rinteelle ja demareille. Heiltä loppuisi happi hallituksessa. Jos Orpo ja Sipilä siellä istuisivat, olisi Rinne statistin osassa. Kokoomuksen ei kannata lähteä hallitukseen, joka olisi valmis (Rinne ja Sipilä) rakentelemaan uusia hallintohimmeleitä . Siis lisäämään byrokratiaa ja uuden lisäverotustason kansalaisten rankaisemiseksi. Kyllä nyt on parasta vaan Rinteen ja Halla-ahon näyttää kyntensä ja vastata yhdessä vaalililupauksistaan. Jos puolueitten gallupkannatus toteutuu myös vaaleissa.

Juha-pekka Naukkarinen

Vasemisto ja Anderson "unohtavat" puheissaan mainita mistä ja keneltä nämä miljardit ovat pois jotka laitetaan haitta maahanmuuttoon ja älyttömään ylireakoivaan ilmaston parannukseen,onneksi Suomen kansa on tämän alkanut ymmärtämään ja huomaamaan,että sanomatta jätetyt totuudet ovat totuuden vastaisia asioita!