Maanantai 17.6.2019

Antti Rinteen ”töihin ja äkkiä” -heitto hämmästytti muut puolueet – ”Romuttaa koko järjestelmän”

Luotu: 
12.4.2019 09:39
Päivitetty: 
12.4.2019 10:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Kielikoulutus ja töihin”, Antti Rinne tokaisi kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista, joita ei voida palauttaa kotimaahansa.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne yllätti Yleisradion torstain vaalitentissä muut puoluejohtajat ehdottamalla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden laittamista töihin ja äkkiä. Ehdotus romuttaisi turvapaikkajärjestelmän uskottavuuden, muut puheenjohtajat katsoivat lähes yksimielisesti.

Rinteeltä kysyttiin tentissä, mitä tehdä nuorille miehille, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta joita ei voida palauttaa lähtömaahansa.

”Töihin ja äkkiä. Kielikoulutus ja töihin”, Rinne sanoi.

”Kielikoulutus ja töihin”, hän painotti vielä.

Ensimmäisenä älähti perussuomalaisten Jussi Halla-aho.

”Eli voidaan kiertää tällä tavalla meidän työlupajärjestelmää”, Halla-aho kommentoi Rinteen lausuntoa.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah jatkoi Rinteen opastamista.

”On käsittämätöntä, jos turvapaikan hakemisesta tulee mahdollisuus tulla Suomen työmarkkinoille. Emme me näin voi sekoittaa järjestelmiä keskenään, Antti hyvä”, hän sanoi.

Myös Petteri Orpo (kok) ja Juha Sipilä (kesk) ilmoittivat olevansa Halla-ahon ja Essayahin kanssa samaa mieltä.

”Jos on kielteinen päätös niin on kielteinen päätös. Jos me sen jälkeen annamme työlupia niin se romuttaa koko järjestelmän, vie sen uskottavuuden”, Orpo sanoi.

”Todella romuttaa”, Essayah antoi sivustatukea.

Myös toimitusministeristön pääministeri Sipilä painotti, että kielteisen päätöksen saaneet täytyy palauttaa, eikä heille voida antaa työlupaa. Hän kuitenkin kannatti kielikoulutusta ja totesi, että ”pitää järjestää olot, että he ovat valmiita palautettaviksi”.

Antti Rinne korosti olevansa Sipilän kanssa samaa mieltä siitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet täytyy pyrkiä palauttamaan.

Vain Li Andersson (vas) toi esiin tukensa Rinteen ehdotukselle. Hänen mukaansa ”näin toimittiin [vuoteen] 2015 asti, eikä se romuttanut meidän järjestelmää”. Andersson viittasi ilmeisesti tilapäisiin oleskelulupiin tai niin sanottuun humanitaarisen suojelun oleskelulupaan, joiden käyttämisestä Suomi luopui vuosina 2015 ja 2016.

Turvapaikanhakijoilla on Suomen lainsäädännön mukaan oikeus työskennellä Suomessa, jos heillä on voimassa oleva matkustusasiakirja ja kun he ovat olleet maassa kolme kuukautta. Turvapaikanhakijan oleskelu ja työnteko Suomessa muuttuu laittomaksi, kun hän saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Kokoomus jatkaa arvostelua

Erityisesti kokoomus on jatkanut Rinteen linjan hämmästelyä sosiaalisessa mediassa tentin jälkeen.

”Näinkö todella Antti Rinne kannustaisi hakeutumaan turvan hakijana Suomeen myös niitä, jotka eivät pakene vainoa ja lähtisi siitä, että heidät koulutetaan ja työllistetään valtion toimin”, toimitusministeristön sisäministeri Kai Mykkänen kysyy Twitterissä.

”Aiemmin turvapaikkaa hakenut voi hakea Suomeen työperäistä lupaa, jos työllistyy ehdot täyttävään työhön ja paperit kunnossa. Se on eri asia kuin että kurssitamme ja järjestämme töihin, jos on ensin tullut turvapaikanhakijana perusteetta eikä lähde”, hän jatkaa.

Rinteen neuvonantaja  Dimitri Qvintus korostaa Mykkäselle, että Rinne vastasi kysymykseen ihmisistä, joiden palautus ei onnistu.

”Kysymys kuului, mitä tehdään, jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ihmistä ei voida palauttaa. Ehkä et kuullut kysymystä”, Qvintus toteaa.

”Kuuntelin kyllä näin yllättävän vastauksen pariinkin kertaan. Suomen järjestelmässä lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaminen tarkoittaa että samalla on tehty käännytyspäätös eli ei ole pakolaissopimuksen tarkoittamaa palautuskieltoa eli kotimaata ei pidetä liian vaarallisena”, Mykkänen vastaa.

Myös toimitusministeristön oikeusministeri Antti Häkkänen ottaa asiaan kantaa.

”SDP vaatinut neljän vuoden ajan löysempää maahanmuuttopolitiikkaa ja kritisoinut tehtyjä kiristyksiä. Nyt Rinne esitti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille työperusteisia oleskelulupaa. Romuttaisi koko järjestelmän uskottavuutta entisestään”, Häkkänen tviittaa.

 

 

LUE MYÖS:

3 ministeriä kielsi tv:ssä tienneensä kohutusta sote-raportista – Yksi oli saattamassa alulle

Antti Rinne torjui jo perussuomalaiset – Halla-aho: Kaksi ristiriitaista viestiä

Tutkija: Perussuomalaisten rakettinousu mittaushistorian kovimpia – ”Win-win-tilanne”

Data-analyysi: Jussi Halla-ahon tviitti synnytti raivon – 16-vuotias Atte Ahokas ampaisi ilmastotähdeksi

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Rinteeltä eilen turvapaikkasirkuksen suurimpia huulia,
toissailtana Rinne oli huolissaan Afrikan pelastamisesta,
pari iltaa sitten Nato-sammakko pomppasi Rinteen suusta,
ensimmäisessä tentissä oli "oma partituuri" unohtunut ja
sekoili tahtipuikon kanssa oman virren ukko-nooaksi !
Mistä näitä juristeja oikein tulee pelastamaan Suomea ?

Jorma Nordlin

Rinne on SDP:lle iso katastrofi vaalikeskusteluissa. Oli aivan pihalla viimeisessä vaalikeskustelussa ja toimittajat joutuivat kokoajan ohjaamaan häntä asiaan. Esiintyminen näytti humoristiselta, kun eksähti kokoajan aiheesta ihan muualle. Rinnettä tuurannut Marin olisi ollut todennäköisesti parempi.

Jukka Laine

On kyllä vaikea keksiä mitään parempaakaan ihmiselle jota ei voida karkoittaa lähtömaahansa.

Minulla on kyllä vakaviin rikoksiin jyrkempi suhtautumismentaliteetti kuin yhdelläkään persulla. Raiskaajille 14 vrk aikaa poistua maasta, oli suomalainen tai ei. Jos ei tottele, saatetaan rajalle ja annetaan sata metria etumatkaa.

Turvapaikan saamatta jääminen ei ole rikos.

Harri Hietajärvi

Niin kuka tässä nyt tekee itsestään pellen? Kysymys oli kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista, joita ei voi palauttaa. Ei kaikista kielteisen turvapaikkapäätöksen saajista.

Tosin aika absurdi tilanne. Onko tuollainen edes mahdollista? Miten voi saada kielteisen turvapaikkapäätöksen, jos ei voida palauttaa lähtömaahan? Eikö sellaisen pitäisi saada turvapaikka? Höh! Ja paljonko tuollaisia henkilöitä edes on vuosittain? Viisi? Viisikymmentä?

Erkki Malinen

Tänä aamuna maikkarilla Antti sai aikaa selventää mitä tarkoitti, on parempi että nämä joita ei voi palauttaa tekevät jotain leipänsä ja kortteerinsa eteen, eikä norkoile pelkästään kauppakeskuksissa. Se on tietenkin toinen juttu miksi niitä ei voi palauttaa, mutta Jussikin sanoi eihän niitä voi mereenkään hukuttaa.

Jari Siili

Orpo pääsi hyvin iskemään sivustalta.
Taka-asemassa sote-sekoilun ajan ja nyt
vapaa tulitus hyvästä tuliasemasta.

Rinne sekoilee ja Sipilä piilottelee.

En kuitenkaan Stadilaisena usko tähän Orpon taktiikkaan;
Pelkään että Orpon jäljiltä Helsingin puistoalueille jää
kerjuupoikien korkuiset kannot.

Enkä mielelläni antaisi Suomea PS.lle...
Lupaavat liikaa kaikille...

Petri Rissanen

Persut ja kokoomus elämöivät eilisestä Rinteen lausunnosta, missä hän totesi että jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä EI VOIDA (toistaiseksi) palauttaa, niin hänet pitäisi laittaa kielikoulutukseen ja töihin.

Kokoomus vaati kaksi vuotta sitten turvapaikkaa HAKENEILLE sekä kielikoulutusta että työtä ilman palkkaa. Kummasti se unohtuu näin kaksi päivää ilman vaaleja.

"Kokoomus haluaa sitoa turvapaikan saaneiden henkilöiden toimeentulotuen kotoutusohjelmaan ja laittaa turvapaikanhakijat palkattomaan työkokeiluun.

Kielikoulutukseen osallistumisen tulee olla jokaisen turvapaikkaa hakevan velvoite jo vastaanottokeskuksesta alkaen.

Kielikoulutuksen suorittaminen tulee mahdollistaa osittain työssä oppimalla

Mikäli henkilö ei suostuisi työkokeiluun tai muihin kotouttamistoimenpiteisiin kuten kielikoulutukseen, kokoomus haluaisi leikata turvapaikan saaneen henkilön toimeentulotukea.

– On hyvin tärkeää, että kaikki, jotka jäävät pysyvästi Suomeen kotoutuvat ja integroituvat suomalaisen järjestelmään."

https://www.iltalehti.fi/pakolaiskriisi/a/2016012220997201

Teppo Oikari

Terve Matti, ainakin oirekuvaus Antin nykyisestä statuksesta täsmää hyvin. Tässä pieni lainaus eräästä terveysaviisista;

"Aivokurkiaisen puuttumiseen voi liittyä myös tarkkaavuuden häiriöitä ja sosiaalista kypsymättömyyttä sekä puutteita kognitiivisissa taidoissa, kuten abstraktissa ajattelussa ja ongelmanratkaisussa."

En sitten tiedä, onko näitä oireita ollut ennenkin operaatiota, minusta kyllä vaikuttaa oman muistikuvani kautta että olisi ollutkin.

Omaa tekstiäni olen jäävi arvioimaan, tehköön sen muut. Siksi toisekseen, en ole ehdolla ongelmanratkaisijaksi, vaan varaan itselleni roolin olla osa ongelmaa. Yhteiskunta kun on kaiken summa.

Taito Tamminen

En ole ikinä SDP:tä äänestänyt enkä tule koskaan äänestämäänkään mutta kaikkia television vaaliväittelyjä seuranneena täytyy todeta että Antti Rinne on ollut lausuntoineen ja aivan käsittämättömine ehdotuksineen ollut kävelevä katastrofi SDP:n kannatukselle. Jo ajatuskin siitä mitä vahinkoa Rinne saisi pääministerinä aikaan Suomelle ja suomalaisille kauhistuttaa.

Juha Wiskari

Ollaan saatu uusi rahayksikkö 1 demari = 100 tunaria. Ensipainos jotain 1-3 miljardin luokkaa. Ne, jotka karkotusta odottaessaan eivät suostu maailmankieli suomea opiskelemaan joutunevat pääministeriehdokas Rinteen ideoimiin synntystalkoisiin.
9 kk menee rikki hyvin tällä toimeenpanovauhdilla.
Kun olisi viikko vielä aikaa vaaleihin, ja kaikki mediat haastattelisivat vain Rinnettä, niin persut saisivat 50 paikkaa ja kokoomus ja kepu eivät menettäisi yhtään.