Maanantai 17.6.2019

HS:n paljastamat virkamiesten viestit herättävät ”raskauttavan” epäilyksen – Sdp vaatii Sipilältä ja Orpolta selitystä ennen vaaleja

Luotu: 
12.4.2019 12:05
Päivitetty: 
12.4.2019 12:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Maakunta- ja soteuudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg ei kiistä HS:n paljastamien sähköpostiviestien aitoutta, mutta toteaa, että ”tietoja ei pimitetty missään vaiheessa prosessia”.
|

Sote-uudistuksen taloudellisten vaikutusten väitetty pimittäminen on selvitettävä perinpohjaisesti, vaatii sdp:n kansanedustaja, Kuntaliiton puheenjohtaja Sirpa Paatero. Mahdollinen tietojen pimitys kuohuttaa laajalti oppositiopoliitikkoja.

Sirpa Paatero kirjoittaa blogissaan valtiovarainministeriön virkamiesten viesteistä, jotka Helsingin Sanomat paljasti uutisessaan. Lehden näkemissä sähköpostiviesteissä virkamiehistö pohtii, onko olemassa ”riski, että joku eduskunnassa huomaa” hallituksen eduskunnalle antamaan sote-vastineeseen jääneen puutteen. Vastineesta puuttui maininta mahdollisista 210 miljoonan euron lisämenoista, joista virkamiehet olivat tulleet tietoisiksi. Tietoa ei lisätty vastineeseen.

”Sekä pääministeri Sipilän että valtiovarainministeri Orpon on kerrottava ennen sunnuntain eduskuntavaaleja, ovatko he tienneet tiedon pimittämisestä, vai ovatko valtiovarainministeriön virkamiehet toimineet ministerien selän takana”, Paatero kirjoittaa.

”On vaikea uskoa, että virkamiehet olisivat päättäneet taloudellisen tiedon salaamisesta itsenäisesti, kun koko uudistusta on leimannut Sipilän hallituksen ennennäkemätön poliittinen ohjaus”, Paatero väittää.

Paatero pitää ”äärimmäisen raskauttavana” sitä, että eduskunnalta olisi pimitetty sote-uudistuksen tosiasiallisia taloudellisia vaikutuksia.

”HS:n uutinen eduskunnan tietoisesta harhaanjohtamisesta yhdistettynä loppuraportin paljastamaan poliittiseen ohjaukseen sekä yksityisten terveysyritysten vaikuttamisyrityksiin vaarantavat vakavalla tavalla eduskunnan, hallituksen ja virkakunnan välistä luottamusta.”

HS:n mukaan sähköpostiviestien vastaanottajana oli valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri, sote-valmistelija Päivi Nerg. Hän ei kiistä sähköpostiviestien aitoutta, mutta kiistää sekä sosiaalisessa mediassa että Helsingin Sanomissa, että tietoa olisi pimitetty.

”Tämä tieto [210 miljoonaa euroa] ei ollut millään tavalla relevantti, koska sosiaali- ja terveysvaliokunta ei meiltä siitä kysynyt. Meiltä kysyttiin kasvupalvelulainsäädännöstä. Myöhemmin, kun tätä nimenomaista asiaa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa suullisesti kysyttiin, se myös kerrottiin”, Nerg selittää tiedon säästelyä.

Hän kirjoittaa Twitterissä, että ”tietoja ei pimitetty missään vaiheessa prosessia”. Nergin mukaan asiasta kerrottiin eduskunnan niin sanotussa sote-valiokunnassa 6. maaliskuuta. Helsingin Sanomien jutun mukaan ministeriön virkamiehet kuitenkin tiesivät puuttuvasta summasta jo helmikuun lopussa.

”[Tieto] oli annetussa muistiossa kerrottuna prosenttiasiana, jonka sisällä 210 [miljoonan euron summa]”, Nerg kirjoittaa Twitterissä.

Nerg tuo Twitterissä myös esiin, että oikeuskansleri hänen tietonsa mukaan alkaa tutkia tapausta, josta on jo tehty kantelu. Tähän käsittelyyn Nerg on tyytyväinen.

 

Virkamiesten sähköpostit nähnyt Turun yliopiston julkisoikeuden professori Janne Salminen sanoo Helsingin Sanomille, että eduskunnan tietojensaantioikeus on laaja, eikä siltä saa piilottaa yksityiskohtiakaan.

Oppositiopoliitikoista myös muun muassa vihreiden puheenjohtajan Pekka Haavisto pitää pimitysväitteitä vakavina.

”Sote-soppa vain sakenee. Jos eduskunnalta on tietoisesti pimitetty kustannuksia, tilanne on vakava ja vaatii selvityksen. Lainsäätäjällä oltava kaikki tieto päätöksiä tehtäessä”, Haavisto toteaa Twitterissä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Virkamieskuntaa on johtanut ja toiminut poliittisen ohjauksen toteuttajana Päivi Nerg.
Kun seuraava hallitus alkaa soteuudistukse asiapohjalta niin myös vanhan, valmistelun johtotehtävissä olleiden virkavastuisten on siirryttävä sivuun, tai erotettava.
Edellinen sotesotku masoi kansakunnalle paljo sekä rahaa että väärinkäytettyjä resursseja. Siitä on sekä poliitikkojen, että heitä "auttaneiden" virkamiesten saatava tarpeelline huuti ja ojennus vastaisen opiksi. Erityisesti Sipilä ja Orpo ova tuosta väärästä toiminnasta suuresti vastuussa. Olisi jopa parempi, ettei kumpaistakaan valittaisi edes eduskuntaan

Seppo Simonen

Luotan täysin Päivi Nergiin siinä vasta eshimerkillinen virkanainen täydessä osaavassa ja älykkäässä persoonassa. Hän on näyttänyt erinomasiset kykynsä viedä monia asioita rehellisesti ja virkavastuulla eteenpäin.
Hänet pitää ehdottomasti palkita sopivalla mitalilla ensi itsenäisyyspäivänä.