Sunnuntai 16.6.2019

Pidättelikö ministeriö tietoja sote-miljoonista eduskunnalta? Oikeuskansleri tutkii

Luotu: 
12.4.2019 14:43
Päivitetty: 
12.4.2019 15:19
  • Kuva: Tomi Vuokola / Alma Media
    Kuva
    Arkistokuvassa oikeuskansleri Tuomas Pöysti.
|

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti alkaa selvittää, pidättikö valtiovarainministeriö tarpeettomasti tietoja sote-uudistuksen kustannuksista eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalta.

Helsingin Sanomat kertoo perjantaina, että valtiovarainministeriön virkamiehet huomasivat sote-laskelmissa satojen miljoonien eurojen puutteita rahoituslaskelmissa, kun he selvittivät sosiaali- ja terveysvaliokunnan pyytämiä muita tarkennuksia. Havaittu 210 miljoonan euron puute koski maatalouden lomitusjärjestelmän sekä maahanmuuttajien kotoutusjärjestelmän rahoitusta.

”Onko riski, että joku eduskunnassa huomaa tuon puutteen ja koko vastineen uskottavuus kärsii?” eräs virkamies kirjoitti sähköpostiviestissään HS:n mukaan.

”Asiaa käsitellään oikeuskanslerinvirastossa tavanomaisena valtioneuvoston ministeriön toimintaan liittyvänä laillisuusvalvonta-asiana. Sen mukaisesti tullaaan hankkimaan tarvittava selvitys valtiovarainministeriöltä sekä tehdään muut asian tutkimukseksi tarvittavat toimet”, Pöysti viestittää Uudelle Suomelle.

Oikeuskanslerin tutkinnasta kertoi ensimmäisenä Yle Uutiset.

LISÄÄ AIHEESTA:

HS:n paljastamat virkamiesten viestit herättävät ”raskauttavan” epäilyksen – Sdp vaatii Sipilältä ja Orpolta selitystä ennen vaaleja

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Todella hyvä, että tutkii. Jos tiedot paikkansa pitävät, että Nerg on saanut sähköpostit, eikä ole ruvennut asianmukaisiin toimenpiteisiin, jossa eduskunta olisi saanut tiedot, niin se on paha juttu ja Nerg tekee ratkaisunsa virkavastuulla.

Seppo Simonen

Höpö ja höpö sanoo Juha Sipilä kummallisesti media yrittää löytää maalittamista punavasemiston kaatamasta erinomaisesta soteja maakuntalain seuranta prosessista.
Luin juuri IS- sta että muunmuassa vanhushoiva kulut kasvavat 5,4 miljardista 7,9 miljardiin.

Pasi Käyhkö

Mitä faktoja minun nimimerkillä Seppo Simoselle minun on esitettävä? Ei yhtään mitään?
Mutta, katsoin juuri uutisia YLE:n kanavalta ja miksi Sipilä ei antanut aiheesta kommenttia toimittajalle, vaan poistui paikalta hyvin nopeasti?

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #17

Sanottaisiinko Sosialidemokraattien laskeva gallup kannatus uhkaavasti hupenee katsotaan nyt jos Jussi Halla-aho on se joka kyselykirjeitä lähettelee.
Sanotaan että kun äänestää vaikka taktisesti Jussia niin torjuu sosialismin airut.

Mikko Toivonen

On vaan hyvä, että oikein tutkitaan ja totuus selvitetään syyttömien eduksi.
Analyyttinen yleisö tietenkin havaitsi koko viime 4 vuoden ajan, että keskitettyjä sekä kep että nykykokoomsjohdon ideolidiaa ja jäsetenvälistä etua ajettiin kuin käärmettä tykillä posliinipulloon.
Ihan objekjtiivisesti julkista tietoa käsitellen ja sulattaen koko menneessä sotessa haisi se lanta itsensä ja pahemmin kuin Valkeakosken 60 luvun sulfiittisellutehtaat, nykyisin nimeltä biotehtaat!
Ei ihme että sellaista puoluejohtajaa joka ei luule kansalaisten olevan beppo aasin "panoksia", arvostetaan seuraavissa vaaleissakin

Mikko Toivonen

Tuon korjaan kun kiippari kirjoitti muuta kuin itse kirjoitin:

".......Analyyttinen yleisö tietenkin havaitsi koko viime 4 vuoden ajan, että keskitettyä sekä kepu että nyky kokoomus johdon ideologiaa ja jäsenten välistä etua ajettiin kuin käärmettä tykillä posliini pulloon.
Ihan objektiivisesti......

Seppo Simonen

Punavihervasemmistovapavuorelaisten vastuuttoman sabotoinin tulos oli efrinomaisen sote ja maakuntalain kiville meno.
Siis edelleen hoitojonoissa kuollaan, lääkäriin ei pääse ajoissa, eriarvoisesti köyhässä kunnassa kuolet hoidon puutteeseen varakkaassa hodetataan terveeksi. Vanhukset huutokaupataan halvimman huudon tarjoajille 295 kuntaa huseeraa omin voimin nyky sotea.
Kaikki olisi ollut toisin jos sote ja maakuntalaki olisi toiminnassa meille veronmaksajille olis jo alkanut 3 miljardin säästöt alkaneet hallinnon modernisoinnin ja digitalisaation myötä.

Seppo Simonen

Aivan oikein Pasi en puolustele näitäkään kuntia, olisi suuren hallinnon uudistuksen ja modernisoinnin paikka sekä tehdä tilaa digitalisaatiolle.
Hyvän lähtökohdan olisi antanut uusi sote ja 18 itsenäistä hallintoaluetta.

Harri Hietajärvi

Toivottavasti tämä vedätys tutkitaan kunnolla. Sipilä ja Orpo yrittävät varmaan kaikin keinoin vaieta tällaiset asiat kuoliaaksi. Totuus on, että tämä asia on fakta ja tapahtunut, eikä mikään epäselvä lipsahdus tai väärinkäsitys jossain lausunnossa.

Kysymys kuuluukin: mitä kaikkea muuta on pimitetetty, jota me emme vielä tiedä. Tämäkin tapaus tuli julki, kun hallitus jäi kiinni valehtelusta.

Tiina Ison

Oikeuskanslerin vastuulla on ennakoivasti turvata perustuslain- ja kv-ihmisoikeuslakien (kuten Eurpeoan Convention of Human Rights) lakiesityksissä, niiden säätämisjärjestyksestä riippummatta, myös hallituksen poikkeustilassa, jolloin julkinen valta on siirretty toimitushallitukselle, johtuen luottamuspulasta hallitukseen ja lakiesityksiä valmistelleisiin virkamiehiin eli ministeriöihin.

Valtionvarainministeriön virkamiehet yhdessä OIkeuskanlseri Pöystin kanssa ovat tietoisia Taloushallinnasta, Data Analytiikasta, digitalisaatiosta ja tietojohtamisesta. Perustuslakivaliokunnan lausunnot 22-02-2019 (sekä 2018, 2017 ja 2015) sote-järjestämisestä todistaa, että Suomen valtio ja julkinen hallinto on ylläpitänyt tahallisesti ja tuottamuksellisesti kestävää julkisen hallinnon palvelujen laittomuuden tilaa mahdollistaakseen nimenomaan laaja-alaista, monitahoista, monialaista ja valvomatonta "päätöksentekoprosesseja" eli "ohjaten" myös rikollisiin taloustoimintamalleihin kustannustehokkuuden saavuttamiseksi.

Perustuslakivaliokunnan viitteet "asiakkuushallintaan", "itsemääräämisoikeuteen", "yksityisyydensuojaan" ja "tietoturvaan" ovat ECHR (European Convention of Human Rights) vastaisia toimintamalleja, joissa Suomen hallitus on vuodesta 2010- saattanut Suomen kansalaiset ja Suomessa asuvat "Kolmansien Tahojen Arkaluontoisten Tietojen Toissijaiseen ja Rinnakkaiseen käyttöön" (ks saman niminen laki STM Laki 7/2017 ja Sote-järjestämislaki 2015 Stubb). Tämä tarkoittaa, että Suomessa on makrotasolla rinnakkaisia taloushallinta ekosysteemejä, joita englanniksi kutsuttaisiin "double accounting", mikä on laaja-alaista talousrikollisuutta. Valtioneuvosto ja Valtiovarainministeriö ovat ylläpitäneet kahta "ekosysteemi taloushallintaa ja -näkymää"; 1) Sote-Kela vakuuttaja taloushallinta ekosysteemi optimoiden kustannustehokkuutta ja perustuen integroituun eHallintoon, jossa sAsiakirjat ja data ovat ns. "junk data and data chains". Toteuma on oikeudellisesti riskienhallintaa siten, että asiakkaalla (kansalaisilla, Suomessa asuvilla) ei olisi näyttöä saatettavaksi tuomioistuimeen asiakirjojen väärennöksistä, kuten haamuhoitajat, haamukirjaukset selittäen mm. huomattavat, epätavanomaiset vanhusten massakuolemat; 2) laadukkaat ja autenttiset sote-tiedot asiakkaista ovat arvokasta, kaupallistettavaa tavaraa, mikä saatettu Valtion datakeskusten "omistukseksi" (ks. Kela-THL data louhinta järjestäytyminen) ja laadukkaat, arkaluontoiset tiedot Valtiovarainministeriö yhdessä Valtioneuvoston kanssa on saattanut ja saattaa sopimuksellisesti ELY-tahoille toissijaiseen käyttöön. Sopimukselliset toimeksiannot on saatettu "kauppasalaisuuden suojaan" ja toimintamallit, joita kohdennetaan asiakkuuksiin on saatettu "IPR-suojaan" perustellen toimintaa "kilpailukykynä ja innovaationa". Suomen Ministerit sekä Suomen ylimmän hallinnon virkamiehet (kuten Nergi, Hetemäki, Pöysti) ovat hyvin tietoisia myös kytköksestä, jossa mm virkamiehet voivat "ostaa osakkeita" kehitys-, tutkimus- ja innovaatioyhtiöistä saattaen myös osakeomistuksia piiloon "hallintarekisteriin", mikä ollut myös Stubbin (nykyisen Euroopan Kv-Pankki EIB johtoryhmään kuuluva) muutoin erinomiasia saavutuksia.

Olen toimittanut valvoille tahoille riittävän kattavat tiedot vuosina 2011-19 ja olen valmis saattamaan vastuussa olleet tekijät rikosoikeudelliseen seuraumukseen, mikä on Suomen valtion ulkopuolista.

Korruption taso ei luo edellytyksiä "sisäisille tutkinnnoille tai omavalvonannalle".

Tiina Ison, tietojohtamisen asiantuntija

Sopimuksellisista algoritmeista tilaaja-tuottaja-toimittaja mallissa, mikä on sama asia kuin nimeke "Integroitu Konserni eHallinto ja eProsessit".