Maanantai 20.5.2019

Ekonomisti tylytti tv:ssä: ”Tosi vastuutonta lupailla vaaleissa rahaa sinne tänne – sitä ei ole”

Luotu: 
12.4.2019 17:27
  • Kuva: Alma Media arkisto / Merja Ojala
    Kuva
    Arkistokuvassa Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.
|

”Minusta on kyllä tosi vastuutonta lupailla sinne tänne hyvää ja lisää rahaa, koska sitä ei ole.”

Näin tylyttää Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtaja, ekonomisti Aki Kangasharju puolueiden vaalipuheita Kauppalehden ja MTV:n Markkinaraadissa. Kangasharjun mukaan Suomen olisi edelleen kurottava umpeen kymmenen miljardin euron kestävyysvaje.

”Kyllä tämä keskustelu on ollut 180 astetta toisessa suunnassa. On luvattu hyvää eläkeläisille, lapsiperheille, maaseudun ihmisille, jotka menettävät asuntonsa arvoa, ja joka paikkaan. Tietenkin ne ovat kaikki tärkeitä asioita, mutta todellisuus on se, että meillä on yhä tämä kestävyysvaje”, Kangasharju sanoo.

Kestävyysvajeen umpeen kurominen tarkoittaa, että velkaantumisen pysäyttämisen lisäksi, julkinen talous olisi käännettävä vielä ylijäämäiseksi. Näin Suomi varautuisi tulevien vuosikymmenten ikääntymiseen.

Kangasharju arvioi, että vaalien alla runsaasti keskusteltu työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin ei takaa, että lisäsäästöiltä tai veronkorotuksilta vältyttäisiin.

”Vaikka saisimme työllisyysasteen 75 prosenttiin, tarvitsisimme kaksi miljardia euroa lisäsäästöjä ja sitten sen soten, kolme miljardia, eli joka tapauksessa viisi miljardia”, Kangasharju kuvaa Markkinaraadissa julkisen talouden haastetta.

”Kun nämä summat ovat niin isoja sinne säästö- tai veronkorotuspuolelle, niin minusta on kyllä tosi vastuutonta lupailla sinne tänne hyvää ja lisää rahaa, koska sitä ei ole.”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Oikari

No mihin ihmeeseen ne kaikki nyt on kadonnut? Kangasharjun entisessäkin duunissa pesukone muutti Ruplia euroiksi runkolaakerit punahehkuisina. Ihme touhua väittää ettei muka ole kun on vara elättää puolta eurooppaakin. Hölmö väite.

Timo Virtanen

Ne oli venäläisten ruplia. Eikä niilläkään olisi herran huonetta rakennettu, vaikka olisit/olisimme kaikki varastaneet. Toivottavasti sentään jäi niistä muutama prosentti sentään Suomeen ! 3.000 miljoonan euron menonlisäysten esittäminen on kyllä edesvastuutonta. Ei siinä keskituloiselle palkansaajalle jäisi enää käteen juuri mitään. Sossun luukulla ruuhka kasvaisi.

Rajala Juha

Miten on mahdollista kääntää julkinen talous ylijäämäiseksi?. Öljyä meillä ei ole, malmeja on kaikenlaisia mutta ne on jonkun kaivettava esiin. Toi kaivosteollisuus ei oo oikein mediaseksikästä tänäpäivänä.

Matti Loikkanen

Tarkoitatko Trumppia?

Trump ei ole saanut muuta aikaan kun laskenut roimasti veroja ja nyt talous käy kuumana VELKARAHALLA.

USAn valtiontalous tuottaa velkaa yli trijoona dollaria vuodessaa. Muistin virkistämiseksi, triljoona on niin suuri luku, että siihen tarvitaan 12 nollaa.

Mutta ei hätää, USAn presidentii osaa kaiken paremmin kuin hänen kanraalinsa ja muut avustajat ja hänellä on korkein IQ kuin kenelläkään hänen edeltäjistään. Amen.

Juha-pekka Naukkarinen

Julkisenpuolen palkkio virkoja pitäisi pystyä vähentämään tuntuvasti ja suuntaamaan voimavaroja tuottavaan työhön,haitta maahanmuutto syö verovaroja yli 3 miljardia joka vuosi,eikä koskaan tule tuottamaan muuta,kuin rikollisuutta ja eri puraa kanta suomalaisten kanssa!

Rami Ovaskainen

"Vaikka saisimme työllisyysasteen 75 prosenttiin, tarvitsisimme kaksi miljardia euroa lisäsäästöjä ja sitten sen soten, kolme miljardia, eli joka tapauksessa viisi miljardia”, Kangasharju kuvaa Markkinaraadissa julkisen talouden haastetta."

No eihän tuosta ole pitkäkään aika, kun soten pokkanaan sanottiin säästävän ainakin sen kolme miljardia. Luvut ihan vähän heittelevät..

Jukka Mattsson

Juuri näiden ankeuttajien ja jättimäisten yritysbonuksien saajien samankaltaiset lausunnot, joita olemme kuulleet tasaisin väliajoin koko historiamme ajan, ovat olleet omiaan nostamaan Perussuomalaisten suosiota.

Kiitos siitä!

PS: verotetaan kerrankin heiltä jotka ovat syntyneet kultalusikka suussa.

Veli-Jussi Jalkanen

Meillä olisi eräs suuri resurssi saada PALJON liikkumavaraa talouteen.
Se on vähentää n. 30 mrd:n jättimäistä hoiva/sairaanhoitolaskua tehokkaalla kansallisella ennaltaehkäisyllä eli tehokkaalla todellisella terveydenhoidolla.
Käytössämme olisi kymmeniä halpoja tai ilmaisia keinoja jolla voisimme parantaa terveysympäristöämme.
Tämä kannattaisi aloitta heti ja tehokkaasti, eikä pakosta ja vastahankaisesti.
Parempi kansanterveys nostaisi myös työssäkäyvien tuottavuutta paremman elinvoiman ja vähempien sairaslomien kautta.
Tässä pelissä voitettavaa olisi jopa miljardeja.
Valitettavasti meille on luotu myyttitodellisuus on nykyinen sairastumisen määrä on väistämätön ja ainut keino on sairaanhoito. Tämä on roskaa.
Olen tehnyt yhtiöihini terveysohjelman, jolla sairaslomia on saatu kutistettua reilusti alle puoleen. Olen suunnitellut myös alueellisen sekä kansallisen ennaltaehkäisyohjelman.
Keinoja on monia, mutta päättäjiltä puuttuu ymmärrystä, näkemystä ja erityisesti poliittista rohkeutta.
Vastassa on voimakas sairaanhoitoteollisuus, joka ei hevin liikevaihdostaan luovu vaan käyttää kovia panoksia ja monella rintamalla estääkseen tehokkaan ennaltaehkäisyn.

Matti Mustonen

Asiallinen muistutus todellisesta tilanteesta.
Täällä käydystä keskustelusta huomaa ettei totuus pärjää uskolle ja kaunalle.
Tosin julkisuudessa ei näy minkäänlaisia laskelmia tilanteesta - kirjoittajaakin unohtaa että muutama luku saattaisi tehdä puheesta uskottavampaa. Mediaa kiinnostaa enemmän raflaavat puheet kuin faktat.

Kurt Sainio

Maahanmuutto rahat eivät voi loppua.
Näin on päätetty.
Kantasuomalaisilta voidaan vielä leikata ja paljon.
Onhan äääääässdeeeepeeeeellä edelleen toi vanha konsti - nostetaan rikkaiden verotusta.
Eli kaikkien yli 2000€/kk:saa tienaavien progressiota tiukemmalle.
- kyllä siellä on varaa - Antti Rinne