Tiistai 25.6.2019

Antti Rinteen ”töihin ja äkkiä” –heitto hämmästyttää edelleen: ”Paikkaaminen se vasta meni metsään”

Luotu: 
13.4.2019 09:50
Päivitetty: 
13.4.2019 10:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Antti Rinteen lausunto kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden työnteosta kuohuttaa.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri ja eduskuntavaaliehdokas Asmo Maanselkä hämmästelee edelleen sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen lausuntoa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden työnteosta.

Rinne sanoi ensin Ylen vaalitentissä torstaina, että ”töihin ja äkkiä”. Perjantaina hän tarkensi Helsingin Sanomille, että lähtökohtana on, että kielteisen päätöksen saanut palautetaan.

”Mutta valtaosa heistä asuu vastaanottokeskuksissa silloin kun eivät ole maan alle paenneet. Minusta olisi oikein, kohtuullista ja myös turvallista, että nämä ihmiset osallistuisivat jollakin positiivisella tavalla meidän yhteiskunnassamme. Esimerkiksi kunnissa on tällä hetkellä paljon työtä, jota kukaan ei tee. Sitä työtä voisi tehdä, kunnes he sitten lähtevät pois. Se ei olisi palkkatyötä, vaan vastiketta ylläpidosta”, Rinne totesi.

Lue lisää: Rinne selventää HS:lle ”töihin ja äkkiä” -heittoaan: ”Työtä voisi tehdä, kunnes sitten lähdetään pois”

Maanselkä ihmettelee, mikä työ kunnissa on sellaista, jota kukaan ei tee.

”Kunnissa on toki paljon tekemätöntä työtä, mutta varmasti kaikki työ vaatii jonkinlaista osaamista ja kielitaitoa. Ryhtyykö Suomi siis kouluttamaan kieltä ja antamaan osaamista kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, jotta ne voivat työtä tehdä”, Maanselkä kysyy Puheenvuoron blogissaan.

Toinen kysymys on hänen mukaansa se, mitä kunta-alan ay-liike on Rinteen avauksesta mieltä.

”Kunta-alalle laitetaan 10 000 irakilaista nuorta miestä tekemään kuntatöitä ilman kunnon palkkaa? Koulutusta ja töihin, mutta tekemään työtä ilman kunnon palkkaa? Tuskin suomalainen matalapalkkainen työvoima pystyy kilpailemaan edullisuudessa näiden ”ylläpidokseen” töitä tekevien kanssa. Se johtaisi kaksiin työmarkkinoihin, mikä ei liene ay-liikkeen tavoite”, Maanselkä kommentoi.

”Rinteen alkuperäinen lausunto oli huonosti harkittu, mutta paikkaaminen se vasta meni metsään kuin Rinteen bussi siinä meemi- videossa”, hän jatkaa.

Rinteen lausuntoihin tarttui lauantaina myös toimitusministeristön sisäministeri Kai Mykkänen (kok), joka linjaa Twitterissä, että työllistämistoimet järkevä kohdistaa niille, jotka oleskeluluvan saavat. 

”Pakkotyö ei toimi ja palkkatyön jatkaminen lainvoimaisen palautuspäätöksen jälkeen kannustaisi viivyttämään paluuta.” (Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puuttui Rinteen kommenttiin jo torstain vaalitentissä. 

”On käsittämätöntä, jos turvapaikan hakemisesta tulee mahdollisuus tulla Suomen työmarkkinoille. Emme me näin voi sekoittaa järjestelmiä keskenään, Antti hyvä”, hän sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan totesi, että Rinteen esittämällä tavalla kierrettäisiin Suomen työlupajärjestelmää. 

Myös Petteri Orpo (kok) ja Juha Sipilä (kesk) ilmoittivat olevansa Halla-ahon ja Essayahin kanssa samaa mieltä.

Vain Li Andersson (vas) toi esiin tukensa Rinteen ehdotukselle. Hänen mukaansa ”näin toimittiin [vuoteen] 2015 asti, eikä se romuttanut meidän järjestelmää”. 

Turvapaikanhakijoilla on Suomen lainsäädännön mukaan oikeus työskennellä Suomessa, jos heillä on voimassa oleva matkustusasiakirja ja kun he ovat olleet maassa kolme kuukautta. Turvapaikanhakijan oleskelu ja työnteko Suomessa muuttuu laittomaksi, kun hän saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Lue myös:Antti Rinteen ”töihin ja äkkiä” -heitto hämmästytti muut puolueet – ”Romuttaa koko järjestelmän”

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Kyllä se tyhmyys on näitten päässä jotka Anttia mollaa, sitä tekemätöntä työtä on joka kunnassa mitä nämä kielteisen päätöksen on saanu eikä voi palauttaa voi tehdä. Ensinnäkään niitä ei ole kymmeniä tuhansia, eikä niitä tarvii kunnanjohtajaks laittaa, on risusavottaa roskien keräämistä sun muuta eikä kielitaito ole ongelma.

Jukka Mattsson

Ettekö ymmärrä tuota:

"Li Andersson (vas) toi esiin tukensa Rinteen ehdotukselle. Hänen mukaansa ”näin toimittiin [vuoteen] 2015 asti, eikä se romuttanut meidän järjestelmää”.

Toisinsanoen tämä mitä Rinne kertoi, sopi aiemmin kaikille puolueille paitsi Persuille.

Kaikki puolueet paitsi Persut tätä nimenomaista toiminta tapaa myös puolustelivat.

Nyt se ei sitten sovi muille kuin vassareille. Merkillistä? Ota näistä arkadianmäen vatipäistä mitään selvää ellei tämä ollut Rinteen juoni. Nyt kyseinen vastikkeellisuus on mahdotonta.

Hannu Mononen

Uutiset tyyliin "Antti Rinteen heitto hämmästyttää" palauttavat mieleen hänen työkyvystään käydyn keskustelun ennen Rinteen paluuta sairauslomalta.

"Onko Suomi edes Nato-kelpoinen", "hylkäävän oleskelulupapäätöksen saaneet heti töihin" jne. eivät kerro ainakaan valtiomiestason arvostelukyvystä.

Ari Ylivarvi

Kysymys kuului "mitä tehdä niiden maahanmuuttajien kohdalla joita ei voi paluttaa"?.Rinne vastasi että laitetaan töihin. Porvarit tyrmäsi ajatuksen.Halla-aho sanoi että eristetään heidät.Porvarit tyrmäsivät myös sen.Kukaan näistä tyrmääjistä eli Kepu,kokoomus ruotsalaiset ,kristilliset eivät uskaltaneet sanoa omaa kantaansa.Eli porvari rintama löysivät toisensa ja vanha kunnon hajoita ja hallitse ajatustapa elää vahvana edelleen.

Erkki Malinen

Ennen pysty varusmiehiä käyttämään risusavotassa, korvauksena isäntien maastojen käytöstä. Nyt jos esitetään että laittomasti maahantulleet joutuis jotain tekemään, ruokansa ja kortteerinsa eteen niin oikeisto hyökkää vasemmiston kimppuun ei näin voi tehdä. Onko se ympyrä sulkeutui oikeistosta on tullutkin kommunisteja.

Jarmo Henttonen

Ei muuta kuin kokoamisleiri pystyyn laittomille, sieltä pääsee pois yhteensuuntaan, Irak on ilmoittanut ottavansa vastaan vapaaehtoisesti tulevat, melkopian alkaisi vapaaehtoisia olemaan, turhaan hölistään jostain keskitysleiristä ja uuniluukkujen kolinasta, ne ovat lapsellisia ulostuloja.

Marita Suo

Miten saadaan kielteisen turvapaikan saaneet saadaan töihin, ennen palautusta? Mistä motivaatio, kun työnteko velvoitetta ei ole aiemmin ollut. Ei saatujen etujen heikennystä he ole kokeneet vs. aktiivimalli kantasuomalaiset. Aivan naurettava ajatus, politiikkojen herätä vasta vaalien alla. Älkää pelkästään luvatko, vaan tehkää päätöksiä!

Jarkko Palmgren

Jännää on nähdä , mitenkä Rinteen sammakko- generaattori on toiminut? Jos vaaleja olisikin siirretty viikolla eteenpin ,ja tällä Suomen äärimmäisen hitaasti lämpeävälle kansalle olisi kunnolla valjennut nämä Rinteen sammakot, jopa ennen ennakkoäänien antamista, niin kannatus olisi romahtanut selkästi 2. tai 3. sijalle.

Ruotsissahan voi perua ennakkoäänet. -En tiedä pitäisikö sieltä yleensäkään missään ,mitään oppia ottaa, mutta Rinteen se olisi tiputtanut.

Rinnehän on eräänlainen vitsien -Tonava. Bussikuski-vitsistä pyörii ainakin 3-4 eri versiota ja taidanpa koota ne omalle FB-sivulleni. Paras on se missä räppäävät somalit! Hauskojahan ovat kaikki. Lisäksi kulkee 3-4 eri lompakko -vitsiä... paras,on kun vieras käsi tulee takataskusta ottamaan lompsan, ja teksti: Meillä taitaa olla yhteinen lompakko!

Rinteen NATO -säätäminen uutisoitiin Kiinassa asti. Lienee myös Donald Trump olevan tietoinen suurlähetystönsälehdistö tiedotteiden kautta , että Rinne on haukkunut Trumpin. -Olisiko kannattanut olla hiljaa? - Siinäpä mahd. tulevalle pääministerille ukopoliitiset lätötelineet!

Kuitenkin kaikille yllä kirjoittaneille ja Uuden Suomen kommentoijille ja lukijoille mukavaa vaalipäivää. Toivotaan , että Suomi pysyy valtiona suomen kansalaisia varten.

-Tietyt tahot haluavat Suomen ja suomalaisuuden sekä elämänmuotomme häivyttää sekä tehdä " kansanvaihdon" enemmän tai vähemmän hitaasti pitkän ajan verotus-, työstävierotus - sekä idologisen ajattelunsa projektina.