Maanantai 17.6.2019

Kysely: 14 % ei vielä tiedä, mitä puoluetta äänestää – ”Taisi tulla ilmastovaalit, muttei ihan siinä merkityksessä kuin moni alun perin toivoi”

Luotu: 
13.4.2019 12:42
Päivitetty: 
13.4.2019 12:48
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Åbo Akademin yhteiskuntatieteen tutkimuslaitoksen nettipaneelin mukaan noin 14 prosentti huomenna sunnuntaina äänestämään aikovista ei vielä tiedä, minkä puolueen ehdokasta äänestäisi. Paneeliin vastasi 1 737 ihmistä ja se toteutettiin tämän viikon tiistaista perjantaihin. 

”Epävarmuus on suurta”, valtiotieteen professori Kimmo Grönlund kommentoi Twitterissä. 

Emeritusprofessori Göran Djupsund puolestaan viittaa Ylen torstaiseen gallupiin.

”Tärkein havainto tulevan hallituksen kannalta: sdp:n kaula kokoomukseen vielä, jo äänestäneiden ja varmaan äänestävien keskuudessa, yhä 2,6 yksikköä. Tilanne vielä auki, mutta hieman kallelleen suuntaan Rinne”, hän arvioi.

Lue myös: Ylen gallup: Perussuomalaiset kiri kokoomuksen ohi toiseksi – ”Täysin auki”

Djupsund arvioi ruotsalaiselle Aftonbladetille, että kaksi asiaa on muodostumassa tämän kertaisten eduskuntavaalien kantaviksi teemoiksi. Toinen on Oulun seksuaalirikokset.

”Mielipidemittausten mukaan perussuomalaiset saivat apua siitä”, hän sanoo.

Toinen tekijä on Djupsundin mukaan ilmastonmuutos.

”Puolueet ovat kilpailleet siitä, kuka onnistuu lanseeraamaan itsensä ympäristöystävälliseksi ja erilaisia toimia on listattu. ”

Ilmastonmuutoksen nouseminen vaaliteemaksi on osaltaan kasvattanut perussuomalaisten kannatusta useiden arvioiden mukaan. 

”Taisi tulla ilmastovaalit, muttei ihan siinä merkityksessä kuin moni ehkä alun perin toivoi. Koko puoluekenttä ja äänestäjäkunta ei kääntynytkään kunnianhimoisen ilmastopolitiikan kannalle vaan aatteen palo on nostattanut vastaiskun”, Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkija Jenni Karimäki kommentoi Twitterissä.

Samaan asiaan ovat kiinnittäneet huomiota arvostetut Financial Times ja The New York Times. 

Financial Timesin mukaan ilmastonmuutoksen vastaisten toimien vastustaminen on tarjonnut perussuomalaisille uuden tavan erottautua muista puolueista. 

”Suomen populistit keräävät suosiota ympäristövastaisuudella”, lehti kirjoittaa. 

The New York Times puolestaan arvioi, että ”ilmastohysteriasta” puhumisesta on tullut perussuomalaisille uusi ”lyömäase” maahanmuuton rinnalle.

Göran Djupsundin mukaan Suomessa käydään nyt ensimmäistä kertaa Ruotsin mallin mukaiset blokkivaalit. Hän arvioi, ettei sdp ole valmis hallitukseen kokoomuksen kanssa eikä kokoomuskaan sdp:n kanssa.

”Se tarkoittaa sitä, että muiden puolueiden pitää päättää liittoutumisesta jommankumman kanssa”, hän toteaa.

Lue lisää: 

Kysely: Suomalaisilta tyrmäys Antti Rinteen ja Petteri Orpon sinipunalle – ”Halutaan joko porvarihallitus tai punavihreät”

Rinteen ja Orpon väittely kuumeni: ”Sä olet Petteri nyt väärässä” – ”Panin sen silppuriin saman tien”

Sdp lähtisi hallitukseen 3 puolueen kanssa – Rinne ehdottaa uutta ”usean päivän sessiota” hallitusneuvotteluihin

Antti Rinne torjui jo perussuomalaiset – Halla-aho: Kaksi ristiriitaista viestiä

Petteri Orpo löi talousluvut tiskiin ja avautui sdp:stä: ”Uutta velkaa tulossa 12mrd€ – ilman yhtäkään vaalilupausta”

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Toivottavasti tulee energiavaalit, joissa Suomen energiapolitiikkaan ja palettiin palautetaan rationaali järki ja samalla paras ja nopein ilmastovaste.
Sihhen ei päästä koskaan julistelemalla milloin mitäkin kielletyksi milloin mihinkin aikaan. Ei tuulivoimarahastuksella ja koko muun tuotannon häiriköinnillä teknisesti ja taloudellisesti. Ei hokemalla biovoimaa ymmärtämättä alkuunkaan todellisuutta biovoimasta ja sen energiakäytön merkittävästi suuremmasta haitallisuudesta kivihiileenkin verrattuna

Siihen päästään tuottamalla maassa omassa maassa tuotettua sähköä ja kaukoilämpöä niin että siitä on koko ajan vientiylijäämä eikä' alijäämä kuten nykyisin ja siten että se takaa suhdanneriippuvuuden jatkuvuuden ja nopeat liikkeet.
Tarvitsemme erittäin nopeita ratkaisuja ydinvoiman lisöäämiseksi sekä sähköntuotanno, että myös taajamakelpoisen kaukolämmön tuotannon tarpeisiin. Vain siten saamme lähes päästötöntä voimaa aikaiseksi ja maamme sähköylijäämänsä vuoksi kiinnostaa myös tuotannollisten laitosten sijoituspaikkana-
On tietysti selvää että hallituksien on ihan pakko rakentaa LNG valtamerikelpoinen terminaali EteläSuomen stamaan kun ilman LNG ei voida toteuttaa tarvittavaa raskaan ja kevyen liikenteen päästövähennystarvetta mutta se voidaan toteuttaa yhdessä LNG, CNG ja Biokaasutuotanto lainsäädännön avulla.
Kaikki kepun, punavihreiden ja osin metsäporvareiden energia ajatukset ovat puhdasta eturyhmäajattelua ja hetken rahassa mittaamista.
Vastuullisesta valtakunnallisesta energiapolitiikasta ei ole tietoakaan. Tällä hetkellä maan surkeaa energiapolitiikkaa on johtanut viimeiset 4 vuotta kepulien Tiilikainen.
Paletti on ajateltava täysin uusiksi ja se alkaa siitä että kaikelta energialta poistetaan eduskunnan määräyksellä kaiki tuki, kaikissa muodoissa ja investointitukia jo saaneet kompensoidaan riittävästi tuoettuun tuotantoon sijoittamastaan omasta rahasta. Riittävästi tarkoittaa siis mahdollisimman vähän, koska ollaan oltu kalassa ilman lupia.
Kivihiilikin on syytä säilyttää paletissa muutamalla hyvin hoidetulla suurvoimalalla, sillä mikään ei ole helpompaa ja halvempaa energiaa varastoida esimerkiksi pitkän kriisin varalle kuin kivihiili, mikä oikein hoidetuissa suurissa voimaloissa päästää lopulta vähemmän kuin vanhat dieselromut maanteillä käyttiv'tpä sitten aitofossiilista tai keinobiologista "palmuöljydieseliä" tai muutaman rekan polttoaineeseen riittävä kinkkuöljy koko maasta kerättynä

Antti Kettunen

En usko sanaakaan. Jos demarit ja kokkarit saisivat kahdestaan yli 50% paikoista, ei asiassa olisi mitään epäselvää. Nyt kun eivät saa ollaan ongelmissa. Näillä näytöillä pelkään että luvassa on sixpäk-kakkonen joka ei pysty tekemään mitään hyödyllistä koska eihän niitä persuja nyt ainakaan hallitukseen voi ottaa. Koska arvot.

Pasi Käyhkö

Taitaa kyseinen tutkimus taasen olla ns. 0-tutkimus.
Luin vanhaa, aivan viime vaalien alla olevaa Hesaria. Siinä oli juttua, missä mainittiin, että ihmisistä n. 10-20% ei vielä vaalipäivän aamulla ole päättäneet puoluetta eikä henkilöä ketä aikovat äänestää.
Nyt on keksitty oikein tarkka %-luku.

Topi Rantakivi

Olen jo aikoja sitten sanonut, ettei tule olemaan mitään ilmastovaaleja ja sellainen vouhotus ilmastonmuutoksesta, mikä on ollut tietääkseni 6-8 kuukautta yhtä mittaa ja saanut ihmisillä mitan täyteen.

Realismia pitää olla näissä ilmastomuutoksesta, mutta kuu taivaalta-haaveilu on saanut kansan äänestämään jotain muuta, keillä pysyy realismi kunnossa.