Maanantai 17.6.2019

Petteri Orpo: Kokoomus voi neuvotella hallituksesta myös Jussi Halla-ahon kanssa

Luotu: 
14.4.2019 23:52
Päivitetty: 
14.4.2019 00:13
  • Kuva: Markku Huusko / Uusi Suomi
    Kuva
    ”Minusta vaalitulosta pitää kunnioittaa ja Suomessa pitää pystyä keskustelemaan kaikkien kanssa. Sitten on ihan eri asia, pystytäänkö ohjelmakysymyksissä löytämään yhteinen sävel”, Petteri Orpo sanoo.
|

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo katsoo, että puolue on saamassa ”pienen vaalivoiton”, vaikka kannatusprosentti on laskemassa. Uudellamaalla Liike Nytin Harry Harkimo saattoi ratkaista tappion kokoomukselle tärkeässä vaalipiirissä.

Uuden Suomen haastattelussa Orpo korostaa, että kokoomus on valmis neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä oli tunnustelijana sitten Antti Rinne (sd) tai Jussi Halla-aho (ps).

Vaali-iltana Orpo on tyytyväinen siihen, että puolue on kiinni yhdessä lisäpaikassa, vaikka alkuvuosi oli sille haastava.

”Kuten täällä voi huomata, väki on helpottunut siitä, että kun lähdimme aikamoiselta takamatkalta gallupien valossa ja oli vaikea alkuvuosi poliittisesti. Siitä kun on punnerrettu siihen, että ollaan saamassa lisäpaikka, pieni vaalivoitto, niin täällä tunnelmasta vaistoaa sen, että olemme tyytyväisiä”, Orpo toteaa kokoomuksen vaalivalvojaisissa Helsingissä.

Kokoomukselle tärkeissä vaalipiireissä Helsingissä puolue on pitämässä kuusi paikkaansa ja Uudellamaalla menettämässä yhden [päivitys haastattelun jälkeen: kokoomus on pitämässä 9 paikkaansa Uudellamaalla]. Miltä tilanne vaikuttaa?

”Nämä ovat niitä, mitkä pitää katsoa loppuun saakka. Se että Helsingissä pidettäisiin paikat on äärettömän tärkeää. Uusimaa on koko ajan ollut tiedossa, että se on hemmetin haastava. Siellä on muun muassa yksi edustaja tulossa ryhmästä muut. Meillä on ollut haaste Uudenmaan kanssa. Jos pystymme pitämään asemat, olen todella tyytyväinen, jos menetetään yksi, niin tulos on pelätty.”

Tarkoittaako siis suoraan sanoen sitä, että Harkimo on vienyt ääniä kokoomukselta?

”Asioita voi yksinkertaistaa. Katsotaan miten pieneksi ero jää, mutta voi olla, että ne olivat ne ratkaisevat äänet Uudellamaalla.”

Kokoomuksen kohdalla on puhuttu ”luonnollisesta kannatuksesta” eli 18 prosentin tasosta. Minkä takia kannatuslukema osuu 16-17 prosentin välille?

”Ei kai siinä tarvitse katsoa kuin tulostaululle niin näkee, että maa ei ole entisellään. Puoluekenttä on hajaantunut, kannatus on hajaantunut useammalle keskisuurelle puolueelle. Yksikään ei pääse edes 18 prosenttiin. Suomi on poliittisesti erilaisessa asennossa. Se vaikuttaa samoin meihin kuin muihin.”

Miten tällaisesta tilanteesta voi lähteä rakentamaan hallitusta?

”Se on erittäin vaikeaa, koska kenelläkään ei ole vahvaa selkeää mandaattia kuten Juha Sipilällä oli viime vaaleissa. Ja kun hallitus täytyy koota useammasta puolueesta, tulee haastavat neuvottelut. Ohjelmakysymykset ratkaisevat.”

Näyttää todella tiukalta. Sdp ja perussuomalaiset voivat kumpikin saada 40 paikkaa. Onko kokoomus valmis neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä, oli hallitustunnustelija sitten Antti Rinne (sd) tai Jussi Halla-aho (ps)?

”Minusta vaalitulosta pitää kunnioittaa ja Suomessa pitää pystyä keskustelemaan kaikkien kanssa. Sitten on ihan eri asia, pystytäänkö ohjelmakysymyksissä löytämään yhteinen sävel. Ei ole helppoa.”

”Kun tulos on näin hajanainen, niin minusta kaikkien velvollisuus on pyrkiä löytämään yhteistä säveltä. Sitten ohjelma ratkaisee.”

Miten tyytyväinen olet omaan tulokseesi ja Varsinais-Suomen tulokseen?

”Tämä on tärkeää, että meillä on neljä paikkaa tulossa. Paikallinen gallup ennusti, että meiltä olisi ollut lähdössä yksi paikka. Henkilökohtainen äänimäärä [yli 10 000]  on samaa tasoa kuin kaksissa edellisissä vaaleissa. Olen ihan tyytyväinen tuohon.”

LUE MYÖS:

Antti Rinne julistautui voittajaksi: ”Me ollaan ykköspuolue”

Oliko Antti Rinteen ilo ennenaikaista? Tämä tilanne on vielä auki Uudellamaalla

SEURAA VAALITULOKSEN VALMISTUMISTA:

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Mikään ei muutu. Kuka sanoi että hallitusnevotteluista tulee vaikeat?
Rinteen yritys torpataan sitten Halla-aho "luovuttaa" oman vuoronsa Orpolle ja maahan saadaan porvarihallitus. Kok.+Ps+Kesk. ja kun Ps haluaa Kd:n mukaan niin muut haluaa Rkp:n.

Näin voidaan myös sote kaivaa naftaliinista ja Vapavuori saa pitkän nenän. Ja oikeistovoimat voivat jatkaa suomen myyntiä eniten tarjoovalle (vai miten se lause menikään että "äänestä suomi takaisin") ja jatkaa järetöntä velkaantumista.

Pertti Ikonen

Ylen vaalistudiota kun katsoin, niin kertaakaan eivät esittäneet hallitusvaihtoehdoksi PS+KOK+KESK. Tuolla saadaan jo 108 äänen ylivoima oppositioon nähden. Siis halutessaan em. puolueet voivat torpata SDP:n hallituksen kasauksen jos vaan niin haluavat.

Mikko Toivonen

Sitä vaihtoehtoa mikä olisikin ihan käyttökelpoinen muuten ei mainittu, koska Orpon arvot eivät käy yksiin merkittävästi älykkäämmän Halla-ahon kanssa. Kuten eivät myöskään kotimaisen bepon, Rinteen kanssa
Tuo vaihtoehto on siis Orpon toimesta suljettu pois.. Eikä sen puoleen eivät ne yhdellä lentomatkalla sopineen kepu pelurillekaan joka valitsi vanhaan kepu tapaan loikkarit.

Raimo Alha

Kun puolueet voivat etukäteen ilmoitella, kenen kanssa ne eivät mene hallitukseen, pitäisi kansanäänestykseen lisätä kysymys - mikä on se puolue, jota ei haluta hallitukseen. Sillä tää +tulos kokoomukselle on selvä indikaattori sille, ketä sitä lobbaavat - ei kansalaiset, vaan yritykset, yritysjärjestöt, finanssimaailma (pankit, SP) ja sijoittajat eli rahalla ruokkivat ja myös lääkäriliitto, sekä kapitalistiset-uusliberalistiset voimat. Jos kokoomus menee hallitukseen niin eriarvoistus jatkuu ja hallitus sekoaa ennen aikojaan...paskanjauhanta jatkuu.

Seppo Simonen

Kuitenkin Keskustalla on 31 kansanedustajaa joten aivan hyvin voi tulla uusi hallitus PS-KOK-KESK-KD ja kun RKP palaa juurilleen sekin vielä tässä, oikein luuvitonen yhteensä 123 edustajaa, ettäs oksat pois punavihervassarit.

Erkki Malinen

Täällähän vois käydä niinkuin Virossa että suurin puolue sivuutetaan, mutta lähteekö Halla Jussi näitten ketkujen Orpon ja Sipilän mukaan. Jussi on suoraselkäinen kaveri toisinko Soini, on Antinkin muutettava suhtautumistaan Halla Jussiin, oli se äänimäärä niin vakuuttava.

Antti Ollikainen

Kepu voisi hyvinkin lähtee Sdp:n kanssa hallitukseen. Siellä se voisi samalla korjata tekemiään virheitä ja palauttaa kannatustaan. Siksi uskon vahvasti että punamultaa pukkaa. Jos Kepu toimii viisaasti niin se yrittää tätä mahdollisuutta.

Pentti Westerholm

Rinne on jälleen kerran puheillaan ajanut itsensä nurkkaan.PerusS eivät hänen mukaansa sovi samaan hallituksen.Mikäli näin kävisi niin Rinne kääntää takkinsa niin että vuoret irtoilee.Olisi loistava avaus äänestäjien pettämiseen.

Vesa Kaitera

Markus Vuorivirta kirjoitti: "Voidaan ennustaa, että nimenomaan hallitukseen päästäkseen, kokoomus suostuu vaikka mihin myönnytyksiin..."

Enpä oikein usko tuota. Erityisesti veropolitiikan osalta Kokoomuksen joustovara ei ole kaksinen. Mutta suurten SoTe- ja SoTu-ratkaisujen kohdalla SDP ja Kokoomus eivät ole kovin kaukana toisistaan. Jos veropolitiikka kaataa sinipunayrityksen, niin sitten Kokoomus neuvottelee PS:n kanssa erityisesti EU-linjasta. Jos siitä päästäisiin sopimuksen, mikä on kylläkin epätodennäköistä, niin saatamme nähdä Halla-ahon uuden hallituksen pääministerinä. PS ja Kokoomus ovat kuitenkin eräistä talouspolitiikan suuntaviivoista partemmin yhteisellä kartalla kuin SDP ja Kokoomus. Kokoomuksen, PS:n ja Keskustan yhteishallituksessa Sipilän hallituksen menestyksellinen talous-, vero- ja työllisyyspoliittinen linja jatkuisi suhteessa jouhevimmin. En henkilökohtaisesti tunne minkäänlaista myötämielisyyttä punavihreiden linjauksia kohtaan, kun taloudesta on kyse.