Torstai 25.4.2019

Kokoomuksen Vartiainen sdp:lle hallitusneuvotteluista: ”Ei tarvitse kuin rikkoa lupaukset miljardeista”

Luotu: 
15.4.2019 00:52
  • Kuva: Jenni Gästgivar
    Kuva
    Juhana Vartiainen. Arkistokuva.
|

”Pidimme pintamme. Luulen, että näillä paikkaluvuilla olemme vahva tekijä hallitusneuvotteluissa”, sanoo kokoomuksen Juhana Vartiainen, joka on uusimassa kansanedustajan paikkaansa Helsingin vaalipiirissä.

Entinen viiteryhmäsi sdp on nousemassa suurimmaksi puolueeksi. Olet kuitenkin vaalien aikana arvostellut sen talouspoliittista linjaa. Onko tästä mahdollista rakentaa yhteistyötä niiden linjausten pohjalta, joilla sdp lähti vaaleilla?

”Minä toivon ja oletan, että ne linjaukset kuitenkin sitten muuttuvat, kun on tosi kyseessä hallitusneuvotteluissa. Mehän lähdemme vain sellaiseen hallitukseen, joka jatkaa työllisyyden kasvattamista ja vahvistaa julkista taloutta. Uskon siinä puhuvani koko kokoomuksen suulla. Emme me lähde mihinkään huuhaahommiin mukaan”, Vartiainen sanoo.

”Tässähän ei muuten tarvitsisi niin kummallisia kommervenkkejä tehdä: ei tarvitsisi muuta kuin rikkoa ne lupaukset, joissa on jaettu miljardeja sinne ja tänne.”

Vartiainen korostaa, että vaikka ”julkistalous on suunnilleen tasapainossa seuraavat neljä vuotta”, julkinen talous tulisi kuitenkin kääntää ylijäämäiseksi niin kutsutun kestävyysvajeen vuoksi noin parin miljardin verran.

”Se on se, mitä valtiovarainministeriö suosittelee. Se on minusta realistinen. Miljardin säästöt ja miljardi työllisyysasteella. Siitä me väännämme. Olettaisin.”

Samalla Vartiainen tunnustaa, että hän itse jo haluaisi päästä vääntämään uuden hallitusohjelman talouslinjoista.

”Toivottavasti. Sormet syyhyävät jo.”

LUE MYÖS: Petteri Orpo: Kokoomus voi neuvotella hallituksesta myös Jussi Halla-ahon kanssa

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Mäkinen

Kokko elää omassa kullassaan mutta yritän kuitenkin. Vartiaisella on paras käsitys Suomessa miksi Ruotsi säilyttää hyvän kilpailukykynsä mikä on nykyisin valtion pärjäämisen ehdoton edellytys. Jos ei ole kilpailukykyä niin seuraus on elintason varma lasku. Vartiainen on myös nähnyt demaria miten Ruotsin ammattiliitto LO on hoitanut neuvottelut Ruotsin teollisuuden kanssa vuosikausia niin että Ruotsin teollisuus voittaa Suomen vastaavan tuottavuus ja kilpailukykymaaottelussa kirkkaasti. Voisi Rinne ja SAK ottaa oppia. Eli Vartiainen on oikea mies kansanedustajaksi.

Petri Kokko

Ruotsi sitä ja ruotsi tätä, pitääkö sieltä kaikki toimimattomatkin ideat apinoida. vartiainen voi hyvin painua takaisin sinne ruotsiin kun se kerran on joku ihanneyhteiskunta sen mielestä, hittojako tuo täällä notkuu kansalaisten verorahoja tuhlaamassa.

Irma Asikainen

Ainakin kolmiloikan hyppääjät saisivat huutia, jos Vartiainen pääsisi perään. Saattaisi olla, että muuttuisi koko systeemi. Toisaalta, olisko se huono asia, sillä ei tämä nykyinen järjestelmä ole työttömjä, vaan virkailijoita varten.

Rauno Partanen

Vieläkö joku fossiili jaksaa moista arvauskeskustermiä viljellä, kestävyysvaje. Taloustiede ja psykiatria, ne kun saisi kaikkeutta pyörittää, pyörällä päästään olisi muutkin kuin lähihampparipaikkaan salaa sauvakävelevät loikkarit.

Vasemmistolla on varsin hyviä ideoita, mistä pari miljardia - ei tunnu juuri missään, paitsi jos sattuu olemaan Vartiaisen kaltainen hyvä-/parempi-/parasosainen:

https://vasemmisto.fi/mista-rahat/