Torstai 25.4.2019

Näkökulma: Voittaja Antti Rinteen tilanne on sentään parempi kuin Jyrki Kataisella, joka hävisi

Luotu: 
15.4.2019 01:23
  • Kuva: Pasi Liesimaa
    Kuva
    Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja puolisonsa Heta Rinne-Ravolainen vaalijuhlassa.
|

Eduskuntavaalien sunnuntai-iltaisen tuloksen pohjalta vain yksi asia on uuden hallituksen kannalta varmaa: suurimman eduskuntapuolueen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne lähtee tunnustelemaan Suomeen hallitusta.

Rinteen puolueen tulos jäi 40 kansanedustajaan, kun ennen vaaleja ennusteet pyörivät 45–50 edustajan maailmassa. Hirmuisen vahvalla mandaatilla Rinne ei liikkeelle voi lähteä, kun perussuomalaiset jäivät siitä vain yhden paikan verran ja kokoomus kaksi.

Lue myös: 100 % äänistä laskettu: Sdp suurin – perussuomalaiset pääsi hyvin lähelle

Sdp on näistä kolmesta vaalien selvin voittaja, mikä vahvistaa sen asemaa jonkin verran. Sille tuli paikkoja lisää kuusi, kun perussuomalaiset ja kokoomus saivat kummatkin yhden lisää verrattuna vaaleihin 2015.

Punavihreä blokki, eli sdp lisättynä vihreillä ja vasemmistoliitolla sai yhteensä 15 paikkaa lisää. Se ei ole valtava määrä ottaen huomioon, että koko kolmikko kävi vaalit oppositiosta.

Keskustan 18 paikan romahdus kilpailee synkkyydessään vain sinisten kokonaan pois pyyhkiytymisen kanssa.

Nyt eri puolueissa laskeskellaan tiukasti, mikä pohja olisi toimintakykyinen ja antaisi eduskunnassa selvän enemmistön, eli sen taakse tulisi reilusti yli 100 paikkaa.

Tässä tarjolle muutama malli:

  1. Sdp+kok+vihr+rkp= 108 kansanedustajaa, kun Ahvenanmaan edustaja mukana. Melko niukka enemmistö, jossa kaikki olisivat vaa’ankieliasemassa. Myös rkp.
  2. Ps+kok+kesk = 108 kansanedustajaa. Melko niukka olisi enemmistö tässäkin tapauksessa ja keskusta vaalien pahimpana häviäjänä mukana. Kuinka pitkään riittäisi keskustan motivaatio?
  3. Sdp+kesk+vihr+vas+rkp = 117 kansanedustajaa, kun Ahvenanmaan edustaja mukana. Selkeä enemmistö, mutta vaalien pahin häviäjä keskusta tässäkin mukana.

Rinne esittää nyt tunnustelijana kysymykset ja muut vastaavat. Sunnuntainen lopputulos ei tehnyt Rinteen urakkaa helpoksi.

Jos jotain hyvää Rinteen tilanteessa on, niin se että hänen ei tarvitse alkaa rakentaa häviäjien hallitusta, kuten kokoomuksen Jyrki Katainen teki keväällä 2011. Silloin sekä sdp että kokoomus hävisivät paikkoja, mutta niistä tuli kuuden puolueen hallituksen runko.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE LISÄÄ:

Petteri Orpo: Kokoomus voi neuvotella hallituksesta myös Jussi Halla-ahon kanssa

Kokoomuksen Vartiainen sdp:lle hallitusneuvotteluista: ”Ei tarvitse kuin rikkoa lupaukset miljardeista”

 

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Kiiski

Demareille tarjottiin selvää ykköstä tarjottimella, mutta Rinne onnistui tyrimään kannatuksen huolimatta valtavasta julkisuudesta ja pohjattomasta vaalikassasta.

Ykkösvaihtoehdossasi Rinne joutuu syömään kaikki vaalilupauksisiensa lisämenot ja veronkorotukset papereineen päivineen. Punaviherhallituken muodostaminen on käytännössä mahdotonta.

Hallitusneuvotteluista tulee äärinmäisen vaikeat. Kepu tuskin lähtee demaritangoon tuhoamaan loppujakin omasta kannatuksestaan, Kokoomus taas voi puristaa Rinnettä kuin märkää rättiä ja v. 2011 - 2015 fiasko demareiden kanssa on vielä tuoreessa muistissa. Perussuomalaiset eivät tunnetusti sovi demareiden kanssa yhteen puolin ja toisin.

Saa nähdä, miten on Kok + Keskusta + Perussuomalaiset runkoon tehtyä ratkaisua tai sitten uudet vaalit EU- isännyyden kynnyksellä.

Nita Hillner

Minä uskon ja samalla pelkään tuota kolmatta vaihtoehtoa. Vaikka Keskusta on hävinnyt se käyttäytyy kokoaan suurempana puolueena, eli osaa käyttää valtaa ja saa muut tekemään tahtonsa mukaan (sillä on takanaan hyvin vahva organisaatio, joka ulottuu laajalle). Keskusta käyttää valtaansa ihan eri tavalla kuin jokin Stubb, joka ei ole riittävän periaatteelinen ja peluri, joka heiluu joka suuntaan.

Kenneth Ainetdin

Olen kanssasi samaa mieltä hallituspohjasta. Rinne on irti realismista, ja täynnä uhoa.

Hänen kelkkaansa ei lähde Kokoomus. Rinne haluaa verottaa ihmiset kuoliaaksi, eikä Kokoomus voi lähteä tähän leikkiin mukaan, koska se olisi poliittinen itsemurha.

Toivottavasti tuosta Kok + Persu + Kepu kombinaatiosta löytyisi edellistä hallitusta parempi vaihtoehto. Toivottavasti Kepu olisi nyt nöyrempi kuuntelemaan kansan tahtoa ja mielellään ilman Zippilää.

Seppo Simonen

Keskustapuolue otti torjuntavoiton nyt 31 kansanedustajalla kun ottaa huomioon minkä maalituksen ja demonisoinnin kohteeksi Keskusta joutui somemedian taholta. Ei ihan mennyt putkeen tuo maalitus kun takaa tuli Jussi Halla-aho kuninkaan tekijäksi.
Uuden hallituksen saa kasaan vaikeuksitta virolaisittain ohittamalla suurin puolue.

Pasi Käyhkö

Arvioini meni lähelle. Sehän oli Keskustalle 13,6%. Sinä nimimerkkiSeppo Simonen kerroit ottaneesi kuvakaappauksen kyseisestä tekstistäni, osoittaaksesi kuinka tietämätön ole. Nythän voinet sen tuoda julki.

Vai että oikein torjunta voitto. Keskusta sai turpaansa oikein kunnolla.

Tuomo Niemelä

Huusko on tähän mennessä ainut kommentaatttori, joka edes ehdottaa keskustavasemmistolaista täyskättä Sdp+kesk+vihr+vas+rkp (117).

Vähän vaikealta tuokin tuntuu, jos Keskustan pitäisi paitsi tappion kärsineenä, niin aika erilaisella arvopohjalla mennä tuohon mukaan.

Haapala naureskeli, että katsotaan onko hallitusta vielä heinäkuun alkuun mennessä kasassa... Perussuomalaisilla on kuitenkin objektiivisestikin melko hyvä odotteluasema.

Harri Hietajärvi

Uskoisin Huuskon olevan hajulla, että Rinne ainakin yrittää aluksi tuota punamultavihreää ( Sdp+kesk+vihr+vas+rkp). Riippuu paljon kepusta, lähteekö se mukaan rivipuolueeksi, vai haluaako se jäädä nuoleskelemaan haavojaan oppositioon. Demarit ei ensisijaisesti halua kokoomuksen kanssa jo siitäkin syystä, että silloin hallituksen kaksi kärkipuoluetta olisi aika tasavahvoja, ja politiikka tulisi olemaan liikaa kompromissien tekoa. Kokoomuksen taas ei kannata mennä pelkästään vihervasemmiston kanssa hallitukseen, koska se olisi lähes kaikissa asioissa alakynnessä. Kokoomus vaatii rinnalleen kepun ja/tai persut. Siinä tapauksessa demarit on ulkona ja porvarihallitusta pukkaa. Tulemme näkemään mielenkiintoisia viikkoja.

Pasi Käyhkö

Luulen, että Keskusta haluaa nyt hallitukseen. Sillä puolueen nykyinen kannatus ei lupaa hyvää muutenkaan tulevaisuudellekaan. Esillä olisi oltava hinnalla millä hyvänsä.
Kyseiselle puolueelle on käymässä kuin Ruotsin vastaavalle. Eli puolueesta tulee 6-10%:n kannatuksen ryhmä.

Kaarlo Kunnari

Tuntuu siltä ettei kukaan muista kristillistenkin olevan käytettävissä ja he sopivat hyvin kokoomuksen ja keskustan, persujen sekä RKP:n kanssa toimimaan, kunhan perhearvot ylläpidetään. Jos minä saisin päättää, niin Vihreät ja vasemmisto ei pääsisi hallitukseen,

Esko Riikonen

Ei Rinne saa hallitusta kasaan. Kepu ja kokoomus eivät lähde tukipuolueeksi vihervasemmiston hallitukseen ja Ps ei Rinteelle kelpaa.

Eli hallitus perustetaan PS-kokoomus linjalle. Talouspolitiikassa ei ole suurta kiistaa ja maahanmuuttopolitiikasta löytyy kompromissi.

Johannes Hissa

Käytännössä siis SDP:n kannalta järkevin vaihtoehto on hallitusyhteistyö PS:n ja Kokoomuksen kanssa, jolloin SDP tosin tarvitsee tuekseen Vihreitä ja Kokoomus RKP:n, jotta hallitus pysyisi pystyssä vaikka PS ei pysyisi hallituksessa loppuun asti. Käytännösä siis SDP:n kannattaa tehdä kuten 1983 eli silloin Sorsa ja Väyrynen päättivät ottaa SMP:n hallitukseen tuhoamaan kannatuksensa. Sipilä ja Orpohan pelastivat PS:t päästämällä heidät oppositioon, sillä tunnetustihan mikään ei tuhoa populistipuoluetta paremmin kuin hallitusvastuu.