Tiistai 18.6.2019

Jari Lindström: ”Siniset ja minä koimme katastrofin – ei mitään seliteltävää”

Luotu: 
15.4.2019 12:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Työministeri Jari Lindström (sin) putosi eduskunnasta sunnuntain vaaleissa.
|

Entinen työministeri ja sinisen tulevaisuuden kansanedustaja Jari Lindström kirjoittaa blogissaan sinisten vaalitappiosta. Yksikään sinisen tulevaisuuden 17 kansanedustajasta ei tullut valituksi jatkokaudelle eduskuntaan.

Lindström kertoo harkitsevansa nyt asettumista ehdolle eurovaaleihin.

”Siniset ja siinä samalla minä koimme katastrofin vaaleissa. Siinä ei ole mitään seliteltävää”, Lindström toteaa.

”En ole millään tavalla katkera. Olen helpottunut ja kiitollinen.”

Sininen tulevaisuus perustettiin syksyllä 2017 sen jälkeen, kun nykyinen sinisten puheenjohtaja Sampo Terho oli hävinnyt Jussi Halla-aholle perussuomalaisten puheenjohtajavaalissa Jyväskylän puoluekokouksessa.

Nyt siniset ehdokkaat saivat sunnuntain eduskuntavaaleissa yhteensä 29 959 ääntä. Se on vähemmän kuin mitä vaalien äänikuningas, Jussi Halla-aho yksistään sai. Halla-ahon tulos oli 30 527 ääntä.

”Minulta kysyttiin eilen ja tänään toistuvasti yksi kysymys: kaduttaako että läksit pois perussuomalaisista? Ei kaduta”, Lindström kirjoittaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Kivelä

Kaikke sitä assosioituu mielleen kun tuon tuplaministerin aivoituksia lukee...

”happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista”. sanoi Aisoposkin aikoinaan ;)

En ole katkera mutta kuitenkin Joskus tuntuu että liikaa menetin,lauloi Reijo Kallio

Oli elämän valttikortit, mulla kerran kourassain Oli avoinna kaikki portit ja ne suljin takanain , sanoitti Ahti Lampi.

Ja viimeisinpänä vaan ei vähäisinpänä :" kaduttaako että läksit pois perussuomalaisista? Ei kaduta”...

Tapio Lehtimäki

Eniten ihmetyttää se, että lopputulos ihmetyttää ketään. Sinisen loikkauksen aikanahan moni loikkari sanoi ihan suoraan olevansa tietoinen siitä, että on tekemässä poliittista itsemurhaa.

Lopputuleman aikataulukin oli kaikille päivälleen selvä.

Jouni Suninen

Kaiken tiedossa olevan valossa näyttää siltä, että Soini sai porukkaa mukaansa uskottelemalla että Jyväskylän vaalivoittajat saadaan erotettua puolueesta. Ilmeisesti operaation onnistuminen olikin todella lähellä.

Kouvolassa vuonna 2015 sellainen operaatio onnistui ministeri Lindströmin kannattajilta paikallisyhdistystasolla.

Matti Kurki

Eiköhän siellä se laboratoriosiivoojan paikka odota. Niin ja muistithan täyttää aktiiviimallikaavakkeet ettei tule karenssia. Kielitaidottoman mulkvistin ei kannata pyrkiä Brysseliin. Nolaisit vaan itsesi ja sukusi.

Arto Lähteelä

Sananlasku, että ei kannettu vesi kaivossa pysy.
Sininen tulevaisuus oli pääministeri Sipilän operaatio.
Sillä saatiin äänetön yhtiömies hallitukseen tukemaan uuslibveraalia politiikkaa.
Kokoomus säilytti asemansa, kun Keskusta ajoi oikealta ohi.
Mutka tuli vastaan ja jarrutuksessa ryökäle tappio.

Tapio Mäkeläinen

Kyllä kieltämättä oli hyvin erikoinen kuvio. Toinen oli nakittaa työministeri yhteen oikeusministerin kanssa. Jos joku idea on ollut kuollut syntyessään niin se.
Oliko siinä jo salaliittomaista touhua kun kilkatttiin juristi pois etulinjasta. Ja jälki oli sitten sen mukaista.
Olin yli 30 vuotta ihan tavallisissa henkilöstöhallinnon hommissa. Siinä nyt tuli nähtyä ukkoa ja akkaa joka lähtöön. Minulla on intuitio ettei Rinne pääministerinä klaaraa. Ihme sekoiluja ja lausuntoja. Sanna Marinin ilmeet ja tunnelma Olli Seurin haastattelussa olivat jotenkin epäilystä herättäviä.

Kari Qvist

Eihä Lindström sentään itselleen ole kuoppaa kaivanut aktiivimallia edistäessään. Kansanedustajillahan on se kolmen vuoden sopeutumisraha, mutta sen jälkeen Lindströmille voi olla todella vaikeaa löytää itselleen työpaikka. Kuka työnantaja lakkojen pelossa uskaltaa ottaa palvelukseensa miehen, joka on on tehnyt kaikkensa heikentääkseen työntekijöiden asemaa?

Tarmo Ruosteenoja

Aika ihmeellistä syyttelyä kakki edelläolevat! Mies yritti parhaansa ja vähän ylikin! Terveys meinasi mennä, mutta teki mitä ministerinä näki välttämättömäksi! Hienoa työtä häneltä! Toivon todella, että Jari löytää suoraselkäisyyttään ja osaamistaan vastaavan työn! Poliitikoksi liian järkevä! Onnea Jarille!

Tapio Lehtimäki

Ei tässä Jari Lindströmin osaamista, uhrautumista ja työpanosta olla kiistämässä.

Hänellä ei vain ollut enää kansan myöntämää mandaattia virkaansa siinä vaiheessa, kun siniset erkanivat perussuomalaisista. Sen äänestäjät tekivät nyt selväksi.

Aku Ahoniemi

Toisaalta persuihin liittyi Halla-ahon myötä runsaasti uusnatseja. En ihmettele jos joku ei mahdu samaan porukkaan uusnatsien kanssa, mutta ei hätää - Nyt on tarjolla aktiivimallia ja TE-toimiston askartelu kerhoja Lindströmille. Nehän on Lindströmin poliittisen uran ainoa aikaansaannos.

Kristiina Takala

Jos Siniset kokivat katastrofin niin tiedoksi se, että myös me kansalaiset koimme katastrofin sinä päivänä kun ymmärsimme, että Suomessa on mahdollista mennä viiden ministerin voimin hallitukseen ilman kansan mandaattia. Kansaa mietitytti katastrofaalinen tilanne siitä, että hallituksessa vaikuttaa viisi ministeriä puolueessa, jota kukaan ei ole äänestänyt. Kysymyksessä oli häikäilemätön ja äärimmäisen epädemokraattinen vallankaappaus, jonka kansa koki katastrofina.

Jouni Suninen

"Kysymyksessä oli häikäilemätön ja äärimmäisen epädemokraattinen vallankaappaus, jonka kansa koki katastrofina."

Jari Lindström teki vastaavan tempun Kouvolassa v. 2015. Täällä onkin mietitty, että se oli ikään kuin kenraaliharjoitus vuoden 2017 Jyväskylän tapausta ajatellen.

Lindström kannattajineen hävisi Pohjois-Kymenlaakson Perussuomalaiset ry:n hallitusvaalit Kouvolassa vuosina 2013 ja 2014. Vuonna 2015 Lindström pääsi ministeriksi, ja silloin alkoikin tapahtua. Kouvolaan perustettiin kesällä uusi paikallisyhdistys johon Lindström heti liittyi, eroten samalla alkuperäisestä yhdistyksestä jossa hän ei ollut vaaleilla päässyt valtaan.

Viisi kuukautta myöhemmin vanha yhdistys ajettiin ulos perussuomalaisten Kymen piiristä eli käytännössä puolueesta ilman, että mitään sääntörikkomusta pystyttiin osoittamaan. Kokouspöytäkirjaa eivät erotetut saaneet nähtäväkseen.

Kun ottaa huomioon että uusi yhdistys oli perustettu Kouvolaan puolueen sääntöjen vastaisesti (kunnassa saa kerrallaan olla vain yksi toimivaltainen yhdistys), niin on selvää että operaatio oli mahdollinen vain tappiostaan raivostuneen ministerin vaikutusvallalla.

Kesällä 2017 tehtiin perussuomalaisten Jyväkylän puoluekokouksen jälkeen samanlainen operaatio: 1. hävittiin vaalit 2. erottiin puolueesta 3. perustettiin uusi puolue 4. jatkettiin hallituksessa kuin ei mitään vaalitappiota olisi kärsittykään.

On täällä vähän sitäkin mietitty, että Lindström on voinut olla Jyväskylän jälkeisten tapahtumien Master Mind, tyyliin "kun se onnistui Kouvolassa niin miksei valtakunnankin tasolla". Toisin kuin Kouvolassa, voimat eivät kuitenkaan riittäneet vaalivoittajien erottamiseen puolueesta. Täytyi tyytyä eroamaan itse. Vaalivoittajien erottaminen oli kyllä Jyväskylänkin jälkeen ollut tavoitteena, kuten myöhemmin saatiin kuulla.

Voidaan todeta, että yhtä röyhkeää juonittelua Suomen poliittinen historia tuskin on koskaan kokenut.

Markku Savikivi

Kovin kuumana en käynyt Soinin käpykaartilaiskeississä. Johonkin käkykaartilaisuuteen viittaavia sanakäänteitä Sampo Terho oli käyttänyt filosofoidessaan eduskuntapuheessaan puolueesta eroavia tilanteessa,jolloin PS:n aloitteesta oltiin muuttamassa lakia niin, ettei puolueesta eroava saisi viedä puoluetukirahoja mukanaan.

Sampo Terho totesi puheessaan, että vaaleissa ääni annetaan ensisijaisesti puolueelle ja toissijaisesti ehdokkaalle. (Ehkä Soini jo tuolloin suunnitteli vallankaappausta puolueessa?)

Jos Uusi Vaihtoehto luuli edustavansa äänestäjien kantaa, niin eivät he kovin moraalittomasti menetelleet. Toki asiansa tueksi UV:n olisi pitänyt järjestää galluppi ja erota välittömästi hallituksesta tuloksen ollessa kielteinen. Nyt jäi vaikutelma kintaalla viittaamisesta.

Orpolle ja Sipilälle olisi jäänyt vaihtoehdoksi turvautuminen halla-aholaisiin tai demareihin. Suvaitsevana luonteena Halla-aho olisi saattanut suvaita Lindströmin, Niinistön ja Terhon jatkavan tehtävissään.